Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2010 Θεσσαλονίκης....Ελεύθερη είσοδος σε όλους!!!

Mε την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2010, 5 Μουσεία της Θεσσαλονίκης(Aρχαιολογικό, Βυζαντινό, Κ.Μ.Σ.Τ., Μ.Μ.Σ.Τ., Τελλόγλειο) συνεργάζονται, υλοποιώντας μια εκπαιδευτική δράση που απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες. Την Τρίτη 18 Μαϊου η είσοδος θα είναι ΔΩΡΕΑΝ.Ευκαιρία λοιπόν να τα επισκευθείτε και να τα γνωρίσετε από κόντα...Το πρόγραμμα είναι γεμάτο εκδηλώσεις ...
Εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ημερίδες, διαλέξεις, οργανωμένες ξεναγήσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν ώς τις 26 Μαΐου σε μουσεία και ιδρύματα σε όλη την επικράτεια, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.
Τα μουσεία στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν τα εξής:
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Με σημείο αναφοράς τον επιτύμβιο βωμό του ηθοποιού Ουαρινίου Αρέσκοντος (2ος αι. μ.Χ.) θα υλοποιηθεί ώς τις 23 Μαΐου εκπαιδευτική δραστηριότητα με τίτλο “Αυτός που αρέσει σε όλους”. Η δραστηριότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινής δράσης των πέντε μουσείων (Αρχαιολογικό, Βυζαντινού Πολιτισμού, Μακεδονικό Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Σύγχρονης Τέχνης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών) με τίτλο “Πέντε ματιές στην ανθρώπινη μορφή”.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
“Με αφορμή μια τοιχογραφία” θα υλοποιηθεί η εκπαιδευτική δραστηριότητα για ενήλικες και οικογένειες στο πλαίσιο της κοινής δράσης των πέντε μουσείων. Την Τρίτη στη 1 μ.μ. στο καφέ-εστιατόριο “Β” του μουσείου θα “βάλουν το θέατρο” οι ήρωες του Κώστα Μουρσελά “Εκείνος κι Εκείνος” από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Από τη 1.30 ώς τις 2.30 μ.μ. αρχαιολόγοι του μουσείου θα ξεναγούν τους ενδιαφερόμενους στη μόνιμη έκθεση με ελεύθερη είσοδο.
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Σήμερα στις 11 π.μ. εκπαιδευτική συναυλία με τους Transcription Ensemble (Γιώργος Κανδυλίδης, Χρήστος Γρίμπας, Νίκος Ζαφρανάς). Αύριο, “Νύχτα των μουσείων”, στον εκθεσιακό χώρο της Μονής Λαζαριστών θα παρουσιαστεί στις 8.30 μ.μ. η θεατρική περφόρμανς “Καφέ Πιτορέσκ”, με αφορμή τα 80 χρόνια από τον θάνατο του ρώσου φουτουριστή Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, και στις 9 μ.μ. έργα ρωσικής κλασικής μουσικής από τους Transcription Ensemble. Στις 18 Μαΐου θα γίνουν οργανωμένες ξεναγήσεις στην έκθεση “Το δόκανο των δικαστών” (11.00-12.00 και 19.00-20.00). Στο πλαίσιο της κοινής δράσης των πέντε μουσείων, το ΚΜΣΤ προτείνει έως τις 23 Μαΐου μια εκπαιδευτική δραστηριότητα που συνδέεται με το έργο της Λιουμπόβ Ποπόβα “Γυναίκα που ταξιδεύει”.Από σήμερα ώς τις 18 Μαΐου η είσοδος στο ΚΜΣΤ είναι ελεύθερη.

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Στο πλαίσιο του εορτασμού της διεθνούς ημέρας μουσείων εντάσσεται το συμπόσιο με θέμα “Στα ίχνη της σύγχρονης μουσειολογίας” που ολοκληρώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη και μεταφέρεται αύριο στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΤ. Οι εκδηλώσεις στο ΜΜΣΤ συνεχίζονται αύριο με τα εγκαίνια της έκθεσης “Ψηφιακή υλικότητα στην αρχιτεκτονική” (18.00), τη διάλεξη του αρχιτέκτονα και καθηγητή στη Ζυρίχη Matthias Kohler (19.00), την ομιλία του Πέτρου Μάρκαρη “Η όπερα της πεντάρας και το οργανωμένο έγκλημα: Ο Μπρεχτ σήμερα”, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας “Τέχνη” (20.30), και τη ζωντανή παρουσίαση των τραγουδιών του νέου δίσκου του Δημήτρη Ζερβουδάκη “Πώς να αναπνεύσω” (22.15). Στις 18 του μήνα οι εορτασμοί συνεχίζονται με ξενάγηση στις περιοδικές εκθέσεις “Ψηφιακή υλικότητα στην αρχιτεκτονική”, “Time Within Us” και “Δομές 2010”, καθώς και στη μόνιμη συλλογή του μουσείου (15.00), την παράσταση του ΚΘΒΕ “Εκείνος κι Εκείνος” (20.45) και τη θεατρική παράσταση “Κυρία Μαργαρίτα” (21.30). Το έργο του Γιάννη Γαΐτη "Αυτοκινητόδρομος" (1979) δίνει την αφορμή για την εκπαιδευτική δράση "Σύγχρονοι ρυθμοί".

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ
Την Τρίτη στις 11 π.μ., στις 4.30 μ.μ. και στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν οργανωμένες ωριαίες επισκέψεις στις εκθέσεις “Φατούρος”, “Δημήτρης Α. Φατούρος: Κατοικία Καζάζη στο Πανόραμα 1962-64 και 1973 / Θεσσαλονίκη, επιλογές εσωτερικής επίπλωσης”, καθώς και στο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco) “Η στέψη της Παναγίας”. Στις 17.45 στο καφέ “Art02” του Τελλογλείου θα βρεθούν οι “Εκείνος κι Εκείνος” του ΚΘΒΕ, ενώ στις 7.30 μ.μ. “Μια τυχαία συνάντηση” θα λάβει χώρα ως θεατρικό δρώμενο. Στις 9 μ.μ. στον προαύλιο χώρο μουσική με τους Your Hand In Mine, ενώ η εκπαιδευτική δράση στο πλαίσιο της κίνησης των πέντε μουσείων συνδέεται με το έργο του Ελ Γκρέκο “Η στέψη της Παναγίας”.

Μουσείο Φωτογραφίας
Στο πλαίσιο του εορτασμού της διεθνούς ημέρας μουσείων το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (ΜΦΘ) θα παραμείνει την Τρίτη ανοιχτό έως αργά το βράδυ με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Την ίδια ημέρα στις 8 μ.μ. θα εγκαινιαστεί στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης η ομαδική έκθεση “Time Within Us”, που εντάσσεται στη φετινή Φωτομπιενάλε του ΜΦΘ. Την έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 15 καλλιτέχνες από την Τουρκία, τη Ρωσία και την Ελλάδα, συνδιοργανώνουν το ΜΦΘ, το Istanbul Museum of Modern Art (Istanbul Modern) και το Moscow House of Photography Museum.

Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης
Ανοιχτή και το βράδυ θα μείνει αύριο από τις 7 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. η έκθεση “Άνθρωποι και αντικείμενα”, ενώ από τις 8.30 μ.μ. οι Ροζονάρηδες και οι Μotel Selenic θα ντύσουν τη νύχτα με νότες. Την Τρίτη στις 9 μ.μ. η ομάδα 6daEXIt θα παρουσιάσει αυτοσχεδιαστική περφόρμανς μεικτών μέσων στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Τετάρτη στις 7 μ.μ. με παραδοσιακά ομαδικά παιχνίδια και στις 8 μ.μ. με το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής του δήμου Θεσσαλονίκης. Η είσοδος στις εκθέσεις του μουσείου θα είναι ελεύθερη.

Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Νόησις
Στα τρία μόνιμα εκθετήρια του μουσείου, το Τεχνοπάρκο, την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία και την Τεχνολογία Μεταφορών, θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν οι επισκέπτες, με ελεύθερη είσοδο, την Τρίτη από το πρωί ως τις 8 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

iLove σχόλια