Όταν η Θεσσαλονίκη έπεσε στα οθωμανικά χέρια στα 1430 ήταν μια κατεστραμμένη, άδεια πόλη. Οι προσπάθειες που έγιναν είχαν στόχο να συνεχίσει ως σημαντικό εμπορικό λιμάνι, όπως ήταν για το Βυζάντιο. Το σωζόμενα μνημεία δίνουν μια πλήρη εικόνα της ιστορικής περιόδου των 500 χρόνων της πόλης που ακολούθησε τη βυζαντινή περίοδο. Το παλιότερο κτίριο που σώζεται από την περίοδο αυτή είναι το Μπέη Χαμάμ, γνωστό ως λουτρά «Παράδεισος». Βρίσκεται στην Εγνατία οδό απέναντι στην Παναγία των Χαλκέων. Το Μπεζεστένι χτίστηκε 25 χρόνια μετά. Ηταν χώρος δοσοληψιών, διαπραγματεύσεων, φύλαξης πολύτιμων αγαθών και εμπορίου.
Στους σκοτεινούς αιώνες μετά το 1453, η ορθόδοξη πίστη υπήρξε το καταφύγιο και η παρηγοριά των Ελλήνων της Θεσσαλονίκης. Η συνοικία του Αγίου Αθανασίου, γύρω από την Καμάρα και το Ιπποδρόμιο αποτελούσαν ένα συγκρότημα ελληνικών συνοικιών που ήταν, όπως αναφέρει και ο καθηγητής Απ. Βακαλόπουλος, ό,τι το φανάρι για την Κωνσταντινούπολη. Από τις 12 χριστιανικές εκκλησίες της Τουρκοκρατίας σπουδαιότερες είναι ο Αγιος Αθανάσιος στην Εγνατία με εγχάραγμα στο υπέρθυρο της νότιας εισόδου (15 Νοεμβρίου 1818) και ο Αγιος Μηνάς που με τα πολλά και μεγάλα παράθυρα δημιουργεί μία άλλη αίσθηση μεγαλοπρέπειας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πόλης αποτελεί η σύνθεση του πληθυσμού της από τρεις διαφορετικές εθνότητες: την ελληνική, την τουρκική και την εβραϊκή. Μια πόλη από τις πιο γραφικές και γοητευτικές με τον πλούτο των μνημείων και της αρχιτεκτονικής της. Οι ξένοι ταξιδιώτες και περιηγητές μιλούν με θαυμασμό και ενδιαφέρον στις ταξιδιωτικές αναμνήσεις και διηγήσεις τους.
Η Θεσσαλονίκη από τον 19ο αιώνα εκσυγχρονίζεται με νέα κτίρια και δημόσια έργα που δίνουν στην πόλη ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Χαράσσονται η παραλιακή οδός και η λεωφόρος Χαμηδιέ, ευθυγραμμίζεται η Εγνατία και διανοίγονται οι οδοί Σαμπρή πασά (Βενιζέλου) και Μιδάτ πασά (Αγ. Δημητρίου). Το 1896 ολοκληρώνεται η σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι, το Μοναστήρι και την Κωνσταντινούπολη. Το 1886 αρχίζει η κατασκευή του λιμανιού. Είναι το πρώτο κτίριο που κτίσθηκε στην Ελλάδα με μπετόν αρμέ. Οσον αφορά τα δημόσια κτίρια θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει κανείς επαναστατικά. Το Διοικητήριο (1891), το Αυτοκρατορικό Λύκειο(1887), το Στρατηγείο(1903), το Νοσοκομείο(1902), το Τελωνείο (1911) και η Πινακοθήκη (1905) αποτελούν δείγματα αρχιτεκτονικής.
Οι σημαντικότερες ιστορικές στιγμές της Θεσσαλονίκης είναι:
- Η ίδρυσή της από τον Κάσσανδρο πριν 2317 χρόνια
- 168 π.Χ.: Γίνεται πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας
- 49 μ.Χ. και 52 μ.Χ.: την επισκέπτεται ο Απόστολος Παύλος.
- 306 μ.Χ.: Μαρτυρεί ο πολιούχος της Άγιος Δημήτριος.
- 390 μ.Χ.: Γίνεται το ορμητήριο του Μεγάλου Θεοδοσίου κατά των Γότθων.
- 1115 μ.Χ.: Πέφτει στα χέρια των Ενετών.
- 1204 μ.Χ.: Μπαίνουν οι Σταυροφόροι.
- 1223 μ.Χ.: Η πόλη γίνεται και πάλι ελληνική.
- 1423 μ.Χ.: Και πάλι οι Ενετοί.
- 1430 μ.Χ.: Ερχονται οι Τούρκοι.
- 1912 μ.Χ.: Την απελευθερώνει ο ελληνικός Στρατός.
- 1913 μ.Χ.: Δολοφονείται εδώ ο βασιλιάς Γεώργιος ο Α΄.
- 1917 μ.Χ.: Γνωρίζει την «πυρκαγιά του αιώνα»
Φτωχομάνα για κάποιους, αριστοκράτισσα για άλλους, Γαλλίδα για μερικούς και Οθωμανή για ορισμένους είναι μια πόλη στην οποία δύσκολα μπορείς ν΄ αντισταθείς στη γοητεία της. Δεν είναι τυχαίο ότι την ύμνησαν σπουδαίοι όπως ο Ιωάννου, ο Κωστής Μοσκώφ, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Νίκος Παπάζογλου, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος και τόσοι άλλοι.
Ατόφιο κομμάτι της ιστορίας της πόλης αποτελούν τα Λαδάδικα κοντά στο λιμάνι. Αρχιτέκτονες με πανελλήνια εμβέλεια, όπως ο Πάτροκλος Καραντινός, συνδέουν το όνομά τους με τη μοντέρνα Θεσσαλονίκη. Το Αρχαιολογικό Μουσείο του 1960 είναι δικό του έργο.
Λίγο πιο πέρα από τον Άγιο Δημήτριο, τον προστάτη και πολιούχο της πόλης, είναι το σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Σήμερα στεγάζεται το Τουρκικό προξενείο. Εδώ γεννήθηκε ο Ατατούρκ και όπως διηγούνταν με υπερηφάνεια η Ζωζώ Νταλμάς (η προπολεμική Βουγιουκλάκη ας πούμε) κοιμήθηκε μαζί του, αφού προηγουμένως της έστρωσε κόκκινο χαλί κι αυτή του χόρεψε γυμνή πάνω στο τραπέζι. Όπως δε αποκάλυψε ο Φρέντυ Γερμανός στην τηλεοπτική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου κι άλλη μια Ελληνίδα είχε την τιμή να κάνει έρωτα με τον Κεμάλ, η Τερέζα Δαμαλά.
Αν σας ανοίξει η όρεξη το πρόβλημα είναι τι θα διαλέξετε. Οι επιλογές είναι πολλές στην πόλη των καλοφαγάδων. Κρικέλας για κρεατικά, Ρογκότης πρώτο όνομα στα σουτζουκάκια, Κουρδιστό Γουρούνι για μπυρομεζέδες, Ιμβρος για πολίτικη κουζίνα, Ούζου Μέλαθρον, το νούμερο ένα μεζεδοπωλείο, Αμβροσία για λαβράκι με κρούστα από αλάτι, Πορφύρα για δυσεύρετες μεσογειακές γεύσεις με γαλλικές πινελιές (όπως τριαντάφυλλα μαριναρισμένου σολομού Bailik και φύλλα σοκολάτας με κρέμα Amaretto και βατόμουρα). To παιγνίδι της γαστριμαργικής γνωριμίας με την αποκαλούμενη «πρωτεύουσα των γεύσεων» αρχίζει νωρίς το πρωϊ. Το καλύτερο πέρασμα από τη νύχτα στη μέρα γίνεται μ’ ένα πατσά του Τσαρουχά και την μπουγάτσα Δωδώνη -που ανοίγει στις 6 τα χαράματα από το 1882.
Ότι αυτή η πόλη είναι ένας γλυκός πειρασμός είναι κοινά αποδεκτό. Δοκιμάστε στον Αγαπητό τη σοκολάτα Ευφροσύνη, στον Τερκενλή το τσουρέκι με λιωμένη σοκολάτα, στον Ελλενίδη τρίγωνα Πανοράματος, στη Δωδώνη (από το 1885) μπουγάτσα και στο φούρνο του Βενέτη κεραμίδια με φουντούκι. Κι αν συνεχίσετε νάχετε λιγούρα υπάρχει ο Χατζής (από το 1908) με ιδρυτή τον Σουλεϊμάν Σουλεϊμάνοβιτς και το γιό του Χουσεϊν. Το ζαχαροπλαστείο κάηκε στην πυρκαγιά του 1917 και σήμερα συνεχίζει την παράδοση η τέταρτη γενιά. Οι συνταγές παραμένουν σταθερές στο πέρασμα του χρόνου και τα υλικά αγνά προέρχονται κυρίως από ασιατικά βουβάλια. Κυριαρχούν τα σιροπιαστά πολίτικα, αλλά φημισμένο είναι το καζάν ντιπί με ντοντουρμά(κρέμα από χυλό ρυζιού και γάλα).
Στη μητρόπολη των Βαλκανίων νέα τάση αποτελούν τα μικρά, πολυτελή ξενοδοχεία. Ιστορικά κτίρια της πόλης ανανεώνονται και δίνουν προσωπική νότα στη διαμονή σας. Την ιδέα εγκαινίασε το «Bristol Capsis» σ’ ένα κτίριο που διατηρεί κάτι από τη λάμψη και την ατμόσφαιρα του μεσοπολέμου. Το εντυπωσιακό άγαλμα της κοπέλας με τη στάμνα, αντίκα που κοσμούσε κήπο Γερμανικού πύργου, επτά πολυέλαιοι με 620 κρυστάλλους ο καθένας και η παλιά μαρμάρινη σκάλα θα τραβήξουν την προσοχή όσων περνούν το κατώφλι του ξενοδοχείου. Μετά ήρθε η «Ανδρομέδα» σε διατηρητέο της εποχής του 1920 και το “Luxembourg” σε όμορφο νεοκλασικό.
Γεννήθηκα μεγάλωσα σε αυτή την πόλη πολύ καλή περίληψη της Ιστορίας της, απλά συγχαρητήρια, πολύ καλή ..
ΑπάντησηΔιαγραφήok man
ΔιαγραφήKOURTGEO πολύ καλή η περίληψη σου........
ΑπάντησηΔιαγραφήφοβερός
ΜΠΡΑΒΟ σας η περίληψη ηταν αψογη και δινει στον αλλον να καταλαβει τη ειναι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήteleia polla sixaritiria!!!!!!!!den se allazw me tipota thesaloniki gia panta
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Θεσσαλονικη ειναι η ομορφια μου, ο ερωτας μου. Η σκεψη μου, η ανασα μου. Ταλαιπωρημενη και κακοποιημενη απο τα στουρναρια που μας διοικουν και απο μας, που στεκομαστε μικροι για το αναστημα της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟμορφη περιληψη.
SALONIKA KAI KSERO PSOMI TELOS FILE MPRAVO
ΑπάντησηΔιαγραφήΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΑΡΑ ΜΟΥ!!! Αν δεν ήσουν εσύ θα είχα φύγει στο εξωτερικό πολύ καιρό πριν...
ΑπάντησηΔιαγραφήxaleia den moy arese kauoloy giati den katalabena ti enooyse!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήxalei!apesio!frikto!den diabazetai!
ΑπάντησηΔιαγραφήeimai kai apo uessalonikh ti na po, xaleia!
aytos poy to egrace einai...
na min to po ti einai.
h malon ua to po einai malakas!!!!!
Θελκτικότατη η παρουσίαση σας. Ωστόσο να σημειώσουμε πως ο Κεμάλ δεν έμεινε ποτέ στο σημερινό τουρκικό προξενείο και σίγουρα δεν υπάρχουν στοιχεία ότι γεννήθηκε εκεί. Κάποιο διάστημα έζησε στο χωριό Χρυσαυγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή η ενημέρωση αλλά παρακαλώ ειδικά για τα ιστορικά στοιχεία οφείλουμε όλοι να είμαστε ακριβείς.
Καλή χρονιά
ΜΒ
ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΑΝΟΙ ΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΡΟΤΟΚΛΑΣΑΤΩΝ ΝΥΜΦΩΝ ΠΟΥ ΕΞΙΣΤΟΡΟΥΝ ΜΕ ΔΕΟΣ ΤΗΝ ΣΥΝΟΥΣΙΑΚΗ ΣΧΈΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΣΑΠΗ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ,ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΠΟΥ Η ΠΟΛΗ ΕΓΙΜΕ ΑΝΔΡΟ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΣ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΗΣ ΚΑΠΟΙΑ ΠΟΡΤΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑ ΜΗΝ ΣΚΑΣΗ ΤΟ ΜΟΥΤΡΑΚΙ ΛΕΥΙ ΜΕ ΤΟ ΦΕΣΑΚΙ,ΑΣ ΟΨΟΝΤΑΙ ΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΥ ΑΓΝΟΗΣΑΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΛΑΝ ΣΤΗΝ ΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΡΜΕΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΔΙΚΟΥΝ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ.ΟΠΩΣ ΟΙ ΚΟΥΡΣΑΡΟΙ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑΝ 10000 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΕΧΩ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΠΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΠΕΛΩΣΩ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΝΑΛΥΤΗ ΠΟΥ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΔΕΟΝΤΩΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΙΛΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ goldMilton@gMail.com