Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007

Η Θεσσαλονίκη που πληγώνουμε

Στη Θεσσαλονίκη το περιβάλλον... ασθενεί βαρέως. Η χωματερή που δεσπόζει στη δυτική είσοδο της πόλης αποτελεί ντροπή για τον καθέναν από εμάς, αλλά κυρίως για τις τοπικές αρχές. Oι ατμοσφαιρικοί ρύποι που μαυρίζουν τον ουρανό της Θεσσαλονίκης μάλλον αφήνουν αδιάφορους όλους τους αρμόδιους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Χτες ανακαλύψαμε πως τα νερά της γραφικής Κορώνειας χάθηκαν. Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται εδώ και χρόνια, είναι η τραγική αλήθεια, αλλά όλοι κάνουν τους έκπληκτους κι ας έβλεπαν κάθε χρόνο τη λίμνη να πεθαίνει. Η αδιαφορία είναι αυτή που δίνει διαστάσεις καταστροφής στα όποια φαινόμενα ρύπανσης καταγράφονται. Δεν είναι τόσο το γεγονός πως κάποιοι επιτήδειοι ανεύθυνοι πετούν μπάζα, σκουπίδια, λύματα όπου τους βολεύει, αδιαφορώντας για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, που τρομάζει τον κόσμο, όσο πως οι αρμόδιοι πετούν ο ένας στον άλλον το μπαλάκι για το ποιος είναι υπεύθυνος να βάλει τέλος στην ασυδοσία. Είναι πραγματικά εγκληματικό οι ιθύνοντες να μαλώνουν για αρμοδιότητες, κονδύλια και πόρους και να κρύβονται πίσω από το γράμμα του νόμου
Oι δήμοι, η νομαρχία και η κεντρική εξουσία πρέπει να φέρουν σε πέρας το βαρύ έργο που τους εμπιστεύτηκε ο λαός. Σε κάθε περίπτωση πρέπει ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ. Αυτό απαιτεί πολιτική γενναιότητα, απομάκρυνση από τις κομματικές και άλλες αντιπαραθέσεις, συμφωνία εντέλει ότι η πόλη και η υγεία των πολιτών είναι πάνω από όλα.


Που Πάνε τα μπάζα και τα σκουπίδια


Τα μπάζα που προέρχονται από τα διάφορα εργοτάξια στην πόλη χωρίζονται σε κατηγορίες με διαφορετική κατάληξη. Όσα είναι υλικά εκσκαφής, κυρίως χώματα, συνήθως χρησιμοποιούνται για επιχωματώσεις σε άλλα οικόπεδα ή έργα ή καταλήγουν σε ανενεργά λατομεία, όπως στο δήμο Χορτιάτη, για την αποκατάσταση του χώρου. Όσα θεωρούνται ακατάλληλα για επιχωματώσεις προβλέπεται να απορρίπτονται σε νόμιμες χωματερές, με ένα συμβολικό τίμημα. Τα λεγόμενα «αδρανή υλικά», δηλαδή ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα και άλλα είδη οικοσκευής, πρέπει να μεταφέρονται σε ειδικά Κέντρα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Ιωνία και στην Ευκαρπία, πριν καταλήξουν στο ΧΥΤΑ Ταγαράδων.

Στην πράξη…….μήδεν!!!!

Ελάχιστες ποσότητες καταλήγουν στους Ταγαράδες ή σε λατομεία। Σύμφωνα με στοιχεία από το Σύνδεσμο OΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, το 2007 ο ΧΥΤΑ δέχτηκε 13।000 τόνους μπάζων (ποσοστό 2,63% του συνόλου των απορριμμάτων), ενώ το 2006 έφτασαν στους Ταγαράδες 10.000 τόνοι μπάζων (ποσοστό 1,47% του συνόλου). Στους Ταγαράδες κατέληξαν τα μπάζα από τις εργασίες ανάπλασης της Παλιάς Παραλίας Θεσσαλονίκης, αλλά σύμφωνα με αυτοκινητιστές το λιμάνι είναι σήμερα ο πρώτος προορισμός των περισσότερων φορτηγών με υλικά εκσκαφής λόγω της κατασκευής του 6 προβλήτα. Όσα όμως δε γίνονται δεκτά εκεί συνήθως που καταλήγουν???


Φυσικά καταλήγουν να πετιούνται ανεξέλεγκτα στις παρυφές της πόλης ή στο Σέιχ Σου, γιατί οι Ταγαράδες είναι... πολύ μακριά.

Συγχαρητήρια σε όλους μας λοιπόν!!!!!

ΚΑΙ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΛΥΣΕΙΣ!!!!!

Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ........ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

iLove σχόλια