Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011

Η τελική συνάντηση για την Θεσσαλονίκη 2014 !!

"You will never win if you never begin",
Helen Rowland (English-American writer, 1876-1950

Μπήκαμε στην τελική ευθεία. Σε λιγότερο από ένα μήνα θα γνωρίζουμε αν η Θεσσαλονίκη κερδίζει το τίτλο για την "Ευρωπαική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014". Οι 3 πόλεις που διεκδικούν το τίτλο (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ivanovo) σχεδιάζουν τις τελικές κινήσεις για την προώθηση και την υποστήριξη της υποψηφιότητας τους. Στην Braga της Πορτογαλλίας στις 16 - 18 Νοεμβρίου θα γίνει η επίσημη εκδήλωση της ανακοίνωσης όπου θα μεταβούν αντιπροσωπίες από τις 3 τελικές πόλεις.

Στην Ελλάδα τα πράγματα φαίνεται να είναι αρκετά δύσκολα, σίγουρα είναι πολλοί πλέον που βλέπουν με ακόμη μεγαλύτερη δυσπιστία την προσπάθεια μας. Όσοι όμως πίστεψαν από την αρχή για αυτή την ιδέα, μπορούν να απαντήσουν οτι τέτοιες συλλογικές προσπάθειες μπορούν να μας δώσουν μια σημαντική πνοή αισιοδοξίας και αλλαγής που χρειάζεται αυτός ο τόπος. Να βάλει σε σε προτεραιότητα τη ΝΕΟΛΑΙΑ, τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, να αφουγκραστεί τη κοινωνία και να προτείνει λύσεις, να αναδείξει και να απελευθερώσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις αυτής εδώ της πόλης.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2014.
Η τελική συνάντηση όλων όσων ενδιαφέρονται να συμμετέχουν θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 01 Νοεμβρίου 2011, στο χώρο του δημοτικού συμβουλίου του νέου δημαρχιακού μεγάρου του Δήμου Θεσσαλονίκης στις 20.00 το απόγευμα.

Η εκδήλωση στο facebook:
http://www.facebook.com/event.php?eid=279935735373653
Όλοι μάζι γι α την Νίκη της πόλης μας.....

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΟΧΙ ΜΑΣ !!

«Όταν ήρθαν να πάρουν τους τσιγγάνους δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν τσιγγάνος.
Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν κομμουνιστής.
Όταν ήρθαν να πάρουν τους εβραίους δεν αντέδρασα. Δεν ήμουν εβραίος.
Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει».
(Πάστορας Martin Niemöller***)


***Όταν το 1937 ο Γερμανός πάστορας Martin Niemoller (Μάρτιν Νίμελερ), έγραφε ένα ποίημα, όπου περιέγραφε τις συνέπειες τής «απάθειας» του για τα όσα διαδραματίζονταν στην Ναζιστική Γερμανία, αμφιβάλω εάν καταλάβαινε ότι στην ουσία περιέγραφε «Το σύνδρομο του Θεατή» και τη διαχρονικά γενικευμένη απόδοσή του σε όλες τις μορφές του κοινωνικού και πολιτικού βίου. Πόσο σύγχρονο και επικαιρό είναι ακόμα και στις μέρες μας ?


Με αφορμή λοιπόν το μεγάλο ΟΧΙ του παρελθόντος και το τεράστιο ΝΑΙ του παρόντος το μόνο που έχω να πω είναι πως ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε ,να ξυπνήσουμε, να κουνηθούμε και να ξεφύγουμε οριστικά από την εσωστρέφεια και την προσωπική μας μιζέρια... Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον μας....

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011

Ημέρες βιβλιοθηκώνΕίναι από τις φορές που λες ευτυχώς που αποφάσισα να μην κάτσω μέσα, που αψήφησα το κρύο και την κούραση και επέλεξα να πάω στην εκδήλωση την οποία είχα κολλήσει στο ψυγείο.

Ημέρες βιβλιοθηκών από την αντιδημαρχία πολιτισμού. Ομολογώ ότι αγνοούσα την ύπαρξη αυτών των εκδηλώσεων. Τυχαία ανακαλύψαμε το πρόγραμμα στο site του Δήμου και ξεφυλλίζοντάς το εντοπίστηκε η πρώτη επιλογή.

Προβολή της ταινίας "Ανώνυμη: Το απαγορευμένο ημερολόγιο" που περιγράφει την αληθινή ιστορία της δημοσιογράφου Martha Hillers στο Βερολίνο, τις ημέρες της κατάληψής του από τους Ρώσους, λίγο πριν το τέλος του Β' παγκοσμίου Πολέμου.
Τόπος: Περιφερειακή βιβλιοθήκη Άνω Πόλης.
Θα ακολουθούσε συζήτηση με τον κριτικό κινηματογράφου Τέλλο Φίλη.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Το κτίριο υπέροχο σε ένα πεζόδρομο λίγο πάνω από την Ολυμπιάδος στο ύψος της Αγίας Σοφίας.

Οι υπάλληλοι ευγενέστατοι και εξυπηρετικοί. Λόγω κρύου στην αίθουσα ανάψανε σόμπες αλογόνου ζητώντας μας και συγνώμη.Στις οχτώ που κανονικά ξεκινούσε η ταινία ο κόσμος λιγοστός. Πέντε άτομα όλοι κι όλοι.Ψιλοαπογοητεύτηκα αλλά στο κάτω κάτω που να βρεθεί διάθεση θα σκεφτεί κάποιος. Η υπεύθυνη μας ζήτησε να κάνουμε λίγη υπομονή μήπως έρθουν και άλλοι, λες και το ήξερε. Στις 8:15 η αίθουσα γέμισε. Περίπου 25-30 άτομα.
Η νέα απογοήτευση ήταν η ηλικιακή διαστρωμάτωση. Με εξαίρεση εμάς και 2-3 ακόμα που είμασταν κάτω των 35, η πλειοψηφία των υπολοίπων ήταν άνω των 50. Ντροπή μας, αλλά τι μιλάω κι εγώ, τελευταία στιγμή αποφάσισα να πάω.


Η ταινία ξεκίνησε, ο κ.Φίλης μας καλωσόρισε λέγοντάς μας ότι μας θεωρεί την πρώτη γραμμή αντίστασης σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας, καθώς σηκωνόμαστε από τον καναπέ με σκοπό να βρεθούμε με άλλους ανθρώπους και να συνομιλήσουμε για μια ταινία που θα μπορούσαμε να τη δούμε και στο σπίτι με 2 ευρώ.Η ταινία πολύ καλή, ο κ.Φίλης μας είπε στο τέλος ότι ξεσήκωσε σάλο στη Γερμανία όταν προβλήθηκε, όπως αντίστοιχα σάλο είχε προκαλέσει και η κυκλοφορία του ημερολογίου με αποτέλεσμα η συγγραφέας να ζητήσει να παύσει η κυκλοφορία του μη μπορώντας να πιστέψει ότι οι συμπατριώτες της δεν ήταν έτοιμοι να μάθουν μέρος της αλήθειας για εκείνες τις τραγικές ημέρες για τους Βερολινέζους.
Ποια είναι αυτή η αλήθεια που η ταινία προβάλλει; Μα το ότι προκειμένου να αποφύγουν τους μαζικούς και συνεχείς βιασμούς από τους Ρώσους στρατιώτες, πολλές Βερολινέζες (παντρεμένες και μη) συνδέθηκαν συναισθηματικά με αξιωματικούς του Κόκκινου Στρατού για προστασία από τους υπόλοιπους. Η κλιμάκωση της ιστορίας είναι υπέροχη, η μουσική επίσης, ενώ οι χαρακτήρες αναλύονται πολύ καλά και η σαχλαμάρα και η ευκολία απουσιάζουν παντελώς από οποιαδήποτε πτυχή της ταινίας.

Μοναδικό μελανό σημείο κατά τη γνώμη μου το οποίο όμως δεν έχει καμία σχέση με την ίδια την εκδήλωση και την οργάνωσή της, ότι στη συζήτηση που ακολούθησε (όσο κάτσαμε), κάποιοι παραλλήλισαν τους ναζί με τη σημερινή συμπεριφορά των ΗΠΑ και πολλοί συμφώνησαν, κάτι το οποίο το θεωρώ τελείως ακραίο, ενώ και ο κ.Φίλης μίλησε για εξευτελιστικούς ελέγχους κατά την είσοδο των επισκεπτών στα αεροδρόμια των ΗΠΑ. Δεν ξέρω αν αυτό συνέβαινε μετά την 11/9, αλλά έχοντας πάει στη Νέα Υόρκη μόλις ένα μήνα πριν, αυτό που διαπίστωσα είναι ότι πρόκειται για έναν τεράστιο μύθο. Ο έλεγχος κατά την είσοδο στις ΗΠΑ, θα έλεγα ότι περισσότερο παραπέμπει σε ένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του παρά σε εξευτελισμό. Εξευτελισμός είναι η συμπεριφορά κάποιων στην ελληνική δημόσια διοίκηση, στη Νέα Υόρκη η ευγένεια που συναντάς είναι παροιμιώδης. Αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα.

Αξίζει να βρείτε μια εκδήλωση από τις πολλές που περιλαμβάνει το πρόγραμμα και να την παρακολουθήσετε.

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

Mια Διαφορετική Θεσσαλονίκη...The Biennale Experience !!

Μια Θεσσαλονίκη βγαλμένη από άλλη διάσταση.. Μια Θεσσαλονίκη γεμάτο εκπλήξεις ...

Ένα Σαββατοκύριακο πολύ διαφορετικό από τα αλλά που μας άφησε πολλές εικόνες και μας έδωσε απλόχερα στιγμές πολύ ιδιαίτερες.

Και πώς να μην νιώθεις χαρούμενος όταν βλέπεις ένα εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο να παίρνει καλλιτεχνική πνοή από το πουθενά και ξαφνικά να καταφέρνει να μετατρέψει για μια νύχτα μια περιοχή ολίγων τι περιθωριακή ως το πιο ζωντανό επίκεντρο της πόλης…

Πώς να μην νιώθεις ικανοποιημένος όταν βλέπεις τις άδειες αποθήκες του ΟΛΘ να αξιοποιούνται για να εκθέσουν την δουλειά τους οι νέοι της Μεσογείου και να αποκτούν όλα μια ιδιαίτερη ζωντάνια…

Τι μπορεί να πρωτοπεί κανείς όταν βλέπει τις νεκρές γκρίζες επιφάνειες κτιρίων να μετατρέπονται σε καμβάδες από καλλιτέχνες του graffiti ?

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς εύκολα να περιγράψεις με λέξεις, το συναίσθημα που αναβλύζει από την εντύπωση, πως ένα «νεκρό και ανενεργό κομμάτι» αυτής της πόλης μετατρέπετε από την τέχνη σε ένα τόσο ζωντανό κομμάτι…Ένα κομμάτι τόσο ζωντανό που φωνάζει δυνατά και εκκωφαντικά και σου δίνει την αίσθηση ότι ακόμα και στους καιρούς που ζούμε μπορούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο την πόλη μας αν απλά ξυπνήσουμε από την μιζέρια μας.. Αρκεί φυσικά να υπάρχει διάθεση και όρεξη για αλλαγή…

Τα λόγια όμως περιττεύουν και δείχνουν τόσο μικρά μπροστά στις εικόνες… Γι’ αυτό μην χάσετε και εσείς την ευκαιρία να τιμήσετε με την παρουσία σας αυτά τα νέα παιδιά που προσπαθούν να δώσουν στην πόλη μας μια πιο αισιόδοξη νότα για το μέλλον… Άλλωστε η τέχνη δίνει προοπτική έξω από το συνηθισμένο και πέρα από την λογική….

Πολεμήστε λοιπόν την μιζέρια σας με λίγο τέχνη …!! Η Biennale σας περιμένει μέχρι της 6 Νοεμβρίου…!!

ΥΓ.. Photostory από την Biennale εντός των ημερών για να μην σας τα δίνουμε όλα στο πιάτο ...!!!

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

Biennale Νέων με καμβά την παραλία και το λιμάνι!!

H 15η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη(7/10 – 6/11/2011 ), 25 χρόνια μετά την πλέον πετυχημένη διοργάνωσή της στην πόλη.Φέτος η Μπιενάλε παίρνει νέα μορφή. Ξεφεύγοντας από την τυπική μορφή της διοργάνωσης, μετατρέπεται σε ένα μεγάλο ταξίδι στη Μεσόγειο, με τη συμμετοχή τριών πόλεων, της Θεσσαλονίκης, της Ρώμης και της Καζαμπλάνκα.
Στο τέλος αυτού του ταξιδιού, περισσότεροι από 400 καλλιτέχνες μεταξύ 18-30 ετών από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο θα έχουν λάβει συμμετοχή στις δράσεις , στα πλαίσια της διοργάνωσης με γενικό θέμα “SYMBIOSIS?”.

Σε ένα εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο στην περιθωριακή γειτονιά του Βαρδάρη νέοι από 25 χώρες ζωγραφίζουν, κάνουν κολάζ, προβάλλουν βίντεο. Επτά κτίρια με μεγάλες επιφάνειες της πόλης γίνονται καμβάς για δέκα γνωστούς καλλιτέχνες του γκράφιτι. Το λιμάνι και η παραλία γίνονται εκθεσιακοί χώροι...

Καλλιτέχνες από 26 χώρες με διαφορετικές γλώσσες και κουλτούρες θα... συμβιώσουν στη 15η Μπιενάλε Νέων της Μεσογείου, που άνοιξε χθες στη Θεσσαλονίκη υπό τον τίτλο «Συμβίωση; / Symbiosis?». Πρώτη φορά η Μπιενάλε διεξάγεται παράλληλα σε δύο πόλεις της Μεσογείου, τη Θεσσαλονίκη και τη Ρώμη, ενώ δράσεις της θα παρουσιαστούν τον Δεκέμβριο και στον χώρο Τεχνόπολις, στην Αθήνα. Πεντακόσιοι νέοι (ηλικίας 18-30 ετών) θα παρουσιάσουν στο πλαίσιό της 20 προγράμματα και εκθέσεις στο λιμάνι, το παραλιακό μέτωπο, την Πλατεία Αριστοτέλους, την περιοχή Βαλαωρίτου και το τρίγωνο Αρχαιολογικού και Βυζαντινού, Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και ΚΘΒΕ, στους τομείς των εικαστικών, των εφαρμοσμένων τεχνών, της αρχιτεκτονικής, του ντιζάιν, της μόδας και της γαστρονομίας, απαντώντας με τον δικό τους τρόπο στο ερώτημα της διοργάνωσης.


Θα υπάρχουν ακόμη ημερίδες - συζητήσεις για την ομοφυλοφιλία των εφήβων και την αποδοχή της στην οικογένεια, την ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών, τις προοπτικές της δεύτερης γενιάς μεταναστών κ.ά.Δείτε ένα αφιέρωμα για την Biennalle που έγινε το 1986 και την Τωρινή...

Είναι η δεύτερη φορά που η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί τον θεσμό από το 1986, όταν έγινε στη Θεσσαλονίκη η πρώτη πολυπολιτισμική διοργάνωση με εμπνεύστρια την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Φέτος τη διοργάνωση έχουν αναλάβει η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και η Διεθνής Ενωση της Μπιενάλε Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου σε συνεργασία με τον δήμο της Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Δείτε το χάρτη των εκδηλώσεων εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ
Και όσο για το Πρόγραμμα ? Απλά δείτε εδώ

YΓ. Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων ακόμα δεν υπάρχει στο site τι και αν σήμερα ξεκινάει η Biennalle!! Mην αγχώνεστε όμως θα βγει όταν τελειώσει...


Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

Champions League vs Πολιτισμός σημειώσατε 1!!

Τι και αν απολύεται κόσμος και οικογένειες βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης λόγω έλλειψης χρημάτων…Τι και αν κλείνουν οργανισμοί και θεσμοί που υπηρετούν το πολιτισμό και την κοινωνική πρόνοια επειδή λεφτά υπήρχαν αλλά δεν τα βρήκαμε ακόμα …

Η ΕΡΤ δηλαδή το κράτος παίρνει την πολίτικη απόφαση να δώσει περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων της επόμενης τριετίας του Champions League, δηλαδή 8 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο …!!!

Σε καιρό που ματώνουμε για να βρούμε χρήματα για πιο σημαντικά πράγματα εμείς δίνουμε 8 μύρια έτσι ρε παιδί μου…ΜHN προτρέχετε όμως να κράξετε. Ο ΓΑΠ εσάς σκέφτεται..Αφού σε κάθε σπίτι θα υπάρχει ένας εργαζόμενος (και αυτό είναι δική του δέσμευση) οι άλλοι τι θα κάνουν? Μα φυσικά θα βλέπουν μπάλα!! Τι δεν καταλαβαίνετε?

Λένε ότι το ποδόσφαιρο είναι το όπιο του λαού… Αλλά αν αυτό το όπιο κοστίζει τόσα λεφτά στο Έλληνα φορολογούμενο, ο οποίος σε λίγο καιρό δεν θα έχει για τα βασικά τότε να το πάρουν και να το βάλουν εκεί που ξέρουν…

Πόσο μαλάκες Είναι και πόσο μεγαλύτεροι είμαστε τελικά εμείς? Η επιστήμη δυστυχώς ακόμα το ψάχνει....

Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011

Εφεδρεία και στα μούτρα σας…

Αγαπητέ αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

Δεν πρέπει να είναι κάποιος πολύ έξυπνος για να καταλάβει ότι ενεργείτε με διάσπαρτες κινήσεις πανικού αφού τα μέτρα που την μία μέρα ανακοινώνονται, την άλλη τα παίρνετε πίσω.. Αν αυτός λέγεται σχεδιασμός τότε οκ … Όχι δεν θέλω να το παίξω έξυπνος.. Καταλαβαίνω ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη αλλά πλέον αυτό που κάνετε δεν έχει λογική.. Ναι το 2012 θα μας βρει να μην μπορεί κανένας να πληρώσει τους φόρους που βάζετε γιατί απλά δεν θα έχει… Αφού λοιπόν δηλώνετε αδυναμία να πάρετε τους φόρους από τα μεγάλα κεφάλια ο "μικρός" δεν θα μπορέσει να σας στηρίξει και του χρόνου…

Όμως σήμερα είναι η τυχερή σας μέρα…Δεν ξέρω πως θα βρεθούν τα έσοδα που γράφετε ότι θα βρείτε από τους φόρους γιατί ούτε μαντικές ικανότητες έχω ούτε πλέον πιστεύω πως υπάρχουν λύρες κάτω από τα μαξιλάρια αλλά γνωρίζω πως θα περικόψετε τις δημόσιες δαπάνες αυτού του κράτους που εσείς και οι όμοιοι σας φτιάξατε…

Αφού λοιπόν το πρόβλημα μας είναι το κράτος δηλαδή το δημόσιο ξεκινήστε από εσάς… Δώστε λοιπόν εσείς το παράδειγμα… Έτσι γίνεται πάντα.. Το κεφάλι πρέπει να δείχνει το σωστό δρόμο και οι άλλοι να ακολουθούν.. Εφεδρεία ή μάλλον καλύτερα απολύσεις στους 300 Βουλευτές με σκοπό να γίνουν 100.. Προνόμια τέλος αφού σε κανέναν κλάδο δεν θα υπάρχουν. Ξέρω είναι δύσκολο ίσως δεν μπορείτε να το συλλάβετε αλλά και εμείς κύριε Γιώργο δεν μπορούμε να συλλάβουμε τι κάνετε και που το πάτε…

Δεν χρειάζονται να χάσουν άλλοι άνθρωποι τις δουλείες τους γιατί πολύ απλά θα υπάρξει πρόβλημα κοινωνικής συνοχής.. Καλώς ή κακώς τους διορίσατε ,πολλούς από αυτούς μέσα από παράθυρα, μπαλκονόπορτες και άλλες τρύπες αλλά δεν πρέπει να καταστρέψουμε τις ζωές όλων επειδή εσείς λέγατε ότι λεφτά υπάρχουν…. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι πολύ απλό..(το ξέρω το έχετε σκεφτεί αλλά το αναφέρω απλά για να το μάθουν και οι άλλοι) .Αφού λοιπόν κάναμε(το κάναμε ? ποιός ξέρει?) εδώ και δύο χρόνια τα βασικά βήματα για να μάθουμε πόσοι(!!) είναι τελικά οι δημόσιοι υπάλληλοι και ποιοι είναι μπορούμε κάλλιστα να βρούμε ποιοι καταλαμβάνουν διπλές θέσεις , ποιοι είναι φαντάσματα και φυσικά να απολυθούν για να μην ξανά επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Ξέρω είναι σκληρό αλλά και για μένα είναι σκληρό να πληρώνω (κάποιο σύνηθως κολλητάρι σας) διπλά και τριπλά τόσα χρόνια χωρίς να βρίσκεται εκεί που πρέπει και να μου το παίζει και μάγκας.. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τις συντάξεις Γιώργο μας γιατί πολλοί ακόμα παίρνουν συντάξεις για 2 και 3 νεκρούς , αναπηρικές για νορμάλ ανθρώπους και πάει λέγοντας.. Το ποιοι είναι όμως είναι δικιά σας δουλεία Κύριε Γιώργο να τους βρείτε και όχι δικιά μας… Και κάτι τελευταίο… Το κανάλι της Βουλής δεν χρειάζεται να υπάρχει γιατί πολύ απλά τα χάλια της βουλής μπορούμε να τα βλέπουμε δικτυακά με μια κάμερα . Φυσικά δεν θα πειράξω τους υπαλλήλους της βουλής που κάνουν τρομακτικό έργο με 4 ρεπό την εβδομάδα… Α και Γιώργο ακόμα υπάρχουν στελέχη στο δημόσιο τομέα που αμείβονται το 50πλάσιο από το κατώτατο μισθό(37500) και αυτοί Γιώργο δεν είναι λίγοι..

Περιμένω νέα σας και αναμένω όπως πράξετε τις ανάλογες ενέργειες για να αλλάξει κάτι σε αυτήν την χώρα..

Με εκτίμηση,

Ένας απλός πολίτης

Υγ. Αν χρειαστείτε την βοήθεια μου ξέρετε που θα με βρείτε .. Ευχαριστώ πολύ