Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Ξήλωμα των επιγραφών των επιχειρήσεων…


Πόσοι από εσάς μπήκατε σε ένα μαγαζί επειδή είδατε μια ταμπέλα καταστήματος να κρέμεται στην άκρη ενός τοίχου? Πόσοι ? Ελάχιστοι λέω εγώ. Το μάτι κουράζετε να βλέπει αυτή την κατάντια…Δεν μπορεί να αντιληφθεί και να ξεχωρίσει τις πληροφορίες που διαφημίζονται…Πόσο δύσκολο είναι να το καταλάβει κανείς?

Κι όμως το Βιοτεχνικό επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του στην απόφαση του δήμου για το ξήλωμα των επιγραφών – ταμπελών των επιχειρήσεων.

Έτσι εξέδωσε μια επιστολή προς τον Γιάννη Μπουτάρη, στην οποία αναφέρετε, ότι η εμμονή του δήμου με το ξήλωμα των επιγραφών μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δύσκολα αντεπεξέρχονται στα λειτουργικά τους έξοδα. Φυσικά αναφέρετε , ότι σαν ΒΕΘ υποστηρίζουν την ευταξία και την εφαρμογής των νόμων(Πως είπατε?), ωστόσο, ως άνθρωπος του επιχειρηματικού κόσμου θα έπρεπε να αντιληφθεί ο κύριος Δήμαρχος ότι η περίοδος που επέλεξε δεν είναι η καταλληλότερη.

Και έρχομαι εγώ και σας ρωτώ…

Πως δηλαδή υποστηρίζουν την ευταξία και την εφαρμογή των νόμων? Μόνο στην θεωρία? Καταλαβαίνω ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της πόλης μας, περνάει τις πιο δύσκολες στιγμές των τελευταίων χρόνων.. Αυτό όμως τι σημαίνει? Ότι πρέπει να αφήσουμε κάτι που έκρινε ο δήμος ότι είναι παράνομο και αντιαισθητικό γιατί υπάρχει δύσκολη οικονομική συγκυρία ? Και τόσα χρόνια δηλαδή που υπήρχε ανάπτυξη έγινε τίποτα ? Όχι φυσικά..

Αυτήν την κίνηση κανονικά έπρεπε να την προτείνει από μόνο του το ΒΕΘ έτσι ώστε να δημιουργήσει κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την τοποθέτηση ταμπελών και να μην υπάρχει αυτό το αντιαισθητικό χάλι σε όλη την πόλη.. Πόσο δύσκολο είναι αυτό? Μέχρι σήμερα ο καθένας μπορούσε να κρεμάσει οτιδήποτε, να βάλει σταντ και καρέκλες οπουδήποτε να κάνει οποιεσδήποτε αλλαγές στην όψη των κτηρίων χωρίς κανέναν μα κανέναν περιορισμό.

Δηλαδή πλήρης αναρχία.

Και αντί το ΒΕΘ να ουρλιάζει και να ωρύεται για την παράνομη διακίνηση εμπορευμάτων από μικροπωλητές έξω από τα καταστήματα τους με την ανοχή τόσο της δημοτικής αστυνομίας όσο και των ίδιων των καταστηματαρχών έρχεται και μου βγάζει ανακοίνωση για τις ταμπέλες που είναι παράνομα τοποθετημένες? Δηλαδή η οικονομική ζημιά από την τάξη που πάει να μπει στις παράνομες ταμπέλες είναι μεγαλύτερη από αυτή της παράνομης πώλησης των μικροπωλητών? Αν αυτό δεν είναι παράνοια τότε ποιο είναι κύριοι..?

9 σχόλια:

  1. Επειδή δεν είμαι και πολύ ενημερωμένη για το θέμα, πρόκειται για ολοκληρωτικό "ξήλωμα" ή για "συμμάζεμα" με ομοιόμορφες επιγραφές; Αν είναι το δεύτερο, πολύ σωστή κίνηση, αλλά αν ξηλωθούν τελείως οι επιγραφές, όταν ψάχνω την "pansik" (που φαίνεται και στη φωτογραφία) κάπου στην Αριστοτέλους, πώς θα την βρω; Εσείς θεωρείτε τελείως άχρηστες τις επιγραφές; Αν είχατε ένα κατάστημα θα επιλέγατε να μην τοποθετήσετε μία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λοιπόν το θέμα έχει ως εξής: Υπάλληλοι του δήμου γυρνούν πόρτα – πόρτα τα καταστήματα του ιστορικού κέντρου της πόλης, φωτογραφίζουν τις επιγραφές των επιχειρήσεων και δίνουν διορία περίπου ενός μήνα για την εθελούσια αποξήλωσή τους στους επιχειρηματίες..

    Σύμφωνα με το νόμο, οι επιγραφές αυτές θα πρέπει να αναγράφονται στα ελληνικά (επιτρέπεται και μια ξενόγλωσση επιγραφή, αλλά με μικρότερα στοιχεία), να τοποθετούνται παράλληλα με τις όψεις του κτιρίου και όχι κάθετα, και μόνο στο ισόγειο του κτιρίου, εκτός αν πρόκειται για κτίρια με ενιαία χρήση. Παράλληλα, απαγορεύεται η τοποθέτηση τους σε διατηρητέα κτίρια αλλά και στα πεζοδρόμια.
    Σε περίπτωση που δεν αποξηλωθούν θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία πρόστιμα...

    Οπότε καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για τις πινακίδες που είναι κάθετα στην όψη του κτιρίου.. Φυσικά πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος σε όλους ανεξαιρέτως για να είναι δίκαιο..Αν υπάρχει επιλεκτική μεταχείριση τότε το μέτρο δεν πρόκειται να πετύχει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξες τι με ενοχλεί; Οτι δεν είναι ξερίζωμα, δεν είναι εφαρμογή του Νόμου αυτό το καινούριο τροπάρι...
    Όποτε ο κάθε δήμος ή το κράτος (βλ. περαίωση, αυθαίρετα κ.α.) έχει ανάγκη από χρήματα, θυμάται την τήρηση των νόμων. Και μάλιστα μετά συνεχίζεται η ίδια κατάσταση γιατί υπάρχει όφελος. Αυτό της ομηρίας.

    Αλλά είναι πρώτες οι Αρχες που δεν τηρούν τους νόμους.
    Δεν λέω οτι ο Νόμος δεν πρέπει να εφαρμόζεται, σ'αυτή και σε όλες τις περιπτώσεις αλλά βαρέθηκα τη μαφία του κράτους.
    Συντηρούν αυτές τις καταστάσεις για να κρατούν σε ομηρία τους πολίτες για να μη διαμαρτύρονται για τις δικές τους παραλείψεις και όποτε θέλουν τραβάν τα λουριά.
    Ο πολίτης δεν έχει επιλογή, θα τη βγάλει την ταμπέλα. Μπορεί να κάνει κι αλλιώς;
    Το κράτος κι ο δήμος πότε επιτέλους θα κάνουν αυτά που πρέπει και πώς μπορεί ο πολίτης να ασκήσει παρόμοια πίεση;
    Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να νιώθει αυτή την απελπισία.
    Οτι δεν μπορεί να κάνει πια τίποτα, οτι είναι κλωτσοσκούφι.
    Νομίζω πρέπει όλοι να αλλάηουμε νοοτροπία, να τηρούμε τους νόμους από τη μία και από την άλλη να έχουμε κι εμείς απαιτήσεις από τις Αρχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που λες..Ο δήμος , το κράτος πρέπει να δίνουν πρώτα αυτοί τα παραδείγματα νομιμότητας και μετά να απαιτούν από όλους τους άλλους να τα εφαρμόσουν..Ο δήμος είναι αλήθεια ότι προσπαθεί φέτος να βάλει σε τάξη τόσο τα τραπεζοκαθίσματα όσο και τις παρανομές ταμπέλες..Εμείς είμαστε μαζί του γιατί θεωρούμε ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση για να ομορφύνει η όψη της πόλης μας..Το αν θα επιτευχθεί όμως το όλο εγχειρήμα εξαρτάται τόσο απο το δήμο όσο και από τους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης.Και επιτέλους για να λειτουργήσει κάτι πρέπει να μπουν κανόνες, κανόνες, κανόνες..Σε όλους με τα ίδια κριτήρια...Αν δεν συμμετέχουμε και εμείς σε αυτό το εγχειρήμα τίποτα και ποτέ δεν πρόκειται να αλλάξει. Εμένα προσωπικά αυτή η είκονα δεν μ αρέσει και προσβάλει την αισθητική μου οπότε είμαι υπερμαχός αυτού του μέτρου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κι εγώ είμαι υπέρ και αυτού αλλά και του μέτρου κατά του καπνίσματος και για πολλά άλλα.
    Από τις διαφημιστικές ταμπέλες οι δήμοι βγάζουν χρήματα και δεν τις κατεβάζουν.
    Από τα μπάνερ που κρέμονται από κάθε κολόνα επίσης. Από τα πανό που κρέμονται από γέφυρες επίσης. Αυτά όμως δε θα τα βγάλουν γιατί είναι πηγή εσόδων.

    Αντίθετα τα υπόλοιπα και όταν λέω τα υπόλοιπα εννοώ τις αυθαιρεσίες που ο δήμος συντηρεί και επιτρέπει χρόνια τώρα, επιφέρουν έσοδα από πρόστιμα και γιάυτό γίνεται αυτό το συμμάζεμα.
    Αλλά εδώ είμαστε, είναι προσωρινό και θα δεις οτι θα παρακάμπτεται με την άδεια του δήμου από όσους πληρώσουν κάτι παραπάνω. Αυτό δε μ'αρέσει. Μαφία το λένε.

    Ξες τι μου θυμίζει όλο αυτό;
    Μια κακή νοικοκυρά που αφήνει τα ψίχουλα στο πάτωμα. Έρχονται τα μυρμήγκια μέσα κουβαλάνε με κόπο τα ψίχουλα κι όταν φτάνουν προς την έξοδο εκείνη τα ψεκάζει. Τις αράχνες όμως στο ταβάνι δεν τις ψεκάζει. Τις κρατάει για να παγιδεύουν οτιδήποτε πετάει.
    Δεν θα έπρεπε να καθαρίσει από μυρμήγκια και αράχνες, φωλιές και ιστούς και ταυτόχρονα να καθαρίζει το πάτωμα από τροφές που τα έλκουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όπως και οι υπόλοιποι σχολιαστές, αντιμετωπίζω με κάποια επιφυλακτικότητα την κίνηση του Δήμου. Αν η εφαρμογή του νόμου γίνει ορθά, καλόπιστα και ισότιμα, τότε ας κάνουν την καρδιά τους πέτρα οι έμποροι κι ας αφαιρέσουν τις πινακίδες για το κοινό καλό (βλ. νοικοκυρεμένη όψη της πόλης, ενίσχυση τουρισμού κλπ.). Αλλά, όπως επισημάνει ο/n AnD, θεωρώ πολύ πιο σημαντικό να βγάλουν από τους δρόμους την κουρελαρία των διαφημιστικών μπάνερ, πανό και αφισών σε κολόνες και γέφυρες. Αυτά είναι πολύ πιο σημαντική εστία οπτικής ρύπανσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Κι όμως το Βιοτεχνικό επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του στην απόφαση του δήμου για το ξήλωμα των επιγραφών - ταμπελών των επιχειρήσεων."
    Πραγματικά μένουμε έκπληκτοι από την καθαρά "συντεχνιακή" και δίχως λογική, αντίδραση του ΒΕΘ αλλά και πολλών φίλων Θεσσαλονικέων στο Ilove thessaloniki.
    Κι επειδή όσο και να επιχειρηματολογείς, δεν πιάνει τόπο, δεστε την αντίστοιχη με την Αριστοτέλους εικόνα, της La Rambla, στην Βαρκελώνη. Οι εικόνες είναι η απόδειξη του γιατί το ΒΕΘ είναι στον κόσμο του κι έχει προξενήσει τέτοια κρίση στα μέλη του: διότι ο πολιτισμός και η ευταξία, τους είναι έννοιες άγνωστες. Κατά τα άλλα, τους "μάρανε" το τουριστικό προιόν... και "δήθεν" ενδιαφέρονται για την τουριστική προβολή της πόλης.
    Όσοι από τους θιγόμενους του ΒΕΘ έχετε πάει στην Βαρκελώνη (ή σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις) κι έχετε δει ταμπέλα οποιουδήποτε καταστήματος ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΗ, εδώ είμαστε!

    http://www.bearandbowwow.com/Travel/Images/Spain/IMG_0161.JPG
    http://images.smh.com.au/2009/10/05/770951/La-Ramblas-Barcelona-420x0.jpg
    http://www.edwud.com/photos/la_ramblas_barcelona.jpg
    http://3.bp.blogspot.com/_sXTnsyRr3JY/Sd6Qj5InTVI/AAAAAAAAElw/rH9ltOoj8m0/s400/LasRamblas.jpg
    http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/01/02/ae/67/the-miro-mosaic-and-las.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. akoma kai stin elvetia exoun tampeles ta magazia alla eseis os malakes dimosiodieti ellhnes pali anousio thema vrikate elpida gia ena gyftolao den yparxei einai orthotero na eimastan ypodouloi allon tha symfonousan kai oi arhaioi ellhnes tis arhes kai idees ton opoion ehoume rezilepsi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιατί να τις βγάλουν ρε παιδιά τις πινακίδες; άμα τις βγάλουν ας πούμε στην Αριστοτέλους που δείχνει η φωτό θα μπορεί ο κόσμος να δει την αρχιτεκτονική ολόκληρου του κτιρίου στο σύνολό του χωρίς άλλο οπτικό θόρυβο.
    Ποιος το θέλει αυτό; Στο κάτω κάτω εγώ θέλω να ξέρω που πουλάει τσίχλες ο Μάκης και τι ποιο ενημερωτικό από μια κατακίτρινη ταμπέλα με φουξ γράμματα "Τσίχλες ο Μάκης" πάνω στο κεφάλι του Αριστοτέλη φάτσα κάρτα στην πλατεία του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια