Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Παξοί: Ένας παράδεισος…σε λάθος χέρια

Παρότι το blog είναι αμιγώς Θεσσαλονικοκεντρικό, δεν άντεξα στον πειρασμό για ένα Post βάσει της 5ήμερης παρουσίας μου στο νησί των Παξών. Η άφιξη στο νησί σε προϊδεάζει για κλασικό νησί του Ιονίου με μία ιδιαιτερότητα ως προς τη μορφολογία του λιμανιού. Η αποβίβαση από το καράβι φανερώνει το πρώτο σημαντικό πρόβλημα οργάνωσης και σεβασμού του επισκέπτη: Οδική σήμανση.
Στο νησί οι πινακίδες είναι είδος πολυτελείας αλλά και όταν δεις καμία δεν είναι να την εμπιστεύεσαι και απόλυτα. Κοντολογίς οι πινακίδες αφορούν κυρίως στην εύρεση της χώρας (Γάιος) και δύο άλλων χωριών (Λόγγος – Λάκκα). Πέραν αυτών τίποτα γι’αυτό και αν μένεις πχ σε κάποιον οικισμό δεν υπάρχει περίπτωση να τον βρεις αν δε ρωτήσεις.

Βέβαια και να ρωτήσεις δεν ξέρεις τι είδους απάντηση θα εισπράξεις…και αυτό ακριβώς είναι το θέμα με τους Παξούς: Η αγένεια και η διάθεση αρπαχτής των ντόπιων.

Για να μην μακρηγορώ απαριθμώ χαρακτηριστικά:

• Απαιτείται πολύ προσεκτική έρευνα για το δωμάτιο διαμονής. Οι φωτογραφίες στο Internet είναι άκρως παραπλανητικές (αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε δωμάτιο μετά το πρώτο βράδυ), ενώ και οι τηλεφωνικές διαβεβαιώσεις των ιδιοκτητών είναι να’χαμε να λέγαμε. Η σχέση ποιότητας-τιμής στα δωμάτια ανακηρύσσεται πανηγυρικά η χειρότερη όσων καλοκαιρινών προορισμών έχω επισκεφθεί. Ενδεικτικά οι παρακάτω Φώτο από το πρώτο δωμάτιο το οποίο αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε κακήν κακώς.
Μπάνιο για χόμπιτ
Κλιματισμός made in paxos
(Ο θόρυβος που παράγει το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι ασύλληπτος..)

Αυλή φρούριο για να μην περνάει αέρας ούτε για πλάκα
Στα ανωτέρω συνυπολογίστε και την ουσιαστική απουσία πατώματος, καθώς αυτό συνεχιζόταν ως είχε από την κοινή αυλή, το αποπνικτικά χαμηλοτάβανο του δωματίου, την απουσία έστω ενός μαχαιριού (παρότι το site αναφέρει «πλήρως εξοπλισμένα») και φυσικά την απουσία χώρου απόθεσης αποσκευών και καταλήξτε στα συμπεράσματά σας…
Αρχική τιμή δωματίου: 80€!!!

• Συνεχίζουμε με άλλες εκφάνσεις της παξιώτικης φιλοξενίας. Οι κάτοικοι των Παξών θεωρούν ότι κάποιες συνήθειες της δημόσιας καθημερινότητάς τους που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ τους πρέπει να τους γνωρίζει και ο επισκέπτης αγνοώντας ότι αυτός δε μένει εκεί! Προσέξτε την παρακάτω φωτογραφία από την περιοχή της Λάκκας στην είσοδο του χωριού.

Ή εγώ είμαι χαζός ή όντως αυτή η πινακίδα (παρεμπιπτόντως δε νομίζω να υφίσταται τέτοια στον ΚΟΚ) αυτό που υποδηλώνει υποθετικά είναι ότι μετά τις 19:00 απαγορεύεται να μπεις στο χωριό με το αυτοκίνητό σου. Όχι όμως και να βγεις..!!!! Ε ναι λοιπόν μετά τις 19:00 κλειδώνει μία μπάρα και δεν μπορείς να φύγεις αν είσαι μέσα στο χωριό και η αντίδραση όταν ψάχνεις κάποιον υπεύθυνο; «Μα καλά δεν τις βλέπετε τις πινακίδες;», «Τις βλέπουν οι Άγγλοι και δεν τις βλέπουν οι Έλληνες..», «Ψάξε να βρεις τον τάδε ή τον δείνα στην τάδε ταβέρνα να σου ανοίξει αν τον πετύχεις στα καλά του» κλπ.. Συγνώμη αλλά από πότε ιδιώτης έχει το «κλειδί» της πόλης και εξαρτάσαι από το εάν θα είναι στα καλά του για να φύγεις και να μην ξεμείνεις εκεί..;

Προσέξτε επίσης την παρακάτω φωτο.

Ο δρόμος ξεκινάει από τη δεξιά άκρη της φωτογραφίας επομένως στη δεξιά πλευρά του δρόμου δεν υπάρχει όπως φαίνεται καμία πινακίδα απαγορευτική στάθμευσης, όμως αν παρκάρεις στο ελεύθερο κομμάτι που φαίνεται κάτω από την ταμπέλα ετοιμάσου για πρόστιμο 200€, γιατί; Μα γιατί από κει περνάει το λεωφορείο και δε μπορεί να στρίψει, πού ζεις;;; Συγνώμη που δεν το ήξερα…(να ευχαριστήσω την κυρία που με ενημέρωσε και γλίτωσα το 200ευρω).
Μερικά ακόμη σκόρπια σχόλια
• Οι καθαρίστριες μάλλον έχουν εντολή να μπουκάρουν ό,τι ώρα θέλουν για να καθαρίσουν το δωμάτιο γιατί δεν εξηγείται η συνεχόμενη εμφάνιση του φαινομένου…Μάλιστα αν τολμήσεις να ισχυριστείς ότι θα φύγεις σε λίγο λαμβάνεις την απάντηση «μα έχω τελειώσει από τα υπόλοιπα δωμάτια και πρέπει να φύγω..»
• Το φαγητό είναι πανάκριβο όπου σταθείς..
• Η μετακίνηση στους Αντίπαξους επίσης (10€ με επιστροφή το άτομο για 10-15 λεπτά απόσταση σε ασφυκτικά γεμάτη βάρκα την οποία φυσικά περιμένεις να γεμίσει για να φύγει). Πάντως η επίσκεψη αυτή αξίζει τον κόπο.
• Το νησί είναι καταπληκτικό από άποψη φυσικής ομορφιάς και είναι όντως κρίμα να έχει αφεθεί στα χέρια τέτοιων αγενών ντόπιων.
• Το νησί προτείνεται για γυναικοπαρέες προς αναζήτηση συντρόφου καθώς οι ντόπιοι είναι φανατικοί λάτρεις του καμακιού και είναι ολοφάνερο από την πρώτη στιγμή ότι όλο το χειμώνα πλακώνονται στα γυμναστήρια χάριν των καλοκαιρινών εξορμήσεων.
• Ο καφές και το ποτό είναι πολύ φθηνά, καμία σχέση με την πανάκριβη στο θέμα αυτό Χαλκιδική (4,5€ ο φρέντο στην παραλία, έλεος!!)
• Από διπλανή παρέα ντόπιων ακούσαμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει χαλάσει το πράγμα στο νησί διότι έρχονται αναλογικά περισσότεροι…Έλληνες…!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Αλόννησος και πάλι Αλόννησος…

13 σχόλια:

  1. Και να φανταστείς ότι προχτές ξεκίνησε για εκεί ένας φίλος μου. Ε ρε, κρίμα, δεν τον πρόλαβα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν έχω πάει Παξούς για να σχολιάσω κάτι, αλλά προσυπογράφω το συμπέρασμα!!! Η Αλόννησος είναι φανταστική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να προσθέσουμε επίσης σ' όλα τ' αρνητικά, ότι για να φτάσεις στις μισές και παραπάνω παραλίες του νησιού, πρέπει να περάσεις είτε μέσα από κάποιο ξενοδοχείο, είτε από κάποια ταβέρνα, εισπράτοντας και τ' ανάλογα "στραβά" βλέματα των ιδιοκτητών - σερβιτόρων - υπαλλήλων - πελατών. Ένα βράδυ κατάφερα να μείνω (κι αυτό γιατί δεν είχε καράβι πριν τις 07:30 το πρωί), δεν τους έκανα τη χάρη να πάω σε δωμάτιο, αλλά την έπεσα στην παραλία με υπνόσακο. Όταν πήγα να βγάλω εισιτήριο, το ανέφερα τυγχαία στην κοπέλα στο πρακτορείο και η απάντησή της ήταν "καλά που δεν σε πήραν πρέφα"!!! Το ποιοί και γιατί δεν το κατάλαβα, αλλά ευτυχώς οι τραγικότερες 21,5 ώρες διακοπών τελείωναν πολύ σύντομα, οπότε η μαύρη πέτρα είχε ήδη αρχίσει την πτώση της όπισθέν μου...

    Και συνυπογράφω...

    Αλόννησος και πάλι Αλόννησος
    Σαμοθράκη και πάλι Σαμοθράκη
    Ελαφόνησσος και πάλι Ελαφόνησσος (και γενικά όλη η Λακωνία, οι άνθρωποι είναι καταπληκτικοί)
    Άι Στράτης και πάλι Άι Στράτης
    Χαλκιδική και πάλι Χαλκιδική (για συγκεκριμένα σημεία και μακριά από τον πολιτισμό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. File fil gia akoma mia fora einai faneri mesa apo to blog i adunamia tou ellinikou tourismou..blepe sxolia gia xlkidiki..nomizo oti opos exei dimiourgithei enosi katanaloton ..i ellada logo tourismou na dimiourgisei tin enosi touriston kai opou iparxei paratypia kai blakeia na sampotarontai amesa meri kai ipiresies mexri na diorthothoun..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @kostis1993

    Δεν είναι και απαραίτητο ότι θα περάσει χάλια, αφενός γιατί μερικοί είναι πιο cool απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές και αφετέρου γιατί μετά την πρώτη μέρα αντιλαμβάνεσαι τι παίζει και προσαρμόζεις ανάλογα τη συμπεριφορά σου…Όλα αυτά βέβαια επειδή το νησί αξίζει πολύ από ομορφιά διαφορετικά δε θα άξιζε να κάτσει κανείς ούτε μέρα!

    @biologion

    Η Αλόννησος είναι το τελευταίο κάστρο ποιότητας – τιμών – ομορφιάς κλπ…Προτείνω τα διαμερίσματα Ηρώ στη Στενή Βάλα και φυσικά την πάμφθηνη ψαροφαγία.

    @Ελλ.Παν

    Τις πρώτες 24 ώρες ήμουν στην κατάστασή σου…Μετά διορθώθηκε κάπως το πράγμα κυρίως επειδή απέφυγα τις παγίδες (το νησί είναι μικρό και τα καταλαβαίνεις όλα αμέσως). Πάντως σε καταλαβαίνω απόλυτα, το πρώτο βράδυ έφτασα πολύ κοντά στην αναχώρηση…

    @Doelitis
    Υποτίθεται υπάρχει προστασία μέσω τουριστικής αστυνομίας κλπ, αλλά το θέμα είναι να καταγγείλεις ποιόν και σε ποιόν…Αυτόν που σε κοροϊδεύει σε αυτόν που το βράδυ μπορεί να τα πίνουν μαζί ή ακόμη να είναι και συγγενείς; Σε τόσο μικρά μέρη έχει αποδεχθεί ότι τα έχουν κάνει πλακάκια οι ντόπιοι και δε βγάζεις άκρη…Ένα μέσο δυσφήμησης είναι το Internet (Tripadvisor κλπ) το οποίο όλο και περισσότεροι συμβουλεύονται πριν πάνε κάπου, αλλά συνήθως παραβλέπουν τα αρνητικά σχόλια λόγω υποκειμενικότητας, σου λέει εμένα μπορεί να μου αρέσει κλπ, άσε που πολλοί αποδεδειγμένα γράφουν ό,τι να’ναι, δηλαδή εκθειάζουν κάτι χωρίς να το αξίζει…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες διαβάζω συνεχώς τέτοιου είδους καταγγελίες! Είναι πολύ κρίμα που στα τουριστικά μέρη προσπαθούν όλοι να βγάλουν το καλοκαίρι ό,τι δεν βγάζουν ολόκληρο το χρόνο προσβάλοντας τη νοημοσύνη μας!

    Και αυτήν την απαξίωση του Έλληνα τουρίστα δεν μπορώ ούτε να την καταλάβω ούτε να την δικαιολογήσω! Είμαι σίγουρη ότι σε πολλά μέρη τους ξένους φέρονται καλύτερα απ'ό,τι σε μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ειμαι κατα της ελλαδας απο τοτε που εμεινα εξωτερικο 10χρονια κ αναγκαστηκα να γυρισω.Πιστευω πως εχουμε πολλα καλα αλλα εχουν θαφτει πλεον μεσα στην αηδια της μαζας.αυτες ειναι οι γυφτιες του ελληνα κ εχει το θρασος να κοικιαζει τετοια δωματια.στους ξενους μπορει να φερονται καλυτερα αλλα κ οι ελληνες ειναι απαισιοι σε συμπεριφορα οποτε ο,τι γινεται ειναι γιατι το αξιζουμε.μονοι μας βγαλαμε τα ματια μας απο πολλες αποψεις οποτε πληρωνουμε τα σπασμενα...αν δουλευε κατι σε αυτην την ηλιθια χωρα θα γινοταν μια καταγγελια που θα τους σηκωνε ο διαολος ολους αυτους που εχουν το θρασος να νοικιαζουν τετοιες αηδιες.οι ξενοι μπορει κ ν ανεχονται γιατι ειναι 15μερες κ κατι πρωτογνωρο γι αυτους οποτε το βλεπουν κ σαν περιπετεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μάλλον υπερβάλλει ο καλός φιλος μάς δίοτι το μεγαλυτερο ποσοστό αυτών που έρχονται στο νησί δεν θα συμφωνούσαν μαζίτου ......μαλλον θα θεωρεί ηλιθιους τους υπολοιπους φιλους του νησιού που επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο ή έχουν σε αυτο εξοχικες πολυτελεις κατοικίες.....κρίμα καταδικάζει έτσι τους κατοικους ενός νησιού....ενώ αυτός είναι ο έξυπνος......και κριτικάρει .....o ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πργματικα θλιβομαι που υπαρχουν τετοιοι ανθρωποι.Ευτυχως που οι περισσοτεροι θεσσαλονικεις που ερχονται στο νησι μας ειναι υπεροχοι!!!!!Ακομα και αν συναντησεις αγενεις ανθρωπους { που και στο δικο σας τοπο υπαρχουν σιγουρααα}δεν χαρακτηριζονται και οι 2500 μονιμοι κατοικοι των Παξων!Στη θεσσαλονικη που ερχομαι συχνα λογω κουμπαριας με γνωστη αθλητριας της πολης εχω πληρωσει ξενοδοχειο ΑΘΛΙΟ 87 ΕΥΡΩ την μερα και εχω φαει επισησ χαλια.Ομως δεν μπηκα ποτε στην διαδικασια να δυσφημισω την πολη σας μεσω ενος blog.Ως αναφορα την\τον ΕΛΛ.ΠΑΝ ασ μου δειξει στο χαρτη του google σε ποιες απο τις παραλιες του νησιου δεν ειχε ελευθερη προσβαση.Γραψε μυθιστορημα καλυτερα ανθρωπε μου δεν ειναι αναγκη να γραφεις οτι μαλακια σου κατεβει.ΕΛΕΟΟΟΣΣΣΣΣΣ με τα ψεματα.Τουλαχιστον στους Παξους ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ.ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΑ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΑΓΑΖΙΑ\ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ.Και να μην ξεχασω να αναφερω οτι στα 19 χρονια που ασχολουμαι με τον τουρισμο εχω γνωρισει απιστευτους και αξιολατρευτους ανθρωπους πλουσιους και φτωχους οπως επισης και κομπλεξικους -νεοπλουτους που νομιζουν οτι σου κανουν μεγαλη τιμη που τους εχεις πελατες και πρεπει να τους κανεις υποκλιση επειδη σε θεωρουν κατωτερο.ΕΣΕΙΣ λοιπον που κανετε κριτικη και που καλως κανετε τις περισσοτερες φορες φροντιστε με τα λεγομενα σας να γινονται καποιοι ανθρωποι καλυτεροι και οχι να σαμποταρετε ενα ολοκληρο νησι.Ειστε οι ιδιοι που αν σας ρωταγαμε πριν 10 χρονια που βρισκεται το νησι των παξων θα λεγατε νοτια της Καρδιτσας!!!ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΙΔΕΑ ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΑΣ ΕΔΩ ΟΠΟΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πραγματικα λες βλακεις(και ας μου επιτραπει η εκφραση διοτι δε μπορω να βλεπω τετοια....)Ειμαι απο Θεσσαλινικη αλλα ζω στους Παξους τα τελευταια δυο χρονια.Απο την πρωτη στιγμη το λατρεψα αυτο το νησι.Παρα τα οσα 'λαθη' μπορει να βλεπεις εσυ με την ρηχη σου ματια ειναι ενα νησι με πολυ αξιολογους ανθρωπους,με απειρες ομορφιες που σε αιχμαλωτιζει απο την πρωτη στιγμη. Το χειμωνα εχει πολλες δυσκολιες αλλα ακομα κι ετσι δε θα το αλλαζα για πουθενα αλλου. Εχω ζησει και αλλου αλλα σαν τους Παξους δεν εχει. Το χειμωνιατικο τοπιο του ειναι κατι το εξωπραγματικο,αγριο και καθυλωτικο και το καλοκαιρινο του σαν να βρισκεσαι στον παραδεισο. Τις παραλιες του δεν τισ εχω δει πουθενα(και εχω γυρισει σε πολλα νησια του Αιγαιου και Ιονιου καθως και στη στερια)Οι ανθρωποι ειναι φιλοξενοι και φιλικοι και κανουν οτι μπορουν για τον τοπο τους με τον καλυτερο δυνατο τροπο και τα μεσα που διαθετουν.Αν μεσα σε ολη αυτη την ομορφια εσυ διεκρινες αυτα που εβαλες παραπανω τοτε δεν εχω παρα να παρατηρησω με μεγαλη μου λυπη οτι εισαι πολυ ρηχος. Λυπαμαι πραγματικα πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. το ότι βρηκατε δωματιο χαλια συμφωνω ...όμως δεν είναι όλα όπως τα παρουσιάζετε . τα παραλετε...............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσυπογράφω. Τα περισσότερα μαγαζιά και καταλύματα είναι υπερτιμημένα και οι τιμές δεν αντιστοιχούν ούτε στην ποιότητα,ούτε στην εξυπηρετηση.

      Διαγραφή

iLove σχόλια