Σάββατο, 22 Μαΐου 2010

Thessaloniki Urban Festival - 5 Π για μια Θεσσαλονίκη Διαφορετική!!

H Θεσσαλονίκη έχει μπει σε μια τροχιά αλλαγής…Και δεν αναφέρομαι στις αλλαγές που προκαλούν οι τοπικές αυτοδιοικήσεις(πολλές φορές προς το αρνητικό), τα μεγάλα έργα(που δεν γίνονται) και οτιδήποτε άλλο εξαρτάται από άτομα που δεν εμπνέουν σε κανένα πια εμπιστοσύνη…Μιλάω για την αλλαγή που συντελείται σε όλους εμάς που προσπαθούμε να αλλάξουμε μια νοοτροπία πολλών χρόνων εσφαλμένη.. Μια νοοτροπία που ποτέ δεν σέβονταν το άλλον ,που καταπατούσε ελευθέρους χώρους και που «ασελγούσε» και ακόμα ασελγεί πάνω σε κοινωνικές ομάδες που έπρεπε αν μη τι άλλο να τις σέβεται στο ακέραιο(Αμεα κ.α)…Γι αυτό το λόγο πρέπει όσοι πιστεύουμε και θέλουμε μια τέτοια αλλαγή στην πόλη μας, να στηρίξουμε με την παρουσία και την ενεργή συμμετοχή μας, οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση…
Ετσί όλοι μαζί ήρθε η ώρα να υποστηρίξουμε το πρώτο φεστιβάλ Δημόσιου χώρου…
Το πρώτο φεστιβάλ δημόσιου χώρου στη Θεσσαλονίκη «Thessaloniki Urban Festival 2010» , πραγματοποιείται στις 29 Μαΐου στον άξονα του πεζόδρομου της Δ. Γούναρη από τη θάλασσα ως τη Ροτόντα και σε παράπλευρους χώρους. Αποτελεί μια πολύχρωμη συνδιοργάνωση συλλογικοτήτων της πόλης, μια ανοιξιάτικη γιορτή έκφρασης και παρέμβασης στον δημόσιο χώρο με στόχους:
· τη διεκδίκηση ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ για τους πολίτες.
· την ανάδειξη του ζωντανού πολιτισμικού δυναμικού της πόλης.
· και τη δημιουργία παρατηρητηρίου για την καταγραφή, ανάδειξη και διεκδίκηση ελεύθερων δημόσιων χώρων στην πόλη.


Πέντε πι. Παρτέρια, Παρκάκια, Πεζοδρόμια, Πεζόδρομοι, Πλατείες. Ελεύθεροι χώροι παντού και για όλους. Το σύνθημα του Thessaloniki Urban Festival 2010 είναι «ΠΧ5: Φτου ξελευτερία!».
Στις 29 Μαϊου και καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας θα πραγματοποιούνται διάφορα δρώμενα τόσο στην οδό Δ. Γούναρη όσο και στους παράπλευρους δρόμους, όπως η Ζεύξιδος, η Ικτίνου, η πλατεία Ναυαρίνου. Μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον τριάντα εκδηλώσεις γύρω από τη μουσική, το θέατρο, το χορό, τη φωτογραφία, την κεραμική. Επίσης, θα υπάρχουν προβολές οπτικοακουστικού υλικού, bazaar ρούχων και αντικειμένων, παραστάσεις breakdance, πικνίκ στα γρασίδια. Μάλιστα το μεσημέρι του Σαββάτου 29 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί επίσημο...πικνίκ ενώ όσοι παρευρεθούν, καλούνται να είναι εφοδιασμένοι με τάπερ γεμάτα φαγητό.
«Τα πάρκα, τα παρτέρια, οι πλατείες, τα πεζοδρόμια, οι πεζόδρομοι, τα στρατόπεδα δεν είναι πάρκινγκ για αυτοκίνητα και μηχανάκια, δεν είναι τόπος για τραπεζοκαθίσματα, δεν είναι εκθεσιακός χώρος για την πραμάτια των καταστημάτων και των περιπτέρων, δεν είναι φιλέτα για μπετονένιους γίγαντες. Είναι οι χώροι, όπου όλοι έχουμε δικαίωμα να βρισκόμαστε, να περπατάμε, να ξεκουραζόμαστε και να αναπνέουμε. Είναι χώροι, όπου η τέχνη και η δημιουργία μπορούν να συναντιούνται με την καθημερινότητα του πολίτη. Είναι χώροι, όπου η γκριζάδα και η ασχήμια μπορεί να αλλάξει σε πολυχρωμία και ομορφιά εξανθρωπίζοντας τη ζωή μας στην αφόρητη πια πόλη.

Αν είσαι αρχιτέκτοντας, μηχανικός, φωτογράφος, ντιζάινερ, γραφίστας, καλοτεχνίτης, χειρώνακτας δημιουργός, άνθρωπος του θεάτρου, της μουσικής, της τέχνης, οικολόγος, πεζός, ποδηλάτης, εθελοντής, ενεργός πολίτης με γνώμη για τη μεταμόρφωση και την αξιοποίηση του ελεύθερου δημόσιου χώρου, έλα να συμμετάσχεις στη γιορτή του πρώτου Thessaloniki Urban Festival.
Το μεσημέρι θα παρατεθεί επίσημο πικνικ (φέρτε τα κεφτεδάκια, τα ντολμαδάκια και τα τραπεζομάντηλά σας). Η οικονομική κρίση μας ξαναθυμίζει ξεχασμένους τρόπους λιτής συλλογικής εστίασης.
Το βράδυ το Festival θα κορυφωθεί με μεγάλη χοροεσπερίδα. Δεν θα επακολουθήσει καύση πυροτεχνημάτων!


Ελάτε να ανακαταλάβουμε δημιουργικά το δημόσιο χώρο που στερούμαστε!
Ο δημόσιος χώρος έπαψε να είναι δημόσιος, να ανήκει σε όλους και όλες μας.
Η πόλη έχει γίνει αβίωτη και μας διώχνει μακριά της.
Ελάτε να γεμίσουμε τον δημόσιο χώρο της πόλης δημιουργικά
Περισσότερες πληροφορίες: thessurbanfest.blogspot.com
Facebook Page:THESSALONIKI-URBAN-FESTIVAL

3 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία πρωτοβουλία! Μακάρι να ήμασταν κι εμείς εκεί. Την καλησπέρα μας από το σταθερά δροσερό Βερολίνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναλυτικά δείτε το πρόγραμμα εδώ ... http://docs.google.com/View?id=dhnmgjc3_0db8rw9cj
    και τον χάρτη εδώ:
    http://2.bp.blogspot.com/_DG-vqkEP8PY/S_0w7KAq8xI/AAAAAAAAAMM/odcA6fnjGuU/s1600/TRIPTYXO.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια