Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

"Εγκατάλειψη" στα Μουσεία της Θεσσαλονίκης!! Tourists… We are closed..

Μέχρι ο νέος Υπουργός Πολιτισμού να ενημερωθεί και να συναντηθεί με τους πολιτιστικούς φορείς της χώρας, η εντολή είναι μία : Δεν θα υπάρξει καμιά πληρωμή, καμιά συζήτηση περί προϋπολογισμών, καμία πρόσληψη, επιχορηγήσεις γιοκ, …

Ο χρόνος είναι απαραίτητος για τον νέο υπουργό πολιτισμού αλλά ο χρόνος δυστυχώς τρέχει ..Τρέχει και τα σημάδια είναι ορατά στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης η οποία πάει από το κακό στο χειρότερο !! Για να δούμε ποια είναι τα δεδομένα στα πιο σημαντικά μουσεία της πόλης μας?

Λευκός Πύργος
Οι συμβάσεις των ωρομίσθιων φυλάκων του μνημείου έληξαν στις 2/1 και δεν ανανεώθηκαν από το Υπουργείο πολιτισμού "λόγω ..περικοπών"!! Έτσι για μια ακόμη φορά ο Λευκός Πύργος θα παραμένει κλειστός (ορισμένες μέρες την εβδομάδα) και είναι άγνωστο για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.. Δείτε εδώ για περισσότερα στοιχεία

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού η θέση της διεύθυνσης παραμένει κενή μετά την αποχώρηση της(συνταξιοδότηση), όποτε σημαντικά θέματα που αφορούσαν αρμοδιότητες της παραμένουν στα συρτάρια ενός κενού γραφείου!! Έτσι το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα πορεύεται «ακέφαλο» για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα ..Άγνωστο Για πόσο ακόμα? Όσο αφορά για το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εδώ και καιρό περιμένει την αναπλήρωση του Διοικητικού συμβουλίου του.

Αρχαιολογικό Μουσείο
Και στο Αρχαιολογικό Μουσείο τα πράγματα έχουν παγώσει. Η έλλειψη κονδυλίων και προσωπικού είναι χαρακτηριστική . Οι εργασίες που γίνονται στην πίσω αυλή του μουσείου για την αναπαράσταση ενός αρχαίου νεκροταφείου και μια έκθεση ψηφιδωτών προβλεπόταν να ολοκληρωθούν στα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά πήραν παράταση για το πρώτο εξάμηνο του 2009 και βλέπουμε .
Αυτό όμως που καίει την διοίκηση του μουσείου είναι το ζήτημα των εργαζομένων και των συμβασιούχων . Στις 31 Δεκεμβρίου 2008 που έληξαν οι συμβάσεις, το Αρχαιολογικό Μουσείο έχασε μεγάλο μέρος του προσωπικού του. Το μουσείο χρειάζεται 32 ημερήσιους εργαζόμενους και υπάρχουν μόνο 16 μόνιμοι και αντί για έξι νυχτοφύλακες που είναι απαραίτητοι υπάρχει μόλις ένας!!

Μουσείο Κινηματογράφου
Χρειάζονται χρήματα…αυτό είναι το ρεζουμέ της υπόθεσης. Ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης είχε εγκρίνει τον προϋπολογισμό του μουσείου για το 2009 αλλά περιμένει τώρα και την έγκριση από τον νέο υπουργό, ώστε να υπάρξει εκταμίευση. Εφόσον γίνει αυτό, θα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία του μουσείου καθώς θα λειτουργεί πλέον 9 π.μ. - 6 μ.μ και Σαββατοκύριακα.

Μουσείο Φωτογραφίας
Στο Μουσείο Φωτογραφίας, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο καιρό και ο χώρος παραδόθηκε στο κοινό. Και εδώ το ζητούμενο είναι τα χρήματα.. Ο Υπουργός θα πρέπει να εξετάσει ποιος θα είναι ο φετινός προϋπολογισμός του ΜΦΘ και να εγκριθεί σύντομα ,γιατί το μουσείο έχει μπροστά του και τη διοργάνωση της επόμενης Photobiennale (2010) , για την οποία ο προγραμματισμός δεν μπορεί να γίνει τελευταία στιγμή.
Αυτά.. Το ζητούμενο και στα έξι μουσεία της πόλης είναι τα χρήματα σε μια οικονομική συγκυρία άσχημη για την χώρα και την πόλη της Θεσσαλονίκης.. Για αυτό και πρέπει να γίνει μια διευρυμένη συνάντηση του Υπουργού με όλους τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης έτσι ώστε να γίνει ακριβής καταγραφή των αναγκών των μουσείων της.. Δεν είναι καιρός για σπατάλες…Πρέπει λοιπόν η κάθε διοίκηση να δείξει σοβαρότητα και να παραθέσει τα πραγματικά της προβλήματα στο Υπουργό για να πάρει τις ανάλογες σωστές αποφάσεις…Μόνο που ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά…

ΥΓ. Ενδεικτικό της σπατάλης που γίνονταν είναι ότι για τη τελετή έναρξης λειτουργίας του Νέου Μουσείου της Ακροπόλεως είχαν υπολογιστεί 6.000.000 ευρώ !! Ευτυχώς ο νέος υπουργός έβαλε φρένο…
Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία

8 σχόλια:

  1. Έπαθα με αυτά που γράφεις! Κλειστός ο Λευκός Πύργος κάποιες ημέρες την εβδομάδα! Σε λίγο θα ζηλεύουμε την οργάνωση της ...Ουγκάντας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

    Βυζαντινός Πολιτισμός;
    Πλάκα με κάνεις;

    Τα κόκκαλα των άπλυτων, τα Οσανά και τα Αλελουγιάχ;


    Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

    Ποιάς Τέχνης του Γουόρχωλ και του Πικάσσο;

    Στα παλιά μας τα παπούτσια αν κλείσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Δυστυχώς φίλε Δημολόγε η κατάσταση είναι αυτή..Εύχομαι να αλλάξει σύντομα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @φίλε Ελλήν vs χάος Θα σβήσω το σχόλιο σου γιατί είναι άσχετο με την αναρτησή..Και πάλι συγνώμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Δυστυχώς αυτά που λες είναι γνώμη σου και διαφωνώ απόλυτα φίλε ανώνυμε..Τα μουσεία της πόλη ΠΡΕΠΕΙ να μείνουν ανοιχτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @φίλε ανώνυμε θα σβήσω το σχόλιο σου γιατί είναι άσχετο με την ανάρτηση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια