Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Έρευνα για τα Στρατόπεδα Θεσσαλονίκης !!

Η κατάσταση είναι ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ. Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ κατάφερε με πολύ κόπο και προσπάθεια να καταταγεί στη τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής λίστας με την χαμηλότερη αναλογία κατοίκου και πρασίνου .ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. ΠΟΛΙΤΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ, ΟΛΟΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ. Για να καταλάβουμε το μέγεθος του εγκλήματος, η αναλογία πρασίνου στη Θεσσαλονίκη ανά κάτοικο, είναι σήμερα μόλις 2-3 τετρ. μ, έναντι των 8-10 τετρ. μ, που αντιστοιχούν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη για ΔΡΑΣΗ. ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΦΑΝΦΑΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ.. ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ.. Η Θεσσαλονίκη πεθαίνει από αναπνευστικά προβλήματα και παρόλα αυτά παραμένουν αναξιοποίητες οι εκτάσεις των στρατοπέδων με τα οποία είναι περιχαρακωμένη η πόλη της Θεσσαλονίκης.

Για προσπαθήστε και βρείτε στην εικόνα πράσινο? Βλέπετε κάπου ,γιατί εγώ δεν βλέπω...


ΠΩΣ ΕΧΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Οι εκτάσεις των πέντε στρατοπέδων, που υπολογίζονται σε περίπου 2000 στρέμματα, αξιοποιήθηκαν μόνο εν μέρει από τους οικείους δήμους, παρά το καθολικό αίτημα όλων για την δημιουργία υπερτοπικών χώρων πρασίνου. Η ανάγκη για τη δημιουργία χώρων πρασίνου με δέντρα και όχι μόνο με γκαζόν καθίσταται επιτακτική, προκειμένου να φιλτράρονται τα αιωρούμενα σωματίδια. Με λίγα λόγια ένα πάρκο υπερτοπικό με δέντρα και θάμνους θα μπορούσε να συγκρατήσει τους εναέριους ρύπους που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα και συχνά, σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας, μετατρέπουν την πόλη σε θάλαμο αερίων.
Αν και η παραχώρησή τους ανακοινώθηκε στους δήμους, πλην της έκτασης του “Νταλίπη”, στην Καλαμαριά, για την οποία το υπουργείο Εθνικής Άμυνα ανακάλεσε την απόφασή του, τα πρώην στρατόπεδα παραμένουν σήμερα στην πλειοψηφία τους αναξιοποίητα, είτε επειδή οι δήμαρχοι ζήτησαν περισσότερα από όσα μπορούσαν να τους δοθούν, είτε επειδή το περίφημο ιδιοκτησιακό καθεστώς παραμένει ασαφές, οπότε η διεκδίκηση σκόνταφτε στα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, το στρατό ή την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.
Φυσικά η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου ενεργοποιείτε μόνο για καμιά ανταλλαγή με καμία Μονή για να βοηθήσει τους καημένους μοναχούς που έχουν μικρούς τραπεζικούς λογαριασμούς ..Γιατί η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου χέστηκε αν εμείς κοντεύουμε να πεθάνουμε από ασφυξία…
ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ?
Ποτέ μα Ποτέ δεν υπήρξε ισχυρή πολιτική βούληση να λυθεί το ζήτημα, να παραχωρηθούν δηλαδή οι εκτάσεις στους ΟΤΑ, να χρηματοδοτηθούν οι μελέτες και να γίνουν τα αναγκαία έργα.
Οι τοπικές αυτοδιοικήσεις, κάθε φόρα που άλλαζαν μετά τις εκλογές ακύρωναν τα αρχικά σχέδια και δημιουργούσαν νέα, υποτίθεται βελτιωμένα οπότε σπαταλούσαν χρόνο και χρήμα προς λάθος κατεύθυνση. Οι δήμαρχοι των περιοχών όπου βρίσκονται τα στρατόπεδα ζητούν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό να αποδοθούν τα στρατόπεδα στις τοπικές κοινωνίες για χώρους πρασίνου.

Οι κάτοικοι κοιμόντουσαν στο ύπνο του δικαίου, άβουλοι χωρίς να ασκήσουν σημαντικές πιέσεις στους τοπικούς άρχοντες και την πολιτική ηγεσία και τα ΜΜΕ. Όμως τώρα η κατάσταση πρέπει να αλλάξει γιατί είμαστε σε οριακό σημείο
Σκεφτείτε τι ωραία θα ήταν αν ο χώρος του στρατοπέδου της εικόνας ήταν πράσινος!!!


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
1. Καρατάσιου στην Πολίχνη: Το στρατόπεδο καλύπτει έκταση 560 στρεμμάτων. Ο στρατός, δηλαδή το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συμφώνησε να παραχωρήσει στο δήμο μόνο 120 στρμ. Η νέα δημοτική αρχή αρνήθηκε την προσφορά και το θέμα παραμένει στον πάγο. Η δημοτική αρχή λέει όχι σε οποιαδήποτε πολεοδόμηση, γιατί η περιοχή έχει ανάγκη από πράσινο και ελεύθερους χώρους. ***Yπάρχουν και νέες δυσάρεστες πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο χώρος έχει δωθεί στο ΑΠΘ για την δημιουργία Πολυτεχνούπολης!!*** Αν επιβεβαιωθούν τότε τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για την πόλη ***
2. Μεγάλου Αλεξάνδρου στους Αμπελόκηπους: Είναι ο μοναδικός δήμος που κατάφερε να πάρει σχεδόν όλη την έκταση, δηλαδή 140 στρέμματα από το σύνολο των 190 που καλύπτει το στρατόπεδο. Τα υπόλοιπα 50 στρέμματα τα χρησιμοποιεί προς το παρόν ο στρατός, επειδή εκεί βρίσκονται οι αποθήκες τροφοδοσίας. Κι όμως ο δήμος καταστρέφει και «σπαταλάει» τον χώρο του στρατοπέδου για να κάλυψη τα κενά που έχει σε αθλητικές εγκαταστάσεις, κλειστά και ανοιχτά γήπεδα, καθώς και κολυμβητηρίου. Για πράσινο ούτε λόγος!!
3. Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη: Η έκταση του στρατοπέδου καλύπτει 363 στρέμματα και μέχρι σήμερα δεν έχει παραχωρηθεί ούτε σπιθαμή γης, εκτός από 16 στρέμματα προ εικοσαετίας. Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε συμφωνήσει να δεχθεί το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης και να δοθεί ένα τμήμα για τις ανάγκες του στρατού, όμως η νέα διοίκηση απέρριψε την πρόταση αυτή, διεκδικώντας “όλα ή τίποτε”.
4. Ζιάκα στο Ελευθέριο-Κορδελιό: Πρόκειται για το μικρότερο στρατόπεδο με έκταση μόλις 124 στρεμμάτων. Ο δήμος ζήτησε και πήρε πριν από τρία χρόνια μόνο 12 στρέμματα, για να κατασκευάσει ένα γήπεδο. Την περίοδο εκείνη ο στρατός χρησιμοποιούσε ακόμη το χώρο. Σήμερα όμως που ο χώρος είναι αποδεσμευμένος ο δήμος ζητά να του αποδοθεί για έργα αθλητισμού και τη δημιουργία χώρων πρασίνου.
5.Γ ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ: Πρόκειται για μια έκταση 323 στρεμμάτων, ένα από τα πλέον καθαρά “φιλέτα” στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, όπου από τον Ιανουάριο του 2002 στεγάζεται και το πολυεθνικό αρχηγείο του ΝΑΤΟ με εκπροσώπους δέκα χωρών. Επίσημη κατάθεση του αιτήματος να αποδοθεί η έκταση έγινε από το δήμο Θεσσαλονίκης το 2002, ενώ σήμερα αξιώσεις εγείρει και η παράταξη της αντιπολίτευσης του κεντρικού δήμου “Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη” με επικεφαλής τον Γ. Μπουτάρη.
6. Νταλίπη στην Καλαμαριά: Η έκταση υπολογίζεται σε 180 στρέμματα. Δυστυχώς πριν από λίγα χρόνια το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακάλεσε την απόφασή του να παραχωρηθεί, εξαιτίας της λειτουργίας της σχολής επιτελών του στρατού. Μέχρι σήμερα ο δήμος πιέζει το ΥΠΕΘΑ να του αποδοθούν 70 στρέμματα για την κατασκευή των έργων που προβλέπει ο γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση το αίτημά του. Και εδώ Για πράσινο ούτε λόγος!!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η Θεσσαλονίκη ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ την δημιουργία χώρων πρασίνου. Δεδομένης της ανάγκης να αποκτήσει η πόλη πράσινο, οι εκτάσεις των πρώην στρατοπέδων είναι ιδανικοί χώροι για τη δημιουργία πάρκων με κυρίαρχο στοιχείο το πράσινο, και ορισμένων δράσεων που δεν θα επιβάρυναν το περιβάλλον, Εκτός εάν αξιοποιηθούν για κοινωφελείς σκοπούς τα υφιστάμενα κτίρια (στρατώνες). Η ποιότητα ζωής είναι ζητούμενο για όλους, πόσο μάλλον για τους πολίτες που ζουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Παρόλα αυτά λύση δεν φαίνεται να δίνεται λόγω πολιτικής και στρατιωτικής βούλησης…Αλλά και ακόμα αν δοθεί θεωρώ απίθανο να αξιοποιηθούν τα στρατόπεδα σαν χώροι πρασίνου. Το πιο πιθανό είναι να γεμίσουν κτήρια για να καλύψουν τις τοπικές ανάγκες τους οι δήμοι και να σπαταληθούν έτσι άδοξα και άσκοπα οι εκτάσεις των στρατοπέδων

Το όνειρο των κατοίκων της Θεσσαλονίκης να αποκτήσουν χώρους πρασίνου άρχισε να ξεθωριάζει και να θεωρείται απατηλό
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΜΕ!!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΚΙ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ !!!ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Το μεγάλο στοίχημα της Θεσσαλονίκης για πράσινο!
Το μεγάλο στοίχημα της Θεσσαλονίκης για πράσινο που πηγαίνει στον κουβά!!!

17 σχόλια:

  1. Πολύ σωστά. Μέσα στην πόλη έτσι και αλλιώς δεν έχουν καμία δουλειά τα στρατόπεδα, που στην ουσία είναι εγκαταλελειμμένα τις περισσότερες φορές, σχεδόν σκουπιδότοποι... Δηλαδή τι τα κρατάμε ακόμη; Ακόμη φοβόμαστε μην μας κάνουν ντου οι Τούρκοι ξέρω εγώ οι κάποιοι από τους πολλούς «εχθρούς» μας που θέλουν μόνο το κακό μας και θα πρέπει να έχουμε κάποια τελευταία οχυρά μέσα στην πόλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ έντεκα..Η ουσία του θέματος βέβαια είναι να αναδειχθεί το θέμα ως μείζωνος σημασίας για τη Θεσσαλονίκη...Να γνωρίζει ο κόσμος τι συμβαίνει και να το διεκδικήσει...ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ.Φτάνει πια...Μόνο πράσινο στα στρατόπεδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το "κακό" είναι ότι δεν υπάρχει ολική αντίδραση από τους φορείς και από τους πολίτες και δυστυχώς όταν ξυπνήσουμε θα είναι αργά!!!!Θα γίνουν όλα τσιμέντο και μετά θα χτυπιόμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σχετικά με του Καρατάσιου και την πρόταση του ΑΠΘ, έχω την εντύπωση ότι πρέπει να το διαχωρίσουμε από τις υπόλοιπες περιπτώσεις. Θεωρώ ότι επειδή στην Ελλάδα όποιος προλάβει τρώει και επειδή οι Δήμοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, αν δε δοθεί το στρατόπεδο στο ΑΠΘ η κατάληξη θα είναι χειρότερη (περίπτωση να καλυφθεί πλήρως με πράσινο δε νομίζω να υφίσταται ειδικά με τόσο ανενεργούς πολίτες). Επίσης μην ξεχνάμε ότι καλύπτεται μια σημαντική ανάγκη η οποία σύμφωνα με την πολυτεχνική σχολή θα περιλαμβάνει σημαντικό μέρος πρασίνου και γενικότερη ανάπλαση. Παρόμοια περιπτωση είναι και αυτή της Αθήνας που η μεταφορά του Πολυτεχνείου και η όλη διαμόρφωση της περιοχής στου Ζωγράφου έχει κάνει το μέρος πόλο έλξης για περπάτημα, τρέξιμο κλπ. Χίλιες φορές αυτό παρά να δούμε κανά δικαστικό μέγαρο που ψάχνονται και αυτοί τελευταία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα πράγματα είναι έτσι όπως τα λέτε όσο αναφορά πράσινο και στρατόπεδα και χειρότερα. Το καλοκαίρι το νέφος χτυπάει κόκκινα και όλοι το βλέπουν αλλά...
    Ευελπιστώ κάποτε να ξυπνήσουμε αλλά πότε; Πολύ καλή η δουλειά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχω απελπιστεί τελείως. Σ αυτήν την πόλη όσο και να φωνάζουμε κανείς δνε ακοιύει. Τϊ ωφελεί να τα λέμε μεταξύ μας;;;

    Γϋρνα να τους δεις όλους σοτυς ατέλειωτους φραπέδες με την αμαξάρα παρκαρισμένη στα δυό μέτρα πιό πέρα, όπου ν αναι. Πώς αν συννενοηθείς μαζί τους, τί να τους πεις για πάρκα, για καθαρό αέρα, για ποιότητα ζωής...

    Μπράβο φίλε γι αυτό το blog, παρ όλα αυτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @μαυρος γατος
    μην τρελαίνεσαι φίλε μου,
    διάβασα πρόσφατα σ' άνα βιβλίο (άποψη του συγγραφέα) για πιο λόγο οι αρχαίοι έλληνες είχαν καταφέρει τόσο σπουδαία πράγματα. Διότι αφιέρωναν πολλή χρόνο στη συζήτηση. Αφιέρωναν χρόνο (πέρα από τη δουλειά) στο να εκθέτουν απόψεις και κυρίως να ακούν τους συνανθρώπους τους χωρίς να θεωρούν απαραίτητο να τους κρίνουν αμέσως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @fil εγώ πιστεύω ότι αν δοθεί η έκταση στο ΑΠΘ είμαστε χαμένοι.Όλοι μας. Επειδή Ελλάδα είμαστε,κάθε χρόνο που θα αυξάνονται οι ανάγκες του για κτήρια και αίθουσες, όλο και κάτι θα χτίζει το Απθ όποτε το πάρκο και το πράσινο θα πάνε στο φρόντο...Δες τι έγινε ήδη στις τωρινές εγκαταστάσεις του ιδρύματος...Ογκώδεις κτήρια και χώρος πρασίνου λιγοστός..

    @Φίλε newton έρευνες έχουν δείξει ότι για να περιοριστούν τα αιωρούμενα σωματίδια που βολτάρουν εδώ και πολύ καιρο στον αέρα της πόλης είναι επιτακτική ανάγκη η αύξηση του πράσινου και δεν μιλάμε απλά για γκαζόν αλλά να αυξηθουν σημαντικά τα δέντρα στην πόλη μας.Αν δεν γίνει αυτό έρχονται χειρότερα και δεν θέλω να σκέφτομαι πόσο δραματική μπορει να γίνει η κατασταση για όλους μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @φίλε μου μαύρε γάτε συμφώνω με όλα αυτά που λες...δεν βγάζεις άκρη με τον "Νεοέλληνα"...Το μόνο που μπορείς να ελπίζεις είναι πως μπορούμε σιγά σιγά να αφυπνίσουμε τον κόσμο..Άλλωστε είμαστε σε οριακό σημείο και αν δεν αφυπνιστεί σύντομα θα αναγκαστεί να το κάνει από τα γεγονότα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ακόμη και τα ενεργά στρατόπεδα μέσα σε μία πόλη ,κατά τη γνώμη μου,δεν έχουν να προσφέρουν απολύτως τίποτα.Πόσο μάλλον τα στρατόπεδα που έχουν κλείσει και παραμένουν ανεκμετάλλευτα.Και αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης αλλά πολλών περιοχών ανά την Ελλάδα.Βέβαια αν τα οικόπεδα αυτά είχαν να προσφέρουν κάτι π.χ. στην εκκλησία τα πράγματα θα ήταν πολύ απλά.Ως διά μαγείας το Ελληνικό κράτος θα έλυνε όλα τα γραφειοκρατικά θέματα και θα της τα παραχωρούσε(μήπως δεν το έχει ξανακάνει άλλωστε??).Στο κάτω κάτω,αν δεν έχει χρήματα το κράτος, ας τα νοικιάσει σε ιδιώτες με προϋπόθεση την σωστή αξιοποίησή τους για το συμφέρον των κατοίκων,της πόλης και του περιβάλλοντος.Μετά βέβαια θα έχουμε να κάνουμε πάλι με τις γνωστές μας μίζες και φτου και από την αρχή..Συγχαρητήρια για το θέμα σου kourt,μακάρι να ξυπνήσει κάποια στιγμή ο κόσμακης!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφώνω απόλυτα με όσα λες ...Δυστυχώς είμαστε Ελλάδα και σωτηρία δε βλέπω να υπάρχει! Άλλα έχουμε υποχρέωσει να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο για αυτήν την πόλη!!Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πάντως για να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο, τα στρατόπεδα δέν ευθύνονται για την κατάντια και την έλλειψη πρασίνου στην Θεσσαλονίκη.. Και με την παρούσα κατάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πόλη ίσως είναι καλύτερα να παραμείνουν στρατόπεδα παρά να τα βιάσουν οι Δήμαρχοι και τα λοιπά λαμόγια για να βάλουν κανένα φράγκο στην τσέπη τους, όπως κάνουν τόσα χρόνια σε όλες τις εκτάσεις που τους έχουν παραχωρηθεί. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Δέν μου αρέσει να βλέπω στρατόπεδα αλλά περισσότερο απο αυτό απεχθάνομαι τα λαμόγια της εκάστοτε τοπικής αυτοδιοίκησης και δυστυχώς είναι το καρκίνωμα αυτής της πόλης. Σχεδόν όλη μου την ζωή-Θεσσαλονικιός γαρ-τους βλέπω να μαγαρίζουν την πόλη. Ισως είναι καλύτερα να μείνουν στρατόπεδα ή να παραχωρηθούν στο Δασαρχείο, παρά να πάνε στις τσέπες των αχρείων της πόλης(ανεξαρτήτου παράταξης το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο-ολοι θέλουν απλά να τα αρπάξουν). Δείτε τί γίνεται στις περιοχές δίπλα από τον περιφερειακό που κάποτε ανήκαν στους δήμους...τσιμέντο και διαφημιστικές πινακίδες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τα σχόλια μου δέν αφορούν το post σου ,που το βρίσκω πολύ καλό, αλλά την κατάσταση που επικρατεί στην Θεσσαλονίκη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. υπογράψτε και διαδώστε ένα κειμενο που αφορά την βούληση για τροποποίηση ή και κατάργηση του νόμου (2745/99)που θέλει τα στρατόπεδα να τα μοιράζονται οι τοπικές κοινωνίες με τους στρατιωτικούς.

    www.gopetition.com/online/22782.html.

    ειδικά στον ΠΑΥΛΟ ΜΕΛΑ στη Σταυρούπολη χρειαζόμαστε άμεσα ένα Μητροπολιτκό Πάρκο με δραστηριότητες αναψυχής & πολιτισμού .
    αξίζει τον κόπο να το περπατήσουμε μια μέρα για να δείτε για ποσο υπέροχο μέρος μιλάμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια