Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Παρατηρήσεις του BikeRespect για το δίκτυο Ποδηλατοδρόμων Θεσσαλονίκης

Μια από τις πρώτες και πιο σοβαρές ομάδες της πόλης που αγαπούν και προωθούν το ποδήλατο στην Θεσσαλονίκη είναι το BikeRespect . Και όλα αυτά όχι μόνο στην Θεωρία αλλά και στην Πράξη..

Άλλωστε ακόμα και πριν την δημιουργία των Ποδηλατοδρόμων στην Πόλη η ομάδα BikeRespect οργάνωνε διάφορες βόλτες με απώτερο σκοπό την καλύτερη προώθηση του ποδηλάτου.. Φυσικά, από τότε, αυτές οι βόλτες έγιναν θεσμός και δίνουν μια ποδηλατική εικόνα της Θεσσαλονίκης που δεν υπήρχε στο παρελθόν. Δείτε παλιότερο αφιέρωμα μας εδώ.

Σύνθημα της πρωτοβουλίας είναι ότι «οι ποδηλάτες θα πρέπει να προσδοκούν και να απαιτούν περισσότερη ασφάλεια κατά την μετακίνηση τους στους δημόσιους δρόμους ,έτσι όπως όλοι οι χρήστες».
Μια από τις τελευταίες τους, πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες είναι η συλλογή παρατηρήσεων για τους ποδηλατοδρόμους (βλέπε εικόνα) υστέρα από χρήση τεσσάρων μηνών , τις οποίες μάλιστα θα τις καταθέσουν στην αρμόδια αρχή του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Στο σημείο 1. Τέρμα διαδρομής / ανάγκη επέκτασης δικτύου
Στα σημεία 2 έως 3. Πρόβλημα συνωστισμού λόγο μικροπωλητών και κίνδυνος εμπλοκής με πεζούς.
Στο Σημείο 4. Κρίνεται άμεση ανάγκη φωτεινού σηματοδότη για τα ποδήλατα
Στο σημείο 5. Πρόβλημα από την αυξημένη στάθμευση αυτοκινήτων επάνω στις λωρίδες για ποδήλατο.
Στο σημείο 6. Ασυνέχεια ποδηλατοδρόμου. Το ανισόπεδο κράσπεδο επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου εμποδίζει την διέλευση ποδηλάτων.
Στο σημείο 7. Ασαφής ποδηλατόδρομος/Μη επαρκεί σήμανση ποδηλατοδρόμων
Στο σημείο 8. Ο ποδηλατόδρομος είναι για μερικά μέτρα επί της οδού Τσιμισκή με απλή διαγράμμιση με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο ποδηλάτης
Στο σημείο 8 και 9. Ασυνέχεια πλαστικών μαύρων ανισόπεδων διαχωριστικών . Κίνδυνος πτώσης ποδηλατιστών.
Στο σημείο 10. Περιορισμένος διέλευσης ποδηλάτων και πεζών από κατάληψη πεζοδρομίου από επιχειρήσεις εστίασης.
Στο σημείο 11. Πρόβλημα διέλευσης κατά την περίοδο εκθέσεων
Στο σημείο 12. Περίπτερο εμποδίζει την διέλευση ποδηλάτων από τον Ποδηλατοδρόμο
Στο σημείο 13. Επικίνδυνο κάθετο στον Ποδηλατόδρομο στενό επί της Οδ. Αναγεννήσεως (Δάμονος) στο οποίο διέρχονται τα υπόλοιπα οχήματα με υψηλές ταχύτητες!!

Επιπλέον:
Στις Οδ. Σαλαμίνος και Δωδεκανήσου υπάρχει πρόβλημα από τους κάδους που βρίσκονται επάνω στους ποδηλατοδρόμους.
Επί της Οδ. Δωδεκανήσου δεν υπάρχει επαρκείς σήμανση που να προειδοποιεί τα αυτοκίνητα που διέρχονται από κάθετους για την αντίθετη με την κυκλοφορία διέλευση των ποδηλάτων .
Στα κομβικά σημεία 8,13 και στις διασταυρώσεις των οδ. Εγνατία με Εθνικής Αμύνης και Τσιμισκή με Δωδεκανήσου κρίνεται αναγκαία η επανεξέταση των περιπτώσεων που μπορεί να προκύψουν σε κάποιον ποδηλάτη λόγο διασταύρωσης με διερχόμενα οχήματα που διατηρούν αυξημένη ταχύτητα.


Επιπλέον την Κυριακή στης 14 Μαρτίου και ώρα 12:00 π.μ. - 2:00 μ.μ. στο Λευκό Πύργο Θα λάβει χώρα ένα event με τίτλο οι "Ποδηλατόδρομοι Ανθίζουν"... όπου οι ποδηλάτες του BikeRespect θα δημιουργήσουν μια "ασπίδα από άνθη" οριοθετώντας με έναν πιο καλαίσθητο τρόπο τις λωρίδες για ποδήλατο. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να κρατηθούν τα αυτοκίνητα έξω από τους ποδηλατοδρόμους .

Στηρίξτε και εσείς αυτήν την αξιέπαινη προσπάθεια ..Γίνετε μέλος στο www.BikeRespect.gr και μάθετε μέσω του group στο Facebook όλα τα νέα και τα καινούργια event.

3 σχόλια:

  1. Πολύ καλή κίνηση αυτή με τα λουλούδια στους ποδηλατόδρομους. Αν βέβαια τα πρώτα, δεν καταλήξουν καταπατημένα από τις ρόδες κανενός 4χ4 των γνωστών- άγνωστων κάφρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Δυστυχώς φίλε Κωστή αυτή είναι η πραγματικότητα...Εχούμε πολύ δρόμο ακόμα να κάνουμε σε αυτό το κομμάτι...Πολύ δρόμο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά κατέληξε το BikeRespect να καταπατήσει τον ποδηλατόδρομο με το αμάξι του...! Και μάλιστα με 4χ4 φίλε kostis1993! Μπορείτε να δείτε φώτοζ στο blog των Σουηδέζων (http://souidezes.blogspot.com/2010/03/bike-respect_14.html).

    Άντε και καλό μας κουράγιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια