Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Σκόρπιες σκέψεις για την ημέρα χωρίς αυτοκίνητο στην Θεσσαλονίκη!!

Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο με μποτιλιαρισμένες όλες τις κεντρικές αρτηρίες της πόλης γίνεται? Κι όμως στην Θεσσαλονίκη γίνεται…

Ήρθε και φέτος η μέρα να υποκριθούμε για ακόμα μια φόρα ότι είμαστε Ευρωπαϊκή Πόλη που σέβεται το περιβάλλον και αντιλαμβάνεται ότι το κυκλοφοριακό είναι αυτό που σιγά σιγά την σκοτώνει.

Άλλη μια μέρα υποκρισίας σε αυτήν την μονίμως μίζερη - μποτιλιαρισμένη συμπρωτεύουσα…

Πως όμως ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο ?

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα πρωτοξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000. Στον εορτασμό συμμετέχουν 1500 πόλεις της Ευρώπης και 4 του Καναδά.
Κάθε χρόνο λοιπόν, στις 22 Σεπτεμβρίου οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα, αλλά και τα πόδια τους.
Για φανταστείτε τι θα γίνονταν σήμερα αν έκλεινε το κέντρο της πόλης για τα αυτοκίνητα? Χ Α Ο Σ …?Δηλαδή ότι επικρατεί καθημερινά.. Άρα γιατί να μην το εφαρμόσουμε έστω για μια μέρα?

Στη χώρα μας, από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 1.500.000 νέα αυτοκίνητα, επιβαρύνοντας κατά 80% την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace, την πρωτιά σε υψηλά επίπεδα μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα κρατά η Θεσσαλονίκη, δεύτερη είναι η Αθήνα και ακολουθούν Λάρισα και Πάτρα. Η Ελλάδα κατέχει ένα αρνητικό ρεκόρ σε ό,τι αφορά στα επίπεδα των φονικών μικροσωματιδίων (ΡΜ10) στην ατμόσφαιρα, μεγάλο ποσοστό των οποίων οφείλεται στην κυκλοφορία των οχημάτων. Τα ‘πρωτεία’ κρατά η Θεσσαλονίκη (2 στις 3 μέρες, η μέση συγκέντρωση των ΡΜ10 είναι πάνω από το όριο των 50 μg/m3.

Ήρθε λοιπόν η μέρα να διοργανώσουμε ανούσιες εκδηλώσεις για να προβάλουμε υποτίθεται το ποδήλατο και μπλα μπλα μπλα.....

Έτσι, Ο Δήμος Θεσσαλονίκης που συμμετέχει για ένατη συνεχή χρονιά στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, θα πραγματοποιήσει, στις 6 το απόγευμα, λαϊκή ποδηλατοδρομία, επί της Λεωφόρου Νίκης(η διαδρομή θα είναι Λεωφ. Νίκης-Ν. Γερμανού-Τσιμισκή- Αγ. Σοφίας-Λ. Νίκης και τερματισμό πάλι στην Πλατεία Αριστοτέλους) και θα κληρώσει πενήντα ποδήλατα για τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση. Τέλος, στις 19.30 στην πλ. Αριστοτέλους θα αρχίσει μουσικό πρόγραμμα με τα «Κίτρινα Ποδήλατα» και τους «Free Soul».
Η Λεωφ. Νίκης θα είναι κλειστή από τις 17:30 έως τις 19:30 για τη λαϊκή ποδηλατοδρομία, ενώ όπως διευκρινίζεται από τον ΟΑΣΘ, η μετακίνηση των πελατών με τα αστικά από τις 17:00-21:00 θα είναι δωρεάν.

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις του δήμου αλλά ανεξάρτητες από αυτές, οι ποδηλάτες Θεσσαλονίκης και η ένωση πεζών που διεκδικούν μιαν άλλη πόλη (μια πόλη για τον άνθρωπο και όχι για το αυτοκίνητο) συνδιοργανώνουν την Τρίτη 22/9 δύο εκδηλώσεις:
· Στη Θεσσαλονίκη, στις 6:30μμ οι πεζοί υπερασπίζουμε τη διάβαση πεζών μπροστά στην παλιά Φιλοσοφική, στην οδό Εθνικής Αμύνης. Οι ποδηλάτες μοιράζουμε φυλλάδια στους οδηγούς των αυτοκινήτων και κάνουμε ποδηλατοβόλτα, δοκιμάζοντας τον υπό κατασκευή ποδηλατόδρομο της Αγίου Δημητρίου.
· Στην Καλαμαριά στις 8:00μμ, στον πεζόδρομο Κομνηνών, μοιράζουμε υλικό και προβάλλουμε βίντεο σχετικά με τη βιώσιμη κινητικότητα. Οι ποδηλάτες κινούνται στους δρόμους της Καλαμαριάς με σκοπό την εξοικείωση των οδηγών με τα ποδήλατα και την ομαλή συνύπαρξή τους.

Δεν λέω καλές όλες αυτές οι εκδηλώσεις αλλά η ουσία τελικά ποια είναι…?Ποιο είναι το σχέδιο της δημοτικής αρχής για το ποδήλατο?
Πως είναι δυνατόν μια τοπική κοινωνία να αγνοεί την πρόσφατη έρευνα του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) που της δίνει το δικαίωμα να κάνει τομές για μια καλύτερη πόλη πιο φιλική στο περιβάλλον ,το ποδήλατο και τον άνθρωπο…
Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα το 83% των ποδηλατών δήλωσαν ότι θα εγκατέλειπαν το μηχανοκίνητο μέσο που χρησιμοποιούν έως σήμερα (Ι.Χ. ή λεωφορείο) για τις καθημερινές μετακινήσεις, αν υπήρχε πλήρες και ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Η πλειοψηφία των ποδηλατών είναι γενικά νέοι ως προς την ηλικία, με το 66% να δηλώνει από 15 έως 35 ετών. Το 29% είναι ηλικίας από 36-55 ετών και ένα 5% άνω των 55 ετών. Το 78% είναι άνδρες και το 22% γυναίκες, ενώ το 62% είναι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτου.

Είναι αλήθεια ότι ο δήμος προχωράει στην κατασκευή 12 χλμ ποδηλατοδρόμου στο κέντρο της πόλης… Μάλιστα, ο ποδηλατόδρομος αναμένεται να είναι έτοιμος έως τα τέλη Οκτωβρίου (κρατάμε μια επιφύλαξη)….Όπως είναι αλήθεια ότι τα πιο πολλά χιλιόμετρα είναι στην παραλιακή ζώνη που προϋπήρχε ο ποδηλατοδρόμος…

Όπως είναι αλήθεια ότι η κατασκευή του ποδηλατόδρομου στους δρόμους της πόλης είναι παντελώς πρόχειρη... πχ στην Αγίου Δημητρίου στένεψε ο δρόμος απότομα χώρις να αλλάξει ούτε καν η διαγράμμιση του και χωρίς να γίνει καμία άλλη συμπληρωματική παρέμβαση...

Για δείτε και το τελείωμα του ποδηλατόδρομου για να καταλάβετε για τι πράγμα μιλάμε...
Ήδη λοιπόν έχουμε δει τους πρώτους «ποδηλατοδρόμους» εκτός παραλιακής οι οποίοι είναι επιεικώς απαράδεκτοι...Ελπίζουμε όμως να είναι έτσι γιατί δεν ολοκληρώθηκε το έργο ακόμα ....
Μέσα στους ποδηλατοδρόμους που "κατασκευάστηκαν" εκτός του ότι υπάρχουν οι σκουπιδοτενεκέδες, τα φρεάτια και διάφορα άλλα εμπόδια, μπορεί κανείς να βρει παρκαρισμένα αυτοκίνητα ,μηχανάκια που νομίζουν ότι είναι λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας κλπ…

Τα κολωνάκια δεν μπορούν να αποτρέψουν τους κάγκουρες να παρκάρουν πάνω στα πεζοδρόμια ...Ποιόν λοιπόν να πρωτο-κράξεις...Τι δημοτική αρχή για προχειρότητα ή την συμπεριφορά όλων εμάς που ήρθαμε από την ζουγκλά για να μείνουμε στην πόλη? Είναι να απορεί κανείς.....
Το θετικό είναι πάντως ότι ένα πρώτο έστω πρόχειρο βήμα έχει γίνει..Περιμένουμε το επόμενο βήμα να είναι πολύ καλύτερο...
YΓ. Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην Μπουγατσούπολη

3 σχόλια:

  1. Σαλονικα και χωρις αμαξια εστω και για μια ημερα??
    αχαχαχαχαχαχα καλο, το αλλο με τον τοτο τε ξερεις?
    Πριν λιγο καιρο ειχα ακουσει εναν συγκοινωνιολογο στις ειδησεις , ο οποιος ελεγε οτι στην Σαλονικα κυκλοφορουν περιπου τ0 20% των συνολικα αυτοκιν. που εχουμε στην Ελλαδα και οτι περιπου καθε χρονο μπιανουν στους δρομους της Σαλονικας 60.000 νεα αυτοκινητα.
    Για ποια παγκοσμια ημερα διχως αυτοκινητα μιλαμε ρε παιδια?
    Μπορει να μην ζω Σαλονικα αλλα επειδη ειμαι απο εκει πανω και ερχομαι αρκετα συχνα, την αγαπαω αυτην την πολη και οτι λεω το λεω καλοπροεραιτα.

    Η κατασταση πλεον ειναι εκτος ελεγχου και εχεις τον δημο που σου κανει αυτο το πραμα που το ονομαζει ποδηλατοδρομο.
    Το εχω ξαναγτραψει οτι στο θεμα του κυκλοφοριακου,μποτιλιαρισμα, δυστυχως η Σαλονικα ειναι μακραν στην χειροτερη θεση απο ολες τις πολεις της Ελλαδας.
    Εχω κανει απο δικαστηρια,πριν γινει μονοδρομος, μεχρι Τουμπα σε ωρα αιχμης με μποτιλιαρισμα, σχεδον 2 ωρες και αυτο που σας λεω εγινε πριν πολυ καιρο.
    Η Σαλονικα χτειαζεται 1)μετρο,οχι αυτην την κοροϊδια που κανουν και δεν εξυπηρετει ουτε το 1?4 των κατοικων 2)τραμ, ειναι δυνατον τετοιο παραλιακο μετωπο και να μην εχει γινει τραμ??
    3)ηλεκτρικο 4)υποθαλασσια 5)προαστιακος , προς Εδεσσα, Βεροια,Γιαννοτσα και Χαλκιδικη 6) νεο πριφερειακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς έτσι είναι φίλε ανώνυμε..Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου..Άλλωστε ολοκληρωμένος προγραμματισμός δεν υπάρχει για την πόλη μας όπως και ενιαία γραμμή διεκδικησής...Και σε αυτό δεν φταίει η Αθήνα...Φταίει το ξέρο μας το κεφάλι που ο καθένας λέει ότι θέλει χώρις να υπάρχει μια ολοκληρωμένη μελέτη για την πόλη..Όλα αυτά που αναφέρεις συμφωνώ πως πρέπει να γίνουν...Πρέπει να υλοποιηθούν και να αποτελέσουν κομμάτια ενός ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο μεγαλύτερος κάγκουρας πάντως (και σε αυτό συμφωνεί όλη η Ευρώπη) είναι ο δήμαρχος της πόλης μας.
    Μέγας Κάγκουρας!!! Έχει πάει πίσω χρόνια την πόλη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια