Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008

Έρευνα για τα Στρατόπεδα Θεσσαλονίκης !!

Η κατάσταση είναι ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ. Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ κατάφερε με πολύ κόπο και προσπάθεια να καταταγεί στη τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής λίστας με την χαμηλότερη αναλογία κατοίκου και πρασίνου .ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. ΠΟΛΙΤΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ, ΟΛΟΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ. Για να καταλάβουμε το μέγεθος του εγκλήματος, η αναλογία πρασίνου στη Θεσσαλονίκη ανά κάτοικο, είναι σήμερα μόλις 2-3 τετρ. μ, έναντι των 8-10 τετρ. μ, που αντιστοιχούν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη για ΔΡΑΣΗ. ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΦΑΝΦΑΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ.. ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ.. Η Θεσσαλονίκη πεθαίνει από αναπνευστικά προβλήματα και παρόλα αυτά παραμένουν αναξιοποίητες οι εκτάσεις των στρατοπέδων με τα οποία είναι περιχαρακωμένη η πόλη της Θεσσαλονίκης.

Για προσπαθήστε και βρείτε στην εικόνα πράσινο? Βλέπετε κάπου ,γιατί εγώ δεν βλέπω...


ΠΩΣ ΕΧΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Οι εκτάσεις των πέντε στρατοπέδων, που υπολογίζονται σε περίπου 2000 στρέμματα, αξιοποιήθηκαν μόνο εν μέρει από τους οικείους δήμους, παρά το καθολικό αίτημα όλων για την δημιουργία υπερτοπικών χώρων πρασίνου. Η ανάγκη για τη δημιουργία χώρων πρασίνου με δέντρα και όχι μόνο με γκαζόν καθίσταται επιτακτική, προκειμένου να φιλτράρονται τα αιωρούμενα σωματίδια. Με λίγα λόγια ένα πάρκο υπερτοπικό με δέντρα και θάμνους θα μπορούσε να συγκρατήσει τους εναέριους ρύπους που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα και συχνά, σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας, μετατρέπουν την πόλη σε θάλαμο αερίων.
Αν και η παραχώρησή τους ανακοινώθηκε στους δήμους, πλην της έκτασης του “Νταλίπη”, στην Καλαμαριά, για την οποία το υπουργείο Εθνικής Άμυνα ανακάλεσε την απόφασή του, τα πρώην στρατόπεδα παραμένουν σήμερα στην πλειοψηφία τους αναξιοποίητα, είτε επειδή οι δήμαρχοι ζήτησαν περισσότερα από όσα μπορούσαν να τους δοθούν, είτε επειδή το περίφημο ιδιοκτησιακό καθεστώς παραμένει ασαφές, οπότε η διεκδίκηση σκόνταφτε στα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, το στρατό ή την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.
Φυσικά η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου ενεργοποιείτε μόνο για καμιά ανταλλαγή με καμία Μονή για να βοηθήσει τους καημένους μοναχούς που έχουν μικρούς τραπεζικούς λογαριασμούς ..Γιατί η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου χέστηκε αν εμείς κοντεύουμε να πεθάνουμε από ασφυξία…
ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ?
Ποτέ μα Ποτέ δεν υπήρξε ισχυρή πολιτική βούληση να λυθεί το ζήτημα, να παραχωρηθούν δηλαδή οι εκτάσεις στους ΟΤΑ, να χρηματοδοτηθούν οι μελέτες και να γίνουν τα αναγκαία έργα.
Οι τοπικές αυτοδιοικήσεις, κάθε φόρα που άλλαζαν μετά τις εκλογές ακύρωναν τα αρχικά σχέδια και δημιουργούσαν νέα, υποτίθεται βελτιωμένα οπότε σπαταλούσαν χρόνο και χρήμα προς λάθος κατεύθυνση. Οι δήμαρχοι των περιοχών όπου βρίσκονται τα στρατόπεδα ζητούν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό να αποδοθούν τα στρατόπεδα στις τοπικές κοινωνίες για χώρους πρασίνου.

Οι κάτοικοι κοιμόντουσαν στο ύπνο του δικαίου, άβουλοι χωρίς να ασκήσουν σημαντικές πιέσεις στους τοπικούς άρχοντες και την πολιτική ηγεσία και τα ΜΜΕ. Όμως τώρα η κατάσταση πρέπει να αλλάξει γιατί είμαστε σε οριακό σημείο
Σκεφτείτε τι ωραία θα ήταν αν ο χώρος του στρατοπέδου της εικόνας ήταν πράσινος!!!


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
1. Καρατάσιου στην Πολίχνη: Το στρατόπεδο καλύπτει έκταση 560 στρεμμάτων. Ο στρατός, δηλαδή το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συμφώνησε να παραχωρήσει στο δήμο μόνο 120 στρμ. Η νέα δημοτική αρχή αρνήθηκε την προσφορά και το θέμα παραμένει στον πάγο. Η δημοτική αρχή λέει όχι σε οποιαδήποτε πολεοδόμηση, γιατί η περιοχή έχει ανάγκη από πράσινο και ελεύθερους χώρους. ***Yπάρχουν και νέες δυσάρεστες πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο χώρος έχει δωθεί στο ΑΠΘ για την δημιουργία Πολυτεχνούπολης!!*** Αν επιβεβαιωθούν τότε τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για την πόλη ***
2. Μεγάλου Αλεξάνδρου στους Αμπελόκηπους: Είναι ο μοναδικός δήμος που κατάφερε να πάρει σχεδόν όλη την έκταση, δηλαδή 140 στρέμματα από το σύνολο των 190 που καλύπτει το στρατόπεδο. Τα υπόλοιπα 50 στρέμματα τα χρησιμοποιεί προς το παρόν ο στρατός, επειδή εκεί βρίσκονται οι αποθήκες τροφοδοσίας. Κι όμως ο δήμος καταστρέφει και «σπαταλάει» τον χώρο του στρατοπέδου για να κάλυψη τα κενά που έχει σε αθλητικές εγκαταστάσεις, κλειστά και ανοιχτά γήπεδα, καθώς και κολυμβητηρίου. Για πράσινο ούτε λόγος!!
3. Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη: Η έκταση του στρατοπέδου καλύπτει 363 στρέμματα και μέχρι σήμερα δεν έχει παραχωρηθεί ούτε σπιθαμή γης, εκτός από 16 στρέμματα προ εικοσαετίας. Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε συμφωνήσει να δεχθεί το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης και να δοθεί ένα τμήμα για τις ανάγκες του στρατού, όμως η νέα διοίκηση απέρριψε την πρόταση αυτή, διεκδικώντας “όλα ή τίποτε”.
4. Ζιάκα στο Ελευθέριο-Κορδελιό: Πρόκειται για το μικρότερο στρατόπεδο με έκταση μόλις 124 στρεμμάτων. Ο δήμος ζήτησε και πήρε πριν από τρία χρόνια μόνο 12 στρέμματα, για να κατασκευάσει ένα γήπεδο. Την περίοδο εκείνη ο στρατός χρησιμοποιούσε ακόμη το χώρο. Σήμερα όμως που ο χώρος είναι αποδεσμευμένος ο δήμος ζητά να του αποδοθεί για έργα αθλητισμού και τη δημιουργία χώρων πρασίνου.
5.Γ ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ: Πρόκειται για μια έκταση 323 στρεμμάτων, ένα από τα πλέον καθαρά “φιλέτα” στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, όπου από τον Ιανουάριο του 2002 στεγάζεται και το πολυεθνικό αρχηγείο του ΝΑΤΟ με εκπροσώπους δέκα χωρών. Επίσημη κατάθεση του αιτήματος να αποδοθεί η έκταση έγινε από το δήμο Θεσσαλονίκης το 2002, ενώ σήμερα αξιώσεις εγείρει και η παράταξη της αντιπολίτευσης του κεντρικού δήμου “Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη” με επικεφαλής τον Γ. Μπουτάρη.
6. Νταλίπη στην Καλαμαριά: Η έκταση υπολογίζεται σε 180 στρέμματα. Δυστυχώς πριν από λίγα χρόνια το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακάλεσε την απόφασή του να παραχωρηθεί, εξαιτίας της λειτουργίας της σχολής επιτελών του στρατού. Μέχρι σήμερα ο δήμος πιέζει το ΥΠΕΘΑ να του αποδοθούν 70 στρέμματα για την κατασκευή των έργων που προβλέπει ο γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση το αίτημά του. Και εδώ Για πράσινο ούτε λόγος!!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η Θεσσαλονίκη ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ την δημιουργία χώρων πρασίνου. Δεδομένης της ανάγκης να αποκτήσει η πόλη πράσινο, οι εκτάσεις των πρώην στρατοπέδων είναι ιδανικοί χώροι για τη δημιουργία πάρκων με κυρίαρχο στοιχείο το πράσινο, και ορισμένων δράσεων που δεν θα επιβάρυναν το περιβάλλον, Εκτός εάν αξιοποιηθούν για κοινωφελείς σκοπούς τα υφιστάμενα κτίρια (στρατώνες). Η ποιότητα ζωής είναι ζητούμενο για όλους, πόσο μάλλον για τους πολίτες που ζουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Παρόλα αυτά λύση δεν φαίνεται να δίνεται λόγω πολιτικής και στρατιωτικής βούλησης…Αλλά και ακόμα αν δοθεί θεωρώ απίθανο να αξιοποιηθούν τα στρατόπεδα σαν χώροι πρασίνου. Το πιο πιθανό είναι να γεμίσουν κτήρια για να καλύψουν τις τοπικές ανάγκες τους οι δήμοι και να σπαταληθούν έτσι άδοξα και άσκοπα οι εκτάσεις των στρατοπέδων

Το όνειρο των κατοίκων της Θεσσαλονίκης να αποκτήσουν χώρους πρασίνου άρχισε να ξεθωριάζει και να θεωρείται απατηλό
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΜΕ!!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΚΙ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ !!!ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Το μεγάλο στοίχημα της Θεσσαλονίκης για πράσινο!
Το μεγάλο στοίχημα της Θεσσαλονίκης για πράσινο που πηγαίνει στον κουβά!!!

Ανδριάντας του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Αριστοτέλους!!

Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην πλατεία Αριστοτέλους, μεταξύ των οδών Τσιμισκή και Μητροπόλεως, θα τοποθετηθεί τους προσεχείς δέκα μήνες ο ανδριάντας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος θα έχει ύψος περίπου τριών μέτρων.
Η φιλοτέχνηση της σύνθεσης ανατέθηκε στον γλύπτη Πραξιτέλη Τζανουλίνο, στο πλαίσιο πανελλήνιου καλλιτεχνικού διαγωνισμού που προκήρυξε ο δήμος Θεσσαλονίκης. Η χωροθέτηση του ανδριάντα στο κέντρο της πλατείας Αριστοτέλους πυροδότησε στο πρόσφατο παρελθόν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα εμφανίζεται να ακουμπά με το αριστερό χέρι του, στο έδρανο του κοινοβουλίου, επάνω στο οποίο υπάρχει μια εικονογραφημένη παράσταση από τον αρχαίο ελληνικό μύθο με την αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία, ενώ στο δεξί χέρι κρατά τη συνθήκη της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η συνολική δαπάνη του έργου έφτασε τα 250.000 ευρώ και το έργο θα παραδοθεί τους προσεχείς δέκα μήνες

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος...Να ζήσουμε!!Ι love Thessaloniki πώς να το κάνουμε..

Καλημέρα σε όλους !! 25 Σεπτεμβρίου 2007 ήταν όταν ξεκίνησα δειλά δειλά αυτήν την προσπάθεια.. Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από τότε Ε? Απίστευτο...Ένας χρόνος με κακές και καλές στιγμές… Η αλήθεια είναι ότι τώρα νιώθω πιο γεμάτος, πιο δυνατός και πιο ενεργός πολίτης…
Γιατί το Blog και όλα τα blogs με βοήθησαν να μην είμαι του καναπέ, να μην αδιαφορώ για τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μου και να μην κριτικάρω μόνο αλλά να συμβάλλω ενεργά στο μέτρο που μου επιτρέπει ο χρόνος μου για να αλλάξω πράγματα που με εκνευρίζουν, πράγματα που ίσως περνάνε στο ντούκου αλλά για μένα και για άλλους (θέλω να πιστεύω) είναι σημαντικά.
Σε όλο αυτό το ταξίδι, εδώ και ένα χρόνο, δεν ένιωσα ούτε μια στιγμή μόνος….ήμουνα μαζί με φίλους και αυτό πραγματικά ήταν ένα κέρδος σημαντικό και ανεκτίμητο.
Στόχος αυτού του blog ήταν και εξακολουθεί να είναι η προσπάθεια για την δημιουργία μίας πόλης πιο φιλικής και πιο ανθρώπινης για όλους εμάς που κατοικούμε σε αυτήν.. Μιας πόλης με ευαισθησίες.. Σκοπός του είναι να αναδείξει στο μέτρο που μπορεί τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους αυτής και να συμμετέχει σε αγνές «κινήσεις» έξω από κομματικά πλαίσια που σκοπό έχουν την βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας.

Γιατί αν βελτιώσουμε την καθημερινότητα μας βελτιώνουμε και την ποιότητα ζωής μας.. Γιατί αν νοιαζόμαστε και βοηθάμε τον γείτονα ,τον συμπολίτης μας, τον φίλο μας τότε έχουμε πιάσει το νόημα της ζωής. Ξέρω ξέρω ακούγονται λίγο ρομαντικά όλα αυτά και ίσως ουτοπικά αλλά αυτό σημαίνει για μένα αυτό το Blog.. Ένα μέσο επικοινωνίας, ενημέρωσης, έκφρασης και όχι μόνον…

Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που επισκέπτεστε αυτό το site μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου γιατί χωρίς εσάς δεν θα είχε νόημα αυτή η προσπάθεια.. Ευχαριστώ και ένα έχω να πω…

Συνεχίζω ακάθεκτος με εσάς μαζί!!!

Ι love Thessaloniki πώς να το κάνουμε!!!
Ευχαριστώ πολύ
Κ.g.

Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2008

Αρχαία αναζητούν στέγη!! Αν είναι δυνατόν

Η μοναδική χώρα με τόση πλούσια ιστορία κι όμως σεβασμός μηδέν. Όχι τόσο από τους ξένους(δεν θα το αναλύσουμε εδώ..) αλλά από τους ίδιους μας τους εαυτούς. Στην τελική, πως μπορούμε να απαιτήσουμε σεβασμό της ιστορίας μας από τους άλλους λαούς ,όταν εμείς οι ίδιοι δεν δείχνουμε ίχνος σεβασμού και ευτηξίας για να διασφαλίσουμε την δικιά μας κληρονομιά.? Την κληρονομιά που αποδεικνύει την ιστορία της Πόλης μας. Πως? Εδώ και πολύ καιρό λόγω των εργασιών του μετρό έχουν αποκαλυφθεί σταδιακά 1.414 τάφους με διάφορα ευρήματα όπως χρυσά στεφάνια, κοσμήματα, αγγεία και νομίσματα μοναδικής αρχαιολογικής αξίας, τα οποία η ΙΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων δεν μπορεί να αποθηκεύσει. Τα πιο πολλά από αυτά είναι πλέον εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες του χειμώνα, υποκείμενα στον κίνδυνο να καταστραφούν!!! Αν είναι δυνατόν!!!
Ακόμα δεν έχει βρεθεί χώρος για την προσωρινή φύλαξη και προστασία τους. Μέρος των ευρημάτων στοιβάχτηκε στις αποθήκες της εφορείας, ένα μέρος στα υπόγεια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, ενώ κάποια ευρήματα παραμένουν εκτεθειμένα στα εργοτάξια. Και μετά μου λέτε ότι δεν είμαστε για τα πανηγύρια ?
Η Αττικό Μετρό Α.Ε. και Αρχαιολογική Υπηρεσία, δεν συμφωνούν για το χώρο όπου πρέπει να γίνουν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης, προτείνοντας διαφορετικές εκτάσεις. Πάντως βάσει της σύμβασης κατασκευής του μετρό, υπεύθυνη για την αποθήκευση των αρχαιοτήτων είναι η Αττικό Μετρό Α.Ε. Η ΙΣΤ' εφορεία επέρριψε ευθύνες στην Αττικό Μετρό, υποστηρίζοντας ότι αρνείται να διαθέσει χώρο για οικονομικούς λόγους. Η Αττικό Μετρό Α.Ε. απάνταει ότι διαθέτει χώρο, τον οποίο όμως δεν εγκρίνει η εφορεία.

Και περνάει ο καιρός και έρχεται ο χειμώνας και ….που θα πάει αυτή η κατάσταση?
Ποιος θα την πληρώσει στο τέλος? Μήπως ο Πολιτισμός μας ?
Ας σοβαρευτούνε οι δύο πλευρές και ας βρουν μια συμβιβαστική λύση για να τελειώνει το θέμα….πριν είναι πολύ αργά!! Γιατί αν καταστραφούν ή χαθούν τα ευρήματα θα μας βρουν μπροστά τους και οι δύο πλευρές….
ΔΕΝ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ!!
****Και μην ξεχνάτε είμαστε ακόμα στην αρχή της κατασκευής του Μετρό.. Που να μπει και ο Μετροπόντικας!! ***
Διαδώστε το….
***Σχετικό δημοσίευμα υπάρχει στην Εφημερίδα Μακεδονία***

ΑΛΑΝΑ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ!! ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ…?

Έργα ανάπλασης αλάνας Τούμπας Θεσσαλονίκης ΠΕΝΤΕ χρόνια μετά!! Με ταχύτατους ρυθμούς ολοκληρώνεται το φανταστικό και ανυπέρβλητο έργο της ανάπλασης της αλάνας της Τούμπας σε χρόνο ρεκόρ!! Μόλις πέντε χρόνια.. Κι όμως …κι όμως. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς Τον ερχόμενο Φεβρουάριο αναμένεται να δοθεί στη χρήση των Θεσσαλονικέων τόσο η πεζογέφυρα, η οποία κατασκευάζεται άνωθεν της οδού Κλεάνθους, στην περιοχή της αλάνας της Τούμπας όσο και τα συμπληρωματικά έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου. It’s unbelievable!! Καθ' όλη τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών τμήμα του κεντρικού δρόμου θα παραμείνει κλειστό για λόγους ασφαλείας των οδηγών και των διερχόμενων.
Σήμερα στην περιοχή κατασκευάζεται η πεζογέφυρα στην αλάνα της Τούμπας που θα ενώσει τον περιβάλλοντα χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας με το Δημοτικό Κολυμβητήριο, καθώς και το έργο διαμόρφωσης της ευρύτερης περιοχής του πολιτιστικού κέντρου με την κατασκευή γηπέδων μπάσκετ.
Η πεζογέφυρα μήκους 55 μ. και πλάτους 16 μ. θα διαμορφωθεί και ως χώρος αναψυχής άνωθεν της οδού Κλεάνθους με καθιστικά, φωτισμό και πράσινο, ενώ στην περιοχή κατασκευάζονται και γήπεδα μπάσκετ και χώροι αναψυχής.
Με τις δύο αυτές εργολαβίες που βρίσκονται σε εξέλιξη ολοκληρώνεται η αξιοποίηση της αλάνας της Τούμπας . Παραδόθηκε το νέο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και ένα Κέντρο Πολυμέσων που περιλαμβάνει αμφιθέατρο, εκθεσιακούς χώρους και βιβλιοθήκη όπως και ένα Δημοτικό Κολυμβητήριο Ολυμπιακών διαστάσεων. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμα μια εργολαβία για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του κέντρου πολιτισμού….

***Αυτές οι αναπλάσεις στον Δήμο Θεσσαλονίκης έχουν καταντήσει serial και δείχνουν ότι τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται κατά γράμμα…Μπράβο Δήμαρχε...Δεν σας προλαβαίνουμε....***

***Οι καινούργιες αναπλάσεις που θα ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο έτος θα παραδωθούν μετα το 2015 σύμφωνα με την προιστορία***

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2008

Ποιός είπε ότι ο Θερμαϊκός είναι Μολυσμένος?

Ο Θερμαϊκός ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟΣ.. Άλλωστε φαίνεται στις εικόνες το καταγάλανο νερό του που τρέφει χιλιάδες νεκρά ψάρια και πούλια!! Όσα ψάρια σωθούν θα τα ψαρέψουν οι ψαράδες και τελικά θα τα φάμε εμείς…..Σκατά, σκουπίδια, βιομηχανικά απόβλητα, και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς βρίσκεται κάπου κρυμμένο μες τον Θερμαϊκό...

Αλλά που κρύβονται όλα αυτά και κάποιες μέρες Φαίνεται καθαρός ο Θερμαϊκός ενώ κάποιες άλλες ιδίως όταν είναι άστατος ο καιρός γίνεται του σκουπιδιού το κάγκελο?

Το μέρος που πάνε όλα αυτά λοιπόν βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι Θεσσαλονίκης κοντά στην περιοχή του υδροβιότοπου Καλοχωρίου…Δεν θα αναφέρω τίποτα άλλο απλά θα αφήσω να μιλήσουν οι εικόνες!!

Η τελευταία εικόνα είναι από το κανάλι του Δενδροποτάμου το οποίο εκβάλει στον Θερμαϊκό στο σημείο που δείχνουν οι παραπάνω φωτογραφίες!!Θα γινεί κάτι ή θα περιμένουμε να γίνει βάλτος η περιοχή για να βγούμε στους δρόμους και να λέμε ότι μας φταίει το Αθηναϊκό κατεστημένο?

Μάλλον το δευτερό έτσι?Μάλλον....

Ατύχημα στον Περιφερειακό με καραμπόλα 11 αυτοκινήτων!!

Τρίτη 23-09-08 και το πρωινό δεν ξεκίνησε καλά. .Κάπου κοντά στις 7:15 έγινε καραμπόλα 11 αυτοκίνητων στο αριστερό ρεύμα της περιφερειακής με κατεύθυνση δυτικά στο ύψος ανάμεσα στο κόμβο για το Φιλίππειο και στο κόμβο Νεάπολης.. Ήδη στο σημείο είναι δυο περιπολικά και οδική βοήθεια.. Το ατύχημα προκλήθηκε από απότομο φρενάρισμα πιθανότατα λόγο ολισθηρότητας του δρόμου. Η ουρά των αυτοκίνητων έχει φτάσει μέχρι την Μουδανίων και το πρόβλημα είναι τεράστιο αυτήν την ώρα.. Επιπλέον σαν να μην έφταναν όλα αυτά ένα αυτοκίνητο έφυγε από τον δρόμο του και έπεσε στις μπαριέρες της περιφερειακής στο ύψος του Κ12. Η κατάσταση είναι δύσκολη και θέλει πολύ προσοχή και υπομονή…Αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος μετακίνησης παρακαλείστε να μην το επιχειρήσετε. Καλό κουράγιο
***Ευτυχώς δεν υπάρχουν τραυματίες και οι ζήμιες είναι μόνο υλικές***
****Το ατύχημα έχει προκαλέσει αλυσιδώτα προβλήματα σε όλους τους δρόμους της πόλης όπου πλεον υπάρχει ακινησία. Η μέρα σήμερα είναι δύσκολη το είπαμε***

Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2008

Θεσσαλονίκη 2008 - Νούμερα που προκαλούν τρόμο!! Αυτοκίνητα stop κατάσταση SOS!!

Τα αυτοκίνητα διπλασιάστηκαν στους δρόμους της χώρας μας σε σχέση με το 1998 μια και παρατηρήθηκε αύξηση ΠΕΡΙΠΟΥ 100% του αριθμού των οχημάτων, σε αντίθεση με τον πληθυσμό της χώρας, που αυξήθηκε μόλις κατά 4,6%.

Σήμερα είναι 22 Σεπτεμβρίου, ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο και παρακάτω παραθέτουμε κάποια στοιχεία ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ που πρέπει να προβληματίσουν και να κινήσουν .

Στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης κυκλοφορούν καθημερινά περίπου 300.000 αυτοκίνητα, τα 200.000 σταθμεύουν παράνομα, ενώ οι νόμιμες θέσεις δεν ξεπερνούν τις 70.000.Στο νομό Θεσσαλονίκης αντιστοιχεί σχεδόν ένα αυτοκίνητο ανά δύο κατοίκους
Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν από μελέτη έκθεση του παρατηρητηρίου της εταιρείας “Εγνατία Οδός ΑΕ” .

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
1. Η Θεσσαλονίκη είναι η μοναδική πόλη στην Ε.Ε με πληθυσμό μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου κατοίκων, που δεν διαθέτει μέχρι σήμερα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ κτλ.).
2.Μόνο το 27% των μετακινήσεων στη Θεσσαλονίκη γίνεται με αστικό λεωφορείο (το μοναδικό Μέσο Μαζικής Μεταφοράς) και κυρίως από πολίτες που δεν διαθέτουν δίπλωμα οδήγησης ή Ι.Χ.
3. Σε κεντρικές περιοχές της πόλης το 50% των οχημάτων σταθμεύει παράνομα.
4. Ο ελεύθερος δημόσιος χώρος ανά κάτοικο του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης είναι κατά μέσο όρο 5 τετρ. μ. με ελάχιστο αποδεκτό όριο τα 15 τετρ. μ. Στην πραγματικότητα η ελεύθερη επιφάνεια που αναλογεί σε κάθε κάτοικο είναι πολύ μικρότερη, αφού πολλοί δημόσιοι χώροι καταλαμβάνονται από παράνομα σταθμευμένα οχήματα, εμπορικές χρήσεις και τεχνητά εμπόδια.
5. Ο αριθμός των μετακινήσεων που γίνονται στο σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης ξεπερνά τις 1.600.000 ετησίως. Από αυτές το 44% γίνεται με Ι.Χ., το 27% με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το 3% με ιδιωτικής χρήσης λεωφορεία, το 7% με ταξί, το 6% με δίκυκλα και το 12% πεζή.
6. Η Μέση Ημερήσια Κυκλοφορία (ΜΗΚ) κυμαίνεται: α) από 40.000 έως 70.000 οχήματα στους διαμήκεις οδικούς άξονες του κέντρου της πόλης (Νίκης, Μητροπόλεως, Τσιμισκή, Εγνατία), β) από 10.000 έως 25.000 αυτοκίνητα στους οδικούς άξονες που διασχίζουν εγκάρσια το κέντρο της πόλης (Αγγελάκη, Εθνικής Άμυνας, Αγίας Σοφίας, Βενιζέλου, Ίωνος Δραγούμη, Δωδεκανήσου) και γ) από 40.000 έως 110.000 αυτοκίνητα στην εσωτερική περιφερειακή οδό.
7. Οι καθημερινές σταθμεύσεις στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε 400.000, από τις οποίες οι 200.000 περίπου γίνονται παράνομα. Η παράνομη στάθμευση συμβάλλει κατά τις ώρες αιχμής στη μείωση της κυκλοφοριακής ικανότητας του οδικού δικτύου έως και 70% - 80% και προκαλεί καθυστερήσεις στις διασταυρώσεις έως και 75%.
8. Το 60% - 65% των δρόμων της Θεσσαλονίκης διαθέτει ουσιαστικά μόνο μία λωρίδα για την κυκλοφορία των οχημάτων.
Άντε και εις ανώτερα...Σε λίγο ούτε βήμα δεν θα μπορούμε να κάνουμε!!!

Φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο!!

Ήταν Σάββατο 20 Σεπτέμβρη γύρω στις 12 το μεσημέρι όταν ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου στην Εγνατία πορεία πεζών για να διαμαρτυρηθεί για την απάνθρωπη κατάσταση στα πεζοδρόμια, για την έλλειψη ποδηλατοδρόμων ,για την γαϊδουριά ορισμένων (δυστυχώς της πλειονότητας) που παρκάρουν πάνω σε διαβάσεις αναπήρων και όχι μόνο και για όλα αυτά που σε κάνουν να θες να φύγεις από αυτήν την πόλη η οποία μόνο φιλική δεν είναι για τους Πεζούς.
Τα άτομα περίπου 150, αριθμός για μένα όχι τόσο ικανοποιητικός.. Αλλά μην τα θέλουμε και όλα δικά μας . Ο Έλληνας άλλωστε προτιμάει να πιει το καφεδάκι του σε καμιά καφετέρια παρά να διαδηλώσει για κάτι που αφόρα τον εαυτό του, τα παιδιά του και το Συνάνθρωπο του.
Άλλωστε μόνο να απαιτούμε έχουμε μάθει από μικροί όλοι μας και όχι να συμμετέχουμε…Οπότε το αφήνω αυτό το κομμάτι..

Όλοι όσοι συμμετείχαν είχαν την όρεξη και την διάθεση να ενημερώσουν τους πολίτες της πόλης για τα προβλήματα που διαδηλώνουν στο πλαίσιο πάντα της παγκόσμιας ημέρας χωρίς αυτοκίνητο και αυτό είναι πολύ σημαντικό!! Η ενημέρωση!!

Σε γενικές γραμμές οι εκδηλώσεις θεωρώ ότι ήταν επιτυχημένες…Παρακάτω παραθέτω ορισμένες Φώτος από τις εκδηλώσεις :

H ΠΕΖΟΠΟΡΕΙΑ ξεκινάει....

Και περνάει από κεντρικούς Δρόμους της πόλης.....

Μοιράζει Φυλλάδια και προσφέρει ενημέρωση σε όλους τους πόλιτες που δείχνουν κάποιο ενδιαφέρον....

Όμως οι κάφροι δεν έχουν φύγει από την πόλη μας οπότε παρκάρουμε άμα γουστάρουμε και το αυτοκίνητο μας στην πλατεία Αριστοτέλους!! Άλλωστε ενοχλούμε κανέναν? Μπα δεν νομίζω....?

Μέτα από δύο ώρες βόλτα σε κεντρικούς δρόμους τις πόλεις ήρθε η ώρα για την βόλτα με το Κλειώ...

Και τέλος ένα ζέστο καφεδάκι για επιβράβευση....

Άλλωστε είμαστε σε απόγνωση...

Ελπίζω του χρόνου να είμαστε περισσότεροι...

Στην εκδήλωση συμετείχαν:

1. Περιοδικό «Αναπηρία Τώρα» http://www.disabled.gr/
2. Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού http://www.ellinikietairia.gr/
3. Ένωση για τα δικαιώματα των πεζών http://www.enosipezon.gr/
4. Δίκτυο ΕΠΙΒΑΤΗΣ http://www.epivatis.gr/
5. Επιτροπή Κατοίκων Καραμπουρνάκι
6. Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων-ΚΕΑΝ http://www.kean.gr/
7. Περιβαλλοντική Κίνηση Ελαιώνων http://www.ecoeleones.gr/
8. Ομάδα «Ποδηλάτης» http://www.podilatis.gr/
9. ΠΟΛΙΤΕΣ κατά της υποθαλάσσιας http://ypothalassia.wordpress.com/
10. Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης http://www.friendsofurbangreen.gr/
11. Κίνηση «Αναπηρία Σήμερα»
12. Streetpanthers - Οι πάνθηρες των δρόμων http://www.streetpanthers.gr/

Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2008

Από σήμερα εκδηλώσεις σε όλη τη Πόλη λόγω της Ευρωπαϊκής ημέρας χώρις αυτοκίνητο!!

Δώδεκα Κινήσεις Πολιτών της Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις, διεκδικώντας μιαν άλλη πόλη:
Το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι ξεκινά από το άγαλμα του Βενιζέλου στην Εγνατία πορεία πεζών με καρότσια όλων των ειδών στα πεζοδρόμια, τις διαβάσεις και τους πεζοδρόμους για να καταλήξει στο λιμάνι, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα για απελευθέρωση του χώρου των πεζών.Την ίδια μέρα, στις 2μμ, από το λιμάνι βόλτα με το καραβάκι «Κλειώ».Την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου στις 11 πμ ξεκινά, από το άγαλμα του Βενιζέλου, πορεία ποδηλάτων στους δρόμους της πόλης.
Συνδιοργανωτές:
1. Περιοδικό «Αναπηρία Τώρα» http://www.disabled.gr/
2. Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού http://www.ellinikietairia.gr/
3. Ένωση για τα δικαιώματα των πεζών http://www.enosipezon.gr/
4. Δίκτυο ΕΠΙΒΑΤΗΣ http://www.epivatis.gr/
5. Επιτροπή Κατοίκων Καραμπουρνάκι
6. Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων-ΚΕΑΝ http://www.kean.gr/
7. Περιβαλλοντική Κίνηση Ελαιώνων http://www.ecoeleones.gr/
8. Ομάδα «Ποδηλάτης» http://www.podilatis.gr/
9. ΠΟΛΙΤΕΣ κατά της υποθαλάσσιας http://ypothalassia.wordpress.com/
10. Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης http://www.friendsofurbangreen.gr/
11. Κίνηση «Αναπηρία Σήμερα»
12. Streetpanthers - Οι πάνθηρες των δρόμων http://www.streetpanthers.gr/
Επιπλέον ο δήμος την Δευτέρα διοργανώνει στη Πλατεία Αριστοτέλους τα εξής:
17.30 - 18.00 Ποδηλασία (διαδρομή = Λ. Νίκης-Λ. Πύργος – Ν. Γερμανού -Τσιμισκή - Αγ. Σοφία - Λ. Νίκης), στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν δημότες όλων των ηλικιών και οι οποίοι θα πρέπει να προσέλθουν με τα ποδήλατά τους
18.00 – 18.20 διανομή δώρων κλπ
18.20 – 19.00 Φιλαρμονική του Δήμου επι της οδού Λεωφ. Νίκης
18.20 – 19.00 Δεξιοτεχνία ποδηλάτων
19.00 – 19.30 Θεατρική παράσταση (στο χώρο μπροστά στο Ηλέκτρα Παλλάς)
19.30 – 19.50 Απονομές χαιρετισμοί
20.00 Μουσικό πρόγραμμα «ΕΝΑΛΛΑΞ» ΚΑΙ «STACEY EPPS»
Επίσης για την διευκόλυνση της μετακίνησης των δημοτών που θέλουν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, ο Ο.Α.Σ.Θ. προσφέρει δωρεάν μετακινήσεις από τις 17.00 μ.μ. της ίδιας ημέρας έως και τις 21.00 μ.μ.

Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΡΓΑ στην περιφερειακή και στην εθνική προς Χαλκιδική !!!

ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 20-09-08 και για ενάμιση μήνα Θα γίνονται έργα στην περιφερειακή και στην εθνική προς Χαλκιδική, πράγμα που σημαίνει ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ...
Τα έργα αφορούν την εγκατάσταση συστήματος πληροφόρησης. Το σύστημα που εγκαθίσταται στους δύο κομβικούς άξονες θα πληροφορεί τους οδηγούς σε πραγματικό χρόνο για όλα τα συμβάντα αλλά και για την ακριβή κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους.Με τον τρόπο αυτό οι οδηγοί θα μπορούν να αποφεύγουν εμπόδια, μποτιλιαρίσματα και άλλες καταστάσεις που πιθανώς θα τους ταλαιπωρούσαν. Το έργο της εγκατάστασης του συστήματος πληροφόρησης προϋπολογίζεται στο ύψος των 901.901 ευρώ και χρηματοδοτείται μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το σύστημα θα λειτουργεί αυτόματα και θα παρέχει μέσω μεταβλητών μηνυμάτων άμεση ενημέρωση στους οδηγούς. Παράλληλα στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η δυνατότητα ενημέρωσης των χρηστών μέσω του Ίντερνετ.

Οι εργασίες για την εγκατάσταση του συστήματος πληροφόρησης, στις οποίες περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η τοποθέτηση αισθητήρων, καμερών και πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων, θα αρχίσουν αύριο. Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία στη δεξιά ή στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας και των δύο κλάδων εκ περιτροπής. Οι εργασίες θα αρχίζουν καθημερινά στις 6 το πρωί και θα διαρκούν ώς τις πρώτες απογευματινές ώρες. Έργα δεν θα εκτελούνται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της περιφέρειας οι εργασίες θα αρχίσουν από τον κλάδο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, θα συνεχιστούν στον κλάδο προς τα δυτικά της περιφερειακής οδού και θα ολοκληρωθούν στον κλάδο της περιφερειακής με κατεύθυνση προς τα ανατολικά.
Το σύστημα αυτό, είναι απαραίτητο να υπάρχει και θα διευκολύνει πολύ τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης αλλά θα ηθέλα μια διευκρίνηση στα παρακάτω:
1. Γιατί το σύστημα αυτό θα τοποθετηθεί ΜΟΝΟ στην ανατολίκη πλεύρα της περιφερειακής ?
2. Μήπως στη δυτική πλεύρα της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει πρόβλημα κίνησης?
3. Μήπως θα ολοκληρωθεί αργότερα όπως ολοκληρωθηκαν οι ανισόπεδοι κόμβοι δυτικά ?
4. Γιατί δεν κάνουμε ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ?
5. Μήπως δεν θα λειτουργήσει καν το σύστημα?
6. Και τέλος γιατί το κέντρο πληροφόρησης θα βρίσκεται στη Περιφέρεια η οποία από όσο γνωρίζω δεν είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και δεν θα βρίσκεται στην τροχαία?
Αυτά τα ολίγα και θέλω να πω πως δεν είμαι γκρινιάρης...Απλά τσαντίζομαι που δεν γίνεται κάτι σωστά σε αυτόν τον Τόπο....Καλησπέρα.

Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2008

Τα γιουγκοσλαβικά αρχεία αποκαλύπτουν προπαγάνδα των Σκοπίων περί μειονοτήτων!! Εμείς τι κάνουμε?

Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι(που να μου το θυμηθείτε θα την καταστρέψει την χώρα του) έχει αναγάγει σε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τη χώρα του την αναγνώριση δήθεν “μακεδονικής” μειονότητας στην Ελλάδα και την επιστροφή των δημευμένων από το ελληνικό κράτος περιουσιών στους λεγόμενους “Αιγαιάτες Μακεδόνες”, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, εκδιώχθηκαν από τα ελληνικά εδάφη κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα θέματα αυτά δεν μπαίνουν για πρώτη φορά από την πλευρά των Σκοπίων ωστόσο, όπως προκύπτει από την επίσημη αλληλογραφία του ΥΠΕΞ της Γιουγκοσλαβίας επί Τίτο, το Βελιγράδι ουκ ολίγες φορές διεμήνυσε στα Σκόπια ότι τα ζητήματα αυτά δεν θα μπορούσαν να στηριχθούν νομικά και πως μόνο σε πολιτικό επίπεδο θα μπορούσαν να τεθούν στις ελληνικές αρχές.
Τα ιδιαίτερα αυτά σημαντικά απόρρητα αρχεία μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας περιήλθαν στα χέρια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ).
Μέσα από την απόρρητη αλληλογραφία Βελιγραδίου-Σκοπίων γίνεται εμφανές ότι οι πρόσφυγες από την Ελλάδα, οι οποίοι σταδιακά κατά τη διάρκεια του β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου που ακολούθησε κατέφυγαν στα εδάφη της σημερινής ΠΓΔΜ, δεν είχαν ομοιογενή εθνική συνείδηση ούτε κοινή ιδεολογία ή ίδια κίνητρα(με διαφορετική εθνική και πολιτική συνείδηση). Παρά ταύτα τα Σκόπια τούς βάπτισαν όλους “Αιγαιάτες Μακεδόνες” και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν ως ένα διπλωματικό όπλο πίεσης προς την Ελλάδα. Μάλιστα αποδεικνύεται ότι τα Σκόπια την κρίσιμη δεκαετία του 50 και μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 60 αρνήθηκαν να συμβάλουν στον επαναπατρισμό όσων προσφύγων επιθυμούσαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, καθώς και ότι αποφάσισαν να μη διεκδικήσουν αποζημιώσεις για τις περιουσίες τους, προκειμένου να εκμεταλλεύονται σε πολιτικό επίπεδο το θέμα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το Νομικό Συμβούλιο του ΥΠΕΞ Γιουγκοσλαβίας στις 29.9.1953, αφού εξέτασε τον ελληνικό νόμο “περί επανεποικισμού των παραμεθόριων περιοχών και ενισχύσεως του πληθυσμού αυτών”, αποφαίνεται ότι “επί τη βάσει των κατατεθειμένων αμοιβαίων διεκδικήσεων η κατάσταση είναι σαφέστατα καλύτερη για την Ελλάδα. Βάσει των περιοριστικών μέτρων μας επλήγη πολύ μεγαλύτερος αριθμός ελληνικών περιουσιών σε σχέση με τις περιουσίες των πολιτών μας στην Ελλάδα”. Στο ίδιο έγγραφο τονίζεται ότι “δεν υφίσταται νομική βάση για την έγερση απαιτήσεων από την πλευρά μας (σ.σ. για αποζημιώσεις των περιουσιών των αποκαλούμενων “Αιγαιατών Μακεδόνων”) και τούτο γιατί:
α) Σε ότι αφορά τους πρόσφυγες που δεν αποδέχθηκαν την υπηκοότητά μας, επ ουδενί δεν νομιμοποιούμαστε να εγείρουμε εν ονόματι τους τέτοιες απαιτήσεις και από θέση αρχής πρέπει να αποκλείσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
β) Σε ότι αφορά τους πρόσφυγες που αποδέχθηκαν την υπηκοότητά μας, με την έγερση απαιτήσεων εν ονόματι τους θα παραβιάζαμε την αρχή, σύμφωνα με την οποία το κράτος δεν έχει δικαίωμα να παρέχει νομική συνδρομή στους πολίτες του για ζητήματα που έλαβαν χώρα κατά το χρονικό διάστημα που εκείνοι δεν ήταν πολίτες του.
Η κυβέρνηση των Σκοπίων απαντώντας στο Βελιγράδι, αν και παραδεχόταν ότι νομικά το θέμα των περιουσιών δεν θα άντεχε να τεθεί σε νομική βάση, ζητούσε η Γιουγκοσλαβία να το θέσει στην Αθήνα για πολιτικούς λόγους, αφού το θεωρούσε από τότε ως ένα “όχημα” για την αναγνώριση “μακεδονικής” μειονότητας στην Ελλάδα...
Μετά από αυτά τι άλλο μπορούμε να πούμε…
Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία

Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2008

Μνημείο των Αγίων ΚΥΡΙΛΛΟΥ και ΜΕΘΟΔΙΟΥ στη Θεσσαλονίκη!!

Μνημειακή στήλη αφιερωμένη στους αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο τοποθετήθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης στη συμβολή των οδών Καλλιδοπούλου και Μεγ. Αλεξάνδρου και εγκαινιάστηκε στις 14-09-08.

Η μνημειακή στήλη έχει σχήμα ανοιχτού βιβλίου, στις σελίδες του οποίου απεικονίζονται οι μορφές των δύο Αγίων όπως τις ξέρουμε από τη χριστιανική παράδοση, ενώ στο εξώφυλλό του υπάρχουν ανάγλυφα γράμματα του δημιουργήματός τους , του Κυριλλικού Αλφάβητου.
Στην μνημειακή στήλη οι μορφές των Αγίων κοιτούν προς το βορρά, συμβολίζοντας την πορεία τους προς τις βόρειες επαρχίες της βυζαντινής αυτοκρατορίας, ενώ η διαμπερής πύλη, η οποία σχηματίζεται στη βάση του μνημείου συμβολίζει την πόρτα της γνώσης αλλά και της θρησκευτικότητας που άνοιξαν οι δύο Άγιοι με το έργο τους.

Πηγή φώτο:http://www.thessalonikifotonews.gr/
Δείτε επίσης: Μνημειακή στήλη στη Θεσσαλονίκη στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο

Reworks 2008 Festival Thessaloniki 19-20 Σεπτέμβρη!!

Πλησιάζει η μεγάλη ώρα ,ενός "Festival" Που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα "Festival" του εξωτερικού !!Μια διοργάνωση που πραγματικά αξίζει να βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και που ο κόσμος της την έχει αγκαλιάσει και έχει βοηθήσει τα μέγιστα από την πρώτη στίγμη ώστε να είναι επιτυχείς. Μουσικά showcases, live εμφανίσεις , προβολές, εγκαταστάσεις κι εκθέσεις τέχνης συνθέτουν το φετινό Reworks ’08 το οποίο θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου.
Το Reworks είναι το πρώτο πλήρες οπτικό-ακουστικό φεστιβάλ τέχνης στη Β. Ελλάδα, το οποίο πραγματοποιείται εδώ και 3 χρόνια υπό την επιμέλεια των ΝΟΝ. Το Reworks έχει ως βασικό στόχο του να προβάλλει την άρηκτη σχέση μεταξύ μουσικής και μοντέρνας τέχνης και δίνει την ευκαιρία προβολής σε νέες ιδέες, μουσικά trends, καλλιτεχνήματα και νέα ταλέντα της εγχώριας και διεθνούς σκηνής ώτστε να αναδειχθούν και να προβληθούν σε ένα ευρύ κοινό. Με τι συμμετοχή 250 και πλέον καλλιτεχνών οι οποίοι προσέφεραν τα μέγιστα των δυνατοτήτων τους στις πρώτες 3 εκδόσεις του Reworks, το φεστιβάλ μεγαλώνει σε διάρκεια από 1 σε 2 ημέρες και φιλοξενείται για πρώτη φορά στον ιστορικό χώρο της ΒΙΛΚΑ(Ανδρέου Γεωργίου 21)στη Θεσσαλονίκη κοντά στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, φιλοξενώντας εκτός των άλλων πολλούς καλλιτέχνες για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
To Reworks συγκαταλέγεται στην 8η θέση των τοπ 10 των καλύτερων φεστιβάλ στο κόσμο σύμφωνα με το μεγαλύτερο μουσικό Ίντερνετ οδηγό το Resident Advisor.


Φέτος θα υπάρχουν 4 Stages που θα φιλοξενήσουν μεγάλη ποικιλία καλλιτεχνών.
Το μεγαλύτερο από όλα τα stages,το
Reworks club θα φιλοξενήσει “big room entertainment” καλλιτέχνες με μουσικά στυλ που ποικίλουν από ambient και electronica, house και techhouse φτάνοντας στην techno και την electro φιλοξενώντας εκτός των άλλων και ένα μοναδικό showcase από την Mobilee Records.

Το semi Open air stage,το Reworks Air Stage , αφοσιώνεται στην ανάγκη για προβολή της House & tech house μουσικής φιλοξενώντας τον Joe Clausell ενώ την δεύτερη ημέρα θα φιλοξενήσει 3 μοναδικά SHowcases από την Cadenza - Get Physical & NON με εικαστική επιμέλεια στα visuals από τους Pfandfinderei.
Το open air stage,το Reworks Atrium αφιερώνεται στη παρουσίαση της freestyle - funk-soul - ragga & House μουσικής, φιλοξενώντας καλλιτέχνες από την Eυρώπη , Αμερική και την Ασία. Τη Δεύτερη ημέρα παρουσιάζει neo Disco & balearic με ένα μοναδικό showcase της Eskimo Recordings παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τους Aeroplane & pater Visti αλλά και του Playground σε ένα ειδικά διαμορφωμένο μουσικό πρότζεκτ.
“Μουσική για τους εραστές της electronica και τους παθιασμένους ανθρώπους”...Το μικρότερο και πιο “εξειδικευμένο” stage,το Reworks Lab, του φεστιβάλ διεγείρει τις αισθήσεις μέσω της πιο εξεζητημένης ανεξάρτητης μουσικής παραγωγής και αποτίνει φόρο τιμής σε μια από τις μεγαλύτερες μορφές της ηλεκτρονικής μουσικής, τον Βρετανό “Mike Paradinas”. Πειραματική μουσική, ambient, electronica & downbeat προβάλλονται στο εν λόγω stage με συνοδεία οπτικοακουστικού υλικού, το οποίο θα παρουσιαστεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
Οι καλλιτέχνες που θα τιμήσουν με την παρουσία τους το Reworks2008 είναι οι εξής: Alex Tsiridis (Greece) Argenis BritoCadenza (Venezuela) Axel Karakasis (Greece) Bolaskam (UK) Chris Tek (Greece) Damcase (Greece) DJ TGet Physical (Germany) Eskimo showcase: AeroplaneEskimo Recordings (Belgium) Eskimo showcase: Peter VistiEskimo Recordings (Denmark) Gaz Cobain ( Future Sound of London / Amorphous Androgynous) (UK) George Adi vs Darktom (Greece) GummihzMobilee (Greece) IsonInternational Deejay Gigolos (Greece) ΜANDYGet Physical (Germany) μ - ziqPlanet mu (UK) JazzanovaSonar Kollektiv (Germany) Jimi Tenor (Finland) Joe ClausellSacred Rythm (USA) Johnny Mass (Greece) Junior Pappa (Greece) Lovegoss (Greece) LucianoCadenza (Switzerland) Marco Bailey (Belgium) Massive Attack DJ set by Daddy G (UK) Mobilee presents: And.idMobilee (Greece)κ.α.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Σημεία προπώλησης:
Patsis Music Wolrd, Joint, Noise, Play Ground, Daily, Lotos
Και online: http://www.lotus.gr/record_info.php?ID=17153
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι:
Εισιτήριο 2 ημερών :50ευρώ
Παρασκευή:27ευρώ
Σάββατο:32 ευρώ

Το προγραμμα της παρασκευής αναλυτικά μπορείτε να το δείτε εδώ
Το προγραμμα του Σαββάτου μπορείτε να το δείτε εδώ
Για περισσότερες πληροφορίες επισκευτείτε το site

Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2008

Ανοιχτό μουσείο η Θεσσαλονίκη με το “πολιτιστικό λεωφορείο”

Τους προσεχείς μήνες ο δήμος θα προσφέρει στους κατοίκους και στους επισκέπτες της πόλης τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους σημαντικότερους τόπους ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος που διαθέτει η Θεσσαλονίκη. Θα θέσει λοιπόν σε λειτουργία ένα “πολιτιστικό λεωφορείο”, το οποίο θα ακολουθεί μια διαδρομή περίπου ενενήντα λεπτών και θα διατρέχει δεκάδες σημεία της πόλης, τα οποία παραδοσιακά προσελκύουν το ενδιαφέρον του κόσμου. Ο δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια ενός μικρού λεωφορείου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση του εγχειρήματος. Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προσφορές τους έως τις 29 Σεπτεμβρίου.
Στόχος του δήμου Θεσσαλονίκης είναι το πολιτιστικό λεωφορείο να αρχίσει τα δρομολόγια του πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Το ότι είναι στόχος όμως δεν συμαίνει και κάτι...αν λάβουμε υπόψη το πρόσφατο παρελθόν βλέπε π.χ. αναπλάσεις!!
Η πύλη του ανοικτού μουσείου, από όπου θα εκδίδονται τα εισιτήρια και θα καθορίζονται οι πολιτιστικές διαδρομές, θα διαμορφωθεί επί της οδού Μητροπολίτου Γενναδίου, πλησίον των Λουτρών Παράδεισος. Από το συγκεκριμένο σημείο θα προσφέρεται και ενημερωτικό υλικό στους ενδιαφερόμενους πολίτες. Οι επιβάτες του πολιτιστικού λεωφορείου θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για την ιστορία κάθε τόπου, από αυτούς που θα επισκέπτονται, είτε από ξεναγό είτε με ηχογραφημένα μηνύματα. Το πολιτιστικό λεωφορείο θα διατρέχει μουσεία, μνημεία και τόπους ιστορικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης, ενώ από τη διαδρομή δεν θα εξαιρούνται οι παραδοσιακές αγορές της πόλης, οι κεντρικές της πλατείες, ο χώρος της Διεθνούς Εκθέσεως, οι εγκαταστάσεις των πανεπιστημίων και το παραλιακό μέτωπο της πόλης
Στο πλαίσιο του προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 1,6 εκατ. ευρώ, ο δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε στη δημιουργία ιστοσελίδας http://www.anoiktomouseio.gr/, στην οποία παρουσιάζονται τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης, η ιστορία τους και αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό.

Στα σχέδια του δήμου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνεται η διαμόρφωση και ενός πολιτιστικού περιπτέρου στην ευρύτερη περιοχή της Ροτόντας. Μέσω του περιπτέρου αυτού, το οποίο σχεδιάζεται να διαμορφωθεί στον περιβάλλοντα χώρο του τόξου του Γαλερίου, οι Θεσσαλονικείς και οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται είτε από τον κεντρικό δήμο είτε από άλλους φορείς.
Αυτές οι κινήσεις έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια αν πραγματικά μας ενδιαφέρει σαν πόλη ο τουρισμός....Το να λέμε απλά ότι θέλουμε η Θεσσαλονίκη να αναπτυχθεί τουριστικά είναι το εύκολο...τα έργα είναι το δύσκολο...Και μέχρι στιγμής μόνο εξαγγελίες και λόγια.... λόγια.... λόγια.
Απλά Περιμένουμε πότε αυτά τα λόγια θα γίνουν πράξεις...

Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΡΧΙΖΟΥΝ τα ΧΑΡΑΤΣΙΑ!!ΟΛΕ....ΟΛΕ!!

Η Εφορία ταχυδρομεί από σήμερα ,με παραλήπτες 3 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες,το νέο χαράτσι που ονομάζεται "Ενιαίο Τέλος Ακινητών". Την ίδια ώρα, μερικές χιλιάδες μεγαλοιδιοκτήτες τρίβουν τα χέρια τους και γελούν κάτω απο τα μουστάκια τους ,αφού η κυβέρνηση κατήργησε τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Δηλαδή όσα έπρεπε να πάρουν από τους έχοντες τεράστιες περιουσίες,τα μοιράζουν σε ίσα κομμάτια ανάμεσα σε αυτούς και σε όλους όσοι έχουμε ένα κεραμίδι πάνω απο το κεφάλι μας.Εύγε...Συγχαρητήρια...Ένα έχω να πω...Για πότε θα φύγουν οι νέοι στο εξωτερικό και θα σας αφήσουν μόνου σας ΧΑΜΠΑΡΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ!!ΑΣ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΑΔΕΣ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΔΩ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ!!ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ

Χιλιάδες τάφοι στο... μετρό!!

Για την ακρίβεια Χίλιοι τετρακόσιοι δεκατέσσερις τάφοι, κτερισμένοι κατά 21%, έχουν έρθει μέχρι στιγμής στο φως από τις ανασκαφές της ΙΣΤ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης για την κατασκευή του μετρό. Επίσης, έχουν εντοπιστεί και αρχιτεκτονικά κατάλοιπα (τοίχοι, αγωγοί, δάπεδα, κλίβανοι).
Στην Θεσσαλονίκη διενεργείτε η μεγαλύτερη ανοιχτή αρχαιολογική ανασκαφή και τα ευρήματα "δημιουργούν" Νέα Ιστορία!!

Στον νέο σιδηροδρομικό σταθμό έχουν ερευνηθεί 94 τάφοι στο φρέαρ εισόδου του Μετροπόντικα. Στις 2 Ιουνίου 2008, ξεκίνησε η αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή του Επίσταθμου. Μέχρι τώρα, σε βάθος 2,00-2,80μ. από την επιφάνεια του εδάφους, έχουν εντοπιστεί τέσσερις κλίβανοι και ένας χώρος απόρριψης εργαστηριακού υλικού (θραύσματα κεράμων, εκκαμινεύματα, πηλόμαζες), τμήματα εργαστηρίων. Στον σταθμό «Σιντριβάνι» η ανασκαφική έρευνα διεξήχθη σε τρία μέτωπα, στον χώρο του ανατολικού νεκροταφείου της αρχαίας πόλης. Οι αποκαλυφθέντες τάφοι χρονολογούνται από την Ελληνιστική εποχή έως και τα Υστερορωμαϊκά χρόνια. Εκεί έχουν εντοπιστεί και τα πέντε χρυσά στεφάνια, σε δύο τάφους.
Στο πλαίσιο της κατασκευής του σταθμού «Ευκλείδης», μεταξύ των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Παπαναστασίου, διενεργήθηκαν οι πρόδρομες εργασίες της μετατόπισης των δικτύων κοινής ωφελείας και τριών γεωτρήσεων.

Η έρευνα, στην πρώτη περίπτωση, έφερε στο φως αποσπασματικά σωζόμενα οικοδομικά λείψανα των όψιμων οθωμανικών χρόνων και στην προδιάτρηση της μιας μόνο γεώτρησης αποκαλύφθηκε πεσσόσχημο μαρμάρινο αρχιτεκτονικό μέλος. Κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη διαμόρφωση του ευρύτερου εργοταξιακού χώρου ήλθε στο φως τμήμα κτιρίου (τοίχοι και αγωγοί), πιθανόν στάβλου, που χρονολογείται στους νεότερους χρόνους (τέλος 19ου - μέσα 20ού αι.).
Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των ερευνών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πώς θα λυθεί το πρόβλημα φύλαξης των ευρημάτων, που είναι τεράστιο, καθώς οι αποθήκες της Εφορείας έχουν γεμίσει μέχρι το μη περαιτέρω.

MΠOPEI λοιπόν με την ολοκλήρωση των εργασιών του το Μετρό της Θεσσαλονίκης να αλλάξει τον χάρτη της συγκοινωνίας της πόλης. Oμως με τις εργασίες κατασκεύης του έργου εμπλουτίζεται ακόμα ένας χάρτης της συμπρωτεύουσας, αυτός της ιστορίας της.Βέβαια αν μπορέσουν και βρουν χώρους να Φυλάξουν αυτούς τους αρχαιολογικούς Θυσαυρούς!!Α ρε Greece πόσο σέβεσαι την ιστορία σου?

Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2008

Πολυϊατρείο απόρων ΚΑΙ αστέγων της ΕΚΠΟΙΖΩ!!!

Πρωτοβάθμια περίθαλψη στους περίπου 230 άστεγους αλλά και στους άπορους που διαβιούν στη Θεσσαλονίκη θα προσφέρει το πολυϊατρείο που δημιούργησε η ΕΚΠΟΙΖΩ με τη συνδρομή εθελοντών γιατρών και νοσηλευτών και τη χορηγία ιατρικού εξοπλισμού από την ΕΥΑΘ σε κτίριο της οδού Αμύντα 11, το οποίο παραχώρησε η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.
Το πολυϊατρείο, δεν αναπληρώνει τα Κέντρα Υγείας ούτε τις υπηρεσίες που παρέχονται στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά καλύπτει τα υπάρχοντα κενά και προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε άτομα τα οποία για διαφόρους λόγους δεν μπορούν να αποταθούν στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Για παράδειγμα υπάρχουν άστεγοι ή άποροι που διώκονται για μικροαδικήματα και δεν μπορούν να πάνε στο νοσοκομείο γιατί πρέπει να δώσουν τα στοιχεία τους και φοβούνται μήπως συλληφθούν.
Στο κτίριο που στεγάζει το πολυϊατρείο αστέγων και απόρων παρέχεται συσσίτιο το πρωί σε 100 άτομα και το βράδυ σε 200, ενώ επί της οδού Ολύμπου 24 λειτουργεί κατάστημα από το οποίο παρέχονται δωρεάν ρούχα σε απόρους και αστέγους.
Το πολυϊατρείο απόρων της ΕΚΠΟΙΖΩ, ο ιατρικός εξοπλισμός του οποίου υπήρξε χορηγία της ΕΥΑΘ, εγκαινιαστηκέ στις 5 Σεπτεμβρίου 2008.

Υπενθυμίζεται, ότι η ΕΥΑΘ και η ΕΚΠΟΙΖΩ συνεργάζονται ήδη στο πλαίσιο κοινής καμπάνιας ενημέρωσης του κοινού για την ανάγκη εξοικονόμησης νερού, μέσα από φυλλάδια που εμφακελώνονται στους λογαριασμούς της ΕΥΑΘ.
Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ, Ένωσης Καταναλωτών για την "Ποιότητα της Ζωής" είναι μια επίσης μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση με ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων που εκτείνονται από τις περιβαλλοντικές έως τις κοινωνικές και πολιτιστικές.
Τέτοιες προσπάθειες πρέπει να επιβραβεύονται και να προβάλλονται..Συγχαρητήρια λοιπόν στην EΥΑΘ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΖΩ για αυτήν τους τη προσπάθεια...

ΑΛΛΑΞΑΜΕ LOOK ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ!!

Με νέα καινούργια εμφάνιση ξεκινάμε το χείμωνα....Ελπίζω να σας αρέσει...όλο και κάποιες βελτιώσεις θα γίνουν....Ευχαριστούμε πόλυ και CU Around

Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2008

ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ: Γνωρίστε την Θεσσαλονίκη!!

Πρόσκληση για μια πιο στενή γνωριμία με τη Θεσσαλονίκη θα αποτελεί στο εξής η επίσκεψη στο Λευκό Πύργο. Η νέα μόνιμη έκθεση που φιλοξενεί ο Λευκός Πύργος, αφιερωμένη στην πόλη της Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008, και θα ανοίξει για το κοινό από την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008.
Η έκθεση παρουσιάζει με συνοπτικό τρόπο όψεις της ιστορίας της Θεσσαλονίκης διαχρονικά, με στόχο να κεντρίσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη, τα μνημεία και τα θεματικά μουσεία της.
Οι θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται στο ισόγειο, στους πέντε ορόφους και στο δώμα του Λευκού Πύργου αναφέρονται στη θέση της Θεσσαλονίκης στον γεωγραφικό χώρο, στις μεταμορφώσεις του δομημένου χώρου, σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας της, όπως αυτές αναδεικνύονται μέσα από τα μνημεία της, στην κομβική εμπορική της θέση στο σταυροδρόμι χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων, στους κατοίκους της, στην πνευματική και πολιτιστική ζωή της, αλλά και στις γεύσεις της. Έτσι, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ένα γοητευτικό ταξίδι στο χρόνο από την ίδρυση της Θεσσαλονίκης έως και το πρόσφατο παρελθόν της, με συνοδεία τους ήχους, την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, το πνεύμα και τις γεύσεις της πόλης. Ο εξώστης του Λευκού Πύργου λειτουργεί όχι μόνο ως χώρος θέασης της πόλης και της γύρω περιοχής, αλλά και ως προέκταση του εκθεσιακού χώρου. Σε επιλεγμένες επάλξεις έχουν τοποθετηθεί ενημερωτικές πινακίδες, που πληροφορούν τον επισκέπτη για το τι βλέπει σήμερα και τι έβλεπε κανείς άλλοτε.
Το πρακτικά αδύνατο εγχείρημα παρουσίασης 23 αιώνων ιστορίας σε έναν συνολικό χώρο μόλις 450 μ² ήρθε εις πέρας με επιτυχία με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών: οι πληροφορίες παρουσιάζονται κατά κύριο λόγο μέσα από ένα εντυπωσιακό σύνολο εφαρμογών εικόνας και ήχου, με τη μορφή προβολών, παρουσιάσεων βίντεο και διαφανειών, ηχητικών ντοκουμέντων και πολυμεσικών εφαρμογών σε οθόνες αφής, που συνδυάζονται αρμονικά με τον περιορισμένο αριθμό αρχαίων αντικειμένων που εκτίθενται.
Πέρα από την έκθεση στο μνημείο, άλλωστε, το εκθεσιακό σενάριο αναπτύσσεται σε δύο ακόμη συμπληρωματικά και αλληλένδετα επίπεδα πληροφόρησης: έναν οπτικό δίσκο DVD-ROM και την ιστοσελίδα www.lpth.org Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας θα βρουν πρωτότυπες εφαρμογές όπως ψηφιακό χάρτη της πόλης, όπου μπορεί κανείς να εντοπίσει μνημεία, μουσεία και χώρους πολιτισμού και να έχει χρήσιμες πληροφορίες για αυτά, χρονογραμμή γεγονότων που αφορούν άμεσα ή έμμεσα στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, επιστημονικά κείμενα καταξιωμένων ιστορικών και αρχαιολόγων, βιβλιογραφία για την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και συνταγές εδεσμάτων που φανερώνουν τη γευστική ποικιλία που χαρακτηρίζει τη διατροφική ταυτότητα της πόλης. Γι αυτό το λόγο αξίζει κάποιος να την επισκεφθεί!!
Η ιστορικότητα και η ιδιόμορφη εσωτερική διαμόρφωση του οχυρωματικού Πύργου δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση των απαραίτητων επεμβάσεων προκειμένου ο Λευκός Πύργος να διαθέτει τις βασικές υποδομές ενός σύγχρονου μουσειακού κτιρίου. Έτσι, η έκθεση δεν διαθέτει κλιματισμό, τουαλέτες για τους επισκέπτες, αναψυκτήριο ή βεστιάριο. Καθώς, επίσης, ήταν αδύνατη η εγκατάσταση ανελκυστήρα, τα άτομα με κινητικά προβλήματα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την έκθεση μόνο εικονικά, μέσω πληροφοριακών σταθμών στο ισόγειο του κτιρίου .

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη - Κυριακή, 8.30 - 15.00
Εισιτήριο: 2 ευρώ και 1 ευρώ φοιτητικό. Όλο το Σεπτέμβριο η είσοδος είναι ελεύθερη

Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΕΘ ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΗΣ -ΠΑΡΚΟ ΕΝΤΟΣ!!

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση τόσο από τις διοικήσεις της ΔΕΘ Α.Ε. και HELEXPO A.E., όσο και από το σύνολο των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας έγινε δεκτή η πρώτη επίσημη εξαγγελία του πρωθυπουργού κατά την 73η ΔΕΘ για μετεγκατάσταση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου εκτός πόλης και δημιουργία Μητροπολιτικού πάρκου εντός πόλης.
Είναι σίγουρα μια ιστορική απόφαση για τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης στο σύγχρονο έντονα ανταγωνιστικό διεθνές εκθεσιακό επιχειρηματικό προσκήνιο. Αν και κρατάμε μικρό καλάθι γιατί Η εξαγγελία για να γίνει πραγματικότητα απέχει χιλιόμετρα….Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ξεκινήσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα οι διαδικασίες για την επιλογή του κατάλληλου χώρου αλλά να τον πιστέψουμε?


Ακόμα λοιπόν δεν ανακοινώθηκε η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ άρχισαν τα όργανα για το που θα πάει(Δυτικά ή ανατολικά) και για το ποιος θα καταφέρει να κλέψει λίγα στρεμματάκια από τον χώρο που βρίσκεται η σημερινή έκθεση!! Η μιζέρια της πόλης σε όλο της το μεγαλείο…
Σαν να το έχω ξανά δει το έργο.. ΘΑ πλακωνόμαστε μεταξύ μας για το αν πρέπει να πάει ανατολικά ή δυτικά ,για το αν πρέπει να γίνει όλος ο χώρος πάρκο και να μην αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης δηλαδή σχολεία κοινωνικές υπηρεσίες και στο τέλος θα περάσουν τα χρόνια και θα είμαστε πάλι έτσι…

Τόσα χρόνια αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι η τοπικές αρχές της Θεσσαλονίκης είναι ανίκανες στο να διεκδικήσουν αυτό που έχει ήδη εξαγγελθεί Θα μου πείτε εδώ είναι ανίκανες συνεννόησης…Τι Ψάχνεις?
Το θέμα έχει υπερτοπική σημασία και δεν αφόρα μόνο πχ. Το Δήμο Θεσσαλονίκης αλλά όλους τους δήμους του νομού.. όλοι μαζί πρέπει να καταλήξουν σε ένα μέρος για να υπάρχει συγκεκριμένη διεκδίκηση και όχι μπαρούφες…

Όσον αφόρα το χώρο της ΔΕΘ στο κέντρο δεν πρέπει να πάει χαμένο ούτε στρέμμα!! Πρέπει να δημιουργηθεί χώρος υπόγειου παρκινγκ και στην επιφάνεια ΜΟΝΟ ΠΡΑΣΙΝΟ!! ΤΕΛΟΣ…. ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ. Η ΔΕΘ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΕΙ…ΑΝ ΧΑΘΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΧΑΘΗΚΑΜΕ…

Πάντως κατά την γνώμη μου το κατάλληλο μέρος για την έκθεση είναι δυτικά της πόλης οπού θα υπάρχει σύνδεση προαστιακού με τον ΟΣΕ άμεση πρόσβαση στα νέα μεταφορικά δίκτυα και στα Βαλκάνια, ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης κλπ.
Κάποιες από τις Ενδιαφέρουσες προτάσεις που έχουν κατά καιρό γραφτεί είναι οι έξης:

Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2008

Βατοπεδιάδα…… Της εκκλησίας το ανάγνωσμα!!

Μοναχοί επιχειρηματίες ....Ανταλλαγές οικοπέδων σε εξευτελιστικές τιμές…διαφθορά στην πολίτικη και εκκλησιαστική ζωή του τόπου και ένας πολίτης που πολεμάει βράδυ πρωί για ένα μεροκάματο…Τόσες αντιθέσεις πως μπορούν χωράνε σε μια τόσο μικρή χώρα?
Μοναχοί επιχειρηματίες..Δεν το χωράει ο νους μου... Τι άλλο θα ακούσουμε Θεέ μου σε αυτήν την χώρα!! Ας μου πει κάποιος ότι βρισκόμαστε στο πάτο γιατί και άλλο κάτω δεν το αντέχω. Το Άγιο όρος πρέπει μάλλον να κάνει την αυτοκάθαρση του όπως και η πολιτική ζωή του τόπου .Το κλίμα είναι βαρύ. Σε περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης ο απλός ταλαιπωρημένος πολίτης βλέπει να ξεπουλιούνται τεράστιας αξίας ακίνητα σε περιοχές φιλέτα σε εξευτελιστική τιμή και απορεί?
Μετά σου φταίει ο πολίτης αν δεν υπάρχουν έσοδα στο κράτος ρε μεγάλε? Θες να πουλήσεις …πούλα(που και αυτό συζήτηση χωράει…) ….αλλά όχι ξεπούλα… Θες να ανταλλάξεις ? Γνωστοποίησε τις προθέσεις και τα λέμε….Απλά τα πράγματα. Ο Κωστάκης έλεγε όλα στο Φως ,τέλος στην διαφθορά. Που πήγαν όλα αυτά?
Τα πήρε το ποτάμι?

Το κλίμα στο Άγιο όρος είναι βαρύ. Αλλά εμένα δεν μου λέει κάτι αυτό...Θέλω να δω έργα-δράσεις. Βεβαία υπάρχουν έντονες αντιδράσεις της πλειονότητας της μοναστικής κοινότητας του Αγίου Όρους για τα σκάνδαλα που έχουν να κάνουν με τη Μονή Βατοπεδίου. Το θέμα τέθηκε και συζητήθηκε στην Έκτακτη Διπλή Σύναξη της Ιεράς Κοινότητας, που αποτελεί το ανώτατο όργανο της μοναστικής κοινότητας και συνήλθε τις μέρες αυτές αποτελούμενο και από τους 20 προϊσταμένους-ηγουμένους των 20 αγιορείτικων μοναστηριών καθώς και των αντιπροσώπων τους. Τα όσα ακούστηκαν στη Σύναξη έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση, ενώ δεν έπεισαν οι εξηγήσεις που επιχείρησε να δώσει ο αντιπρόσωπος της Μονής Βατοπεδίου μοναχός Ευδόκιμος, ο οποίος ισχυρίστηκε πως «τηρήθηκαν πλήρως οι νόμιμες διαδικασίες και υπάρχει πλήρης διαφάνεια στις ενέργειές της».
Αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια επιτροπή που θα ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα της Μονής Βατοπεδίου και τις σκανδαλώδεις αγοραπωλησίες. Για να δούμε τι θα γίνει .....
Να σημειωθεί ότι οι προκλητικές δραστηριότητες των υπευθύνων της Μονής Βατοπεδίου, την οποία τα τελευταία χρόνια ελέγχει μια αδελφότητα Κυπρίων μοναχών με επικεφαλής τον ηγούμενο Εφραίμ, τέθηκε από τους Αγιορείτες και στον ίδιο τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Αγιον Όρος.
Την ίδια ώρα σε συνάντησή του με τους εκκλησιαστικούς συντάκτες ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έκανε τη διαπίστωση ότι ο κόσμος είναι απογοητευμένος και συμπλήρωσε με νόημα «δεν δίνουμε υποσχέσεις θα μιλήσουμε όταν έχουμε να παρουσιάσουμε έργο, προτιμώ να είμαι βουβός, παρά φλύαρος».

Τέλος εισαγγελική παρέμβαση για τις αγοροπωλησίες που αφορούν στις αγοραπωλησίες ακινήτων από τη Μονή Βατοπεδίου, αναμένεται τις προσεχείς ημέρες η οποία θα διατάσσει δικαστική έρευνα από μηδενική βάση για όλες τις πωλήσεις και τις ανταλλαγές στις οποίες εμπλέκεται η Μονή. Η έρευνα θα διεξαχθεί σε πανελλαδική κλίμακα, ενώ αναμένεται σχετική ανακοίνωση του Εισαγγελέα.
Έχει ψωμί η υπόθεση αλλά αμφιβάλλω αν θα μάθουμε ποτέ όλη την αλήθεια…Την υπόθεση την βλέπω να μπαίνει στο αρχείο για μια ακόμα φορά….Ελλάδα είσαι

Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου 2008

Προαστιακός Θεσσαλονίκη-Λάρισα!!

Σήμερα Κυριακή 7/9/08, ξεκινούν τα τακτικά δρομολόγια του Προαστιακού μεταξύ Θεσσαλονίκης και Λάρισας, με ηλεκτροκινούμενα βαγόνια, μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών επέκτασης της ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Λιτόχωρο - Λάρισα.
Τα ηλεκτροκινούμενα βαγόνια διαθέτουν 313 θέσεις καθήμενων επιβατών και επιπλέον δυνατότητα μεταφοράς 251 ορθίων. Τα δρομολόγια θα εκτελούνται από σύγχρονους, άνετους, ασφαλείς, γρήγορους, κλιματιζόμενους και φιλικούς προς το περιβάλλον ηλεκτροκινούμενους συρμούς.
Η διαδρομή Θεσσαλονίκη - Λάρισα - Θεσσαλονίκη θα καλύπτεται από 24 δρομολόγια ημερησίως, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 11 μ.μ., πραγματοποιώντας 10 ενδιάμεσους σταθμούς, οι οποίοι σύντομα θα αυξηθούν στους 11. Οι δέκα ενδιάμεσοι σταθμοί είναι: Σίνδο, Άδενδρο, Πλατύ, Αιγίνιο, Κορινό, Κατερίνη, Λιτόχωρο, Λεπτοκαρυά, Νέους Πόρους, Ραψάνη, Λάρισα. .
Ο χρόνος που θα χρειάζεται για να φτάσει κάποιος στην Λάρισα είναι μόλις1 ώρα και 25 λεπτά ενώ θα υπάρχουν και express δρομολόγια που θα μειώνουν το χρόνο κατά 16 λεπτά .Αυτό αλλάζει τα δεδομένα. Και Κάνει τη Λάρισα προάστιο της Θεσσαλονίκης και τη Θεσσαλονίκη προάστιο της Λάρισας.
Οι τιμές των εισιτηρίων θα κυμαίνονται από 1 έως 10 ευρώ
και θα ισχύουν όλες οι εκπτώσεις της σιδηροδρομικής μεταφοράς, δηλαδή έκπτωση 50% σε παιδιά (4-12 ετών), πολύτεκνους και μαθητές, 30% σε ομάδες και 25% σε φοιτητές. Σημαντικές εκπτώσεις θα ισχύουν επίσης για επιβάτες που μετακινούνται με οικογενειακές κάρτες, κάρτες τρίτης ηλικίας και εισιτήρια συνδρομής.
Τέλος, με την έναρξη της κυκλοφορίας των νέων ηλεκτροκίνητων αμαξοστοιχιών του Προαστιακού Θεσσαλονίκης στη διαδρομή Λάρισα - Θεσσαλονίκη - Λάρισα, οι αμαξοστοιχίες 500, 501, 502 και 503, που εκτελούν το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα, δεν θα σταθμεύουν πλέον στους σταθμούς Ραψάνη, Νέοι Πόροι, Λεπτοκαρυά, Λιτόχωρο και Αιγίνιο.

ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ
Ο ΟΣΕ προκήρυξε (19-12-06) ανοικτό διαγωνισμό για την ανάθεση Προκαταρκτικής Μελέτης Σκοπιμότητας Ανάπτυξης Προαστιακού Περιφερειακού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης.
Στην προκαταρκτική αυτή μελέτη θα εξετασθεί η σκοπιμότητα:

Περιφερειακής σύνδεσης της με την κατασκευή νέας υποδομής.

  • Θεσσαλονίκης με Αεροδρόμιο – Μουδανιά,
  • Θεσσαλονίκης με Λαγυνά – Αγ. Βασίλειο – Αεροδρόμιο
  • Θεσσαλονίκης με Αγ. Βασίλειο – Σταυρό – Αμφίπολη – Μυρίνη/Ν. Ζίχνη
  • Θεσσαλονίκης με Γιαννιτσά – Σκύδρα

Με επέκταση της υφιστάμενης υποδομής
· Προαστιακής ή περιφερειακής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με Λάρισα, Κιλκίς – Σέρρες και με Βέροια- Έδεσσα, με βελτίωση της υφιστάμενης υποδομής.
· Προαστιακής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης προς ΒΙΠΕΘ – Σίνδο - ΤΕΙ- Σίνδο
· και Ειδομένη


Ελπίζω να γίνει πράξη όλος αυτός ο σχεδιασμός γιατί με αυτό τον τρόπο η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει άλλη δυναμική και επιπλέον θα αποσυμφορήσει κάπως την κίνηση στο κέντρο της πόλης από τα αυτοκίνητα των εξωτερικών επισκεπτών. Κάτι είναι και αυτό…Το θέμα βέβαια είναι να υπάρχουν συχνά δρομολόγια που να εξυπηρετούν τον κόσμο έτσι ώστε να προτιμά κάποιος να έρθει πχ από την Λάρισα με τρένο πάρα με αυτοκίνητο…
Φοβάμαι όμως μην γίνει όπως η γραμμή Λιτόχωρο- Θεσσαλονίκης που μόλις άρχισε να λειτουργεί υπήρχαν περικοπές στα δρομολόγια….ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΣΑΙ...

Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου 2008

Άμεση ενημέρωση σε περίπτωση σεισμού!!

Σήμερα ξημερώματα περίπου στις 00:30 σημειώθηκε σεισμός στην περιοχή της Θεσσαλονίκης της τάξεως των 3.8 ρίχτερ με επίκεντρο κοντά στην λίμνη Λαγκαδά. Ο σεισμός λόγω του πολύ μικρού βάθους του ταρακούνησε αρκετά την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Με αφορμή λοιπόν αυτό παραθέτουμε παρακάτω ορισμένες ιστοσελίδες που βοηθούν στην άμεση και έγκυρη πληροφόρηση σας σε περίπτωση σεισμού:
Σεισμολογικός σταθμός Γεωφυσικής ΑΠΘ
Η Θεσσαλονίκη έχει πλέον το δικό της σταθμό πρόγνωσης σεισμών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πλέον να ενημερώνονται απευθείας, για όλους τους σεισμούς που γίνονται στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο μέσα από μια πρωτοποριακή ιστοσελίδα που δημιούργησε ο σεισμολογικός σταθμός του εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι επισκέπτες του ίντερνετ μόλις περάσουν 20 λεπτά της ώρας από την εκδήλωση της δόνησης πληροφορούνται με απόλυτη ακρίβεια για το μέγεθος, το επίκεντρο και την ακριβή ώρα.

European-Mediterranean Seismological Centre

Μπορείς να κάνεις κλικ στο χάρτη στην περιοχή που θέλεις και σου δείχνει τον τελευταίο σεισμό που καταγράφηκε. Αν δεν βρεις αυτό που αναζητάς μπορείς να πάς στο μενού Earthquake Information στο List of Latest Earthquakes και έτσι με κλικ πάνω στην σεισμική δόνηση που σε ενδιαφέρει βλέπεις όλες τις λεπτομέρειες

GEOFON Program
Πηγαίνοντας στο earthquake info και το Global seismic monitor δείχνει τους τελευταίου σεισμούς μάλιστα ο πιο πρόσφατος αναβοσβήνει. Αν όμως θέλουμε μια γενικότερη εικόνα επιλέγουμε το The complete list of automatic GEOFON alerts και μας δείχνει αναλυτικά τους τελευταίους σεισμούς


Γεωδυναμικό Ινστιτούτο –Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Σκοπός του Γ.Ι. είναι η μελέτη και η ανάπτυξη της έρευνας στη σεισμολογία, στη φυσική του εσωτερικού της Γης, στη γεωφυσική, στην τεκτονική των πλακών, στην ηφαιστειολογία, τη γεωθερμία και τη σεισμοτεκτονική. Επιλέγουμε το μενού κατάλογος σεισμών και κάτω αριστερά το μενού πρόσφατοι σεισμοί.
Πανεπιστήμιο Αθηνών τμήμα γεωλογίας
Eπιλέγοντας το σεισμικότητα σε πραγματικό χρόνο βγαίνει ο χάρτης όπου μπορούμε να δούμε όλους τους πρόσφατους σεισμούς στην Ελλάδα.

Τέλος αν θέλουμε να δούμε σεισμούς που συμβαίνουν σε παγκόσμια κλίμακα μπορούμε να εμπιστευτούμε την σελίδα του National Earthquake Information Center – NEIC

Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2008

Ρομπέν των Super Market τώρα και στην Θεσσαλονίκη…!!

Ληστεία σε σούπερ μάρκετ στην Άνω Θεσσαλονίκη, με λεία τρόφιμα τα οποία μοίρασαν στον κόσμο πραγματοποίησε ομάδα κουκουλοφόρων την Πέμπτη (4/9).
Σύμφωνα με φέιγ βολάν που μοίρασαν, είναι μέλη της ομάδας «Πρωτοβουλία για την Ακρίβεια».Οι κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο σούπερ μάρκετ, γέμισαν καρότσια με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν. Στη συνέχεια πέταξαν φέιγ βολάν με συνθήματα κατά της ακρίβειας και κατευθύνθηκαν σε κοντινή λαϊκή αγορά της περιοχής όπου μοίρασαν τα τρόφιμα στους διερχόμενους.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που τέτοιου είδους περιστατικό συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη.

Η κατάσταση αρχίζει σιγά σιγά να ξεφεύγει απο τα όρια και θα επιδεινώνεται όσο βγαίνουν στη Δημοσιότητα σκάνδαλα Δισεκατομμυρίων από τα πολιτικά-εκκλησιαστικά πρόσωπα…Δεν ξέρω που μπορεί να φτάσει αυτή η κατάσταση!! Το πρόβλημα πάντως είναι ότι πολλοί συγχαίρουν κατά κάποιο τρόπο την δράση αυτών των στοιχείων και αυτό είναι που πρέπει να διερευνηθεί. Το αίσθημα της αδικίας και του παράνομου πλουτισμού των ανθρώπων της δημοσιότητας νομίζω ότι οδηγεί σε αδιέξοδα που θα τα βρούμε μπροστά μας…

Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2008

Parking η Νέα παραλία.....ελέω Έκθεσης!!!

Το ακούσαμε και αυτό!!! Άντε να το δούμε και στη πράξη!! Ρε μας δουλεύουν όλους!!

Ο τεράστιος Δήμαρχος αποφάσισε για να μην υπάρχει έντονο πρόβλημα Parking στην διάρκεια της έκθεσης να μετατρέψει την παραλία της πόλης ,το καλύτερο κομμάτι αυτής, σε ένα απέραντο Parking...οπότε τέλος οι βόλτες, τέλος και τα ποδήλατα....
Οι επισκέπτες που θα έρχονται στην πόλη θα κάνουν βόλτα πάνω από τα αυτοκίνητα και φυσικά η δημοτική αστυνομία δεν θα κόβει κλήσεις...Έτσι όμως μήπως νομιμοποιείται κάτι το οποίο είναι αδιανόητο!! Παρκινγκ στην παραλιακή?

Το παρκινγκ Θα δημιουργηθεί με κάγκελα από το Μακεδονία Παλλάς μέχρι σχεδόν το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ρόλο παρκαδόρου θα παίξει ιδιωτική εταιρία φύλαξης την οποία θα επιστρατεύσει η Helexpo.... Και λύθηκε για φέτος το πρόβλημα!! Του χρόνου όμως? Μήπως να παρκάρουν και στα πάρκα?

Αν θυμάμαι καλά αυτός δεν ήταν που αχρήστευσε το δημοτικό παρκινγκ για να κάνει το μέγαρο?

Λοιπόν οι φορείς της πόλης πρέπει να σοβαρευτούν γιατί δεν αντέχετε πλέον αυτή η κατάσταση..
Θέλει η Helexpo να κάνει σοβαρή έκθεση? Ας αποφασίσει αν θέλει την έκθεση μέσα στην πόλη η εκτός?
Αν αποφασίσει εντός τότε επιβάλλεται να κατασκευάσει στο χώρο της υπόγειο παρκινγκ τόσο για τους εκθέτες όσο και για τους επισκέπτες!! Είναι αδιανόητο να μην έχει προβλεφτεί αυτό!!
Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την έκθεση μας πρέπει να κάνουμε κάτι!! Αλλιώς θα σβήσει….


Ζήτω η προχειρότητα!!
Ζήτω το πανηγύρι της ΔΕΘ!!

Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2008

Δ Ε Θ ΘΑ ΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ!!

Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο για έναν ακόμα Σεπτέμβριο με τα εγκαίνια της 73ης Διεθνούς Έκθεσης (ο θεός να την κάνει)!! Ναι όλοι τους θα κάνουν ένα πέρασμα για να δώσουν τα Θαθαθαθα… και μετά μην τους είδατε!!
Ο μέγας κλειδοκράτορας της πόλης ,ο γνωστός σε όλους μας φτερωτός θα ποζάρει σε όλα τα κανάλια μαζί με το πανευτυχισμένο μας Νομάρχη και όλοι μετά από χιλιάδες υποσχέσεις που θα πάρουν θα αναφωνήσουν ΖΗΤΩ ΖΗΤΩ και …και…τέλος .

Ουσία μηδέν όπως φυσικά και η έκθεση. Ένα «πανηγύρι» που πλέον έχει χάσει κάθε έννοια κύρους . Η κατάντια που έχει φτάσει αυτή η πόλη απεικονίζεται σε όλο της το μεγαλείο σε όλους τους θεσμούς της! Νομίζω πως πλέον κανείς δεν ασχολείται σοβαρά με την έκθεση παρά μόνο για τις παροχές και το μπλα μπλα των αρχηγών….αυτό από μόνο του κάτι δείχνει…Δείχνει μηδαμινή θέληση για να ενισχυθεί ο μηδενικός ρόλος αυτού του «πανηγυριού-παζαριού» ουσιαστικά, με αποτέλεσμα να μαραζώνει όλο και πιο πολύ και να οδηγείται μαθηματικά στο κλείσιμο .
Συγνώμη αλλά εγώ αυτό το πράγμα δεν το στηρίζω και δεν το Θέλω. Απαιτώ αφού μου παρουσιάζουν αυτό το πράγμα σαν «διεθνής έκθεση» να είναι πραγματικά Διεθνής και πραγματικά Έκθεση. Αλήθεια κανένας από αυτούς που την ονομάζουν έτσι έχει πάει σε καμία διεθνή έκθεση για να μας πουν τι βλέπουν…. Τι Συζητάμε τώρα….

Εδώ καταντήσαμε να έρχονται να μας δουν οι κύριοι μια φορά το χρόνο το Σεπτέμβριο! Βρε ουστ!!

Τα αποτελέσματα όλων αυτών θα τα δούμε για μια ακόμα φορά στις οθόνες μας:
  • Αποκλεισμένοι δρόμοι για να περάσουν οι επίσημοι στο γρήγορο και χωρίς να πάρουν χαμπάρι για το κυκλοφοριακό της πόλης
  • 2.000 και πλέον αστυνομικών θα βρεθούν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης την ημέρα των εγκαινίων.
  • Οι γνώστες διαδηλώσεις , τα γνωστά επεισόδια, οι γνωστοί άγνωστοι και η ουσία της «έκθεσης» στο πολύ πολύ βάθος
  • Ο κόσμος αποκλεισμένος, οι πολίτες φοβισμένοι και μια πόλη που τρέμει τα επεισόδια, την κίνηση ,τον πανικό

Αν θέλετε να κάνετε δουλειά σοβαρή πράξτε το KAI EΓΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ Η ΠΟΛΗ….αλλά μάλλον δεν θέλετε…όποτε χαρείτε αυτό το δεκαήμερο πανηγύρι…Εγώ δεν θα συμμετάσχω

ΔΕΘ= Δεν Είναι Θεσμός ....Είναι πανηγύρι

Συνοπτικά το πρόγραμμα
Στις 9.30 το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει την 73η ΔΕΘ. Στις 8μ.μ. θα παρουσιάσει την οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».Στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη (11,12, 13, 14 Σεπτεμβρίου). Στις 8μ.μ. του Σαββάτου 13/9 θα μιλήσει στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».Στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 14/9 θα δώσει συνέντευξη Τύπου στον ίδιο χώρο. Το υπόλοιπο πρόγραμμα του είναι υπό διαμόρφωση.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί την 73η ΔΕΘ την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου.Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη 10/9 θα δώσει συνέντευξη Τύπου και την Πέμπτη θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ. Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου.
Η 73η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από 6 έως 14 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης