Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ημερολόγιο Μιας Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητα. Photostories Vol.Sep1

Το σύντομο φωτογραφικό ημερολόγιο μιας ημέρας χωρίς αυτοκίνητα.. Μια μέρα για τους πεζούς και τα ποδήλατα …Εντυπώσεις διάσπαρτες, ανάμεικτες από μια Θεσσαλονίκη αλλιώς…

Η βόλτα ξεκινάει στις 19:15 από την περιοχή του νέου Δημαρχείου ...Όχημα ένα ποδήλατο 2000 κυβικών και "Όπλο" μια φωτογραφική... Έκτακτη στάση...Κοιτάζω το κινητό να δω ημερομήνια...Είναι σίγουρα 22-09-2010 ή μήπως μπέρδεψα την ήμερα? Όχι δεν έκανα λάθος...Μάλλον κάποιοι άλλοι κάναν.. Ερώτημα...Που πάνε όλοι αυτοί με τα αυτοκίνητα τους? Δεν μάθανε τι μέρα είναι σήμερα...? Πόσοι πιστεύετε ότι είχαν την απόλυτη ανάγκη να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση τις συγκεκριμένες ώρες? Απάντηση...Σίγουρα πολύ λίγοι...θέλετε να βάλω 20%, να βάλω ..Όλοι οι άλλοι? Ανενημέρωτοι ή Ελληνάρες ή ίσως απλά θύματα της στιγμής... ? Κλίμα: εκνευρισμού άνευ λόγου και αιτίας..Αίσθημα: απογοήτευσης..Τσιμισκή 19:30..Τάξι, Λεωφορέια, ποδήλατα, πέζοι και μηχανάκια...Κλίμα: ηρέμιας..Είκονα που δύσκολα συναντάς ξανά..Μητροπόλεως 19:45...Ο μεγάλος πεζόδρομος..Εκδηλώσεις δεξιά και αριστερά..Παιδιά, ποδήλατα εδώ και εκεί.Πολύς κόσμος...Κλίμα:Ελευθερίας..Προξένου Κορόμηλα 20:00..Όλος ο δρόμος μια παιδική χαρά...Μια παρέα όλοι μαζί..Κλίμα: Ελπίδας..Αίσθημα: Γαλήνης και ευθύνης... Άλλωστε γι' αυτά τα παιδιά δεν αγωνιζόμαστε?Γι' αυτά δεν τα κάνουμε όλα? Επιστρόφη στην Μητροπόλεως στο ύψος της πλατείας Ελευθερίας..."Πορεία" από πεζούς, ποδήλατα δίπλα στα λεωφορεία..Όλοι μαζί για μια καλύτερη πόλη..Για μια Θεσσαλονίκη αλλιώς..Εμείς θα φέρουμε την αλλάγη...Η πρώτη μάχη κερδήθηκε...είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μάχη..Συνέχεια στον Ζύθο με τον Λούκυ...Με φώναξε κανείς?





ΥΓ. Ελπίζω η χθεσινή μέρα να επαναληφθεί και άλλες φορές μέσα στο έτος έτσι ώστε να ξυπνήσουν κάποιοι που κοιμούνται χρόνια στις καρέκλες της αυτοδιοίκησης.. Με την στάση μας επίβαλλεται να απαιτήσουμε από όλους αυτούς μια καλύτερη και πιο φιλική πόλη..Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την νοοτροπία μας και να δώσουμε την μάχη για ένα κέντρο χωρίς αυτοκίνητα, με πεζόδρομους και πολύ πολύ πράσινο...Για να μπορούμε να πούμε πως η Θεσσαλονίκη είναι μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη...Μια πόλη Αλλιώς...

6 σχόλια:

  1. "Όλος ο δρόμος μια παιδική χαρά."
    Αν νομίζουμε ότι ο δήθεν πεζόδρομος της Μητροπόλεως ή της Προξένου Κορομηλά για μία μέρα το χρόνο είναι επίτευγμα, τότε είμαστε όντως μια παιδική χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ώρα 19:15 γραμμή 14 του ΟΑΣΘ, το 80% των επιβατών χτυπούσε εισιτήριο μη γνωρίζοντας ότι είναι δωρεάν. Μάλλον ήταν ουτοπία να πιστεύουμε ότι κάποιοι θα άφηναν τα αυτοκίνητά τους λόγω της ημέρας, γιατί πολύ απλά δεν είχανε ιδέα τί γίνεται στην πόλη.
    ΥΓ: Sindos Concert Band, τί φοβεροί τύποι είναι αυτοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Δημήτρη συμφωνώ το ότι δεν είναι και κανένα τρελό επίτευγμα το γεγονός να μετατρέπεται μια φόρα το χρόνο το κέντρο της Θεσσαλονίκης σε πεζόδρομο.. Άλλωστε θα σε παραπέμψω να δεις το προηγούμενο μου post για να καταλάβεις απόλυτα το πνεύμα μου.. Δεν μπορούμε όμως να παραλείψουμε ότι πριν από πχ 5 χρόνια αυτό το πράγμα φάνταζε απίθανο σενάριο.. Δεν ξεχνάω αντιδράσεις του εμπορικού συλλόγου του στυλ "αφήστε τα αυτοκίνητα να κατέβουν στο κέντρο" και άλλα τέτοια παρεμφερή…το κλίμα και η νοοτροπία μας αλλάζουν σταδιακά με αργά αλλά σταθερά βήματα και αυτό είναι ελπιδοφόρο…Αν και απαιτώ περισσότερα και εγώ όπως και εσύ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πράγματι, CourtGeo. Είναι σίγουρα ελπιδοφόρο το ότι έστω για μία μέρα έγινε κάτι τέτοιο, όταν πέρσι η μέρα χωρίς αυτοκίνητο ήταν σαν όλες τις άλλες(είχες γράψει και άρθρο). Ας ελπίσουμε ότι η σκέψη να το καθιερώσουν μία φορά το μήνα θα υπερισχύσει. Και πρέπει όλοι να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τις τελευταίες μέρες δεν πρόλαβα καθόλου να διαβάσω τα αγαπημένα μου blogs και ήθελα πολύ να δω posts από την ημέρα χωρίς αυτοκίνητο!

    Δυστυχώς ο Έλληνας και δη ο Θεσσαλονικιός δε μπορεί να ξεκολλήσει από το αυτοκίνητό του! Αν μένει στα προάστια το δικαιολογώ καθώς η συγκοινωνία είναι αραιή και σπάνια! Αν μένει όμως σε μέρος από το οποίο περνάει τακτικά αστικό είναι απαράδεκτο να παίρνει το αυτοκίνητο!

    Το όνειρό μου είναι να δω μόνιμα την Τσιμισκή πεζόδρομο, από τη ΧΑΝΘ ως την Βενιζέλου. Το κακό με το κέντρο μας όμως είναι ότι έχει τρεις βασικούς δρόμους μόνο - Μητροπόλεως, Τσιμισκή, Εγνατία - και αν κλείσει ο ένας οι δύο άλλοι που αντιμετωπίζουν ήδη συχνά μποτιλιαρίσματα θα πήξουν τελείως!

    Επομένως άσχετα αν οι ιθύνοντες τάζουν και υπόσχονται να γίνει πεζόδρομος η Τσιμισκή, δεν νομίζω να πραγματοποιηθεί ποτέ αυτό!

    Για μένα θα έπρεπε (το έχω ξαναπεί) να "βυθιστεί" η Τσιμισκή όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις στο τμήμα που προανέφερα. Και όσον αφορά τη συγκοινωνία μια καλή λύση θα ήταν μέσα στην πεζοδρομημένη Τσιμισκή να περνάει μόνο ένα τραμ (το έχω δει κ αυτό στο εξωτερικό και λειτουργεί άψογα!)

    Δυστυχώς οι υπεύθυνοι ή δεν έχουν βγει ποτέ από τη χώρα μας ή δεν έχουν παρατηρητικότητα ή δεν έχουν φαντασία και όραμα ή απλά μας κοροϊδεύουν χρόνια και εμείς το ανεχόμαστε άπραγοι!

    Όπως ειπώθηκε και νωρίτερα με το να κλείνουμε μια μέρα το χρόνο συμβολικά τους δρόμους στο κέντρο δεν είναι λύση! Τα μέτρα που πρέπει να παρθούν πρέπει να είναι δραστικά!

    Πάντως αντίστοιχα την ίδια μέρα που την έζησα παλιότερα στις Βρυξέλλες δεν κυκλοφορούσε ούτε ένα αυτοκίνητο και η πόλη ήταν σαν να είχε ερημώσει - σαν το 28 days later!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια