Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Έρευνα «Πλατεία Άθωνος». Αργοπεθαίνουν οι παραδοσιακές αγορές της πόλης μας. Μέρος 3!!

Χτισμένη αμέσως μετά την πυρκαγιά του 1917, στην θέση παλιότερης αγοράς, πίσω από την πλατεία Αριστοτέλους και κοντά στην Αγία Σοφίας υπάρχει μια πλατεία που αναπολεί τις παλιές καλές στιγμές δόξας που γνώριζε στο παρελθόν…Αυτή είναι η πλατεία Άθωνος. Μια πλατεία χαμένη ανάμεσα στις πολυκατοικίες και τα ψηλά κτίρια γνωρίζει σήμερα την εγκατάλειψη..

Αρχικά δίπλα στο Καπάνι, στη σημερινή πλατεία Άθωνος, βρισκόταν η αγορά των παλιατζίδικων. Στην συνέχεια και στην πορεία των χρόνων η πλατεία Άθωνος μετεξελίχτηκε και πήρε την σημερινή της μορφή δηλαδή της πλατείας με τις ταβέρνες στην οποία βέβαια δεν λείπουν και τα μαγαζάκια με ξύλινες κατασκευές, χάντρες, καφέ-μπαρ και μυρωδικά μπαχαρικά. Με πάνω από 15 ταβέρνες σε μια έκταση περίπου 4000 τετρ. μέτρων, κατατάσσεται σε έναν παραδοσιακή γωνια της πόλης αρκετά δημοφιλή. Βρίσκεται σε όμορφα στενάκια.
Η Αδιαφορία όμως των τοπικών αρχών όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες της περιοχής και η καγκουριά των «συμπολιτών» μας οδηγούν την περιοχή σε αργό θάνατο…

Η αλήθεια είναι ότι σήμερα η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει (όπως ήταν φυσιολογικό ) και την πλατεία και αυτό είναι εμφανές από το καθένα αν κάνει μια βόλτα τις καθημερινές . Η πλατεία δεν έχει συνηθίσει σε τόση νωθρότητα.. Μια πλατεία όπου κάποτε γίνονταν το αδιαχώρητο από φοιτητές και νέους καθώς τα μπαρ και οι ταβέρνες της έσφυζαν από ζωή, 7 μέρες την εβδομάδα… Μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο πολλά καταστήματα(ταβέρνες) έχουν κλείσει. Σε δεινότερη κατάσταση βρίσκονται οι ιδιοκτήτες των λιγοστών εμπορικών καταστημάτων της περιοχής όπου είναι σε απόγνωση.

Εκτός από αυτή την οικονομική διάσταση του θέματος εμείς θα σταθούμε σε κάποια άλλα πραγματάκια που επηρεάζουν την εικόνα της περιοχής αρνητικά και συνηγορούν στην υποβάθμιση της….

Το πρώτο και σημαντικότερο είναι η παράνομη στάθμευση στην περιοχή. Πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για παντελή απουσία ελέγχου όσον αφορά την παράνομη στάθμευση.. Παρκαρισμένα αυτοκίνητα μπορείς να βρεις παντού πάνω στα πεζοδρόμια κυρίως το Πσκ…Δεν θα μιλήσω για τα μηχανάκια που είναι γενικό φαινόμενο της πόλης… Το θέμα είναι πολύ απλό …

Βάζουμε κολωνάκια τα οποία να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν ελεγχόμενα σε όλες τις προφανείς εισόδους της περιοχής.. Έτσι σε περίπτωση ανάγκης ή όποτε κριθεί απαραίτητο (πχ για καθαριότητα του χώρου) να μπορεί να είναι προσβάσιμη η περιοχή και παράλληλα να αποκλείονται τα ανεπιθύμητα παρκαρίσματα αυτοκινήτων.

Το Δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι τα προβλήματα καθαριότητας στην περιοχή όπως καταγγέλλουν οι καταστηματάρχες…Εκτός από την διάσταση της αισθητικής είναι και θέμα υγιεινής!! Σύμφωνα με τους καταστηματάρχες η περιοχή της Άθωνος παρότι είναι γεμάτη ταβέρνες, οι δρόμοι της δεν πλένονται ποτέ. Ειδικά το καλοκαίρι το πρόβλημα είναι μεγάλο. Ο δήμος ισχυρίζεται σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Μακεδονίας ότι

"αποκλειστικά για την πλατεία Άθωνος και την αγορά Μοδιάνο διαθέτουμε ειδικό συνεργείο καθαριότητας. Οι δρόμοι πλένονται σε καθημερινή βάση, στο διάστημα από 1 έως 6 π.μ., και τα σκουπίδια μαζεύονται τέσσερις φορές την ημέρα. Οι ίδιοι οι καταστηματάρχες δεν φροντίζουν όσο πρέπει για την καθαριότητα. Για παράδειγμα δεν χρησιμοποιούν ούτε τους υπάρχοντες κάδους. Ενδεικτικά προχθές στις 3.00 τα ξημερώματα οι δρόμοι πλύθηκαν περιμετρικά της πλατείας, λόγω του ότι οι ταβέρνες δεν είχαν μαζέψει τα τραπεζοκαθίσματα από τα πλακόστρωτα."

Η αλήθεια λοιπόν είναι κάπου στη μέση…Το πρόβλημα όμως δεν είναι ποιος φταίει αλλά πως θα λυθεί το πρόβλημα… Έδω λοιπόν πρέπει να μπει ο διάλογος και να βρεθεί μια λύση.. Πάντως με βάση προσωπικές εμπειρίες στην περιοχή δεν μπορώ να πω ότι είναι και η καθαρότερη της πόλης…Πραγματικά υπάρχει πρόβλημα..

Τα τραπεζοκαθίσματα είναι ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα.. Οι καταστηματάρχες δεν έχουν ένα μέτρο.. Σε πολλές περιπτώσεις η προσβασιμότητα του χώρου είναι πολύ δύσκολη για τους επισκέπτες της. Αυτό σε συνδυασμό και με την παράνομη στάθμευση δημιουργεί ένα μείγμα «φανταστικής» αντιαισθητικής κατάστασης που προκαλεί αγανάκτηση.

Η περιοχή έχει αφεθεί στην Τύχη της και Ευθύνη φέρει τόσο η τοπική αρχή όσο και οι εμπλεκόμενοι φορείς ..Η τοπική αρχή πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες αναπλάσεις της περιοχής για την ανανέωση του ηλεκτροφωτισμού, δημιουργία παρτεριών ώστε να ενισχυθεί το πράσινο της περιοχής και καταλλήλους χώρους για τα σκουπίδια.. Επιπρόσθετα μια καλή περίπτωση είναι και η πεζοδρόμηση των μικρών δρόμων που βρίσκονται πάνω από την Ερμού (Κομμάτι της Καρόλου Ντηλ και της Καστριτσίου) που θα δώσουν νέα πνοή στην περιοχή…Οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να βοηθήσουν με την σειρά τους την κατάσταση με δυο απλούς τρόπους. Περιορισμό των παράνομων τραπεζοκαθισμάτων και προσωπική φροντίδα του χώρου(σκουπίδια κλπ).

Το Σίγουρο είναι πάντως ότι πρέπει όλοι να συμβάλουν ώστε αυτές οι παραδοσιακές γωνιές της πόλης να μην χάσουν την αίγλη τους.. S.O.S.
Δείτε επίσης:

2 σχόλια:

  1. Πλατεία Άθωνος: Η πλέον σιχαμένη γειτονιά της Θεσσαλονίκης. Τσαντίρ μαχαλά στο όνομα της διασκέδασης. Εμετικά παραπήγματα και τ ακαμάκια δεν αφήνουν κανένα να περάσει χωρίς να τον ζαλίσουν. Ευτυχώς υπάρχουν και οι εξαιρέσεις στον κανόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ...δυστυχώς πάντως παλιότερα ήταν καλύτερα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια