Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

BikeRespect…Δες και συ το ποδήλατο σαν Εναλλακτικό Μέσο Αστικής Μετακίνησης!!

Υπάρχει εδώ και καιρό στην πόλη μας, την Θεσσαλονίκη μια αξιόλογη πρωτοβουλία/ομάδα για τη Διάδοση του Ποδηλάτου ως Εναλλακτικού Μέσου Αστικής Μετακίνησης. Η «ομάδα» ονομάζεται Bikerespect.

Σύνθημα της πρωτοβουλίας είναι ότι «οι ποδηλάτες θα πρέπει να προσδοκούν και να απαιτούν περισσότερη ασφάλεια κατά την μετακίνηση τους στους δημόσιους δρόμους ,έτσι όπως όλοι οι χρήστες»

Η πρωτοβουλία έχει ήδη 1276 μέλη τα οποία αυξάνονται καθημερινά (σε ικανοποιητικό βαθμό).. Μέσα από το site http://www.bikerespect.gr/ μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το πώς ξεκίνησε η ιδέα από ανθρώπους που αγαπούν το ποδήλατο, να δείτε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να προτιμάτε την χρήση ποδήλατου ως μέσο Αστικής Μετακίνησης(αν φυσικά σας το επιτρέπει η τοποθεσία της εργασίας σας) και διαφορές άλλες πληροφορίες σχετικά με το ποδήλατο..

Όμως η πρωτοβουλία δεν μένει μόνο εδώ. «Στόχος» της είναι όλοι όσοι αγαπούν το ποδήλατο και επιθυμούν να βγαίνουν βόλτα μαζί με τα ποδήλατα τους στην πόλη μας…Ένα πράγμα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα..

Αν γίνεται λοιπόν μέλος σε αυτή την ομάδα θα έχετε εβδομαδιαία ενημέρωση για το ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ θα γίνουν οι «βόλτες» με τα ποδήλατα. Συνήθως αυτές λαμβάνουν χώρα την Δευτέρα και την Τετάρτη το απόγευμα και τα Σαββατοκύριακα κυρίως πρωινές ώρες και η πορεία που ακολουθείται είναι συγκεκριμένη.. Έτσι Πολλοί άνθρωποι άγνωστοι πολλές φορές μεταξύ τους γίνονται μια «ποδήλατο-παρέα» που βολτάρει μέσα στην πόλη προωθώντας έτσι στα μάτια όλων μας το ποδήλατο.. Το ποδήλατο όχι σαν παιχνίδι αλλά σαν μέσο αστικής μετακίνησης (δηλαδή ένα βήμα παραπάνω) Είναι μια κινητή «διαφήμιση»(με την καλή έννοια πάντα) που προωθεί και «επεκτείνει» την έννοια του ποδήλατου στα ματιά των Θεσσαλονικέων….

Φυσικά στις βόλτες του BikeRespect, κυρίως το χειμώνα , τα φώτα τύπου Led είναι κάτι παραπάνω από υποχρεωτικά!!! Τα θέματα ασφάλειας έχουν προτεραιότητα γιατί μην ξεχνάμε ζούμε στην Θεσσαλονίκη!! Στην πόλη του αυτοκινήτου.. Έτσι η παρουσία των ποδηλάτων γίνεται πιο αισθητή αφού η πορεία φωτίζεται από τα φώτα ποδηλάτου...Τέλος συστήνετε η χρήση Ποδηλατικού κράνους..

Δείτε ενδεικτικά τις ΟΔΗΓΙΕΣ από την ομάδα BikeRespect για την Ποδηλατόβολτα !
«Είναι απαραίτητο να δείξουμε στους οδηγούς και πεζούς μια καλή αγωγή και σωστή συμπεριφορά στους δρόμους επίσης να επισημαίνουμε ότι καλό είναι να φοράμε κράνος.
  1. Τηρούμε πιστά τον ΚΟΚ σ’ολη τη διαδρομή (Σηματοδότες, διαβάσεις κτλ.)
  2. Ανάλογα στα πόσα άτομα που θα συμμετέχουν στη κρίσιμη μάζα, θα διοριστούν αρχηγοί, για τη διευκόλυνση της πορέιας ίσως χρειαστεί να χωριστούμε σε μικρότερες υπό-ομάδες
  3. Μια σταθερή ταχύτητα 12-18 χμ.
  4. Δείχνουμε την πρόθεση μας να στρίψουμε ή να κινηθούμε προς τα δεξιά, αριστερά και όταν ελαττώνουμε ταχύτητα ή θέλουμε να σταματήσουμε
  5. Γινόμαστε σαν τους Χιώτες – ζευγάρια – έχουμε ένα μόνιμο ταίρι για όλη τη διαδρομή Θα κινούμαστε στην λωρίδα κυκλοφορίας 2 ποδηλάτες δίπλα-δίπλα και σε μια συνεχόμενη σειρά – εκτός από την Νίκης που θα κρατάμε μονή σειρά μέχρι τον Λ. Πύργο.
  6. Σε περίπτωση που θα κοπεί ή πορεία μας (φανάρι, εμπόδιο κτλ) οι προπορευόμενοι ελαττώνουνε ταχύτητα και κάνουν στην άκρη και αν χρειαστεί σταματάνε μέχρι να φτάσουν οι υπόλοιποι για να συνεχίσει η πορεία
  7. Στην προσπέραση σταθμευμένου οχήματος που εμποδίζει την πορεία – δείχνουμε την πρόθεση μας και προσπερνάμε με προσοχή, περνάμε ένας – ένας !!!
  8. Σημείωση: όταν κινούμαστε στην αριστερή πλευρά σε διπλή σειρά, προτεραιότητα έχει ο εκ δεξιών ποδηλάτης π.χ. να προχωρήσει στην προσπέραση και αντίστροφα όταν κινούμαστε στη δεξιά πλευρά»

Αν θέλετε να γίνεται μέλος αυτής της μεγάλης «παρέας» μην διστάσετε να το επιχειρήσετε. Το ποδήλατο σιγά σιγά μπαίνει στην ζωή μας και στην ζωή της Πόλης μας της Θεσσαλονίκης!!

Τέτοιες πρωτοβουλίες και προσπάθειες μου δίνουν την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο στην Θεσσαλονίκη….

Συγχαρητήρια στην ομάδα bikerespect!!

1 σχόλιο:

  1. epivalete na dite to proto meros tis telefteas ekpobis!!! gia thn ellada!!

    http://www.vpalmas.com/cs/videos.htm

    http://www.vpalmas.com/cs/videos.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια