Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

Θερμαϊκός κόλπος …. Νεκρά Θάλασσα!!!

Ποιο είναι το στοιχείο που κάνει την Θεσσαλονίκη ξεχωριστή από τις άλλες πόλεις της Ελλάδας? Μήπως το παραλιακό της μέτωπο? Η απίστευτη επαφή της με τον Θερμαϊκό? Και αν ναι γιατί τότε τον αφήνουμε να αργοπεθαίνει? Είναι μόνο κάποια από τα ερωτήματα που μου βγήκαν αυθόρμητα όταν την Δευτέρα το απόγευμα επιχείρησα να κάνω μια ήρεμη βόλτα στην παραλία!! Δυστυχώς η πίεση μου ανέβηκε στο κεφάλι και δεν μπόρεσα να ηρεμήσω ακόμα και τώρα που προσπαθώ να σας το περιγράψω!!

Γιατί σε αυτήν την πόλη βρίσκεις μόνο ανεύθυνους? Γιατί η πιο κλισέ απάντηση ακόμα και από το «ΧΑΛΑΡΑ» είναι το « Α δεν είναι δικιά μας αρμοδιότητα»!!
Ποιανού είναι τότε ρε παιδία? Του γείτονα? Εσείς δεν κυβερνάτε την πόλη? Αν την κυβερνάει κάποιος άλλος πείτε το μας να πάμε να κράξουμε αυτόν!! Μην σπαταλάμε τσάμπα σάλιο…


Την ώρα που κανένας αρμόδιος φορέας δεν έχει αναλάβει τη συστηματική παρακολούθηση του Θερμαϊκού κόλπου, η ρύπανση που καταγράφηκε στην επιφάνεια του αυτήν την βδομάδα για ακόμη μία φορά, ήταν τρομακτική. Οι έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς έχουν δείξει ότι οι σοβαροί κίνδυνοι που απειλούν το Θερμαϊκό είναι ο ευτροφισμός(αυξημένο φυτοπλαγκτόν) αλλά και η ρύπανση που έρχεται μέσω του Αξιού και καταλήγει στον κόλπο.
Ο "Τάσος", το αντιρρυπαντικό σκάφος με το οποίο έχει εξοπλιστεί το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, συγκέντρωσε τα προηγούμενα 24ωρα σημαντικό αριθμό επιπλεόντων αντικειμένων, ωστόσο το πρόβλημα σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες αλλά και τις καταγγελίες πολλών κατοίκων της πόλης είναι πιο σοβαρό…
Μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο λειτουργούσε το πρόγραμμα παρακολούθησης του Θερμαϊκού κόλπου από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών. Το πρόγραμμα είχε χρηματοδοτηθεί από υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΕΥΔΕ), ωστόσο μετά την ολοκλήρωσή του κανείς δεν γνωρίζει εάν και πότε θα συνεχιστεί. Χάος και εδώ!! Η αλήθεια είναι ότι εντοπίζονται εισροές στα νερά του Θερμαϊκού από δραστηριότητες που δεν έχουν ενσωματωθεί στο βιολογικό καθαρισμό πράγμα που επιβαρύνει σοβαρά την κατάσταση και υπάρχει κίνδυνος να μετατρέψει τον Θερμαϊκό σε νεκρά Θάλασσα.
Πάντως σύμφωνα με όσα απορρέουν από την οδηγία της Ε.Ε. για το νερό, συστήματα όπως αυτά του Θερμαϊκού κόλπου και του Αξιού πρέπει να παρακολουθούνται συστηματικά. Οι επιστήμονες εντοπίζουν σοβαρά κενά στην παρακολούθηση των νερών στα ευαίσθητα οικοσυστήματα της περιοχής και επισημαίνουν τη σοβαρότητα του θέματος.
Πριν είναι αργά!!!
Μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος!!

1 σχόλιο:

  1. Δυστυχώς η πολή ζεί σε πνευματική και όχι Νιβάνα. Κανείς δεν ενδιαφέρεται από τους κυβερνώντες, μόνο για να κάνουμε το Δημαρχείο ωραίο ή να τρέχουμε απο κανάλι σε κανάλι, αλλα και κανέις απο τους μπουγατσοπολίτες δεν αντιδρά στο παραμικρό. Η πολη καταστρέφεται δυστυχώς και εμείς πίνουμε τον φραπέ μας. Μου προκαλεί μεγαλη πικρία η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πόλη που μεγάλωσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια