Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Αναγγελία Θανάτου Ελληνικού πανεπιστημίου

Με μεγάλη μας θλίψη αναγγέλλουμε τον θάνατο του Ελληνικού Πανεπιστημίου .Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, άφησε την τελευταία του πνοή σε απροσδιόριστα μεγάλη ηλικία στο Γενικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν μετά από μακροχρόνια νόσο. Εδώ και πολλά χρόνια βρίσκονταν σε κομματ-ώδη κατάσταση μέσα σε ένα δωμάτιο, ξεκομμένο από την κοινωνία και τον κόσμο γιατί ο φόβος μήπως υποτροπιάσει ήταν μεγάλος. .

Η κηδεία του θανόντος θα τελεστεί αύριο Τετάρτη 6-7-2011 ,στον Καθεδρικό ναό Κοιμήσεως ασύλου και ώρα 12 το μεσημέρι. Τον επίλογο του Ελληνικού Πανεπιστημίου θα προσφωνήσει η κ. υπουργός Παιδείας..

Οι Έλληνες πολίτες, οι αιώνιοι και οι απλοί φοιτητές, οι πανεπιστημιακοί, οι ασκούμενοι ,οι πολιτικές νεολαίες ,τα μέλη ΔΕΠ , τα βύσματα , οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές και τέλος όλα τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδος εκφράσουν την βαθιά τους λύπη και τα ειλικρινή και θερμά τους συλλυπητήρια ..

Ας αναπαύσει ο κύριος την ψυχή του σε τόπο φωτεινό σε τόπο χλοερό σε τόπο αναψύξεως όπου δεν υπάρχει οδύνη ,λύπη και στεναγμός...


Υγ.. 1.O Θάνατος του Ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου προήλθε από τις σάρκες του.. Ανίατη λαιμαργία, κοροϊδία, λειτουργία ενός σαθρού συστήματος γεμάτο πολιτικάντηδες του πνεύματος, με ύποπτες αλλά και άμεσες σχέσεις και συναλλαγές με φοιτητικές νεολαίες και φυσικά μηδενική προσπάθεια βελτίωσης του επιπέδου σπουδών πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις. Ένα σύστημα που βρωμούσε δημοσιοϋπαλληλίκι εδώ και πολλά πολλά χρόνια με ασυνεπείς καθηγητές, ασυνεπείς προμηθευτές και διοικητικά στελέχη, ασυνεπείς φοιτητές και ατελείωτες χαμένες ώρες διδασκαλίας .. Όλοι αυτοί λοιπόν οδήγησαν το Ελληνικό πανεπιστήμιο στην ανυποληψία και τελικά στο θάνατο. Φυσικά σε όλο αυτό το πανεπιστημιακό βόθρο υπήρξαν και λαμπρές εξαιρέσεις που προσπαθούσαν να επιβιώσουν και να μην βαλτώσουν μέσα στα σκατά…Όμως το ποτάμι ήταν αδυνατόν να σταματήσει..Έτσι ήρθε η αρχή του τέλους….Στο χέρι όλων αυτών είναι να αποδείξουν ότι είναι αγνοί λειτουργοί του πνεύματος και της εκπαιδεύσεως και να προσπαθήσουν να κερδίσουν την εκτίμηση μας…Καλή τύχη λοιπόν σε όλους σας

**2.Το κείμενο είναι φυσικά ειρωνικό και θέλει να τονίσει ότι η αλλάγη στα πανεπιστήμια είναι επιτακτική. Άλλωστε έτσι όπως το καταντήσαμε το Ελληνικό πανεπιστήμιο είναι σαν να μην υπάρχει στον χάρτη του κόσμου..Γι αυτό αλλαγές, αλλαγές ,αλλαγές

Με εκτίμηση,

ilovethessaloniki

12 σχόλια:

  1. Ο επιλογος δεν θα προσφωνηθει ακομα...

    Οι εκπροσωποι της ομοσπονδιας πανεπιστημιακων ζητησαν 3 ! μηνες για να μελετησουν το προσχεδιο των 110 σελιδων..! (3.5σελιδες/ μερα αναγνωσης....!)

    το καταλαβαινω... ερχεται και καλοκαιρακι... εχει και πολυ δουλεια στα πανεπιστημια τις μερες αυτες.. ποτε να προλαβεις να τις διαβασεις ολες τις σελιδες σε τοσο μικρο χρονικο διαστημα...

    http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2009097
    http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2011/sxedio_nomoy_gia_thn_anwtath_ekpaideysh_110705.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πανεπιστήμιο είναι πράγματι νεκρό προ πολλού. Το διαπίστωσα και ως φοιτήτρια και ως διδάσκουσα για ένα διάστημα. Γιατί όμως προεξοφλείτε ότι οι αλλαγές θα αποτελέσουν το τελικό καρφί στο φέρετρό του;

    Μη μου πείτε ότι είστε υπέρμαχοι του ασύλου, των καταλήψεων, των αιώνιων φοιτητών και της μη αξιολόγησης των διδασκόντων! (Και) αυτά είναι που οδήγησαν το πανεπιστήμιο στο θλιβερό αδιέξοδο που βρίσκεται.

    Ο λαϊκισμός δεν αξίζει σε ένα ιστολόγιο σαν αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. KourtGeo, θα διαφωνήσω: πρόκειται για τον ενταφιασμό του "κομματικού" πανεπιστημιου και την ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ του ελληνικού πανεπιστημίου. Πραγματικά μένω έκπληκτος για τον, λαικισμό της Ελευθεροτυπίας - όπου πέρα των όσων αναφέρει πλήρως διαστρεβλωμένα - καταλήγει στο ότι πραγματοποιείται "Περιστολή των καταλήψεων," εάν για οποιονδήποτε λόγο ο αριθμός των ωρών διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκαν σε ένα μάθημα είναι μικρότερος από τα τέσσερα πέμπτα (4/5) του προβλεπόμενου στο Πρόγραμμα Σπουδών για τις εργάσιμες ημέρες του αντίστοιχου εξάμηνου, το μάθημα θεωρείται ότι δεν διδάχθηκε και δεν εξετάζεται, τυχόν εξέτασή του είναι άκυρη και ο βαθμός δεν υπολογίζεται για τη λήψη του πτυχίου!
    Δηλαδή τι σχέση μπορεί να έχουν οι καταλήψεις με το ΠΤΥΧΙΟ? Θέλουμε πτυχία διχως να μαθαίνουμε τίποτα ώς τώρα?

    Αγαπητέ Kourt, ενταφιάζουμε σήμερα το πτώμα του ελληνικού πανεπιστημίου όπως αναφέρεις στον τίτλο? σαφώς κι έχω εντελώς διαφορετική γνώμη, πιστεύω ακράδαντα ότι το υπουργείο κάνει μια προσπάθεια να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του αυτό που θα θέλαμε να ονομάζουμε "πανεπιστήμιο". Οτιδήποτε κι αν κάνει η Διαμαντοπούλου θα είναι σίγουρα καλύτερο από την σημερινή τραγική, εξαθλιωμένη κατάσταση ενός άτακτου κομματικού στρατού φοιτητών. Καιρός να ξαναδούμε την παιδεία που παρέχουν τα ΑΕΙ-ΤΕΙ ως εφόδιο επαγγελματικής ζωης κι όχι ως κομματική εξάρτηση αναρρίχησης στα κόμματα των "βολεμένων."
    http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2008965

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Harry είναι οι γνωστοί Πανεπιστημιακοί ρυθμοί που συνηθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια ..Και είναι φυσικό να διαμαρτύρονται γιατί αλλάζουν όλα όσα γνώριζαν τόσα χρόνια..Τώρα άλλωστε γίνονται ΑΕ και πρέπει να βρόυνε μόνα τους πόρους...Δηλαδή αυτό που ισχύει στο εξωτερικό εδώ και πολλά πολλά χρόνια πάει να εφαρμοστεί εδώ και εμείς λέμε όχι αυτό θα μας καταστρέψει..Τι να πεις ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @φίλη μου ανώνυμε μάλλον παρερμήνευσες ή μάλλον δεν το διατύπωσα σωστά το άκρως ειρωνικό μου post. Όλοι όσοι έχουμε περάσει από τα Ελληνικά πανεπιστήμια γνωρίσουμε ότι το πανεπιστήμιο σκοτώθηκε από μέσα .Από όλους αυτούς που μας δουλεύουν τόσα χρόνια. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι για το κατάντημα των Ελληνικών Πανεπιστημίων φταίνε πρώτα από όλα οι πρυτάνεις, οι καθηγητές και τα μέλη ΔΕΠ και το διοικητικό προσωπικό ,οι φοιτητές και μετά το κράτος. Τόσα χρόνια δεν άκουσα μια σοβαρή πρόταση από τους Έλληνες πανεπιστημιακούς για την βελτίωση των πανεπιστημίων.. Το μόνο που άκουγα ήταν δεν έχουμε λεφτά δεν έχουμε λεφτά κλπ .Είναι σαν το δημόσιο που λένε ότι δεν υπάρχουν υπάλληλοι και έχουν μετρηθεί ότι χωρίς τις ΔΕΚΟ είναι γύρω στις 670000 …!!!
    Το περίεργο είναι ότι όλοι αυτοί έχουν σπουδάσει ή διδάξει στο εξωτερικό όποτε γνώρισαν καλύτερα μοντέλα..

    Τέλος πάντων για να έρθουμε στο Post, πιστεύω ότι γενικά η πλειονότητα των αλλαγών είναι προς την σωστή κατεύθυνση και θεωρώ ακριβώς το αντίθετο.. Ότι ίσως υπάρξει ανάσταση του πανεπιστημίου αν σοβαρευτούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι με το νέο νομοσχέδιο.

    Φυσικά είμαι υπέρμαχος του ασύλου άλλα όχι με την μορφή που το μετατρέψαμε όλοι εμείς όλα αυτά τα χρόνια.. Δεν φταίει η έννοια του ασύλου αλλά η ερμηνεία που κάνουμε …Άσυλο πάντως για μένα δεν σημαίνει δημιουργώ προβλήματα ελευθέριας ή καταστρέφω περιούσιες και έχω σαν κρησφύγετο το πανεπιστήμιο ..Απλά πράγματα.. Αν βάλουμε όλοι κάτω την λογική τα βλέπουμε πιο καθαρά.. Οι καταλήψεις πολλές φορές γίναν για αστεία πράγματα και γι’ αυτό πλέον δεν τις παίρνει κανείς στα σοβαρά. Δεν είδα όμως πότε να γίνονται καταλήψεις πχ. γιατί οι καθηγητές δεν προσέρχονται στα μαθήματα τους! Οι αιώνιοι φοιτητές φυσικά και πρέπει να εξαληφθούν και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα..Τόσα χρόνια δεν ασχολούνταν κανένας με αυτό το θέμα γιατί απλά βόλευε αυτή η κατάσταση τους κυβερνόντες αφού δεν φαίνονταν μεγάλο το ποσοστό ανεργίας.. Είμαι υπέρ της αξιολόγησης διδασκόντων .Ο μόνος φόβος μου είναι μην γίνει και αυτός κομματικός.. Πρέπει να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία του και σε αυτό μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο οι ανεξάρτητοι φοιτητές και όχι τα κομματικά στρατιωτάκια...

    Και τέλος θέλω να τονίσω ότι ποτέ μα ποτέ δεν λαϊκίσαμε ή δεν προσπαθήσαμε να εθελοτυφλήσουμε για το οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας ..
    Ευχαριστώ πολύ για τον σχολιασμό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @φίλε Πάρη συμφωνώ απόλυτα μαζί σου .. Και εγώ το ίδιο πιστεύω.. Το εξηγώ καλύτερα στο παραπάνω σχόλιο μου..Ευχαριστώ...Εννοείται πως το σημερινό πανεπιστήμιο είναι μηδέν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @KourtGeo, ζητώ ταπεινά συγνώμμη, που δεν αντελήφθηκα το ειρωνικό πνεύμα του post - ειλικρινά, μπερδεύτηκα με τον τίτλο και την όλη διατύπωση! ;-):-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @KourtGeo:
    δεν νομιζω οτι φταινε οι πανεπιστημιακοι ρυθμοι...
    ο Κασιματης το εξηγει καλυτερα... ας περασουν 3 μηνες, να μαζευτουν οι καθηγητες απο τις καλοκαιρινες διακοπες, να ερθουν οι φοιτητες...
    και με το καλο το Σεπτεμβριο να βγουμε στους δρομους και να αρχισουμε ξανα τις διαπραγματευσεις και τις εκπτωσεις..
    θελουν και αλλο χρονο υστερα υστερα απο 1 ετος διαβουλευσεων...!

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_06/07/2011_448216

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. (Εδώ Ανώνυμη του δεύτερου σχολίου) @KourtGeo Μάλλον έχασα το χιούμορ μου γιατί δεν κατάλαβα ότι το κείμενο ήταν ειρωνικό. Mea culpa.

    Πώς, όμως, να μη χάσω το χιούμορ μου; Έτσι όπως είναι το πανεπιστήμιο προκαλεί μόνο θλίψη και αηδία. Οι διάσκοντες προσποιούνται ότι διδάσκουν, οι φοιτητές προσποιούνται ότι διαβάζουν και η Πολιτεία προσποιείται ότι το στηρίζει. Να μη μιλήσω και για την ηθική έκπτωση: η αντιγραφή στις εξετάσεις είναι σχεδόν θεσμοθετημένη, η λογοκλοπή αντιμετωπίζεται με αδιαφορία και παντού βασιλεύει η αρχή της ήσσονος προσπαθείας.

    Δυστυχώς συμβαίνει ό,τι και στην υπόλοιπη κοινωνία: Υπάρχει μια ζωντανή μειονότητα δραστήριων, εργατικών και μη εφησυχασμένων καθηγητών και φοιτητών αλλά η μάζα ενδιαφέρεται ελάχιστα για την εκπαιδευτική διαδικασία.

    Είναι πολύ αποκαρδιωτικό να βρίσκεσαι μέσα σε έναν τέτοιο χώρο. Οι φοιτητές είναι τυχεροί γιατί δεν ξέρουν πώς είναι ένα πραγματικό πανεπιστήμιο. Αλλά οι διδάσκοντες; (Ιδίως όσοι έχουν σπουδάσει ή εργαστεί στο εξωτερικό.) Εγώ, μια φορά, δεν άντεξα και παραιτήθηκα--προς μεγάλη κατάπληξη όλων ("μα γιατί αφήνεις μια εξασφαλισμένη θεσούλα στο Δημόσιο όταν άλλοι αγωνίζονται δεκαετίες για αυτή;").

    Και στα ανώτατα ιδρύματα του εξωτερικού (όπως αυτό το μέτριο όπου διδάσκω τώρα) υπάρχουν προβλήματα, έριδες, αντιζηλίες και κολλήματα. Ωστόσο δεν δίνουν εικόνα πλήρους απαξίωσης και διάλυσης όπως τα ελληνικά πανεπιστήμα.

    Ας ελπίζουμε, λοιπόν, στην ανάσταση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ μου άρεσε το κείμενο σου! Εύστοχο και καυστικό όπως πρέπει! Μακάρι κάποια στιγμή να δούμε μια ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ αλλαγή στα ελληνικά Πανεπιστήμια, καθώς ακόμα κι αυτά που αναγγέλονται νιώθω ότι γίνονται χάρην εντυπώσεων και ότι θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από όλους όσους αυτούς που έχουν βολευτεί χρόνια ατελείωτα σ'αυτήν την κατάσταση και εν τέλει δεν θα γίνει τίποτα. Μακάρι να διαψευστώ και κάποτε να δούμε τα ελληνικά Πανεπιστήμια να είναι εφάμιλλα εκείνων του εξωτερικού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μη μου πείτε ότι είστε υπέρμαχοι του ασύλου, των καταλήψεων, των αιώνιων φοιτητών και της μη αξιολόγησης των διδασκόντων! (Και) αυτά είναι που οδήγησαν το πανεπιστήμιο στο θλιβερό αδιέξοδο που βρίσκεται.

    Μα γιατί που θα πανε οι ΣΥΡΙΖΟΑΝΑΡΧΕΣ καιΟΙ λοιπές ΔΗΜΟΚΡΑΤΥΙΚΈΣ ΔΥΝΆΜΕΙΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Τον επικήδειο θα εκφωνήσει η υπουργός", πληζ!

    Αν δεχτούμε ότι πρόκειται περί κηδείας. Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν πεθάνει προ πολλού, άρα μάλλον μιλάμε για μνημόσυνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια