Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

H Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης ΔΕΝ πρέπει να κλείσει...

Η Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα ίδρυμα κόσμημα για την πόλη μας που βοηθάει στην ουσιαστική εκπαίδευση, αποκατάσταση και προστασία των Τυφλών με απώτερο σκοπό την ομαλή ένταξη τους στην «Α(στερητικό)- κοινωνία» μας…Εκεί μαθαίνουν τα πρώτα τους βήματα ..Τα βήματα που θα τους Βοηθήσουν να κυκλοφορήσουν στην Ζούγκλα της απροσπέλαστης πόλης που εμείς δημιουργήσαμε και δημιουργούμε με την συμπεριφορά μας. Τα βήματα που θα τους αποτρέψουν να μείνουν αποκλεισμένοι σε ένα δωμάτιο …
Όμως η Σχολή Τυφλών απειλείται με λουκέτο, αφού 56 εργαζόμενοι στο ίδρυμα κήρυξαν επίσχεση εργασίας διεκδικώντας παράλληλα με την καταβολή των μισθών τους και την ίδια τη συνέχιση λειτουργίας του Ιδρύματος. Το έλλειμμα της σχολής αγγίζει τα 800.000 ευρώ και σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσει το 1.000.000 ευρώ.

Η Σχολή εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και είναι για όλη τη βόρεια Ελλάδα.. Ολόκληρη η Ελλάδα έχει δύο σχολές για τυφλούς η μία στην Αθήνα και η άλλη στην Θεσσαλονίκη με τη διαφορά πως στη σχολή της Αθήνας δεν δέχεται άτομα τα οποία έχουν περάσει τα 18. Το ιστορικό Ίδρυμα της Σχολής Τυφλών στη Θεσσαλονίκη παρέχει από το 1948 μέχρι σήμερα προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, κοινωνικής προστασίας και ένταξης σε άτομα με προβλήματα όρασης. Σήμερα εξυπηρετεί 360 άτομα. Στον παραπάνω αριθμό περιλαμβάνονται εκτός από τους εξωτερικούς και άτομα που διαμένουν ως οικότροφοι στη Σχολή και προέρχονται από γεωγραφικές περιοχές της μισής και πάνω χώρας.





Πώς φτάσαμε όμως ως εδώ?

Το ελληνικό Κράτος - πρότυπο έκανε και εδώ το θαύματα του.. Η ελληνική νοοτροπία οδήγησε το ίδρυμα εκεί που βρίσκεται.. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει αυτήν την στιγμή να βρω ποιος έφταιξε και φτάσαμε ως εδώ.. Είμαστε στο σημείο μηδέν και δεν είναι ώρα για εξηγήσεις και αναλύσεις.. Αυτήν την στιγμή πρέπει να σωθεί το ίδρυμα .. Αφού γίνει αυτό τότε πρέπει όλοι όσοι το οδήγησαν εκεί να αναλάβουν τις ευθύνες τους…Ναι γιατί επιτέλους αυτήν η λέξη «ΕΥΘΥΝΗ» πρέπει να βρει και την πραγματική αξία που της αναλογεί…


Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην μετατροπή του ιδρύματος προστασίας τυφλών Βορείου Ελλάδος-Σχολή τυφλών από ΝΠΙΔ σε Ν.Π.Δ.Δ. Η μετεξέλιξη του ιδρύματος από ΝΠΙΔ σε ΝΠΔΔ αποτελεί αντικείμενο συνεχών διεκδικήσεων τα τελευταία 20 - 25 χρόνια και αυτό γιατί θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος, δεδομένου ότι η οικονομική ενίσχυση που δίνεται από το Υπουργείο στο ίδρυμα θα λάβει τη μορφή σταθερής χρηματοδότησης μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. . Η πιο πρόσφατη προσπάθεια του ιδρύματος για μετατροπή του σε ΝΠΔΔ έγινε το καλοκαίρι του 2007 με την προώθηση από το Υπουργείο Υγείας σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, η οποία όμως τελικά δεν ψηφίστηκε…Το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θεωρεί αναγκαία την ικανοποίηση του αιτήματος για μετατροπή του ιδρύματος σε ΝΠΔΔ λόγω της σπουδαιότητας των υπηρεσιών που παρέχει το ίδρυμα στην ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδος και για λόγους ίσης μεταχείρισης με το αντίστοιχο ίδρυμα της Αθήνας, το οποίο έχει γίνει ΝΠΔΔ από το 1979. Από την άλλη πλευρά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την ικανοποίηση του αιτήματος για μετατροπή του ιδρύματος σε ΝΠΔΔ λόγω του μεγάλου κόστους που θα προκύψει επειδή θα μετακυλυθεί το σύνολο της χρηματοδότησης του ιδρύματος απευθείας στον κρατικό προϋπολογισμό (δαπάνες λειτουργίας, μισθοδοσίας, συνταξιοδότησης κλπ)και κυριότερο, επειδή με τη μεταβίβαση περιουσίας του ιδρύματος στο Δήμο Θεσσαλονίκης(άλλη ανώμαλια και αυτή), υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το δημόσιο να επιβαρυνθεί για δεύτερη φορά με το κόστος της στέγασης του ιδρύματος (νέο κτίριο ή απαλλοτρίωση του υφιστάμενου), λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το κτίριο είχε παραχωρηθεί δωρεάν από το Υπουργείο Οικονομικών το 1961.
Σε κάθε περίπτωση η μετατροπή του ιδρύματος σε ΝΠΔΔ αποτελεί θέμα άσκησης κοινωνικής πολιτικής ανεξαρτήτως κόστους.
Οργή, Αγανάκτηση και Θλίψη...
Σύσσωμο το κίνημα των τυφλών, των οικογενειών τους και των ατόμων με αναπηρία της χώρας, με οργή, αγανάκτηση και θλίψη καταγγέλλει το διαχρονικό εμπαιγμό που έχουν υποστεί οι τυφλοί της Βόρειας Ελλάδας, από όλους αυτούς τους εντεταλμένους φορείς της πολιτείας που είχαν και έχουν τη θεσμική και εκ του νόμου ευθύνη, για την τύχη της Σχολής Τυφλών στη Θεσσαλονίκη.
Αυτοί οι υπεύθυνοι έχουν όνομα και είναι οι κυβερνήσεις της χώρας, οι Νομάρχες και τα Νομαρχιακά Συμβούλια Θεσσαλονίκης, ο Δήμος και φυσικά οι Πρόεδροι και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της Σχολής Τυφλών. Τα θύματα όμως αυτής της κατάστασης είναι τα τυφλά παιδιά και τα τυφλά άτομα γενικότερα και οι οικογένειές τους, που για πάρα πολλά χρόνια είναι αντιμέτωποι με την πιο σκληρή και την πιο αναιτιολόγητη συμπεριφορά που έχει επιδείξει η πολιτεία σχετικά με το ζήτημα της Σχολής Τυφλών Βορείου Ελλάδας.

Άλλο ένα δυνατό χτύπημα στην υποτίθεται δωρεάν πρόνοια που πρέπει να δείχνει ένα κράτος είναι έτοιμο να γίνει πραγματικότητα.. Αλλό ένα δυνατό χτύπημα που προσπαθεί να γκεμίσει τα όνειρα τους και το σπίτι τους. Γιατί η σχολή τυφλών είναι το σπίτι τους. Έτσι το αποκαλούν. Οι πιο πολλοί μεγάλωσαν εκεί έμαθαν να διαβάζουν να κινούνται να χρησιμοποιούν υπολογιστές,να μαθαίνουν μουσική κ.α. Όλοι τους η ζωή είναι εκεί, οι φίλοι τους, οι άνθρωποι που αγαπάνε όλα…όλα

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΤΕΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ...ΚΑΝΕΝΑΣ..
Και να μην ξεχνάτε:
Όταν πλησιάζεις έναν τυφλό κάνε αισθητή την παρουσία σου...
Όταν πλησιάζεις έναν τυφλό πάρε έγκριση πριν βοηθήσεις...
Όταν πλησιάζεις έναν τυφλό επιδίωκε την επαφή των χεριών...
Όταν πλησιάζεις έναν τυφλό μην υψώνεις την φωνή σου (οι τυφλοί ακούν)!!
Όταν πλησιάζεις έναν τυφλό μην αποφεύγεις λέξεις όπως "κοίτα", "τυφλός"...
Όταν πλησιάζεις έναν τυφλό ανακοίνωνε την αποχώρηση σου...

6 σχόλια:

  1. Η Σχολή Τυφλών δεν πρόκειται να κλείσει. Θα βρεθεί και πάλι μία λύση. Ωστόσο, ακόμη μία φορά αναδεικνύεται η αδυναμία του κράτους να λύνει τα προβλήματα πριν αυτά γιγαντωθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέλω να κάνω 1 ερώτηση. Θέλω να βοηθήσω (εθελοντικά) αλλά επειδή σπουδάζω εκτός Θεσ/νίκης βρίσκομαι μόνο τα καλοκαίρια εδώ,υπάρχει κάποια εργασία? Εστω για αυτούς τους 2 μηνες.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. anwnymos poy spoudazeis ektos thessalonikhs sigxarhthia gia thn energeia s afth. k egw tha ithela na paw kapou na ergastw k na fanw dhmiourgikh ethelontika..an vevaia kalyptetai h stegash k ta vasika..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. γινε μελος ΕΔΩ http://www.facebook.com/group.php?gid=100719843314104 KAI ΚΑΛΕΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ...
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΤΥΦΛΩΝ...
    ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΥΦΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΩΡΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Paidia...phga k rwthsa,eimai o anwmimos ektos thes/nikhs. dn uparxei kamia ethelontikh douleia gia to kalokairi. Kaneis mia aithsh k s pairnoun apo to Septemvrio...Egw dustixws dn tha mporesw na voithisw..:) Kalh epituxia stous epomenous:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν επιθυμειτε να γινετε εθελοντες, ενημερωθειτε στα κατα τοπους παραρτηματα του Ελληνικου Ερυθρου Σταυρου. Βεβαια πρεπει να περασετε ενα διαστημα με συγκεκριμενα μαθηματα που πρεπει να παρακολουθησετε αλλα το αποτελεσμα ειναι αισιοδοξο γιατι παντα καποιος καπου χρειαζεται βοηθεια. Ο Ερυθρος Σταυρος συνεργαζεται με την σχολη τυφλων απ οσο ξερω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια