Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Σαν την Χαλκιδική έχει και αλλού!!

Τόσα χρόνια η Χαλκιδική ακολουθεί την πολιτική του «Σαν την Χαλκιδική δεν έχει» άρα…. Βαράτε στο ψαχνό….Έλα όμως που φέτος εν μέσω κρίσης αρχίζουν και φαίνονται οι πρώτες σημαντικές επιπτώσεις όχι τόσο στην πολίτικη που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις η οποία παραμένει σε γενικές γραμμές σταθερή όσο στην συμπεριφορά του καταναλωτή…

Τιμολογιακή πολιτική….
Οι τιμές στο φαγητό σχετικά υψηλές.
Οι τιμές στα σουπερ μάρκετ αυξημένες σε σχέση με τιμές Θεσσαλονίκης.
Οι τιμές για ένα πότο από 9 μέχρι 10 ευρώ
Οι τιμές για μια μπύρα στα 6 εύρω
Οι τιμές για καφέ 4 με 5 ευρώ…
Οι τιμές για ένα Hot Dog (σε beach bar) 3,5 μέχρι 4 ευρώ
Οι ρεζερβέ ξαπλώστρες στις επάλξεις για ακόμα μια χρόνια…
Οι τιμές στα καταλύματα είναι σε πολύ καλά επίπεδα.. Οι υπερβολές του παρελθόντος δεν έκανα ακόμα την εμφάνιση τους..
Οι τιμές στα camping σταθερές

Συμπέρασμα: η κρίση δεν μείωσε τίποτα πέραν της διαμονής συν το ότι αυξήθηκε το μεταφορικό κόστος λόγω αύξηση της τιμής Βενζίνης

Νέες συνήθειες VS παλιές…

Φέτος είναι πιο πολύς ο κόσμος που πηγαινοέρχεται μονοήμερες εκδρομές..
Έχει αυξηθεί η συνδυαστική μετακίνηση…πράγμα που μειώνει το κόστος όπως και τα κυκλοφοριακά προβλήματα
Ο κόσμος είναι πιο συγκρατημένος και ψάχνει την φτηνή λύση φαγητού
Τέλος στις υπερβολικές τιμές για ξαπλώστρες και ομπρέλες. H ατομική ομπρέλα άρχισε να κάνει ξανά την εμφάνιση της..

Αποτελέσματα
Φέτος ο Ιούνιος μοιάζει πιο πολύ για Μάιος
Πολλά ξενοδοχεία άνοιξαν πιο αργά από κάθε άλλη χρονιά και κάποια άλλα δεν άνοιξαν καν.
Πολλά club ακόμα δεν έχουν κάνει opening
Η κίνηση κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα (20% πτώση) σε σχέση με πέρσι.
Αυξήθηκε η κίνηση σε εναλλακτικές διαδρομές για μπάνιο όπως Καβάλα, Κατερίνη Πλαταμώνας ..
Η "σταθερή αξία"
Η λωρίδα Έκτατης ανάγκης εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από κάγκουρες παρτάκιδες που πιστεύουν πως έτσι θα φτάσουν πιο νωρίς από όλους τους άλλους βλάκες που κάθονται κανονικά στην λωρίδα τους…Το φαινόμενο δυστυχώς κάνει την εμφάνιση του ακόμα και όταν δεν υπάρχει πολύ κίνηση πράγμα που σε εξοργίζει περισσότερο και δείχνει ότι είναι καθαρά θέμα νοοτροπίας…Ευτυχώς και φέτος η τροχαία προσπαθεί να εξαλείψει το φαινόμενο με περιπολίες πάνω στην λωρίδα έκτακτης ανάγκης και γράφει όποιον περνάει από εκεί χωρίς λόγο.. Φυσικά οι έξυπνοι που ζουν ανάμεσα μας και νομίζουν ότι ανήκουν σε μια κατηγορία ελίτ μπορούν και κάνουν ζικ ζακ όταν αντιλαμβάνονται την ύπαρξη αστυνομίας ….Που θα πάει όμως…Το πρόστιμο πλησιάζει…

Και μην ξεχνάτε πως είμαστε ακόμα στην αρχή…
Οπότε σαν την Χαλκιδική έχει και αλλού αλλά εμείς εκεί πάλι θα πάμε ….
Καλό καλοκαίρι να έχουμε….
Υγ…Οι παραπάνω παρατηρήσεις αναφέρονται σε υποκειμενικά βιωματικά περιστατικά….

25 σχόλια:

  1. Το φαινόμενο της μονοήμερης εκδρομής πρέπει να έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Στην ίδια παραλία από Σάββατο σε Κυριακή διπλάσιος και παραπάνω κόσμος, φαίνεται εξάλλου και από την κίνηση το πρωί της Κυριακής..
    Για τις ξαπλώστρες καιρός να αρχίσουμε να επιλέγουμε παραλίες χωρίς χρέωση ξαπλώστρας και με τον καφέ στα 2,5€. Θεωρώ ότι η υπηρεσία που παρέχεται αξίζει ίσως και περισσότερο από 5€ τα δύο άτομα, οπότε η τιμή είναι πολύ καλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέχρι στιγμής τα φαινόμενα δείχνουν ότι το Σαββάτο δεν υπάρχει για την χαλκιδική και έχει μετατραπεί σε Παρασκεύη(προηγούμενων ετών)..Η Κυριακή αποτελεί την μέρα της μεγάλης εξόδου...Θα συμφωνήσω μαζί σου στο θέμα της ξαπλώστρας αλλά δεν βρήκα κάτι ανάλογο...Σίγουρα θα υπάρχει αλλά δεν έπεσε στην αντίληψη μου ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενδεικτικά τελείως 1. Ποτίδαια, 2. Άγιος Μάμας, 3. Ακτή Κωβιού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε παιδιά πείτε μας και εμάς τους άσχετους (Αθηναίους) που υπάρχουν οι λογικές τιμές του άρθρου. Με μία πρόχειρη έρευνα που έκανα για τον μήνα Αύγουστο δεν βρήκα κάτω απο 70 ευρώ με ή χωρίς πρωινό, 110 ευρώ με ημιδιατροφή και 140-150 ευρώ την βραδυά για πλήρη διατροφή. Αν έχετε κάτι να μου προτείνετε θα με υποχρεώσετε. Ευχαριστώ. Ακης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "..Με μία πρόχειρη έρευνα που έκανα για τον μήνα Αύγουστο δεν βρήκα κάτω απο 70 ευρώ με ή χωρίς πρωινό.."
    Καταρχάς υποθέτω μιλάς για δίκλινο.Αν ναι τη θεωρείς παράλογη τιμή?
    Υποθέτω επίσης δε μιλάς για ενοικιαζόμενα γιατί σε αυτήν την κατηγορία μπορείς να βρεις εύκολα και με 40€ και φυσικά σπάνια έχουν πρωινό.
    Αλλά 70€ με πρωινό και Αύγουστο και ειδικά αν μιλάς για κατηγορία ξενώνων κλπ δε νομίζω ότι βρίσκεις εύκολα σε οποιοδήποτε μέρος και φυσικά για να μην είμαστε υπερβολικοί δεν είναι και αντικειμενικά ακριβό (εξαρτάται πάντα βέβαια από την ποιότητα του δωματίου για το οποίο μιλάμε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όχι μόνο σαν την Χαλκιδική και αλλού..αλλά και καλύτερα (Eυβοια, Πελοπόνησσος)...εκτός από της τιμές ένα άλλο θέμα είναι και η ποιότητα..η Χαλκιδική δυστυχώς δεν προσφέρει καμία ποιότητα..συμπεριφόρα επαγγελματιών απαράδεκτη, δρόμοι αίσχος (εδώ κολάεο Kourtgeo και η έκτακτη λωρίδα κτλ)..τουρίστες τουλάχιστον 5ης διαλογής..τα 2 διαθέσιμα "πόδια" εκφυλισμένα..σε αποσύνθεση με πρώτια στο αίσχος της Κασσάνδρας..κλαμπομπαροποδο..λίγο την Χαλκιδική την σώζει το 2ο από την μεριά του ΑΟ..μηδέν πολιτισμός, μηδέν ιστορία...μηδέν ηρεμία..λύπαμαι αλλά τα σχόλια επισκεπτών είναι χλιαρά..ζήσε τον μύθο σου ..Χαλκιδική!!Doeliths!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε Δοελίτη,

    ξέρεις πόσο συμπαθώ την Πελοπόννησο αν και θα είχα πολλά να πω και για τα δεδομένα εκεί..(Κυλλήνη? Ξυλόκαστρο? Κινέττα? Τωλό? Άστο καλύτερα)
    Αλλά...Εύβοια????Εύβοια???
    Ξέρω τη σχέση που έχεις αλλά έχω πάει 3 φορές και θεωρώ ότι οι ντόπιοι είναι οι πιο άξεστοι σε όλη τη χώρα…Με έβγαλαν κακήν κακώς από το δωμάτιο 2 φορές για ασήμαντες αφορμές (δεν είχα παρκάρει ακριβώς στη θέση που μου αναλογούσε αν και το παρκινγκ ήταν άδειο!!) και επίσης τη μέρα αναχώρησης μου χτυπούσαν επίμονα την πόρτα από τις 11:15 επειδή είχαν έρθει οι επόμενοι..!! Λες και μου κάνανε χάρη σε γενικές γραμμές. Φυσικά οι τιμές δεν ήταν καλύτερες από τη Χαλκιδική..
    Επίσης μιλάς για δρόμους, θεωρώ ότι ένα σημαντικό κομμάτι του δικτύου της Χαλκιδικής είναι αξιοπρεπές και σίγουρα καλύτερο από αυτό που οδηγεί Καλαμάτα και Σπάρτη πχ ή αυτό που οδηγεί από Αθήνα στην Βόρεια Εύβοια (αφού πληρώσεις 2 φορές διόδια βέβαια πρώτα και περάσεις με επιτυχία την κόλαση στη Ν.Αρτάκη που για 10 χλμ κάνεις μία ώρα) …Σε κάθε περίπτωση πάντως δε φταίνε οι τοπικές κοινωνίες για τα οδικά δίκτυα που είναι ευθύνη της κεντρικής εξουσίας (εδώ η Κρήτη ακόμη ακούει για ΒΟΑΚ)…
    Το μηδέν πολιτισμό και ιστορία πάλι? Η Χαλκιδική έχει αρκετά αξιόλογα φεστιβάλ (Σάνη, Κασσάνδρας, Μουδανιά) και φυσικά πολλούς αρχαιολογικούς χώρους (Όλυνθος, Στάγειρα, Μουσείο Πετραλώνων κλπ).
    Θα συμφωνήσω μαζί σου στην ποιότητα των τουριστών κυρίως όσον αφορά στο 1ο πόδι (το 2ο απέχει στο θέμα αυτό και όχι μόνο από την πλευρά του Αγίου Όρους), αλλά ξέρεις δε φταίει η Χαλκιδική που είναι πιο κοντά στα Βαλκάνια ούτε που ο ΕΟΤ τουριστικό προορισμό θεωρεί μόνο το νοητό άξονα Άνδρος – Σαντορίνη..
    Τέλος μην παραβλέπεις το θέμα της προσβασιμότητας-απόστασης. Φοβερή η Καρδαμύλη αλλά δεν πας Σαββατοκύριακο..
    Σίγουρα η Χαλκιδική έχει τα στραβά της αλλά διατηρεί ακόμη σε κάποια μέρη κάτι γραφικό και νοσταλγικό που εγώ τουλάχιστον δεν το έχω βρει σε πολλά μέρη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φιλε Φιλ,

    Δεν ήθελα να μπώ σε αντιπάραθεση με γεωγραφικά μέρη (ανέφερα μόνο πχ). Μην ξεχνάς ως σαλονικίος, τους χαλκιδικιώτες σαν συμποεριφορά τους ξέρουμε καλά και είναι αντικειμένικό..αρπακτή κτλ..οι τιμές θα διαφωνήσω πλήρως..στη Β. Ευβοια τα δωμάτια 15 Αυγούστου είναι 50€ (δεν ξέρω αν θελει κάποιος Σαλέ ..αλλάζει)..το πιο πλουσιοπάροχο γευμα με καραβίδες γαρίδες κτλ για 6 άτομα 100€..στην Χαλκιδική δεν παίζει..(δεν μιλάμε για ψαράκια κτλ ..παμφθηνα..τυχαίο δεν νομίζω)..για τα διόδια ετοιμάσου..είναι κοντά σε πολλούς δρόμους της Β. Ελλάδας..μην ξεχνάς και το άλλο η Χαλκίδική έχει και τα εξής περιφερειακά θέματα (σε σχέση/ με αντίθεση με σπάρτη κτλ): 1) διπλα βρίσκεται η Θεσσαλονικη 1,5εκ κόσμος minimum βουλειάζει το μέρος ΦΑΝΑΤΙΚΑ (όχι τα άλλα μέρη) 2) είναι προορισμός μαζικού τουρισμού Άγγλοι, Πολωνοί, Σέρβοι κτλ στα γραφεία στο εξωτερικό θα δείς τον προορισμό (όχι πχ Σπάρτη Ευβοια και έαν ναι ελάχιστα) 3) Εξυπηρετεί και Καστοριά, Κοζάνη, Καρδίτσα, Γρεβενα, Κομάτι της Λάρισας κτλ που η πρόσβαση στην Θάλασσα δεν υφίσταται εύκολα (τα άλλα μέρη είναι μέσα σε ένα τεράστιον κύκλο προορισμών δηλ από Αιγαίο, τεράστια Πελοπόννησο, Κρήτη, κτλ..)..Μπορώ να αναφέρω και άλλα ..με αυτά θέλω να σου πώ πώς η Χαλκιδική έγινε χάλι!! και οι δρόμοι/υποδομές που λές δεν επαρκούν στο ελάχιστο για την μαζικότητα του τουρισμού..και λόγω ποσότητας οι επιχειρηματίες γράφουν τους τουρίστες (βλέπε αντίστοιχα Αθήνα!!)

    Τα διάφορα Φεστιβάλ είναι σημαντικά και συμφωνώ..για την προβολή των αρχαιολογικών χώρων διαφωνώ λίγο..Μακάρι η χαλκιδική να έβρισκε ένα προφιλ τουρισμού..και πραγματικά ας ελπίσουμε το καλύτερο...

    Πάντως (και στεναχωριέμαι)..σαν την γραφικότητα της μάνης ή της μονεμβασιάς ή των καταρακτών της Νέδα στη Ηλίεια..δυστυχώς δεν βλέπεις στην Χαλκίδική με τις Βίλλες, τις φωτιές και τα μπαζόματα..!!! Doeliths

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καταρχάς είμαι ο τελευταίος που θα υπερασπιστώ τους επιχειρηματίες της Χαλκιδικής (δεν το έκανα εξάλλου ούτε στο προηγούμενο σχόλιό μου). Νομίζω όμως ότι πέφτεις σε μία μικρή παγίδα σε αυτό το θέμα: Συγκρίνεις τις τιμές της Βόρειας Εύβοιας που απέχει 4 ώρες από Αθήνα, με τα πλέον κοντινά σημεία του 1ου ποδιού της Χαλκιδικής. Μπορείς να βρεις εύκολα ενοικιαζόμενο με 40-50 ευρώ στη Βουρβουρού ή στην Τορώνη μήνα Αύγουστο (πήγα πέρσι). Κανονικά θα έπρεπε να συγκρίνεις τα χαρακτηριστικά της Χαλκιδικής που περιγράφεις με το Λουτράκι πχ που είναι ίδια απόσταση από Αθήνα και που για ένα δωμάτιο σε άθλιο ξενοδοχείο-πολυκατοικία ‘80s πληρώνεις ακατέβατα 90€ (χωρίς να έχεις και εναλλακτική). Δε συζητάω για ποιότητα παραλιών γιατί το ξέρεις καλά ότι αν δεν έχεις εξοχικό στην Αθήνα (κάπου υποφερτά εννοείται), είσαι αναγκασμένος να πήξεις στο διαμέρισμά σου γιατί πολύ απλά δεν έχεις επιλογές Σαββατοκύριακου ή μονοήμερης! Εκτός αν αυτή είναι το Πόρτο Ράφτη ή ο Ωρωπός (και δε θέλω να ακούω άλλο για το άθλιο μαζικό Αλεποχώρι που είναι η μόνιμη ατάκα των Αθηναίων ..).Αυτή είναι ίσως και η διαφορά οπτικής γωνίας που έχουμε πχ για την Εύβοια…

    Επίσης σου προτείνω να επισκεφθείς Ιστιαία, Λίμνη, Ροβιές ή Ν..Στύρα πχ στη Νότια για να δεις και την «άλλη» Εύβοια, όπως έχεις δει και τα άσχημα της Χαλκιδικής επειδή την έχεις επισκεφθεί περισσότερο.

    Για τις φωτιές είναι δεδομένο ότι δεν είναι τοπικό φαινόμενο (Ηλεία, Ν. Εύβοια δε βλέπεις πλέον πράσινο) ενώ σύμφωνα με πρόσφατα ρεπορτάζ με αεροφωτογραφίες μεγάλο μέρος στη Χαλκιδική έχει επανέλθει με φυσική διαδικασία. Για τις βίλες και εδικά για τα συγκροτήματα πανομοιότυπων κατοικιών θα συμφωνήσω απόλυτα αλλά είναι φαινόμενο επίσης 1ου ποδιού.

    Για τα διόδια σου θυμίζω ότι το ακούμε χρόνια αλλά προς το παρόν τίποτα και ούτε προβλέπεται κάτι στο άμεσο μέλλον…Τα διόδια στα οποία αναφέρεσαι δεν αφορούν Χαλκιδική αλλά την Εγνατία (για την Αθήνα προσθέτω στο προηγούμενο σχόλιό μου και την Αττική Οδό η οποία για τους περισσότερους είναι επιβεβλημένη διότι αλλιώς δε βγαίνουν ποτέ από την πόλη..!).

    Για την Πελοπόννησο δες και μόνος σου τα μέρη που αναφέρεις, αφορούν αποκλειστικά το Ν-ΝΔ άκρο της. Ναι το ξέρω ότι στη μεγάλη μου άδεια δε θα πάω στη Χαλκιδική, θα προτιμήσω ένα πιο ήσυχο μέρος αλλά και Αθήνα δε μπορούσα να «πεταχτώ» ΣΚ στη Μάνη..! Επίσης θα σου πρότεινα να την επισκεφθείς ξανά σε λίγα χρόνια, τώρα που ανακάλυψαν και αυτοί τη χαρά της καλοκαιρινής αρπαχτής (βλέπε πχ συγκρότημα Costa Navarino που τονώνει τον τουρισμό αλλά αλλοιώνει τα τοπία που αναφέρεις και που είμαι σίγουρος ότι οι ντόπιοι καταστηματάρχες θα το εκμεταλλευτούν δεόντως).

    Περιμένω το τελικό σχόλιό σου στο οποίο δε θα απαντήσω γιατί γνωρίζω ότι τα λες από ενδιαφέρον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. File Fil,

    στην ουσία αυτό ήθελα να σου πω..δε ήθελα εξ αρχης την αντιπαράθεση με περιοχές της Ελλάδος γιατί υπάρχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε κάθε μέρος..και θα μπορούσα και για τα παραπάνω να σου πώ διάφορα...(το ένα σε μεγάλη απόσταση το άλλο σε ανάπτυξη κτλ) η προσωπική μου άποψη είναι οτί η Χαλκιδική πρέπει να διεκδικήσει προφίλ..ίσως έχει διεκδικήσει..το 1ο πόδι κλαμπ, το 2ο ροκ/καμπινγκ και το 3ο αγιοσύνη..πάντως τα σχόλια των επισκεπτών της (πάσης φύσεως Πανελλαδικής εμβέλειας, Νότιοι, Βόρειοι, Σαλονικιοις και Ξένοι κτλ)δεν είναι θετικά..και φυσικά αυτό που έχω να πω προφανώς η ίδια η κοινωνία της Χαλκιδικής (και όχι οι της Θεσσαλονικης)έχει αυτο που γουστάρει και αυτό που της αξίζει!!Οπότε το μόνο που μπορώ να πώ είναι για ακόμα μια φόρα η συζήτηση μας πήγε το θέμα ένα βήμα παρακάτω ... Thank you Fil!!Doeliths

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καλησπέρα.
    είμαι ενας απο αυτους που εξοργίστκα με την κατασταση στην χαλκιδική κ αποφάσισα να μην παω ξανα φέτος. πανακριβες τιμές, reserve ξαπλώστρες, νοθευμενα ποτά, αγενέστατοι ιδιοκτήτες κ προσωπικό, τρελή κινηση..δεν νομίζω οτι τους χρωστάμε..μήπως ήρθε η ώρα να τους γράψουμε στα παλία μας τα παπούτσια?
    σε αυτα τα πλαισια τα προηγούμενα σκ πήγα κατερινη, καβαλα, πήλιο, θάσο..
    πιστεύω οτι τελικά σαν την χαλκιδική εχει και είναι και ισωσ να είναι κ καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φίλε ανώνυμε και φίλε Δοελίτη,
    Η κατάσταση δυστυχώς παραμένει ίδια τα τελευταία χρόνια.. Πλέον όλη αυτή η συμπεριφορά έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της νοοτροπίας τους και δυστυχώς από πολλούς από εμάς θεωρείται και φυσιολογική...!!Ευτυχώς υπάρχουν αξιόλογες εναλλακτικές προτάσεις...

    Καταλαβαίνω ότι η σεζόν που υπάρχει αξιόλογη κίνηση στην Χαλκιδική όλο και μειώνεται (φέτος θα είναι ένας μήνας 15 Ιουλίου -15 Αυγούστου) και οι επιχειρηματίες προσπαθούν να καλύψουν τα κενά όλου του χρόνου.. Όμως μήπως αυτή η πολιτική τελικά τους οδηγήσει στο να μειωθεί στο μέλλον και άλλο η σεζόν τους από 1 μέχρι 15 Αυγούστου? Μήπως πρέπει το χειμώνα να μαζευτούν όλοι μαζί και να διαμορφώσουν ένα τουριστικό προφίλ που θα έχει αξιόλογες προτάσεις για όλο το χρόνο? Μήπως πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται αντίστροφα(μείωση τιμών, αύξηση ποιότητας service,ευγένεια κλπ ) για να μην φύγει όλος ο τουρισμός σε γειτονικές χώρες βλέπε Τουρκία και Κροατία? Μήπως πρέπει να αρχίσουν να δίνουν έμφαση στα πακέτα του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου? Το θέμα είναι ότι το τουριστικό προϊόν «Χαλκιδική» είναι εδώ και πολλά χρόνια στο αυτόματο….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θα ήθελα να κάνω δυο σχόλια.
    1. Ο τουρισμός είναι ένας κλάδος της οικονομίας που για να λειτουργήσει βασίζεται στο χρήμα που περισσεύει από τον εργαζόμενο.
    Όταν λοιπόν δεν περισσεύει χρήμα σίγουρα αυτός ο κλάδος θα πληγεί μια και δεν ανήκει στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και κάποια στιγμή θα πληγεί άγρια μια όπως και να το κάνουμε δεν είμαστε ο μοναδικός παράδεισος της γης και το αεροπλάνο ως μεταφορικό μέσο φέρνει πολλές χώρες κοντά. Αν λάβουμε υπ΄ όψη μας την γενικά όχι και ιδανική συμπεριφορά των ανθρώπων που ζούνε από τον τουρισμό τότε δεν έχουμε δει τα χειρότερα.
    2. Ερχόμαστε τώρα στην Χαλκιδική.
    Η εμπειρία μου από αυτήν την περιοχή ξεκινά από τα μέσα της δεκαετίας του ΄60.
    Διακοπές επί μια δεκαετία στο τρίτο πόδι για 20-30 ημέρες κάθε καλοκαίρι, δίχως ηλεκτρικό και πολλές ώρες από΄ Θεσσαλονίκη μέσω Χολομώντα με το λεωφορείο . Τουρίστες μετρημένοι, φανταστικές εποχές και στιγμές ανάμεσα σε αγνούς και φιλόξενους ντόπιους που σε παρακαλούσαν να σου πουλήσουν την παραγωγή τους – ψάρια και λαχανικά – ακόμα και κανένα χωραφάκι.
    Τα 1980 απέκτησα το δικό μου κεραμίδι στο πρώτο πόδι προς τα νότια και έζησα όλη την εξέλιξη του τουριστικού θαύματος.
    Αυτή την στιγμή είναι μια τραγωδία θα μπορούσα να πω και γνωρίζουν όλοι οι Θεσσαλονικείς τι εννοώ.
    Εκτός από το μποτιλιάρισμα, έχουμε την ακρίβεια, την αλαζονεία και πολλές φορές το κακό σέρβις.
    Οι άνθρωποι άλλαξαν και πλέον δε πρόκειται να αλλάξουν και να ξαναγίνουν αγνοί όπως τους ήξερα, στην Ελλάδα είμαστε και αυτό έχει συμβεί με τους περισσότερους.
    Όσο αφορά τις τιμές, βρίσκουν και τα κάνουν. Είναι στο χέρι και την τσέπη του καθενός είτε να αλλάξει τόπο προορισμού είτε να αλλάξει συνήθειες.
    Την ομπρελίτσα του, το νεράκι του κ.λ.π και όχι ξαπλώστρες και εφέ. Είναι κάτι που προσωπικά το εφαρμόζω γιατί θεωρώ ότι πηγαίνω στη θάλασσα για να κολυμπήσω, να καθίσω στην άμμο και να υπάρχει ηρεμία γύρω μου όσο γίνεται αυτό και όχι να έχω μια ξαπλώστρα και να μου παίρνει το κεφάλι η μουσική του κάθε μπαρ.
    ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ.

    Υ.Γ Αρχές Μαρτίου του 2010 βρέθηκα μια καθημερινή σε ένα από τα γνωστά χωριά του α΄ ποδιού για να συναντήσω κάποιον τοπικό τεχνίτη για κάποια εργασία.
    Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι η ζεστή σοκολάτα που είχε πιει αυτός και την είχε πληρώσει, κόστιζε 2€ - είδα την απόδειξη στο τραπέζι καθώς μας περίμενε και η δική μου η σόδα, όπως και της συζύγου μου χρεώθηκαν 3€ έκαστη.
    Το γράφω γιατί έχω την εντύπωση πως οι τιμές θα έπρεπε να είναι αντίστροφες ή μήπως είχε έρθει ο ξένος;

    Εύχομαι σε όλους καλό φθηνό και παραδοσιακό καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ...
    Χαλκιδική της Μακεδονίας... Δηλαδή, Χαλκιντικ να Ματσεντόνια...
    Στη Νέα Μουδανιά, Παραλία Πορταριάς, θα βρήτε το Dallas Hotel, >Τηλ.: +302373024783, +306986371491, +306986890089, +302385300511.
    Το έχει ο Ανγγελ Σπασόβσκι (Γκέκο) από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως μας λέει και στο Facebook (Dallas Hotel). Τα λέει ωραία και απλά:
    «Dallas Hotel Сопствениците на овој хотел е на семејството на Ангел Спасовски (Gecko) од Скопје, Република Македонија...»
    Δηλαδή, Οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου είναι από τα Σκόπια, Δημοκρατία της Μακεδονία. Μιά ωραία φωλίτσα για τους 'Μακεδόνες' που δεν μας θέλουν Μακεδόνες.
    Και η Ελλάδα;... Πέρα από τον Πηνειό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φίλε ανώνυμε συμφωνώ απόλυτα σε αυτά που λες.. Όλα είναι στο χέρι μας.. Ακόμα και αυτή η αλαζονεία που υπάρχει εγώ θεωρώ ότι αλλάζει και μπορεί να αλλάξει.. Απλά πρέπει επιτέλους να ξυπνήσουμε και να απαιτήσουμε την συμπεριφορά που μας αξίζει...Φυσικά και στόχος μου δεν είναι ούτε να πλήξω τον τουρισμό της Χαλκιδικής ούτε να την δυσφημίσω(αν και τα καταφέρνει πολύ καλά από μόνη της) απλά είναι ένα καμπανάκι που χτυπάει χρόνια αλλά δεν το ακούει κανείς.. Ιδίως φέτος που υπάρχει τέτοια κρίση η τουριστική πολιτική θα έπρεπε να έχει σαν κέντρο της τους Έλληνες με φθηνότερες και καλύτερες υπηρεσίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Νομίζω ότι φίλε ανώνυμε είσαι λίγο εκτός θέματος..Το τι ιδιοκτήσια έχει το κάθε Ξενοδοχείο δεν μας αφορά στο συγκεκριμένο Post..Το βασικό μας θέμα εδώ είναι η τουριστική πολιτική που ακολουθεί εδώ και χρόνια η Χαλκιδική...Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φίλε ανώνυμε
    Προσέγγισες πολύ σωστά το θέμα της εξέλιξης του τουριστικού «θαύματος» της Χαλκιδικής. Για μένα προκύπτουν και μερικά επιπλέον θέματα όσον αφορά στη στάση του Έλληνα πολίτη απέναντι σε αυτό το φαινόμενο και πόσο και ο ίδιος ώθησε και ωθεί προς αυτήν την κατεύθυνση..
    Ο Έλληνας όσο ζει στη μιζέρια και την ανέχεια αναζητά την «ανάπτυξη». Ο επισκέπτης της Χαλκιδικής (και όχι μόνο) θέλει να γίνει ο νέος δρόμος για να φτάνει πιο γρήγορα αλλά όταν γίνει και φυσικά τον χρησιμοποιούν και άλλοι διαμαρτύρεται για την κίνηση, θαρρείς και μόνο αυτός έχει δικαίωμα χρήσης. Επίσης κάνει όνειρο ζωής το εξοχικό αλλά διαμαρτύρεται για την οικιστική έκρηξη λες και ο ίδιος δεν συνέβαλλε σε αυτήν ή λες και δεν έχουν και όλοι οι άλλοι το ίδιο δικαίωμα. Επίσης πολλοί από αυτούς που θλίβονται για τη «χαμένη Χαλκιδική» ή γενικότερα τις μπαζωμένες ομορφιές της Ελλάδος σε στιγμές ειλικρίνειας παραδέχονται ότι θα ήθελαν ένα ξενώνα και αυτοί για εκμετάλλευση ή ένα παραθαλάσσιο οικοπεδάκι για «μπάζωμα»..Τέλος όλοι έτρεξαν να εκμεταλλευτούν τα τελευταία χρόνια την φθηνή αγορά αυτοκινήτου αλλά δεν αντέχουν το μποτιλιάρισμα…
    Όλοι κατηγορούν τον επιχειρηματία του τουρισμού λες και όλοι στην Ελλάδα δεν υπερκοστολόγησαν τις υπηρεσίες που παρέχουν ή δε συμμετείχαν στο «αέναο» πάρτι υπερκαταναλωτισμού…
    Η υποκρισία και ο ατομικισμός σε όλο τους το μεγαλείο…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Θα συμφωνήσω επίσης απόλυτα με την επισήμανσή σου ότι στο θέμα των τιμών είναι προσωπικό θέμα τί πολιτική εφαρμόζεις..Αν θες να είσαι "in" πλήρωνε σαν κορόιδο αυτά που σου χρεώνουν σε αυτά τα μέρη γιατί είναι δεδομενο ότι εναλλακτικές υπάρχουν (πχ ακόμη και για παραλίες με δωρεάν ξαπλώστρα και φθηνό καφέ, αναφέρονται κάποιες παραπάνω)..Είναι πολύ απλό, όσο τα μέρη που χρεώνουν απροκάλυπτα υψηλές τιμές είναι γεμάτα θα διατηρούνται και υψηλές οι τιμές, σε καπιταλιστική κοινωνία ζούμε..Ο πολίτης ποτέ δεν είναι άμοιρος ευθυνών για ό,τι συμβαίνει γύρω του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Όπως ο φίλος παραπάνω απέκτησε κάποια ώρα ένα (δεύτερο)κεραμίδι για να συντελέσει στο τουριστικό θαύμα(!) της Χαλκιδικής,και πολλοί άλλοι τα κατάφεραν και απέκτησαν κι αυτοί το δικό τους κεραμίδι με αποτέλεσμα το πρώτο πόδι αυτή τη στιγμή να έχει ένα κεραμίδι από πάνω μέχρι κάτω.
    Το κακό είναι ότι το πρώτο πόδι "τιγκάρισε" και εδώ και 2-3 χρόνια οι μπουζουκόβιοι ψευτοκυριλέδες έχουν κατακλύσει το δεύτερο πόδι και έχει γεμίσει ένα σωρό όμοια και κακόγουστα μπιτς μπαρ.

    Πέρυσι 15αύγουστο βρέθηκα στα Δράκεια στο Πήλιο με καλή παρέα στο σπίτι φίλης.Το μέρος είναι φανταστικό με απίστευτη θέα στον Παγασσιτικό.Όταν δε πήγαμε για μπάνιο στους Αγ.Σαράντα τότε είναι που είπα για πρώτη φορά στη ζωή μου ότι τελικά υπάρχει σα τη Χαλκιδική και ίσως λίγο καλύτερα.Άψογη θάλασσα παρά τον πολύ κόσμο, πολύ ωραίο μπιτς μπαρ με φιλικό και γρήγορο σέρβις,ωραίος και πραγματικά χαλαρός κόσμος.
    Έμεινα με τις καλύτερες εντυπώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύ σωστά..."Το πρώτο πόδι έχει ένα κεραμίδι από πάνω μέχρι κάτω"..Κάλα που έπεσε η οικονομική κρίση και το δάσος που κάηκε δεν έχει χτίστει όλο..Αν και πάλι πολλοί από τους γνωστούς άγνωστους εργολάβους είχαν αρχίσει να κατασκευάζουν κατοικίες(πόσες άλλες???) οι οποίες εμείναν όμως στην μέση...

    Το καλό με το πήλιο είναι ότι ενώ έχει αρκετή τουριστική κίνηση όλο το χρόνο δεν παρουσιάζει αυτό το χάλι της Χαλκιδικής..Έχει πολύ καλά μέρη που διατηρούν την γραφικότητα τους,μπαράκια που σέβονται πρώτα από όλα το τοπίο της περιοχής και φυσικά οι υπηρεσίες που σου παρέχει είναι υψηλότερου επιπέδου από ότι συμβαίνει στην αγαπήμενη μας Χαλκιδική...Φυσικά το οδικό δίκτυο έχει κάποια προβλήματα λόγω του ότι είναι βούνο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γκρεμίστε λοιπόν τα σπίτια σας εισβολείς Θεσσαλονικείς για να ξαναγίνει δάσος..
    Απορώ ποιοί είναι όλοι αυτοί που τη βουλιάζουν κάθε Σ/Κ με τόσο θάψιμο που πέφτει..Τη θέλουμε κοντά αλλά τη θέλουμε και παρθένα..Ε, λοιπόν, ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ!
    Φίλε ανώνυμε πράγματι πολύ ωραίο το Πήλιο και οι Αγ. Σαράντα ίσως η καλύτερη για μένα παραλία του, αλλά στον Μυλοπόταμο δε βρίσκεις να παρκάρεις ή να απλώσεις την πετσέτα σου, στο δρόμο για Χορευτό σχεδόν δε χωράνε δύο αυτοκίνητα, τα μποτιλιαρίσματα λόγω λεωφορείων είναι μόνιμα..Επίσης για την πλευρά που βλέπει Αιγαίο που είναι και η καλύτερη θέλεις 3 ώρες το ελάχιστο.. Στραβά υπάρχουν παντού, είναι πώς βλέπεις το ποτήρι κάθε φορά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μεχρι τα μεσα της δεκαετιας του 90' η κατσταση στην χαλκιδικη ηταν καλη απο εκει και μετα ομως το πραγμα χαλασε κυριως απο την οικιστικη εκρηξη που ακουλουθησε τα επομενα χρονια με αποκορυφωμα οτι συνεβη στα 00'..Δυστυχως για εμενα η χαλκιδικη οπως την ξεραμε εμεις η καπως παλοιοτεροι εχει "Πεθανη", δεν θυμιζη τιποτα απο την αγρια ομορφια που ειχε παλια (..70'ς,80'ς) και ουσιαστικα εχει καταστει ακομα μια προεκταση της θεσσαλονικης....Προσωπικα για εμενα δεν αξιζει πλεον η ταλαιποροια και τα υπερωγκα ποσα που θελεις για ενα απλο μπανιο μιας μονοημερης το καλοκαιρι, Αντιθετως μερη οπως η Ασπροβαλτα και οι παραλιες εξω απο την καβαλα ειναι επιλογες απειρος ποιο ωραιες και προσοιτες και χωρις καμια ταλαιπορια απο κινηση και μποτιλιαρισματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Είναι βέβαιο πως δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω...Η μεγάλη διαφωνία μου είναι γιατί η τουριστική - οικιστική αναπτύξη στην Χαλκιδική δεν μπορεί να συμβαδίζει με το σεβασμό στο περιβάλλον...Οι άνθρωποι που το σεβάστηκαν τώρα γεύονται τους καρπούς αυτού του σεβασμού..Αυτοί που το καταπάτησαν δημιούργησαν ένα "εκτρώμα"..Το καλό είναι πως με την Εγνάτια υπάρχουν πολλές καλές επιλογές για εξορμήσεις σε διαφορετικές και έξισου όμορφες παραλίες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. "Η μεγάλη διαφωνία μου είναι γιατί η τουριστική - οικιστική αναπτύξη στην Χαλκιδική δεν μπορεί να συμβαδίζει με το σεβασμό στο περιβάλλον..."
    Σαν απωθημένο μου ακούγεται, να με συγχωρέσεις! Η ανθρώπινη παρουσία οπουδήποτε στον πλανήτη, δεν συμβαδίζει με το περιβάλλον. Παντού μιλούνε για "εκτρώματα" - αλλά ξεχνάμε ότι χωρίς αυτού του είδους τα εκτρώματα δεν θα ζούσαμε ουτε καν σε σπηλιές.
    Όσοι διαμαρτύρονται για τις κατασκευές στο 1ο πόδι με τα "κεραμίδια", δεν έχουν ταξιδέψει ποτε, μα ποτέ στην Ισπανία με τους ορανοξύστες δίπλα στην παραλία (Benidorm, Candiz κλπ). Δεν έχουν δει τι γίνεται αυτή την περίοδο στην Κροατία, Τουρκία ή τι έχει γίνει στην Ιταλική Ριβιέρα.
    Το πρόβλημα της Χαλκιδικής, δεν είναι οι δρόμοι, τα "κεραμίδια", το μποτιλιάρισμα. Το τεράστιο πρόβλημα, το αναλύει επαρκώς ο φίλος μου ο Fil: είναι η αγένεια των επαγγελματιών του τουρισμού της, και οι καταπληκτικά υψηλές τιμές.
    Όσοι έχετε πάει στο "Κοχυ" (Πόρτο Καρράς), δεν έχετε πληρώσει για ένα καφέ 10 (ΔΕΚΑ) ευρώ το άτομο? Επίσης δεν έχουμε πληρώσει δωμάτιο, που να έχει 40-50 ευρώ το λίγότερο?
    Όταν στην Ibiza και το Caglari (Σαρδηνία) την περίοδο του Αυγουστου (high season) σου προσφέρεται σε αυτή την τιμή: Bed & Breakfast, free wi-fi (παντού), TV plasma και βέβαια ΟΛΑ τα ποτα στην παραλία ΔΩΡΕΑΝ (ξαπλώστρες, χυμοί, κοκτέιλς κλπ).
    Από όπου κι αν το δεις, το ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ στην Χαλκιδική (αλλά και σε όλη την Ελλάδα) είναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ, διότι οι ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, είναι ανύπαρκτη. Για να μην σας ταλαιπωρώ, συμφέρει για ΠΣΚ να πας με πλοίο στο Μπρίντεζι, παρά στην Χαλκιδική, το Πήλιο ή τις Σποράδες. Ρωτήστε τις τιμες και θα καταλάβετε! Σαν την Χαλκιδική, δεν έχει πουθενά αλλού, πράγματι: τόση αγένεια και τόσο κλέψιμο του τουρίστα, δεν νομίζω να γίνεται αλλού...
    Πολύ σοφά KourtGeo επέλεξες τον τίτλο του post "Σαν την Χαλκιδική έχει και αλλού!!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Κρητη με 60 ευρώ το δίκλινο πάνω στη Θάλασσα ,πισίνα πρωινό και δείπνο ατέλειωτα buffet,καθημερινό καθάρισμα δυο φορές τη βδομάδα σεντόνια πετσέτες WIFI δωρεάν,και φιλοξενία να βάλεις και στις τσέπες.Κάποτε θα πρέπει να μπεί ενα τέρμα στις ανύπαρκτες ντουζιέρες βρωμερά και τρισάθλια δωμάτια των 60 ευρώ ανύπαρκτο προσωπικό και αστρονομικές τιμές.....Η ανάγκη των Θεσσαλονικέων να είναι κοντά στο σπίτι τους ευτυχώς τελειώνει...Ελπίζω οι επιχειρήσεις να αλλάξουν χέρια αλλά αυτά τα χέρια να είναι τουλάχιστον ελλήνων και εξυπνότερα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια