Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010

"Καθημερινή" χαλάρωσε λίγο...

Ανεπαρκείς λαϊκιστές

Δεν είναι και τόσο πρωτότυπο να κράζεις τον Ψωμιάδη πλέον ούτε και τιμητικό για τους πολίτες να επιδικνύεις διδακτική διάθεση με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές, δεν τον επέλεξαν δα αντί μεγαθηρίων της πολιτικής έως τώρα ούτε η πολιτική ζωή του τόπου βρίθει αποτελεσματικών ταγών και αυτός αποτελεί την παραφωνία. Αν θέλετε πραγματικά να βοηθήσετε να απαλλαγεί ο Ν. Θεσσαλονίκης από τον περι ου ο λόγος κάντε πραγματικό ρεπορτάζ για τα πεπραγμένα του και αφήστε την κριτική καφενείου..
Επίσης φτάνει πια με την επίκληση των μάνατζερς για δημόσιες θέσεις λες και ανακαλύψατε την Αμερική, σας είπε κανείς ότι όλες οι επιχειρήσεις ευημερούν και ότι όλοι οι διευθυντές τους είναι αγνοί υπερασπιστές του εταιρικού συμφέροντος;
Ένας αναγνώστης σας

Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010

Η οικονομική οδήγηση είναι τελικά η λύση για το πρόβλημα των καυσίμων…..

Δεν έχεις σταγόνα βενζίνη και αναπολείς που και πότε την ξόδεψες?
Νιώθεις ότι πλέον τα έξοδα που δίνεις για τα καύσιμα του αυτοκίνητου σου έχουν γίνει δυσβάστακτα? Μήπως η λύση κρύβεται στο πόδι σου και στο μυαλό σου?

Ε λοιπόν ναι…Αφού σου είναι πολύ δύσκολο να κόψεις τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο σου και να χρησιμοποιήσεις το ποδήλατο σου, αφού έχεις κάνει την «βλακεία» και αγόρασες μεγάλου κυβισμού αμάξι με υψηλή κατανάλωση για να το παίζεις ιστορία, η λύση στο πρόβλημα σου βρίσκεται πλέον μόνο σε σένα….Με μια λέξη Ecodriving… Μην οδηγείς λοιπόν μηχανικά…Σκέψου οικολογικά και οικονομικά και απόλαυσε τους καρπούς αυτού του τρόπου οδήγησης…
Ecodriving
λοιπόν σημαίνει να σκέφτεσαι και να οδηγείς οικολογικά. Είναι ένας έξυπνος τρόπος οδήγησης ο οποίος συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και όχι μόνο … Έτσι με συνετή, ήπια και ασφαλή οδήγηση σε χαμηλό αριθμό στροφών του κινητήρα μπορείς να εξοικονομήσεις έως και 15% καυσίμου…
Ο τρόπος λοιπόν οδήγησης σου αποκτά άλλη διάσταση….

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) έχει κωδικοποιήσει 13 βασικές αρχές του eco-driving, σύμφωνα με τις οποίες ο οδηγός, για να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου, πρέπει:

1. Να αλλάζει γρήγορα ταχύτητα προς υψηλότερη σχέση μετάδοσης στις 2.000-2.500 στροφές.

2. Να οδηγεί με σταθερή ταχύτητα στις 2.000-2.500 στροφές.

3. Να προβλέπει τις συνθήκες κυκλοφορίας, ώστε να αποφεύγει άσκοπες επιταχύνσεις και φρεναρίσματα.

4. Να σταματά επιβραδύνοντας ομαλά, όταν πλησιάζει σε φωτεινό σηματοδότη, αφήνοντας το γκάζι, πατώντας ομαλά το φρένο και με επιλεγμένη υψηλή σχέση μετάδοσης.

5. Να σβήνει τον κινητήρα σε σύντομες στάσεις.

6. Να κάνει τακτική συντήρηση του οχήματος και των ελαστικών.

7. Να αποφεύγει τη μεταφορά περιττών φορτίων.

8. Να κάνει συνετή χρήση του κλιματισμού.

9. Στις στροφές να επιβραδύνει ομαλά.

10. Να αποφεύγει τη χρήση του οχήματος για σύντομες διαδρομές.

11. Να χρησιμοποιεί τον βοηθητικό εξοπλισμό του οχήματος (μετρητής κατανάλωσης, στροφόμετρο, cruise control αν υπάρχει).

12. Να επιλέγει αποδοτικότερο όχημα, εξετάζοντας την κατανάλωση καυσίμου.

13. Να σχεδιάζει τη διαδρομή, ώστε να αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις.

***Επιπλέον είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι όταν το αμάξι κινείται (πχ σε κατηφόρα) και εσείς έχετε νεκρά τότε υπάρχει κατανάλωση καυσίμου σε αντίθεση με αν κινιόσασταν με ταχύτητα (πχ τετάρτη ή πέμπτη) όπου η κατανάλωση εκεί είναι μηδενική...

Σου ακούγονται κοινότυπα όλα αυτά.. Κι όμως δεν είναι …Μπείτε στην ιστοσελίδα http://www.ecodriving.gr/ και αξιολογήστε τις γνώσεις σας στις τεχνικές ecodriving, βρες σε ποια ενεργειακή κατηγορία ανήκεις εσύ και το αυτοκίνητο σου και τέλος υπολόγισε το ενεργειακό αποτύπωμα των μετακινήσεων σου (εκπομπές CO2)...Πάρε την κατάσταση στα πόδια σου...

Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2010

Αναπλάσεις και..."αναπλάσεις"


Αναπλάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με χρήματα από τους ημιυπαίθριους
Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη ανακοίνωσε τις πρώτες απαλλοτριώσεις για τη δημιουργία χώρων πράσινου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από το ΕΤΕΡΠΣ.
Απαλλοτριώσεις με στόχο τη δημιουργία χώρων πράσινου σε υποβαθμισμένες περιοχές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, χρησιμοποιώντας πόρους του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ). Οι δύο πρώτες αναπλάσεις στην Αθήνα αφορούν στο πρώην εργοστάσιο «Κοτοπούλη», στα Σεπόλια, αφενός και αφετέρου στο χώρο του πρώην εργοστασίου «Ελληνική Εριουργία», στα Άνω Πατήσια. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη ανάπλαση αφορά στη δημιουργία χώρου-πράσινου πάρκου, δίπλα σε σχολικό χώρο και σε αθλητικό κέντρο του Ε' Δημοτικού Διαμερίσματος και η δεύτερη σε τμήματα ζώνης πράσινου κατά μήκος και εκατέρωθεν των τειχών της Άνω Πόλης.
«Το υπουργείο αρχίζει την απελευθέρωση των πρώτων χώρων που θα αναβαθμίσουν τη ζωή του πολίτη, σε περιοχές με έντονη περιβαλλοντική επιβάρυνση από την πυκνή δόμηση», δήλωσε η υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη. Τόνισε, επίσης, ότι στο επόμενο διάστημα, όπως έχει οριστεί και από τον σχετικό νόμο για τους ημιυπαίθριους, τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τα πρόστιμα όσων ενταχθούν στη ρύθμιση για τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες, θα διατεθούν σε πολύ περισσότερες αστικές αναπλάσεις και στη δημιουργία χώρων πράσινου σε όλη την Ελλάδα.
Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ επισημαίνεται ότι η ανάπλαση στο πρώην εργοστάσιο «Κοτοπούλη», έκτασης 4,3 στρεμμάτων, αποτελεί χρόνιο αίτημα των κατοίκων και συλλόγων της περιοχής των Σεπολίων να γίνει χώρος πράσινου καθώς και ότι ανάλογο αίτημα υπάρχει και για την ανάπλαση στο το χώρο του παλιού εργοστάσιου «Ελληνική Εριουργία» (έκτασης 8,4 στρεμμάτων) το οποίο περιλαμβάνει και διατηρητέα κτήρια. Κριτήριο για την επιλογή αυτών των δύο χώρων από το ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, ήταν η θέση τους δίπλα σε σχολικούς χώρους.
Η επιλογή των πρώτων αναπλάσεων στη Θεσσαλονίκη έγινε σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης. Η μεν πρώτη αφορά σε χώρο συνολικής έκτασης 2 στρεμμάτων, στην οδό Καραϊσκάκη, στην περιοχή Μαρτίου. Όσον αφορά τη δεύτερη, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι πρόκειται για ζώνη πράσινου, έκτασης 1,6 στρεμμάτων, που έχει αρχίσει εν μέρει να υλοποιείται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων. Ωστόσο, απαιτείται η απαλλοτρίωση ορισμένων τμημάτων για να επιλυθούν υπάρχοντα θέματα υγιεινής και ασφάλειας σε αυτή την πυκνοδομημένη γειτονιά της πόλης.
Το υπουργείο προχωρά στις πολεοδομικές ρυθμίσεις που θα ορίσουν τις επιλογές στην Αθήνα ως ελεύθερους χώρους πράσινου στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο και στη συνέχεια ο Δήμος Αθηναίων θα προχωρήσει στις αναγκαίες πράξεις αναλογισμού και θα βεβαιωθούν τα ποσά που χρειάζονται για τις απαλλοτριώσεις (περίπου 14 εκατ. ευρώ). Για τις επιλογές στη Θεσσαλονίκη, ο Δήμος της πόλης θα προχωρήσει σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ στη συμπλήρωση των αναγκαίων στοιχείων και διαδικασιών που απαιτούνται και θα βεβαιωθούν τα ποσά που χρειάζονται για τις απαλλοτριώσεις και υπολογίζονται περίπου 4,6 εκατ. ευρώ.
Το ΥΠΕΚΑ θα διαθέσει τα χρήματα από το ταμείο του ΕΤΕΡΠΣ και ακολούθως οι Δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης θα ολοκληρώσουν τις εργασίες, χρηματοδοτώντας και υλοποιώντας τα απαραίτητα έργα διαμορφώσεων των χώρων.
Πηγή: www.kathimerini.gr

Κάτι δε μου κάθεται καλά…
Οι παρεμβάσεις στην Αθήνα αφορούν σε χώρους πρώην εργοστασίων δηλαδή εστίες μόλυνσης-εγκαταλελειμμένα κτίρια άρα πραγματική ανάπλαση. Πολύ συγκεκριμένη η χωροθέτηση των αναπλάσεων λογικό να υπάρχει και κόστος απαλλοτριώσεων.
Στη Θεσσαλονίκη οι γενικολογίες περισσεύουν, «..δίπλα σε σχολικό χώρο..» «..κατά μήκος των τειχών..», καμία αναφορά σε συγκεκριμένο κομμάτι γης, καμία αναφορά σε συγκεκριμένα κτίρια για τα οποία απαιτείται απαλλοτρίωση…
Μήπως απλά προσπαθούν να αποφύγουν την τοπική γκρίνια και τα χρήματα καταλήξουν σε τοπικούς εργολάβους για απλές μικροπαρεμβάσεις;
Γιατί φυτά βάζω και στο μπαλκόνι μου αλλά δεν το ονομάζω ανάπλαση…

Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2010

Thessaloniki Photostories vol.jul2

STEREOSIS ON VIEW FOR 99 HOURS OPEN AIR PHOTO EXHIBITION "Φωτo-exhibitioning""Φωτο- seeing"
"Φωτο -gathering" "Φωτο beering" "Φωτο- Supporting"
YΓ. Φέτος η υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας της Stereosis συμπληρώνει την έκτη χρονιά συνεχούς παρουσίας της στο πεζόδρομο της Ικτίνου και της Ζεύξιδος. Με τον διακριτικό τίτλο “stereosis on view 99 hours – 99 ώρες” παρουσιάζει ως κεντρικό της άξονα τη δουλειά 140 νέων φωτογράφων της πόλης και πλαισιώνεται από παράλληλες δραστηριότητες που διαρκέσουν μέχρι και το Σάββατο. Αξίζει να στήριξετε και εσείς με την παρουσία σας την έκθεση... See you there loipon...!!!

Τρίτη, 6 Ιουλίου 2010

Εμπαιγμός...

Σύμφωνα με δημοσιεύματα με την ευκαιρία της επίσκεψης - εξαγγελίες ΔΕΘ του υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει να παρθούν δύσκολες και γενναίες αποφάσεις για το έργο και την πόλη, αυτές φτάνουν μέχρι και την κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου λόγω επιπλέον αξιώσεων από την κοινοπραξία. Αυτό σημαίνει ότι με τις διαδικασίες ανάθεσης του Ελληνικού Κράτους και με τις παρούσες συνθήκες νέος ανάδοχος θα οριστεί μετά από ? χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων η πόλη θα μείνει με τα εργοτάξια ανοιχτά..

ΥΓ: Για να μην ξεχνάμε και την παράδοση του έργου το ilovethessaloniki προτείνει σε μια τέτοια περίπτωση τη μετονομασία του έργου σε "Τρύπες του Ρέππα" κατά το "Τρύπα του Κούβελα"...

Παρασκευή, 2 Ιουλίου 2010

Thessaloniki Photostories vol.jul1

Το παραλιακό πανηγύρι...Η Θεσσαλονίκη ,αυτοπροσδιορίζεται και αυτοκαμαρώνεται ως νύφη του Θερμαϊκού, για το μεγάλο παραλιακό της μέτωπο, το "μεγαλύτερο" και "ωραιότερο" της Ευρώπης και χίλιες δυο άλλες βλακείες που μας λένε για να τις πιστέψουμε με απώτερο σκοπό να ωραιοποιήσουν την εικόνα μιας πόλης που το μόνο που ξέρει είναι να αυτοκαταστρέφεται ....
Μάζι θα φωτο-βολτάρουμε ένα συνηθισμένο καλοκαιρίνο βραδάκι στην "βιρτίνα" της πόλης μας ,την παραλία της Θεσσαλονίκης.....Φύγαμε λοιπόν..
Καντίνα εδώ....
Καντίνα έκει...

Καντίνα παραπέρα...Και μάλιστα σε διαφορετικές αποχρώσεις... Ασπρά, κόκκινα, πράσινα και μπλέ φώτακια σε συνδυασμό με μουσικές για όλα τα αυτιά δίνουν μια Ευρωπαϊκή αισθητική αναβαθμίζοντας κατακόρυφα την παραλία μας...
Μετά το φαγητό δε "δίψας" για "πολιτισμό"....?

Λοιπόν ήρθες στην κατάλληλη παραλιακή γκαλερί ... Ξέρω ξέρω σου έπεσε βαρύς ο πολιτισμός και έχεις μια τάση να προσφέρεις και κάτι άλλο στον εαυτό σου...No problem...


Σκουλαρίκια, κολιέ, φουλάρια, ανδρικά και γυναικεία σε περιμένουν...Χμμμμ .... αλλάααα μήπως δεν ταιριάζουν με την τσάντα σου..Δεν θέλω να μου στεναχωριέσαι..Από τσάντες άλλο τίποτα...Ήδη όμως έχουμε αρκέτη ώρα που περπατάμε και έχει πολύ ζέστη και υγρασία...Ιδρώσες ? Μην αγχώνεσαι λέμε...Μπλουζάκια για όλα τα γούστα και μεγέθη...

Μήπως πέρασε όμως η ώρα και το φως του ήλιου που θα ξεπροβάλει σε καμιά 10 ώρες νομίζεις ότι θα σου δημιουργήσει και άλλα προβλήματα...?Μπα δεν το νομίζω....Γυαλιά ηλίου λοιπόν και είσαι πλέον έτοιμος/η για να πας κατευθείαν στην δουλεία ή στην παραλία...

ΥΓ.1.Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά και από τα βάθυ της καρδιάς μου τον δήμαρχο της πόλης μου, την δημοτική αστυνομία, τον ΕΟΤ αλλά και τον τουριστικό οργανισμό Θεσσαλονίκης και όλους τους φορείς της πόλης μου που ετοίμασαν με πολύ κόπο και μεράκι ένα τέτοιο συνδυαστικό τουριστικό πακέτο προβολής της Θεσσάλονίκης για όλα τα βαλάντια...Το πακέτο περιλαμβάνει 40 λέπτα περπάτημα 3 χιλιομέτρων, βραδινό φαγητό και γλυκό, έναν πίνακα για το τοίχο του σπιτιού, ένα καλοκαιρίνο κολιέ, τσάντα ασορτί ,μια μπλούζα και φυσικά ενα tredy ζευγάρι sunglasses...Τι άλλο θέλετε λοιπόν? Come and Visit Thessaloniki...

Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2010

ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ μου έδωσαν ελληνική

«Με πρότασή της προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ετοιμάζεται να συγκροτήσει το εθνικό συμβούλιο της ελληνικής γλώσσας, συγκεντρώνοντας προσωπικότητες της χώρας από διαφορετικούς τομείς.
Παράλληλα δημιουργείται διεθνές δίκτυο σημείων επαφής με τα 400 σημεία σε όλο τον κόσμο όπου διδάσκεται αλλά και πιστοποιείται η ελληνική γλώσσα. Μια πρώτη σκέψη για την επωνυμία αυτού του διεθνούς δικτύου είναι να φέρει το όνομα "Λόγος" (Logos), το οποίο είναι αναγνωρίσιμο σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο υπουργείο Παιδείας ακόμη μελετάται η σύσταση ειδικής γραμματείας για την ελληνική γλώσσα, η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό του έργου.
Η αναβάθμιση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας
Μέσα από όλη αυτή την προσπάθεια αναβαθμίζεται το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο για μεγάλο διάστημα είχε μείνει στην αφάνεια. Το ΚΕΓ ιδρύθηκε το 1994 και εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας. Το αντικείμενό του είναι η διδασκαλία και έρευνα της ελληνικής γλώσσας. Παράλληλα το κέντρο είναι ο μόνος φορέας αρμόδιος για την πιστοποίηση της ελληνικής γλώσσας εντός και εκτός ελληνικών συνόρων। Στο πλαίσιο της γενικότερης αναβάθμισης του ΚΕΓ και της αποστολής του το κέντρο θα μεταφερθεί από την Καλαμαριά, όπου φιλοξενείται σε κτίριο του δήμου, στη Ζώνη Καινοτομίας.» Πηγή εφημερίδα Μακεδονία.


Αν δεν είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα, τότε αποτελεί σημαντική εξέλιξη η απόπειρα αναβάθμισης του ρόλου της ελληνικής γλώσσας και του ΚΕΓ εφόσον βέβαια αποδειχθεί και στην πράξη και δεν περιοριστεί στην απλή μεταφορά της έδρας του (ορθή η μεταφορά εντός της ζώνης καινοτομίας αλλά οι μετεγκαταστάσεις δεν αποτελούν από μόνες τους ένδειξη προόδου)

«Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται. Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα. Άλλο χαρακτηριστικό αυτής της παράδοσης είναι η αγάπη της για την ανθρωπιά κανόνας της είναι η δικαιοσύνη. Στην αρχαία τραγωδία, την οργανωμένη με τόση ακρίβεια, ο άνθρωπος που ξεπερνά το μέτρο, πρέπει να τιμωρηθεί από τις Ερινύες. .»
Απόσπασμα ομιλίας του Γ. Σεφέρη κατά την απονομή του βραβείου Νόμπελ