Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

12 Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης. Όταν οι πολίτες παίρνουν την τύχη στα χέρια τους

Ήταν Σάββατο θυμάμαι …Σάββατο αρχές καλοκαιριού (05/06) όταν μετά από 6 χρόνια άνοιξαν ξανά οι πόρτες του 12ου δημοτικού σχολείου.. Μην φανταστείτε ότι είχε ανακαινιστεί και είχε ταχτοποιηθεί για να ξανά φιλοξενήσει τα παιδιά της γειτονιάς.. Που τέτοια πράγματα στην Ελλάδα.. Η Ελλάδα ζει και αναπνέει για την διασκέδαση.. Κέντρο νυχτερινό ήταν να γίνει…Κέντρο.. Πως από κοιτίδα παιδείας και πολιτισμού ένα κτίριο που ανήκει στην αρχιεπισκοπή παρακαλώ , μπορεί να μετατραπεί σε νυχτερινό κέντρο την ίδια ώρα που η περιοχή έχει άμεση ανάγκη για σχολική στέγη..? Στην Ελλάδα όλα γίνονται…
Κι όμως το 12ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης διαγράφει όλους αυτούς τους μήνες την δίκη του πορεία.. Μια πορεία που δείχνει πως με την συμμετοχή και την συνεργασία μας όλα μπορούν να αλλάξουν… Και πραγματικά νιώθω περήφανος για αυτήν την μικρή γειτονιά στην καρδιά της πόλης..
Το περασμένο καλοκαίρι στα πλαίσια διαμαρτυρίας με μοναδικό σκοπό την επαναλειτουργία του 12ου δημοτικού σχολείου, οι κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν πολιτιστικές εκδηλώσεις στην αυλή του σχολείου ενώ εδώ και 4 μήνες αποφάσισαν την λειτουργία του εσωτερικού χώρου του σχολείου.. Είναι κανείς να απορεί για το μέγεθος της κινητοποίησης και την όρεξη που δείχνουν τα μέλη της ανοιχτής συνέλευσης των κατοίκων περιοχής Ευζώνων-Φαλήρου-Σχ.Τυφλών Θεσσαλονίκης.. Τα λόγια είναι περιττά... Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους..Τα έργα είναι πια φανέρα σε όλους...
Έτσι ένα από τα ομορφότερα κτίρια της πόλης μας που μαράζωνε αφημένο στην τύχη του τα τελευταία 6 χρόνια αποτελώντας εστία μόλυνσης στην περιοχή άρχισε να αναγεννιέται από τις στάχτες του.. Άρχισε να ξανά χτυπάει η καρδιά του.. Μέσα σε 4 μήνες μετατράπηκε το “12ο” σε έναν ελεύθερο κοινωνικό χώρο και χώρο ελεύθερης μάθησης. Εκεί όλοι μας γινόμαστε και δάσκαλοι και μαθητές έξω από το πλαίσιο του επαγγελματισμού και του κέρδους όπως αυτό ορίζεται μέσα από την εμπορική συναλλαγή. Κέρδος μας είναι η ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και η ελεύθερη ανταλλαγή της. Κάθε Τετάρτη στις 19:00 πραγματοποιείται ανοιχτή διαχειριστική συνέλευση.
Που ακριβώς όμως είναι το σχολείο και πως μπορείτε να το επισκεφτείτε ?
Το σχολείο βρίσκεται στην περιοχή Ευζώνων, Βασιλέως Γεωργίου και Μπιζανίου γωνία. Από ανατολικά μπορείτε να φτάσετε με τα Λεωφορεία 3, 5, 6, 33, 39, 8 (στάση Ευζώνων επί της Βασιλέως Γεωργίου)και 7, 10, 11, 31, 58 (στάση Ευζώνων επί της Λεωφ. Στρατού) ενώ από δυτικά: 3, 5, 6, 33, 8 (στάση Ευζώνων επί της Λεωφ. Νίκης) και 7, 10, 11, 31, 39, 58 (στάση Ευζώνων επί της Λεωφ. Στρατού).

Ο χώρος πλέον έχει μεταμορφωθεί.. Έχουν γίνει οι απαραίτητες προσπάθειες εξωραϊσμού και πλέον στον χώρο λειτουργούν, Παιδότοπος ,Καφενείο ,Βιβλιοθήκη, Γυμναστήριο, Θεατρικό εργαστήριο ,Στούντιο , Χαριστικό παζάρι , Εργαστήριο H/Y
Επιπλέον στο χώρο γίνονται , ελεύθερα μαθήματα τραγουδιού και μουσικής, φωτογραφίας για αρχαρίους και ιαπωνικών. Ο χώρος της Δανειστικής Βιβλιοθήκης είναι έτοιμος. Φυσικά όποιος/α επιθυμεί να δωρίσει βιβλία πάσης φύσεως παρακαλείτε να επικοινωνήσει μαζί με τους υπευθύνους ή να περάσει από το σχολείο. Επιπλέον όποιος/α επιθυμεί να βοηθήσει στο στήσιμο της αίθουσας υπολογιστών μπορεί να φέρει σκληρούς δίσκους, κάρτες μνήμης, ήχου, επεξεργαστές, ηχεία, εκτυπωτές και ό,τι άλλο επιθυμεί καθημερινά στον χώρο του σχολείου (οθόνες υπάρχουν αρκετές). Εάν δεν μπορείτε να μεταφέρεται το υλικό μπορείτε απλά να επικοινωνήσετε στο e-mail: libre12o@gmail.com και να έρθουν να τα πάρουν αυτοί.. Τέλος ξεκινούν και συναντήσεις θεατρικής ομάδας που καθορίστηκαν για Κυριακή στις 18:00, Τρίτη στις 18:00, και ως εναλλακτική Πέμπτη στις 18:00.
Όλοι πρέπει να βοηθήσουν αυτήν την προσπάθεια…Σήμερα υπάρχει νέο κάλεσμα για τον εμπλουτισμό προγράμματος δραστηριοτήτων στις 19:00. Για όσους ενδιαφέρονται να προσφέρουν κάποια γνώση αλλά και για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν κάτι. Γίνεται λοιπόν συμμέτοχοι στην προσπάθεια και όχι αμέτοχοι...
Στοιχεία επικοινωνίας
Mail σχολείου: libre12o@gmail.com
Μαθήματα φωτογραφίας-φωτογραφική ομάδα: photolibre12o@gmail.com
Μαθήματα τραγουδιού και μουσικής: cantolibre12o@gmail.com
Μαθήματα Ιαπωνικών: 6976142139

3 σχόλια:

  1. Κάτι τέτοιο εννοούσα Kourtgeo μου, όταν έλεγα στο σχόλιο για τα έργα ότι ελπίζω! Συγχαρητήρια σε όλους που προσπαθούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σημαντικό λάθος στο άρθρο είναι ότι το εγχείρημα παρουσιάζεται να πραγματοποιήθηκε από την ανοιχτή συνέλευσης των κατοίκων περιοχής Ευζώνων-Φαλήρου-Σχ.Τυφλών, κάτι που δεν ισχύει, αν και υπάρχουν αρκετά μέλη της συνέλευσης που συμμετέχουν στο εγχείρημα και υπάρχει γενικά η αποδοχή του εγχειρηματος από τη μεγάλη πλειοψηφία της συνέλευσης και τη γειτονιάς γενικότερα. Κατά τα άλλα το άρθρο είναι σωστό, και τα περισσότερα κείμενα υπάρχουν από το blog του "Σχολείου για τη μάθηση της ελευθερίας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλά συγχαρητήρια και μπράβο στα παιδιά! Γίνεται πραγματικά μια πολύ καλή δουλειά και μια αξιόλογη προσπάθεια. Μακάρι να υπήρχαν περισσότερες τέτοιες πρωτοβουλίες στην πόλη μας. Θα ήταν πολλά πράγματα καλύτερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια