Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Let's CouchSurfing!!! Ταξιδέψτε και γνωρίστε τον κόσμο από καναπέ σε καναπέ!

Όταν δεν μπορείς να ταξιδέψεις στον κόσμο, υποδέξου τον κόσμο σπίτι σου με το καναπεδό σερφάρισμα ……Η λύση στην οικονομική κρίση είναι εδώ και σε περιμένει να την ανακαλύψεις…
Θέλεις να γνωρίσεις όλον τον κόσμο χώρις να πληρώσεις σάλιο σε ξενοδοχεία και hostel? Θα είχες ποτέ την ευκαιρία να φιλοξενήσεις ποτέ στον καναπέ σου ταξιδιώτες από τις πέντε ηπείρους? Πώς σου φαίνεται αν κάποιο πρωί ακούς το «καλημέρα» σε διαφορετική γλώσσα πίνοντας καφέ με ανθρώπους από όλο τον κόσμο? Τρομακτικό? Μπορεί… Τυχαίοοοοο δεν νομίζω…
Το couch surfing είναι μία νέα τάση για την Ελλάδα μιας και δεν είναι τόσο διαδεδομένη σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο. Γνωρίστε λοιπόν αυτήν την νέα τάση και αποφασίστε απο μόνοι σας αν μπορείτε και επιθυμείτε να ακολουθέτε το καναπεδο σερφάρισμα....

Τι είναι όμως το Couchsurfing?

Το πρότζεκτ CouchSurfing είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών φιλοξενίας, με κατά προσέγγιση 1.4 εκατομμύρια μέλη σε 231 χώρες. Σύμφωνα με το Alexa Internet είναι σήμερα η πιο συχνά επισκεφθείσα υπηρεσία φιλοξενίας στο Ιντερνέτ, με κατά μέσο όρο περισσότερες από 30 εκαττομύρια ημερήσιες επισκέψεις.

Ουσιαστικά μιλάμε για ένα «κίνημα» εθελοντικής ανταλλαγής φιλοξενίας.. Ενός εντυπωσιακού εναλλακτικού κοινωνικού φαινομένου με παγκόσμια εξάπλωση! Η ιδέα είναι πολύ απλή στη σύλληψή της: οποιοδήποτε μέλος μπορεί να ζητήσει φιλοξενία οπουδήποτε στον κόσμο, από μέλη που έχουν δηλώσει ότι έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τον καναπέ τους! Η κατ΄οίκον φιλοξενία είναι απολύτως θέμα συμφωνίας ανάμεσα στον οικοδεσπότη και τον φιλοξενούμενο, καθώς και η διάρκεια και η φύση της.

Το couchsurfing δεν είναι απλώς ένα μέσο δωρεάν φιλοξενίας, είναι ένα μέσο που ενώνει τον κόσμο. Φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Είναι ένας τρόπος να δούμε τον κόσμο κα να γνωρίσουμε ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα και γλώσσα.

Το σύνθημα της αποστολής του CouchSurfing είναι "Participate in Creating a Better World, One Couch at a Time".

Μια απλή εγγραφή στη διαδικτυακή κοινότητα του couchsurfing σας φέρνει μπροστά σε αναρίθμητα μέλη που ζουν στο εξωτερικό και ονειρεύονται τον ελληνικό καναπέ σας. Άλλοι πάλι είναι πρόθυμοι να «στρώσουν» τα δικά τους ντιβάνια για να φιλοξενήσουν την αρχοντιά σας σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Πολύ απλά, το καναπεδο-σερφάρισμα δεν αποτελεί μοναδική εμπειρία μόνο για τον φιλοξενούμενο, αλλά και για τον οικοδεσπότη, γιατί του προσφέρει ένα παράθυρο στον κόσμο! Η ευκαιρία να γνωρίσεις έναν, κατά τεκμήριο ενδιαφέροντα και φιλικό, ταξιδιώτη με τρόπο κάπως ουσιαστικότερο από μια συνάντηση σε κάποιο κοινωνικό γεγονός, είναι ο βασικός λόγος που κάνει μεγάλο ποσοστό των μελών να αποδέχονται ολοένα και τακτικότερα τις ουκ-ολίγες καναπεδο-αιτήσεις!

Πως γίνεσαι όμως couchsurfer ?

Μέσω της ιστοσελίδας οποιοσδήποτε θέλει, μπορεί να «γραφτεί», δηλαδή να φτιάξει, χωρίς κανένα κόστος, ένα προσωπικό προφίλ, γράφοντας μερικές πληροφορίες για τον εαυτό του και προσθέτοντας, αν το επιθυμεί, και μερικές φωτογραφίες. Μετά, απλά χρησιμοποιεί τα εργαλεία αναζήτησης για να βρει τον καναπέ που του ταιριάζει. Φυσικά για να προκύψει η φιλοξενία είναι απαραίτητη η συγκατάβαση του «οικοδεσπότη», αφού τα πάντα είναι εθελοντικά και τίποτα υποχρεωτικό. Επομένως, επικοινωνία μεταξύ των μελών καλό είναι να υπάρχει μερικές εβδομάδες πριν το ταξίδι.Σημαντικό στοιχείο αποτελούν τα groups που έχουν δημιουργηθεί από τα ίδια τα μέλη και καλύπτουν μια πληθώρα διαφορετικών ομάδων. Από πολιτικές ομάδες, μέχρι ομάδες που ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους για φθηνά αεροπορικά εισιτήρια, ομάδες για την τέχνη ή αθλητικών δραστηριοτήτων. Άλλωστε αν πιστεύετε ότι κάτι δεν σας καλύπτει μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε τη δικιά σας ομάδα και να καλέσετε άλλα μέλη να συμμετέχουν σε αυτή.Αυτή τη στιγμή λειτουργούν για την Ελλάδα το Group “Greece” με περίπου 2448 μέλη ενώ υπάρχουν 125 περίπου couchsurfers από την Θεσσαλονίκη...Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν εκατομμύρια couch surfers και σύμφωνα με τα στατιστικά του www.couchsurfing.com κάθε ώρα γίνονται περίπου 206 νέες εγγραφές μελών. Τα στοιχεία ανανεώνονται κάθε λίγες ώρες.

Είναι ασφαλές?
Η ασφάλεια αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το couchsurfing.com, τόσο για τους οικοδεσπότες όσο και για τους φιλοξενούμενους. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που εξασφαλίζουν την ασφάλεια:
Α) Verification. Πιστοποιεί την διεύθυνση του μέλους δείχνοντας έτσι ότι είναι ένα υπαρκτό πρόσωπο, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγεται η πιθανότητα πλαστοπροσωπίας.
Β) References. Το πιο ουσιαστικό εργαλείο, που συμβάλει στην εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών, είναι αυτό των συστάσεων (references). Στον προσωπικό χώρο των μελών υπάρχει ένα πλαίσιο όπου άλλα μέλη μπορούν να κάνουν συστάσεις αναφέροντας στοιχεία από την εμπειρία της φιλοξενίας σε αυτά ή από την προσωπική τους γνωριμία. Τα σχόλια μπορεί να είναι αρκετά ενημερωτικά για το άτομο όπου επιδιώκεις να φιλοξενηθείς και επειδή το μέλος δεν έχει την δυνατότητα να επέμβει σε αυτά έχουν αρκετή αξιοπιστία. Τα μέλη που διαθέτουν αρκετές συστάσεις από άτομα και των δυο φύλων, διαφορετικών εθνικοτήτων και ηλικιών είναι αρκετά σίγουρο ότι, όχι μόνο δεν αποτελούν κίνδυνο, αλλά και ότι θα κάνουν την φιλοξενία μια αξέχαστη εμπειρία!
C) Υπάρχουν πρόσθετα στοιχεία όπως το ποσοστό μηνυμάτων στα οποία έχει απαντήσει το συγκεκριμένο μέλος, οι σχέσεις με άλλα μέλη (connections), όπου βλέπεις για το άτομο που σε ενδιαφέρει, ποια άλλα μέλη γνωρίζει προσωπικά και πόσο δυνατή είναι αυτή η σχέση, και αλλά οι εγγυήσεις (vouching), που αποδίδουν στα νεότερα μέλη, παλαιότερα μέλη που είναι απολύτως έμπιστα για τους ιδρυτές και διαχειριστές της ιστοσελίδας.
D) Τέλος υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες από την σελίδα του couchsurfing έτσι ώστε να κάνουν την εμπειρία σας ακόμα πιο ασφαλή.
Εν κατακλείδι λοιπόν το couchsurfing αποτελεί μια ασφαλή, ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική εμπειρία που σου επιτρέπει να έρθεις σε επαφή με άτομα διαφορετικά από εσένα, κάνοντας τον κόσμο να φανεί πολύ πιο μικρός. Στόχος του couchsurfing δεν είναι απλώς να αλλάξει τον τρόπο που ταξιδεύουμε, αλλά και το πως αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.
Παντού υπάρχουν κίνδυνοι, όμως το couchsurfing έχει ένα πολύ καλό σύστημα ώστε αν γίνει κάτι να μπορείς να ενημερώσεις όλους τους χρήστες.Αν σε ενδιαφέρει καντο απλά πρόσεξε τους κανόνες λειτουργίας και διάβασε προσεχτικά τα προφίλ των άλλων και τα σχόλια πριν έρθεις σε επαφή μαζί τους.

Το couchsurfing μοιάζει να είναι πιο πολύ τρόπος ζωής παρά μια διαδικτυακή κοινότητα. Αν νομίζετε ότι θέλετε να ζήσετε αυτήν την εμπειρία δεν έχετε παρά να την δοκιμάσετε...

Επιπλέον χρήσιμες πληροφορίες για το πως λειτουργεί το σύστημα μπορειτέ να βρείτε εδώ

4 σχόλια:

  1. Η συμμετοχή στο couch surfing προσφέρει ιδιαίτερες και "ταξιδιάρικες" εμπειρίες. Ήμουν μέλος για ένα χρόνο συμμετέχοντας στις συναντήσεις στην Αθήνα και φιλοξενώντας δύο couch surfers στο σπίτι μου. Βέβαια, αν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα να δεχθεί κόσμο στο σπίτι του, μπορεί να κάνει "ξεναγήσεις" στην Αθήνα ή απλώς να πιει ένα καφέ με έναν couch surfer. Εκτός από την εμπειρία των ταξιδιών και της ανταλλαγής ιδεών, το cs μπορεί να αποτελέσει το μέσο κοινωνικοποιήσης ή διεύρυνσης του κοινωνικού κύκλου ενός ανθρώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο post!
    Πολύ μπροστά για την Ελληνική κοινωνία, παρόλα αυτά γνωρίζω άτομα που το έχουν επιχειρήσει.
    Είναι εξαιρετική εμπειρία και αρκετά αξιόπιστο το site τους, έτσι ώστε να μπορείς να εξασφαλίζεις απαραίτητες πληροφορίες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αλήθεια είναι ότι το couch surfing μπορεί πραγματικά να σου προσφέρει μοναδικές εμπειρίες σε πολλούς τομείς...Φυσικά καταλαβαίνω και όλους τους δυσταγμούς πολλών...Είναι λίγο έξω απο την διαμορφωμένη μας, Ελληνική Νοοτροπία...Το θέμα ασφάλειας είναι απο τα πιο βασικά και πιστεύω ότι τηρείται ως ενά σημείο σε πολύ καλό επιπέδο..Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το ότι τα άσχημα περιστατικά είναι μηδαμινά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο εξωτερικό έχει αναπτυχθεί πολύ εδώ και κάποια χρόνια αλλά τον Έλληνα τον θεωρώ σε γενικές γραμμές πιο συντηρητικό σε αυτά τα θέματα και δύσκολα βάζει έτσι κάποιον ξένο στο σπίτι του. Οι Ευρωπαιοι είναι πιο χύμα σε τέτοια θέματα και φυσικά πιο τζαμπατζήδες (δωμάτια του σπιτιού τους νοικιάζουν σε τουρίστες...)
    Το θέμα της ασφάλειας εννοείται είναι το κύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια