Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Οδηγός Επιβίωσης για το 14oυ Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης!!

Και να που ήρθε η άνοιξη, χρονικά, και όχι καιρικά και φτάσαμε στην έναρξη ενός ακόμα Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης .. Το 14ο είναι προ το πυλών με απώτερο σκοπό να μας μαγέψει και να μας συναρπάσει παρουσιάζοντας τις εικόνες της κοινωνικής, ιστορικής, πολιτικής και, κυρίως, ανθρώπινης πραγματικότητας του νέου αιώνα, που λειτουργούν ως εφαλτήριο για περιπετειώδεις κινηματογραφικές περιπλανήσεις. Το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα θα πραγματοποιηθεί από τις 09 έως τις 18 Μαρτίου το 2012.

Γενικά στοιχεία

Tο φεστιβάλ πλέον κατατάσσεται στην 3η θέση ανάμεσα στα σημαντικότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Ευρώπης και κάθε χρονιά αποδεικνύει όλο και περισσότερο την ανοδική του πορεία . Φέτος στο 14ο ΦΝΘ θα προβληθούν συνολικά 190 ταινίες, εκ των οποίων οι 75 είναι ελληνικές.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα προσπαθήσει και φέτος να "ζήσει" στερημένα και φτωχικά σε σύγκριση με άλλες χρονιές χωρίς όμως αυτό να δημιουργήσει καχεξία στην όλη διοργάνωση. Φυσικά έχουν κοπεί μαχαίρι τα μεγαλεία και οι περιττές φανφάρες του παρελθόντος. Με προϋπολογισμό μόλις 700 χιλιάδες ευρώ εκ των οποίων η φιλοδοξία είναι το 1/3 να καλυφθεί από τα έσοδα των εισιτηρίων της διοργάνωσης και τα υπόλοιπα 2/3 του κόστους να έχουν ήδη καλυφθεί από το ΕΣΠΑ και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDIA, το φεστιβάλ μπαίνει σε μία νέα ρότα χωρίς μεγάλη κρατική εξάρτηση και αρχίζει να πετάει στο ουρανό της ανεξαρτησίας πιο δυνατό από ποτέ…

Το 14ο φεστιβάλ παρουσιάζει και φέτος πολλές ιδιομορφίες άξιες λόγου.. Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, καθώς και παράλληλες δράσεις – ημερίδες, masterclasses, ομιλίες, συνέδρια και εκθέσεις.

Ξεχωρίζουν

Η Ταινία έναρξης. Το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ Indignados του Τόνι Γκάτλιφ, με θέμα το κίνημα των αγανακτισμένων, ανοίγει την αυλαία του 14ου ΦΝΘ. Με έμπνευση από το Best Seller «Αγανακτήστε!» του Στεφάν Εσέλ και συνδυάζοντας μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, ο Γκάτλιφ αναδεικνύει την κοινωνική παθογένεια, το οικονομικό αδιέξοδο και το αβέβαιο πεπρωμένο της Ευρώπης.

Η Αγορά. Φέτος θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 60 αγοραστές και περισσότερες από 470 ταινίες. Ανάμεσά τους και τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα όπως ARTE, CANAL+, TV KATALUNIA, Al Jazeera, ZDF, STV κ.α. Επιπλέον η αγορά του 14ου ΦΝΘ διοργανώνει μια σειρά συζητήσεων, στις οποίες, διακεκριμένοι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, θα δώσουν χρηστικές πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές στους έλληνες και ξένους ντοκιμαντερίστες. Οι ημίωρες συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 13 έως τις 16 Μαρτίου, στην αίθουσα Excelsior του Electra Palace (17.30-18.00).

Πρέπει Επιτέλους το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ να αποτελεί για τον Έλληνα ντοκιμαντερίστα ένα πολύ χρήσιμο βήμα επικοινωνίας με το κοινό, με τους ομότεχνούς του και με τους επαγγελματίες του χώρου.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ξεχωρίζουν το εργαστήρι με τον Εγιάλ Σιβάν (15 Μαρτίου στις 11.00 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης), το εργαστήρι με τον Αυστριακό Μίχαελ Γκλάβογκερ (16 Μαρτίου στις 11.00 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης), το Masterclass «Ιστορίες Ντοκιμαντέρ στα Νέα Μέσα» που θα δώσει η παραγωγός Αστα Βέλεζους (15 Μαρτίου στις 10.00 στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ), το 4ο Διεθνές Συνέδριο Ντοκιμαντέρ (13 Μαρτίου στις 15.00 στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ) που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Αγοράς Ντοκιμαντέρ του 14ου ΦΝΘ και η Ημέρα Γαλλοφωνίας (11 Μαρτίου) .

Η Έκθεση Φωτογραφίας. Στη φωτογραφική έκθεση «Urban Survivors», παρουσιάζονται συγκλονιστικά στιγμιότυπα ανθρώπων που ζουν σε παραγκουπόλεις στο Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, την Αϊτή, τη Νότιο Αφρική και την Κένυα. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Β1, Λιμάνι. Διάρκεια: 11 - 18 Μαρτίου 2012.

Επίσης καλή ευκαιρία είναι να επισκεφθείτε και την έκθεση φωτογραφίας που υπάρχει στο μουσείο φωτογραφίας με θέμα «Χωρίς κατευθύνσεις στη Μέση Ανατολή» η οποία αποτελεί φωτογραφικές αποστολές του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στην Παλαιστίνη, Λίβανος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Αίγυπτος και Ισραήλ.

Και τέλος τα πάρτυ.. Το πάρτυ έναρξης θα πραγματοποιηθεί στο partisan (μόνο με προσκλήσεις) σήμερα στις 2300 ενώ το πάρτυ λήξης θα γίνει στο .ES το Σάββατο, 17 Μαρτίου στις 23:00 (μόνο με προσκλήσεις).

Φεστιβάλ και καινοτομία

Άξιο αναφοράς είναι το Streaming Project του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ όπου οι ταινίες της ζώνης των 8.30 στο Ολύμπιον θα μεταδίδονται ταυτόχρονα σε 5 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου μέσω του πανεπιστημιακού δικτύου GRNET, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε φίλο του ντοκιμαντέρ να το παρακολουθήσει χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη. Απλά εξαιρετικό και εξωστρεφές

Φέτος το φεστιβάλ έχει και application, εφαρμογή iphone! Είναι δωρεάν και απίστευτα χρήσιμη για όσους θα παρακολουθήσουν το φεστιβάλ και λέγεται thessFest. Αυτό είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του φεστιβάλ με το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.. Περιμένουμε πολλά από αυτήν την συνεργασία .

Η είδηση για την δημιουργία Ταινιοθήκης, «δώρο» του Φεστιβάλ προς την πόλη για τα 100χρονα της απελευθέρωσης της ακούστηκε πολύ ευχάριστα στα αυτιά μας. Η Ταινιοθήκη θα έχει στην κατοχή της αρχείο με πάνω από 1500 ταινίες, βιβλιοθήκη και προγραμματισμό εκδηλώσεων επί 365 μέρες τον χρόνο μέχρι το τέλος του 2012.

Τέλος το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα παρουσιαστεί, μετά την λήξη του, μέσω των Περιφερειακών Εκδηλώσεων σε 14 πόλεις της Ελλάδας και σε 18 καταστήματα κράτησης. Άλλωστε η επιτυχία του προγράμματος στο προηγούμενο φεστιβάλ και η μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση των κρατούμενων, ώθησε το Φεστιβάλ να σκεφτεί την επέκτασή του με μια σειρά συζητήσεων πάνω σε θέματα τεχνικής. Μάλιστα έλληνες δημιουργοί προσφέρθηκαν να συμμετέχουν αφιλοκερδώς.

Εισιτήρια

Η αξία του εισιτηρίου στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης δεν θα την χαρακτήριζες απαγορευτική και είναι 4 ευρώ από τα εκδοτήρια στην πλατεία Αριστοτέλους και στο λιμάνι (Καθημερινά 10:00-24:00) ενώ δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές και κατόχους κάρτας πολιτισμού ή κάρτας ανεργίας και οι άνω των 65 ετών δικαιούνται ελεύθερη είσοδο στις προβολές με ώρα έναρξης έως και τις 15:00, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις. Απαραίτητη είναι η έκδοση μηδενικού εισιτηρίου με την επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας / Κάρτας Πολιτισμού / κάρτας ανεργίας / αστυνομικής ταυτότητας αντίστοιχα.

Η CineΚάρταF η ετήσια στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κοστίζει €50 ενώ η εκπτωτική €30(φοιτητικό πάσο ,κάρτα πολιτισμού, κάρτα ανεργίας κλπ) και προσφέρει 4 δωρεάν εισιτήρια / ημέρα και 25% έκπτωση στις εκδόσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης . Από την άλλη η GOLD κοστίζει €200 και προσφέρει 6 δωρεάν εισιτήρια / ημέρα , προέκδοση εισιτηρίων για όλες τις ημέρες, Αποστολή εισιτηρίων στο σπίτι ,50% έκπτωση στις εκδόσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Προσκλήσεις για τις τελετές έναρξης και λήξης Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και τέλος δωρεάν τσάντα και κατάλογος Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Επιπλέον υπάρχουν και για της δύο κάρτες προσφορές σε καφέ εστιατόρια και μπαρ της πόλης που έχουν χαρακτηριστεί Doc Fest spots με ανάλογες εκπτώσεις..


Αίθουσες
Οι αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας αποτελούν ένα από τα πλέον ζωντανά κύτταρα της πολιτιστικής ζωής της Θεσσαλονίκης και τον κεντρικό χώρο διεξαγωγής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου . Επιπλέον στις τέσσερις σύγχρονες αίθουσες στις αποθήκες της Προβλήτας A του λιμανιού της Θεσσαλονίκης Cine τζων Κασσαβέτης, Cine Σταύρος τόρνες, Cine Τώνια Μαρκετάκη και Cine Φρίντα Λιάππα όπως και η αίθουσα στο ΙΕΚ Ακμή είναι έτοιμες να υποδεχτούν το κοινό.. Ελπίζουμε αυτή την φορά τα προβλήματα θέρμανσης που υπήρξαν στις αίθουσες του λιμανιού να μην υπάρξουν γιατί το κρύο είναι τσουχτερό..

Πρόγραμμα – πληροφορίες
Το πρόγραμμα προβολών του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης καθώς και πληροφορίες για την κάθε ταινία αλλά και για τις παράλληλες εκδηλώσεις της διοργάνωσης, είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ ενώ μπορείτε να μείνετε ενημερωμένοι μέσω twitter


Προτάσεις

Τα ντοκιμαντέρ είναι πολλά και αξιόλογα αλλά καλό θα ήταν να υπάρξει μια επιλογή Οι προτάσεις είναι από το Blog rota958 το οποίο εμπιστευόμαστε με κλειστά μάτια....

1. Τα παιδιά των ταραχών : Επιστροφή στον Δεκέμβρη του Αλέξη. Εκεί άλλωστε είναι η μήτρα της νεοπολίτευσης.

2. Αυτό δεν είναι μια ταινία: Όπως έγραφε και ο Γιάννης Βασιλείου στον Εξώστη, ο κράχτης του Φεστιβάλ, η ταινία μανιφέστο για την ελεύθερη έκφραση στο Ιράν και τη διώξη του Τζαφάρ Παναχί

3. Directing Hell: Άργησε αλλά βρήκε τον δρόμο για το Φεστιβάλ. Το λέω αυτό γιατί την περιμέναμε 2 χρόνια αυτή την ταινία τιμής και μνήμης για τον σπουδαίο σκηνοθέτη Νίκο Νικολαϊδη και να που το ραντεβού είναι για φέτος!

4. Χαμένος Παράδεισος 3-Καθαρτήριο: Υποψήφιο για Όσκαρ φέτος, μια ταινία για το προφιλ του αμερικάνικου συστήματος δικαιοσύνης

5. Ο Πρέσβης: Από το αφιέρωμα της δανέζικης κινηματογραφίας η ταινία του Μαντς Μπρύγκερ είναι ίσως η πιο δυνατή πρόταση.

6. Ο Μπενγκάλι Ντετέκτιβ: Ντοκιμαντέρ Μπόλυγουντ? Και αστυνομικό, και κοινωνικό, και μιούζικαλ? και κωμωδία? Το τρεϊλερ δείχνει μια πολλά υποσχόμενη ταινία.

Ο Τελευταίος Γύρος του Θανάτου - ο Έρωτας και το Τέλος μιας Πανκ Θεότητας: Επιστροφή στο πανκ των 90ς και σε μια αρκετά εκκεντρική τραγουδίστρια της Μάριαν Άντερσον που ήταν μέλος γνωστής μπάντας του είδους, των Insaints.

Καταλαβαίνεται ότι οι προτάσεις αυτές είναι σχετικές για τον καθένα και εξαρτώνται άμεσα με τα ενδιαφέροντα του καθενός .Στόχος δεν είναι να σας κατευθύνουμε κάπου απλά να παρουσιάσουμε ένα μικρό μπούσουλα σε ανθρώπους που δεν έχουν χρόνο να το ψάξουν πολύ…

ΥΓ. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ πιστό στην ιδεολογία του θα προσπαθήσει να μας μαγέψει με την ουσία των εικόνων που θα παρουσιαστούν σε αυτό.. Σε αυτήν την δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε όλοι μας, το φεστιβάλ επιβάλλεται να διατηρήσει το κοινό του και γιατί όχι και να το αυξήσει ,αυξάνοντας παράλληλα με λιγότερα έξοδα τα έσοδα του και προσπαθώντας να οδηγηθεί σε ανώτερο επίπεδο…Γιατί η δύναμη ενός φεστιβάλ είναι ο κόσμος που το στηρίζει και οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτό…Καιρός λοιπόν να γίνει μια υπέρβαση για να μπορούμε να μιλάμε στο μέλλον και για κινηματογραφικό Τουρισμό…

Και για να μπείτε πιο καλά στο κλίμα δείτε το εξαιρετικό video του Εμμανουήλ Παπαδόπουλου που φτιάχτηκε για την τελετή λήξης του 51ου φεστιβάλ κινηματογράφου και αναφέρετε στο "Tαξίδι του film".



2 σχόλια:

  1. Φέτος θα κάνω ό,τι μπορώ να δω ταινίες, όχι σαν πέρσι που ήμασταν ετοιμόγεννοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η «Ολιγαρχία» προβάλλεται την Κυριακή, 11 Μαρτίου, στο Ολύμπιον στις 18.00 και την Τρίτη, 13 Μαρτίου, στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα στις 22.30
    http://flix.gr/articles/festibal-ntokimanter-thessalonikhs-h-ellada-thyma.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια