Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

Ναρκωτικά… «αρρώστια» που δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να την γιατρέψει!!!

Ένα κοινωνικό πρόβλημα που ποτέ δεν του δώσαμε την δέουσα σημασία σαν κοινωνία και σαν πολιτεία αρχίζει και διογκώνεται με αποτέλεσμα να καρδιοχτυπούν καθημερινά πολλοί συνάνθρωποι μας. Το “πρόβλημα” έχει φτάσει μέχρι και στις αυλές των σχολείων και τα πράγματα δείχνουν ότι είναι ανεξέλεγκτα!! Η κύρια μορφή παρέμβασης για τη μείωση της χρήσης ναρκωτικών στη χώρα μας είναι η καταστολή και όχι η πρόληψη όπου δαπανώνται μεγάλα ποσά . Εάν δεν επενδύσουμε στον άνθρωπο, σε μια κοινωνία με ηθικές αξίες στην εργασία, στα σχολεία, το πρόβλημα θα διογκώνεται όλο και περισσότερο.

Το οξύμωρο στην ελληνική κοινωνία είναι ότι το ποσοστό των ατόμων που κάνουν χρήση ναρκωτικών είναι το χαμηλότερο σε σχέση με τις χώρες της Ευρώπης, σε αντιδιαστολή όμως με το ποσοστό των αιφνίδιων θανάτων που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, το οποίο στη χώρα μας είναι από τα υψηλότερα (30%). Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών στις ευρωπαϊκές χώρες το 2007.

Η πορεία προς τον Θάνατο

Οι ειδικοί των υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών στη Βόρεια Ελλάδα αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί στα Σκόπια, το Κόσοβο και την Αλβανία εργαστήρια κατασκευής συνθετικής κοκαΐνης. Το σκεύασμα αυτό στη συνέχεια μεταφέρεται μέσα σε ειδικές κρύπτες στη Θεσσαλονίκη και από εκεί διοχετεύεται σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση.

Ανυπαρξία Υποδομών

Η ανυπαρξία υποδομών απεξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας είναι δεδομένη και αποτελεί σημαντικό παράγοντα της αύξησης των θανάτων από ναρκωτικά κυρίως στις μικρές ηλικίες. Σε κανένα νομό της Βόρειας Ελλάδας δεν υπάρχουν κέντρα απεξάρτησης μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ και οι χρήστες «εξυπηρετούνται» από τα τέσσερα που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη Oι οικογένειες των χρηστών είναι Απελπισμένες.
Δεκάδες χρήστες αργοπεθαίνουν στην αναμονή για να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων. Κάποιοι δεν προλαβαίνουν. Στο μεταξύ, η λίστα αναμονής των χρηστών οι οποίοι περιμένουν να ενταχθούν σε πρόγραμμα απεξάρτησης συνεχώς διογκώνεται, φτάνοντας τα 1.000 άτομα στη Βόρεια Ελλάδα, με αναμονή έως και τρία χρόνια.
Στη Βόρεια Ελλάδα λειτουργούν μόνο τέσσερα προγράμματα υποκατάστασης, καθώς το πέμπτο, που θα γίνονταν στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης έχει κωλύσει . Βέβαια Ο πρόεδρος του OΚΑΝΑ Γιώργος Φωτεινόπουλος, διαβεβαιώνει ότι είναι θέμα χρόνου η ενεργοποίηση των νέων μονάδων υποκατάστασης στο ΑΧΕΠΑ.Στο ΑΧΕΠΑ, αν και έπειτα από περιπέτειες και διαφωνίες τα λυόμενα κτίρια που θα στεγάσουν τη μονάδα υποκατάστασης έχουν στηθεί στο προαύλιο του νοσοκομείου, το πρόγραμμα δεν λειτουργεί. Η νέα μονάδα αναμένεται να δώσει «ανάσα» στο πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών, καθώς, βάσει του σχεδιασμού, θα εξυπηρετεί αρχικά 100 άτομα και σε πλήρη λειτουργία 300.

Ο φαύλος κύκλος της κοινωνίας….που οδηγεί στο κενό!!

Για να δημιουργηθεί παράρτημα του ΟΚΑΝΑ σε μια πόλη πρέπει να το ζητήσει ο τοπικός δήμος με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ή η οικεία νομαρχία με απόφαση επίσης του νομαρχιακού συμβουλίου. Ας πάρουμε την αισιόδοξη πλευρά. Ότι δηλαδή το τάδε δημοτικό ή νομαρχιακό συμβούλιο ψήφισε υπέρ της λειτουργίας ΟΚΑΝΑ στην περιοχή. Δεν είναι απόλυτο ότι αυτό θα γίνει, διότι συνήθως αντιδρά η τοπική κοινωνία, δηλαδή εμείς οι πολίτες, οι οποίοι δεν θέλουμε να "μολύνει" τη γειτονιά μας ένα κέντρο απεξάρτησης και έτσι η όποια προσπάθεια πέφτει στο κενό.

2 σχόλια:

  1. δικιο εχεις!!!

    ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ
    ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
    ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναρκωτικά… «αρρώστια» που δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να την γιατρέψει!!!
    Otan anakalif8i to farmako gia tin vlakia tote den 8a iparxun ta narkotika. Afu i idies i kivevrnisis ta pulane (me tropo vevea) pos 8a eksalif8une. Psari panta vromizi apto kefali,otan to kratos ine vromiko anamenomeno ine na vromizi ke o kosmos tu,simmera ola ta krati ine vromika ke kanena den endiaferete gia ton kosmo tu,opios exi anti8eti apopsi apo emena as to ksana skefti.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια