Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Ανεκμετάλλευτα στρατόπεδα σε μια πόλη χωρίς πράσινο …

Με αφορμή την συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας με 14 δήμαρχους της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης…

Είναι 2010 και ακόμα δεν έχουμε καταλάβει την σημασία που έχει για όλη την Θεσσαλονίκη πρώτα από όλα φυσικά η παραχώρηση των στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες και μετά η σωστή «εκμετάλλευση» τους.. Και δεν μιλάω μεμονωμένα για τους δήμους στους οποίους υπάρχουν τα στρατόπεδα.. Μιλάω για όλους τους δήμους του πολεοδομικού μας Συγκροτήματος…
Το θέμα έχει και πρέπει να έχει Υπερτοπικό χαρακτήρα…
Αλλά αλήθεια ποιος από τους δημάρχους μας έχει καταλάβει την πραγματική και ουσιαστική έννοια του υπερτοπικού ?
Πως γίνεται στα λόγια να λέμε ότι το ζήτημα είναι υπερτοπικού χαρακτήρα και στην συνάντηση με τον υπουργό να είναι μόνο οι 14 Δήμαρχοι της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης ?
Δεν λέω μπορεί από κάποιους να θεωρηθεί και κατόρθωμα το ότι μαζεύτηκαν 14 εκπρόσωποι για να μιλήσουν με τον Υπουργό για το θέμα αλλά δεν θα έπρεπε να υπάρξει μια εκπροσώπηση όλων των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος?
Αφού λέμε τόσα χρόνια ότι είναι θέμα που αφόρα όλη την Θεσσαλονίκη γιατί το υποβαθμίζουμε με τον τρόπο μας?
Δεν θα έπρεπε να υπήρχε μια επιτροπή από όλους τους δήμους που θα δούλευε για το συγκεκριμένο θέμα ?

και στο φινάλε… ας πούμε πως το Υπουργείο δίνει αυτούς τους χώρους για αξιοποίηση στις τοπικές κοινωνίες …πάνω σε ποιο σχέδιο θα γίνει αυτή η αξιοποίηση?...Υπάρχει δηλαδή μελέτη που αναφέρει ποια θα είναι η υπερτοπικού χαρακτήρα αξιοποίηση τους?
Τόσα χρόνια υποτίθεται διεκδικούμε αλλά με τι λογική…? Μήπως με την καθαρά Ελληνική λογική… «Μωρέ ας μας τα δώσουν και μετά εμείς ξέρουμε τι θα τα κάνουμε…»

Συγνώμη που το λέω… σκατά ξέρουμε…Αν δεν γίνει συγκεκριμένη μελέτη με τις ανάγκες όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος για το σύνολο των στρατοπέδων που προτίθεται (αν δηλαδή προτίθεται) να δώσει η κυβέρνηση στις τοπικές κοινωνίες δεν κάνουμε τίποτα…
Πιστεύω πως ένας από τους σημαντικούς λόγους που δεν προχώρησε μέχρι τώρα η παραχώρηση των στρατοπέδων ήταν φυσικά η έλλειψη μιας ενιαίας φωνής ,η παντελής έλλειψη σχεδιασμού και οργανωμένης εκπροσώπησης… Όχι πως δεν φέρουν σημαντικές ευθύνες τόσο η στρατιωτική όσο και η πολιτική ηγεσία.. Άλλωστε οι εκτάσεις θεωρούνται φιλέτα και τα συμφέροντα είναι μεγάλα…

Αλλά επιτέλους απαιτώ από όλους τους δημάρχους ανάλογη σοβαρότητα με την σημασία της παραχώρησης των στρατοπέδων… ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΙΑΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ των στρατοπέδων με βασικό γνώμονα το πράσινο σε συνδυασμό με παράλληλες χρήσεις(αξιοποίηση υπαρχόντων κτιρίων) που δεν θα το επιβαρύνουν επιπλέον…
ΟΧΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ…ΜΟΝΟ ΠΡΑΣΙΝΟ
και για να μην ξεχνιόμαστε μιλάμε για τα εξής στρατόπεδα :
Καρατάσιου στην Πολίχνη. Το στρατόπεδο έχει έκταση 560 στρεμμάτων. Είχε δρομολογηθεί η παραχώρηση 120 στρεμμάτων, αλλά η διαδικασία πάγωσε, καθώς ο δήμος απαιτούσε την παραχώρηση του συνόλου της έκτασης. Σήμερα διεκδικείται από τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών και ο Υπουργός βλέπει θετικά τη μετεγκατάσταση της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.
Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη. Καλύπτει 363 στρέμματα. Προ εικοσαετίας είχαν παραχωρηθεί 16 στρέμματα. Ανήκει στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας και η περίπτωση του θεωρείται η πιο ώριμη από όλα τα άλλα στρατόπεδα..
Ζιάκα στο Ελευθέριο-Κορδελιό. Από τα 124 στρέμματα στον οικείο δήμο έχουν αποδοθεί 12 στρέμματα. Ανήκει στο υπουργείο Αμυνας και στο υπουργείο Οικονομικών. Πρέπει να βρεθεί συνολική λύση, αρκεί να μπορέσουν να στεγαστούν κάπου οι στρατιωτικοί και να χρησιμοποιούν τα ΣΟΑ.
Μεγάλου Αλεξάνδρου στους Αμπελόκηπους. Έχουν αποδοθεί 140 από τα συνολικά 190 στρέμματα που καταλαμβάνει το στρατόπεδο. Ο υπουργός είπε ότι δεν ξέρει από πού θα μπορούσε να βρεθεί η λύση της χρηματοδότησης για τη μετεγκατάσταση της μονάδας που υπάρχει εκεί.
Φυσικά υπάρχουν και το στρατόπεδο του Κόδρα στην καλαμαριά, το στρατόπεδο Νταλίπη 180 στρεμμάτων, το Γ’ Σώμα Στρατού στην καρδιά της πόλης 323 στρεμμάτων που για διάφορους λόγους δεν συζητιούνται για παραχώρηση στην παρούσα φάση..

Την ώρα που η αναλογία πρασίνου στη Θεσσαλονίκη ανά κάτοικο είναι μόλις 2,27 τ.μ. -έναντι των 10 τ.μ. που αντιστοιχούν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις είναι το λιγότερο αφέλεια να μην υπάρχει ενιαίο σχέδιο αξιοποίησης των στρατοπέδων…

Το παράδοξο της υπόθεσης?
Ο υπουργός έφτασε στο σημείο να ζητήσει από τους δημάρχους να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να του υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις μέσα σ’ ένα εύλογο χρονικό διάστημα, π.χ. «ενός μηνός ή και λιγότερο»για το πως θα αξιοποιηθούν τα στρατόπεδα ....Αυτό δηλαδή που έπρεπε να είχε γίνει πριν χρόνια...!!
Συγνώμη αλλά μέχρι τώρα με ποιό σχέδιο διεκδικούσαμε αυτούς τους χώρους?

4 σχόλια:

  1. Βασικά είδα μερικά κενά κι ας μου επιτρέψεις να πάρω θέση, δίκην σχολίου. Σχετικά με το ερώτημα γιατί 14 δήμοι μόνο. Η συνάντηση έγινε τυπικά ύστερα από πρόσκληση της Βορειοδυτικής Αναπτυξιακής όπου συμεμτέχουν μόνο 14 δήμοι κι όχι το σύνολο της πόλης. Ωστόσο, παροντες ήταν κι άλλοι πλην των δημάρχων στη συνάντηση, αφού είχε ανακοινωθεί από νωρίς στον Τύπου.

    Υπάρχουν Δήμαρχοι που κατανόησαν προ ετών τη σημασία του πρασίνου για την πόλη. Στη Σταυρούπολη το αντιληφθήκαμε νωρίς και θεωρούμε επιτυχία μεγάλη τις δηλώσεις παραχώρησης του Βενιζέλου κι έχουμε και συγκροτημένες προτάσεις.

    Πέραν τούτου πρέπει να πούμε ότι ο Υπουργός ήθελε (τον κατανοώ από πολιτική σκοπιά) ένα χώρο για κατοικίες αξιωματικών προκειμένου να μην χωροθετηθούν σε στρατόπεδα. Είναι κατάκτηση το γεγονός ότι οι κατοικίες μεταφέρονται αλλού. Η χωροθέτηση μετά από πρόταση των δήμων είναι επίσης κατάκτηση, γιατί στην ουσία δέιχνει το πόσο η κυβέρνηση θέλει τη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.

    Οι δήμοι δεν ήταν υποχρεωμένοι να προτέινουν τέτοιο χώρο -μέχρι το Σάββατο τουλάχιστον. Δεν αποτελούσε ποτέ υποχρέωσή τους και καλά έκαναν και δεν μπήκαν σε τέτοιο παιχνίδι φαγωμάρας και άρα διάσπασης του όποιου κοινού μετώπου. Σήμερα βέβαια πρέπει να συνεργαστούν, αλλά έχουν ήδη κάποιες κατακτήσεις σημαντικές (π.χ. παραχώρηση Παύλου Μελά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η δικια μου γνωμη ειναι οτι θα πρεπει ,εχρι να γινει μετρο και τραμ, να ασχοληθουμε μονο με την ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ελλειψη μεσων μεταφρων στην δευτερη μεγαλυτερη πολη της χωρας μας και μιας μεγαλουπολης της Ευρωπης.
    Δεν υποβαθμισω τα αλλα προβληματα της Σαλονικας ,ΑΛΛΑ νομιζω το οτι δεν εχει τιποτα παρα μονο αστικα, νομιζω οτι θα πρεπει ΟΛΟΙ να αχοληθουμε με αυτο και μονο αυτο μεχρι να γινει κατι επιτελους.
    2εκ. κοσμος και εχει μονο αστικο,δεν ειναι δυνατον αυτο ρε παιδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα. Το θέμα με τα στρατόπεδα είναι μεγάλο και όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη. Και στις Σέρρες εδώ και χρόνια είναι άδεια αλλά αξιοποίηση μηδέν. Μητροπολιτικά πάρκα ακούμε και μητροπολιτικά πάρκα δε βλέπουμε. Μπλέξαμε με εντελώς ανίκανους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς το blog σας .

    Ένα νέο blog γεννήθηκε με σκοπό να δόση βήμα σε όλους τους Έλληνες ..Ένα Blog όπου μπορεί ο καθένας μας να γράφει ότι τον απασχολεί επώνυμα η ανώνυμα…ένα blog που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες να πούνε όλα αυτά που μέχρι τώρα διστάζανε να πούνε .. Αν θέλεις και εσύ να κάνεις κάτι για όλη αυτή την απάτη που βλέπεις γύρο σου ..έλα μαζί μας …..Το Blog σου δίνει την δυνατοτιτα να ακουστή η γνώμη σου σε ένα ευρύ κοινό χωρίς πολιτικούς ,κομματικούς ,εθνικούς, θρησκευτικούς, η άλλους περιορισμούς .
    Κάνε τώρα την αρχή έλα μαζί μας…………
    Οι απόψεις που θα γράφεις εδώ δεν λογοκρίνονται σε καμιά περίπτωση και δημοσιεύονται ακέραιες

    www.ksipnistere.blogspot.com

    www.ksipnistere.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια