Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

50ο Φεστιβάλ Αποχής Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης!!

Ξεκίνησε η αντιστροφή μέτρηση για το 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης..7 μέρες απομείνανε για την «μεγάλη» γιορτή(!!!) της πόλης που ξεκινάει από τις 13 έως τις 22 Νοεμβρίου..Φέτος θα έχουμε την "τιμή" να δούμε ένα "διαφορετικό" Φεστιβάλ..Ένα φεστιβάλ αποχής Ελληνικού Κινηματογράφου! Το ζωντανό ελληνικό σινεμά Θα λάμψει διά της απουσίας του.. Μια γιορτή του Διεθνή κινηματογράφου (πλην του Ελληνικού) αφού ο Ελληνικός (η πλειοψηφία του τουλάχιστον) «σνομπάρει» πλέον ανοιχτά την Φετινή Διοργάνωση..
Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ήθελε φέτος να γιορτάσει τα 50ά γενέθλια με μία ξεχωριστή οργάνωση, που θα σηματοδοτούσε τη μετάβασή του στην ωριμότητα. Αντ' αυτού φαίνεται να έρχεται αντιμέτωπο με... κρίση μέσης ηλικίας.

Το κλίμα στο χώρο του ελληνικού κινηματογράφου είναι κάθε άλλο παρά εορταστικό. Μάλλον πολεμικό θα το περιέγραφε κανείς. Έναν «πόλεμο» μεταξύ των «κινηματογραφιστών της ομίχλης», του Υπουργείο πολιτισμού και της διοίκησης του Φεστιβάλ με πολλά θύματα… Πρώτα απο όλα Θύμα αυτής της διένεξης είναι το ίδιο το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που "Σαμποτάρετε" από τους εγχώριους δημιουργούς...

Δυστυχώς αυτό που φοβόμασταν από το Σεπτέμβριο έγινε πραγματικότητα .Θα γίνει η "γιορτή" του φετινού Φεστιβάλ κινηματογράφου χωρίς σχεδόν καμία Ελληνική προβολή..!!!!! Έτσι φέτος υπάρχουν Πολύ σημαντικές «καινοτομίες» στο Φεστιβάλ. Πανόραμα ελληνικών ταινιών δεν υπάρχει, παρά μόνο ειδικές προβολές οχτώ ελληνικών ταινιών μεγάλου μήκους, ενώ δεν θα γίνει και η τελετή απονομής των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας, καθώς στο υπουργείο Πολιτισμού κατατέθηκαν οι κόπιες μόνο τριών ταινιών μικρού μήκους.

Το κεντρικό σύνθημα του φεστιβάλ είναι το ερώτημα «Why Cinema Now?» φιλοδοξώντας φέτος να τροφοδοτήσει τη σκέψη και να προκαλέσει το διάλογο, που θα εξερευνήσει το νόημα και την αξία, τα όρια και τις προοπτικές του κινηματογράφου στις μέρες μας. Αυτά σε θεωρητικό επίπεδο γιατί η πραγματικότητα είναι διαφορετική …Ο διάλογος γίνεται με την Ελληνική απόχη!!!

Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύομαι να κρύψω τον θύμο μου ,την αγανάκτηση και την οργή μου.. Προσπαθώ να δω τα πράγματα με αντικειμενικό τρόπο για να καταλάβω τον τρόπο αντίδρασης των «κινηματογραφιστών στην Ομίχλη»..Όχι δεν διαφωνώ για όλα αυτά που διεκδικούν…Είμαι μαζί τους 1000%... Σέβομαι τον δίκαιο αγώνα τους και τις διεκδηκήσεις τους... Απλά διαφωνώ με τον τρόπο αντίδρασης….

Θεωρώ ότι καθήκον τόσο της διοίκησης του Φεστιβάλ όσο και όλων των Ελλήνων Κινηματογραφιστών είναι να προστατεύσουν τον συγκεκριμένο θεσμό και αδυνατώ να κατανοήσω πως πετυχαίνεται αυτό με την αποχή…

Οι "κινηματογραφιστές στην Ομίχλη" εκτός από την αποχή αποφάσισαν να οργανώσουν μία παράλληλη «κινηματογραφική γιορτή» στην Αθήνα!!!, με προβολή των ταινιών τους, αλλά και συζητήσεις, συναυλίες, πάρτι και χάπενινγκ, όπου κοινό και δημιουργοί θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις για τα θέματα της ελληνικής κινηματογραφικής πραγματικότητας και της 7ης Τέχνης γενικότερα. Έως τις 11 Νοεμβρίου, 23 ταινίες τους θα προβληθούν στον κινηματογράφο «Έλλη».

Αναρωτιέμαι όμως πραγματικά, αυτή η «κινηματογραφική γιορτή» δεν θα μπορούσε να γίνει μέσα από το Φεστιβάλ ? ή μήπως το Φεστιβάλ δεν τους έδωσε τον ανάλογο "χώρο" για κάτι τέτοιο?

Η ζωντάνια, η δυναμική και η συλλογικότητα των «Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη» προκαλεί θαυμασμό σε όλους..!Και επειδή θεωρώ την κίνηση αυτή ως κάτι το πολύ ξεχωριστό περίμενα πολλά περισσότερα από τον τρόπο που θα αντιδρούσαν...Είχα περισσότερες απαιτήσεις..Ήθελα να τους δω να παρουσιάζουν τα προβλήματα τους με θάρρος και πρωτοτυπία μέσα από το ίδιο το Φεστιβάλ...
Πιστεύω ότι αν θέλεις να πολεμήσεις για κάτι αυτό πρέπει να το κάνεις από μέσα και όχι από έξω… Η απόχη σαν ιδέα με απογοητεύει…Περίμενα μέχρι και την τελευταία στιγμή ότι θα άλλαζε κάτι στην απόφαση των «Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη» αλλά μάλλον μάταια.. Και πραγματικά λυπάμαι γιατί με την αποχή μας στερούν την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα από κοντά τα προβλήματα του κλάδου τους και να πολεμήσουμε για αυτά όλοι μαζί…

Πως μπορεί λοιπόν ο θεσμός του Φεστιβάλ να μένει «έξω» αμέτοχος από ένα τέτοιο θέμα που ταλανίζει το χώρο του κινηματογράφου…?

Υπάρχει καλύτερος τρόπος να ενημερωθεί ο απλός κόσμος για τα προβλήματα που παρουσιάζει ο κλάδος του κινηματογράφου από το ίδιο το Φεστιβάλ?


Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποβαθμιστεί φέτος ο Διεθνής χαρακτήρας του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης από την αποχή των Ελλήνων σκηνοθετών και επιβάλλεται η επόμενη χρόνια να μας βρει όλους μαζί ενωμένους, για να ανεβάσουμε ακόμα ψηλοτερά τον Θεσμό που τόσο ανάγκη τον έχει η Θεσσαλονίκη αλλά και ο Ελληνικός Κινηματογράφος..Είναι κρίμα τόσες προσπάθειες χρόνων να πάνε στράφι από μια "εμφύλια" διένεξη...

***Χρήσιμα στοιχεία για το φετινό φεστιβάλ κινηματογράφου μπορείτε να βρείτε στον πολύ καλό μου φίλο rota958 .
***Σύντομα θα έχουμε έτοιμο τον οδηγό επιβίωσης του φετινού φεστιβάλ κινηματογράφου.
***Το 50ο Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους μεγάλα ονόματα της σύγχρονης κινηματογραφικής σκηνής .
***Ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης είναι 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Καλύπτεται από το ΥΠΠΟ και χορηγούς.

6 σχόλια:

  1. Το μονο που μενει ειναι να μας το πουν καταμουτρα οτι θελουν να παει το φεστιφαλ στην Αθηνα,περι αυτου προκειται,τι φταιειε το φεστιφαλ αν το κρατος,που ειναι στην Αθηνα,δεν τους δινει αυτα που θελουν??
    Ασ το κατεβασουν και αυτο να τελειωνουμε, μας εχουν κουρασει σε ολα τα επιπεδα οι εκαστοτε κυβερνοντες,που ειανι στην ΑΘΗΝΑ,να μην το ξεχναμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φεστιβαλ ηθελα να γταψω και οχι φεστιΦαλ, απο τα νευρα μου δεν ξερω τι γραφω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλοι στο φεστιβάλ, είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για μη χάσει και αυτό την αίγλη του..Αλλιώς μας περιμένει νέα ΔΕΘ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το θεμα με την ΔΕΘ δεν εχει τελειωσει,εδω ειμαστε και θα τα δουμε και ιδιως ΤΩΡΑ ειναι ακομα ποιο δυσκολα να μην κατηφορησει η ΔΕΘ παρεα με το Φεστιβαλ Κιν. στην πρωτευουσα.
    Εδω ειμαστε παιδαι και μακαρι ,μακαρι,μακαρι,μακαρι, να βγω ψευτης αλλα ακριβως το αντιθετο βλεπω με αυτα που δρομολογουνται για την Β.Ελλαδα γενικα και οχι μονο για την Σαλονικα.
    Υ.Γ Καπου διαβασα οτι πλεον και με την βουλα της κυβερνησης ,τελος η υποθαλασσια,οχι οτι η προηγουμενη κυβερνηση εκανα και τιποτα αλλα ΤΟΤΛΑΧΙΣΤΟΝ ξεκνησαν το ΜΕΤΡΟ ,το πουε θα τελειωσει ειναιο αλλο θεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Υπάρχει καλύτερος τρόπος να ενημερωθεί ο απλός κόσμος για τα προβλήματα που παρουσιάζει ο κλάδος του κινηματογράφου από το ίδιο το Φεστιβάλ?"

    Ναι, υπάρχει: η αποχή από το φεστιβάλ!

    Τόσα χρόνια που παίρναν μέρος, είμασταν όλοι ενημερωμένοι για τα προβλήματα του κλάδου ή τον τελευταίο χρόνο προέκυψαν όλα?
    Το φεστιβάλ θα έβγαζε δελτίο τύπου με θέμα τα προβλήματα του κλάδου ή "πόσο γαμάτο είναι το φεστιβάλ"?
    Τα μέσα ενημέρωσης θα παρουσίαζαν τα αιτήματά τους ή την επιτυχημένη διοργάνωση και διαξεγωγή του φεστιβάλ?
    Οι φίλοι του φεστιβάλ μέχρι τώρα είχαν κάνει post για να παρουσιάσουν τα προβλήματα του κινηματογράφου στην Ελλάδα ή απλά εξιστορούσαν τί καλά που περάσαν, τι τέλεια που είναι και πόσες ταινίες είδαν?

    Όσο παίζεις το παιχνίδι τους θα σε αγνοούν. Για να τους κάνεις να σε προσέξουν πρέπει να τους χτυπήσεις εκεί που πονάει. Και πονάει και τους ίδιους, αφού ουσιαστικά αποκόπτονται από μια πηγή χρηματοδότησης και προβολής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα. Καλό θα είναι όμως και οι κινηματογραφιστές να αποκτήσουν λίγη έμπνευση γιατί ο ελληνικός κινηματογράφος πλην ελαχίστων εξαιρέσεων είναι για τα μπάζα. Καλή η κουλτούρα αλλά μέχρι ένα σημείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια