Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

ΟΧΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ ΣΤΟ ΣΕΙΧ ΣΟΥ. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΤΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΜΑΣ!!

Το Σειχ Σου είναι ο μοναδικός πνεύμονας της Θεσσαλονίκης.. Είναι το δάσος που δίνει ζωή σε αυτήν την πόλη .. Η Καταπάτηση του από ορισμένους «ανόητους»-«κουτοπόνηρους» καιροσκόπους ΟΠΩΣ και η μη σωστή προφύλαξη του από τις αρμόδιες αρχές μπορεί να οδηγήσει σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις για την πόλη μας.. Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος πλημμυρών της πόλης και κατακόρυφης αύξησης των αιωρούμενων σωματιδίων…Ούτως η άλλως η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε είναι πολύ κάτω από τα διεθνή standard και σε συνδυασμός με την τρομακτική έλλειψη πράσινου που παρατηρείται στην πόλη(τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή κατάταξη) καθιστούν επιτακτική ανάγκη την Προστασία του Σειχ Σου από όλους μας..

Το θέμα παρουσιάζεται αναλυτικά από το blog forestsos με πολλές φωτογραφίες ντοκουμέντα για την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στο περαστικό δάσος της πόλης μας. Στο αναγεννημένο ,μετά τη καταστροφική πυρκαγιά του 1997, Σειχ Σου άρχισαν να εκτελούνται μεγάλης κλίμακας έργα μετατρέποντας το δάσος σε απέραντο εργοτάξιο με θύματα τα δέντρα του δάσους για την κατασκευή νέων δασικών δρόμων και την διαπλάτυνση των υπαρχόντων, μέχρι 15 μέτρα.
Τα έργα οδοποιίας εκτελούνται από τη διεύθυνση τεχνικών έργων του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης. Ενώ λοιπόν το έργο, σύμφωνα με τον τίτλο της μελέτης ,αποβλέπει στην αντιπυρική προστασία του βουνού, ο σκοπός του έργου διευρύνεται και περιλαμβάνει «τη βελτίωση των συνθηκών προσπέλασης σε πολλά έργα δασικής αναψυχής που έχουν κατασκευασθεί από την Δ/νση Αναδασώσεων».


Ομολογείται λοιπόν με σαφέστατο τρόπο, ότι οι δασικοί δρόμοι, από δρόμοι αποκλειστικής χρήσης δασικών και πυροσβεστικών οχημάτων, μετατρέπονται πλέον σε δημόσιους δρόμους ,που θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από ΙΧ αυτοκίνητα. Επιπλέον δεν έχει συνταχθεί από την υπηρεσία Τεχνικών έργων του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης η υποχρεωτική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Πάντως η κατάσταση του Δάσους σήμερα φαίνεται χαρακτηριστικά στην Φωτογραφίες του blog forestsos :


Οι εικόνες είναι σοκαριστικές...Αν όμως πραγματικά αυτά τα έργα γίνονται επειδή το δασαρχείο κρίνει απαραίτητο ότι το δάσος χρειάζεται περισσότερες αντιπυρικές ζώνες έτσι ώστε να προστατευθεί από μελλοντικές φωτιές το Σειχ Σου ΠΡΕΠΕΙ να τα κάνει .Όμως τα στοιχεία που παραθέτονται από το blog forestsos μάζι με τις φωτογραφίες ντοκουμέντα μου δημιουργούν μια αίσθηση ότι δεν γίνονται τα έργα προς την σωστή κατεύθυνση..Δείτε και το συγκεκριμένο video.
Ο πιο μεγάλος κίνδυνος είναι τα συγκεκριμένα έργα να μετατρέψουν τους δασικούς δρόμους του Σειχ Σου σε «αυτοκινητοδρόμους» ,πράγμα που θα οδηγήσει στην περαιτέρω καταπάτησης των δασικών εκτάσεων και θα δημιουργήσει επιπρόσθετους κινδύνους για πυρκαγιές. Καλό θα ήταν το Δασαρχείο της Θεσσαλονίκης να ενημερώσει τους πολίτες για τα έργα που γίνονται στο χώρο του δάσους και να δώσει πειστικές εξηγήσεις…Γιατί το δάσος δεν είναι τσιφλίκι κανενός!!

Μέχρι να γίνει όμως αυτό ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΑΓΚΗ να σταματήσουν άμεσα τα έργα οδοποιίας…

1 σχόλιο:

  1. 200 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΈΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


    ΤΑ
    ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ.



    http://ermionh.blogspot.com/2009/02/200.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια