Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Δώσε Ζωή... Γίνε και εσύ Αιμοδότης!!

Εδώ και πολλά χρόνια το Ράδιο Θεσσαλονίκη κάνει μια τιτάνια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης στο θέμα της αιμοδοσίας…Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο διοργανώνει αιμοδοσίες οι οποίες έχουν πολύ μεγάλη συμμετοχή και φυσικά μεγάλη επιτυχία…
Με αφορμή λοιπόν την αιμοδοσία του Ράδιο Θεσσαλονίκη που θα πραγματοποιηθεί αυτήν την Κυριακή 24 Μαΐου 2009 από τις 08 το πρωί και μέχρι το μεσημέρι, στην νότια πύλη της Δεθ , παραθέτουμε κάποιες βασικές πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία της Αιμοδοσία με σκοπό να εξαλείψουμε τους μύθους που επικρατούν…

Τα στοιχεία σοκάρουν…πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας
  • Οι καθημερινές ανάγκες αίματος στη χώρα μας είναι μεγάλες. Οι ποσότητες αίματος που καταναλώνονται ετησίως ξεπερνούν τις 600.000 μονάδες.
  • Το ποσοστό των ατόμων που δίνουν αίμα σήμερα στην Ελλάδα αντιστοιχεί ΜΟΝΟΝ στο 6% του πληθυσμού.
  • Οι περισσότεροι από τους αιμοδότες προσφέρουν αίμα περιστασιακά ανάλογα με τις ανάγκες των φίλων ή των συγγενών τους.
  • Λίγοι, είναι οι εθελοντές, οι οποίοι δίνουν αίμα σε τακτικά χρονικά διαστήματα, επαναλαμβανόμενα.
  • Σε κάθε νοσοκομείο 2/10 ασθενείς κατά μέσο όρο χρειάζονται μετάγγιση. Το 50 % προέρχεται από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών, το 40 % από μεμονωμένους εθελοντές αιμοδότες καθώς και συγκροτημένους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών και το 5 % από τις ένοπλες δυνάμεις
  • Δυστυχώς, επειδή οι αυξημένες ανάγκες της χώρας μας σε αίμα δε καλύπτονται πλήρως βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να εισάγουμε αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, πράγμα που δεν μας τιμά ως χώρα και είναι οικονομικά ασύμφορο. Χιλιάδες συνάνθρωποί μας βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να ζητούν απεγνωσμένα μια φιάλη αίματος.
Γι’ αυτό δεν χωράει καμία αδιαφορία.Γίνε και εσύ εθελοντής αιμοδότης
Κάθε εθελοντής αιμοδότης εφοδιάζεται με κάρτα στην οποία αναγράφονται οι ημερομηνίες αιμοδοσίας. Με τον τρόπο αυτό ο εθελοντής μπορεί να προγραμματίζει την ημερομηνία της επόμενης αιμοδοσίας, αλλά και να πιστοποιεί τη δραστηριότητά του σε περίπτωση που χρειαστεί αίμα ο ίδιος ή κάποιο συγγενικό του πρόσωπο. Ο τακτικός εθελοντής αιμοδότης μπορεί εκτός από τον εαυτό του να καλύψει με την κάρτα του και τους συγγενείς πρώτου βαθμού. Οι εθελοντές αιμοδότες προσέρχονται μεμονωμένα ή αποτελούν μέλη διαφόρων Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.
Τι πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος εθελοντής αιμοδότης:
  • Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών, μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3-4 φορές το χρόνο.
  • Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml δηλ. λιγότερο από 10% της συνολικής ποσότητας του αίματός σας (ένας μέσος ενήλικας έχει 4,5 με 5,5 λίτρα αίμα). και αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά σε ένα μήνα
  • Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγουμένη.
  • Η αιμοδοσία διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.
  • Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να προσβληθείτε από κάποια ασθένεια, όπως από τον HIV , την ηπατίτιδα Β ή Γ, μέσω της αιμοδοσίας, αν χρησιμοποιείται νέος, αποστειρωμένος και διαθέσιμος εξοπλισμός σε κάθε αιμοδοσία.
  • Κανένα φάρμακο δεν υποκαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζονται οι ασθενείς.

Οδηγίες για τον αιμοδότη πριν και μετά την αιμοδοσία.
  • Ο αιμοδότης μπορεί να δίνει αίμα πρωινές ή απογευματινές ώρες. Καλό είναι η αιμοδοσία να γίνεται όταν ο αιμοδότης είναι ξεκούραστος.
  • Πριν την αιμοδοσία πρέπει να έχει προηγηθεί ελαφρύ γεύμα (π.χ. πρωινό). Μετά την αιμοδοσία ο αιμοδότης πρέπει να ακολουθεί τις συμβουλές του νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Να μην καπνίσει για 1 (μια) ώρα.
  • Να μην οδηγήσει για 1 (μια) ώρα.
  • Να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας.
  • Να πάρει περισσότερα υγρά και καλό γεύμα την ημέρα της αιμοδοσίας.
  • Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα της αιμοδοσίας.
  • Σε περίπτωση αιμορραγίας από το σημείο φλεβοκέντησης, ο αιμοδότης θα πρέπει να σηκώσει το χέρι ψηλά και να εφαρμόσει πίεση.
  • Ο επίδεσμος μπορεί να αφαιρεθεί μετά από 2-3 ώρες.
  • Kαλό είναι επίσης να πιει πορτοκαλάδα.
  • Aν αισθάνεται λιποθυμία μετά την αιμοδοσία τότε να μείνει για μερικά λεπτά με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια του.

Ποιοι δε θα ‘πρεπε να δίνουν αίμα;

  1. Δε θα πρέπει να δίνετε αίμα, αν υπάρχει το ενδεχόμενο η αιμοδοσία να σας δημιουργήσει πρόβλημα υγείας. Το πρώτο μέλημα της υπηρεσίας μετάγγισης αίματος είναι να εξασφαλίσει ότι η αιμοδοσία δε θα προκαλέσει κανένα κακό στο δότη.
  2. Αν νιώθετε αδιάθετοι/-ες
  3. Αν είστε έγκυος ή ήσασταν έγκυος τον τελευταίο χρόνο
  4. Αν βρίσκεστε αντιμέτωποι/-ες με διάφορες νοσογόνες καταστάσεις, όπως καρδιακές παθήσεις, υψηλή ή χαμηλή πίεση, διαβήτη, επιληψία
  5. Αν παίρνετε συγκεκριμένα φάρμακα.
  6. Δε θα πρέπει να δίνετε αίμα, αν αυτό μπορεί να βλάψει το
  7. Αν έχετε ή ενδέχεται να έχετε προσβληθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, όπως από τον ιό ανοσολογικής ανεπάρκειας του ανθρώπου ( HIV ) ή από σύφιλη, το οποίο μπορεί να περάσει στον ασθενή μέσω του αίματός σας
  8. Αν έχετε κάνει ποτέ ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών
  9. Αν στο πρόσφατο παρελθόν είχατε κάνει τατουάζ, σκαριφισμό ή τρύπημα αυτιών ή σώματος.

Περιγραφή της διαδικασίας!!
Πως γίνεται η αιμοδοσία? Λοιπόν πριν δώσετε αίμα, θα απαντήσετε σε κάποιες ερωτήσεις για το ιατρικό ιστορικό σας, την τωρινή σας υγεία και τον τρόπο ζωής σας. Αυτές οι ερωτήσεις θα σας γίνουν μόνο για να διασφαλιστεί η δική σας υγεία και η υγεία του ανθρώπου που θα λάβει το αίμα σας. Μετά Θα σας πουν αν έχετε το δικαίωμα να δώσετε αίμα, και αν δεν το'χετε, αν θα είστε ικανός στο μέλλον να να κάνετε δωρεά αίματος. Θα υποβληθείτε, επίσης, σε μια σύντομη ιατρική εξέταση, για να ελεχθεί ο σφυγμός σας, η πίεσή σας και το βάρος σας. Θα σας πάρουν μια σταγόνα αίματος από την άκρη του δακτύλου σας, για να επιβεβαιώσουν ότι η αιμοδοσία δε θα σας προκαλέσει αναιμία. Η υγεία σας είναι σημαντική για την υπηρεσία μετάγγισης αίματος και δε θα σας πάρουν αίμα, αν δεν μπορείτε να κάνετε αιμοδοσία με ασφάλεια εκείνη την ημέρα.Η αιμοδοσία είναι απλή διαδικασία. Θα σας κάνουν να νιώσετε όσο το δυνατό πιό άνετα, συνήθως σε μια ειδική καρέκλα ή σε ένα κρέβατι. Θα σας καθαρίσουν την εσωτερική περιοχή του αγκώνα σας με ένα αντισηπτικό διάλυμα, προτού έναν εργαζόμενος, με εκπαίδευση στο χώρο της υγείας, ενθέσει στη φλέβα σας μια αποστειρωμένη βελόνα, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με μια ειδική σακούλα αίματος. Συνήθως χρειάζονται περίπου 10 λεπτά για να δώσετε μια μονάδα αίματος.Αφού ξεκουραστείτε για 10 ή 15 λεπτά και πάρετε ένα αναψυκτικό, θα είστε ικανοί/-ες να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες, αν και θα πρέπει να αποφύγετε τις κοπιαστικές εργασίες για το υπόλοιπο της μέρας. Θα πρέπει να πιείτε πολλά υγρά για τις επόμενες 24 ώρες.Περιστασιακά, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να λιποθυμήσουν μετά την αιμοδοσία. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να ξεκουραστείτε για αρκετή ώρα, πριν επιστέψετε στην κανονική καθημερινή σας ζωή.


Καλά όλα αυτά αλλά θα νιώσω πόνο?
Πέρα από το τρύπημα της βελόνας τη στιγμή της αιμοληψίας δεν υπάρχει καμμιά άλλη ενόχληση. Oρισμένοι υπερευαίσθητοι άνθρωποι μπορεί να αισθανθούν κάποια δυσφορία ή αδυναμία ή ανακάτεμα στο στομάχι κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας. Mερικοί άνθρωποι επίσης μπορούν να αποκτήσουν ένα βαθύ κόκκινο χρώμα γύρω από την περιοχή που τρύπησε η βελόνα. Oι περισσότεροι δότες όμως αισθάνονται πολύ καλά μετά την αιμοληψία. Τέλος δέστε εδώ τους μύθους που υπάρχουν για την αιμοδοσία..


ΥΓ.....Το αίμα είναι το πολυτιμότερο δώρο που μπορεί να κάνει κάποιος άνθρωπος σε κάποιον άλλον.Είναι δώρο ζωής. Η απόφαση να δωρίσετε το αίμα σας μπορεί να σώσει τη ζωή ενός ή ακόμη και περισσότερων ανθρώπων.Αλλά οι ασθενείς που χρειάζονται αίμα έχουν το δικαίωμα να δεχθούν αίμα, το οποίο είναι όσο το δυνατό πιό ασφαλές και το οποίο δε θα τους προκαλέσει κανένα κακό.Αν σκέφτεστε ότι το αίμα σας μπορεί να μην είναι ασφαλές, η ζωή ενός άλλου ανθρώπου μπορεί να εξαρτάται από την απόφασή σας να μη δωρίσετε αίμα.

ΤΟ ΑΙΜΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ, ΟΥΤΕ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ.

ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ.

ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΑΜΕΤΟΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ..!!

ΑΙΜΟΔΟΤΗΣΤΕ...

ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ...

2 σχόλια:

  1. ΣΩMATEIO ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
    ΓΕΝ. ΝΟΣΟΚ. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
    ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 21-5-2009


    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ENHΜEPΩΣH


    Αγαπητοί συµπολίτες και επισκέπτες της Χαλκιδικής, λυπούµαστε για την όποια ταλαιπωρία σας εξαιτίας των κινητοποιήσεών µας. Θα προσπαθήσουµε να προσεγγίσουµε µε σχετικά ανατρεπτικό τρόπο τα προβλήµατα που µας εξαναγκάζουν να στραφούµε σ’αυτές τις κινητοποιήσεις.
    Ξεκινάµε λοιπόν!
    Πώς θα χαρακτηρίζατε έναν υπουργό ο οποίος επανειληµµένως και δηµοσίως υποσχέθηκε 5.500 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού µέσα στο 2009 και τελικώς θα προσλάβει συνολικά 560 εργαζοµένους και µάλιστα όλων των ειδικοτήτων;
    Πώς θα χαρακτηρίζατε έναν υπουργό ο οποίος δεν εφαρµόζει την κείµενη εθνική εργατική νοµοθεσία (1 νύχτα την εβδοµάδα, 2 ρεπό µετά από 5 ηµέρες εργασίας, ελάχιστη 12ωρη ξεκούραση ανάµεσα σε δύο βάρδιες) για τους εργαζοµένους των φορέων και νοσοκοµείων που εποπτεύει το υπουργείο του;
    Πώς θα χαρακτηρίζατε έναν υπουργό ο οποίος δηλώνει αδυναµία εφαρµογής της εθνικής εργατικής νοµοθεσίας, αλλά παράλληλα δεν έρχεται σε διαπραγµάτευση µε τους εργαζοµένους για να εξευρεθεί µία λύση ικανοποιητική για όλους και κυρίως για τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας, δηλαδή εσάς;
    Πώς θα χαρακτηρίζατε έναν υπουργό ο οποίος στην πράξη παρανοµεί µη εφαρµόζοντας νοµοθετήµατα της πολιτείας, ενώ παράλληλα υπεραµύνεται της νοµιµότητας, στα λόγια, επί παντός επιστητού; Αυτός ο υπουργός, δυστυχώς για εµάς, είναι ο εργοδότης µας!!!
    Πώς θα χαρακτηρίζατε έναν υπουργό, ο οποίος βρίσκει χρήµατα, επιλεκτικά για µια οµάδα εργαζοµένων στα νοσοκοµεία και όχι για τους υπολοίπους, οι οποίοι συµβάλλουν τα µέγιστα στην εύρυθµη λειτουργία τους;
    Πώς θα χαρακτηρίζατε έναν υπουργό - εργοδότη ο οποίος καταδικάζει τους εργαζοµένους σε εργασιακό Μεσαίωνα, πέρα από κάθε λογική και µε συστηµατική παραβίαση της κείµενης εργατικής Νοµοθεσίας; Παραδείγµατα; 10 νυχτερινά το µήνα, όλα τα Σαββατοκύριακα στη δουλειά,10,12,15 ηµέρες συνεχούς εργασίας µε ένα ή κανένα ρεπό, συνεχόµενες διπλοβάρδιες, αδυναµία χορήγησης κανονικής άδειας, µεγάλο αριθµό οφειλοµένων ρεπό σε εργαζοµένους ...

    Πώς θα χαρακτηρίζατε έναν υπουργό ο οποίος με αποφάσεις και παραλείψεις του καταδικάζει σε υπολειτουργία τμήματα του Νοσοκομείου, όπως Μ/Β εργαστήριο, Αξονικό τομογράφο;
    Πώς θα χαρακτηρίζατε έναν υπουργό ο οποίος, προ διετίας περίπου επισκεπτόμενος το νομό μας υποσχέθηκε τάχιστη λειτουργία του Ε.Κ.Α.Β σόλη την Χαλκιδική, ενώ σήμερα βλέπουμε να υπολειτουργεί και να καλύπτει μικρό μέρος της;
    Το ερώτημα που τίθεται είναι μήπως υπάρχουν προνομιούχοι και λιγότερο προνομιούχοι πολίτες;
    Πώς θα χαρακτηρίζατε έναν υπουργό ο οποίος ενισχύει το
    Γ.Ν. Χαλκιδικής για την καλοκαιρινή περίοδο (1.000.000 πληθυσμό) μόνο με 4 Νοσηλευτές και έναν Παρασκευαστή Μ/Β εργαστηρίου, με οκτάμηνες συμβάσεις και με διαφαινόμενο κίνδυνο να προσληφθούν μετά το καλοκαίρι (;;; ... ) όταν ο ίδιος με αποφάσεις και παραλείψεις του συντελεί στο να είναι κενές το 40 - 50 % των προβλεπομένων οργανικών θέσεων εργασίας όλων των ειδικοτήτων στο Γ.Ν Χαλκιδικής;
    Πιστεύετε ότι όλα τα παραπάνω δεν σας αφορούν; Πιστεύετε ότι όλα τα παραπάνω δε σας αγγίζουν; Πιστεύετε ότι αυτή η υπερεντατικοποίηση εργασίας των εργαζομένων που μας εξουθενώνει ψυχικά, σωματικά και πνευματικά θα έχει επιπτώσεις μόνο σ’εμάς και όχι σ’εσάς; Ότι αυξάνεται η πιθανότητα λάθους το έχετε σκεφθεί;
    Έως τώρα προσπαθήσαμε τα μέγιστα για την ασφαλή παροχή υπηρεσιών υγείας σ'αuτούς που τις έχουν ανάγκη υπερβάλλοντας εαυτόν.
    Τώρα πια δεν μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε για κάτι τέτοιο ... Ποιος άραγε ευθύνεται γι'αυτό; Αναρωτηθήκατε ποτέ;
    Κλείνουμε μ’ενα ανέκδοτο: «ο Χότζας είχε ένα γάιδαρο.
    Πίστευε ότι έτρωγε πολύ χορτάρι και ότι τον καταξόδευε. Τον εκπαίδευε λοιπόν κάθε μέρα να τρώει όλο και λιγότερο, ώστε να φθάσει στο επιθυμητό οικονομικό επίπεδο. Όταν πίστεψε ο Χότζας ότι το πέτυχε, ο γάιδαρος ψόφησε!!!»

    Φιλικά

    Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ Δ.Σ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

    ΣΓΟΥΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπραβο σας κι εγω αυτο εκανα αυτη τη στιγμη ... το εβαζα στο site μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια