Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

The red House Myth in Thessaloniki!! Το κόκκινο σπίτι...

Ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα ιστορικά κτίρια της Θεσσαλονίκης κινδυνεύει να καταστραφεί (τι περίεργο γι’ αυτήν την πόλη Ε?), αφού το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να ανακαλέσει την απόφαση για «αναγκαστική απαλλοτρίωση ή απευθείας εξαγορά» .Το «Κόκκινο σπίτι» βρίσκεται απέναντι από το ναό της Αγίας Σοφίας, στη συμβολή των οδών Αγ. Σοφίας 31 και Ερμού 52 και αγναντεύει, παρατηρεί, αναπνέει εδώ και χρόνια, γερασμένο και εγκαταλειμμένο, από μια γωνίτσα την Θεσσαλονίκη που το προσπερνά αδιάφορα. Δυστυχώς ο καιρός αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια του.

O «Κόκκινος» Θρύλος της πόλης

Το «Μέγαρο Λόγγου» ή αλλιώς κόκκινο σπίτι ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1926 και ολοκληρώθηκε το 1928 για λογαριασμό του βιομήχανου Ιωάννη Λόγγου, που καταγόταν από την Νάουσα. Ο Λόγγος ήταν ιδιοκτήτης μιας τεράστιας και πολύ εξελιγμένης κλωστοϋφαντουργίας. Το φανταστικό αυτό κτήριο ήταν έργο του αρχιτέκτονα Τζενάρι.

Και από εκεί ξεκινάει ο “Θρύλος μυστηρίου” που κρύβει αυτό το σπίτι…

Η "Ανώνυμος Οικοδομική Εταιρία Νέων Χωρών" που κατασκεύασε το κτίριο, χρεοκόπησε παραδόξως λίγο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου, και συγκεκριμένα το 1931. Η βιομηχανική μονάδα του Λόγγου στην Νάουσα καταστράφηκε από πυρκαγιά, επίσης λίγα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου. Όλα αυτά έδωσαν τροφή για σενάρια ….

Η όψη του κτιρίου με τα χρόνια δημιούργησε διαφόρους μύθους.. Το σπίτι θεωρείτε από πολλούς σαν στοιχειωμένο.. Άλλοι λένε ότι κατοικείται από «Βρυκόλακες»… Διάφοροι άλλοι θεωρούν ότι υπάρχει μια κατάρα για το σπίτι. Αυτοκτονίες, άνθρωποι που τρελαίνονται και μυστήρια γεγονότα έχουν συνδεθεί με το συγκεκριμένο σπίτι… Είπαμε η τωρινή του όψη προδιαθέτει…

Πως ήταν τα σχέδια του σπιτιού


Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ισόγειο και δύο ορόφους, αλλά κατά την διάρκεια της κατασκευής αποφασίστηκε από τον ιδιοκτήτη η προσθήκη και τρίτου ορόφου, και τα σχέδια τροποποιήθηκαν δίνοντας στο κτίριο την σημερινή του μορφή. Διαθέτει τρία καταστήματα στο ισόγειο (Την Μπυραρία "Κουρδιστό Γουρούνι", το κατάστημα με τα ρούχα, και το μικροσκοπικό μαγαζάκι επί της Ερμού), 2 διαμερίσματα στον πρώτο όροφο, 2 στον δεύτερο, και ένα οροφοδιαμέρισμα στον τρίτο, που είναι και το πιο εντυπωσιακό, με ένα τεράστιο σαλόνι με τζάκι (πάνω από το Κουρδιστό Γουρούνι).
Στο ισόγειο λειτουργούσε η Έκθεση Υφασμάτων Ναούσης και αργότερα το καφενείο «Ερμής», στέκι των εκπαιδευτικών της πόλης. Το καφενείο, ιστορικό με το δικό του τρόπο, λειτούργησε εκεί μέχρι το 1992, όταν πλέον μετατράπηκε σε μπυραρία "Κουρδιστό Γουρούνι".


Το κτίριο είναι μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής σε ολόκληρη την Θεσσαλονίκη. Η προσωνυμία "Κόκκινο Σπίτι" οφείλεται στην όψη που του δίνουν τα κόκκινα τουβλάκια και τα κεραμικά διακοσμητικά σε ολόκληρη την εξωτερική του επιφάνεια. Ιδιοκτήτρια ολόκληρου του κτιρίου είναι μια απροσδιορίστου ηλικίας ηλικιωμένη γυναίκα, που μπορεί να χαρακτηριστεί εκκεντρική. Πριν λίγα χρόνια, πασαλείφτηκαν (άθλια) μερικά σημεία της όψης του με τσιμέντο, και αυτό γιατί κρίθηκαν επικίνδυνα. Έχει να κατοικηθεί πάνω 25 χρόνια...

Τι έγινε όμως από την πολιτεία?

Το 1983, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού το τριώροφο κτίσμα χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο. Το 2006 τόσο η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και η Διεύθυνση Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, αλλά και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων, πρότειναν την αγορά του από το υπουργείο Πολιτισμού. Πράγματι, το 2007, ο υπουργός Πολιτισμού, Γεώργιος Βουλγαράκης, αποφάσισε την έγκριση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ή την απευθείας εξαγορά του διατηρητέου κτιρίου, «προκειμένου το υπουργείο Πολιτισμού να το προστατεύσει, να το αναδείξει και να το αποδώσει για πολιτιστικές χρήσεις».Ωστόσο, ο νυν υπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ανακαλεί την απόφαση του Γ. Βουλγαράκη, διότι «δεν αιτιολογείται σήμερα ο σκοπός της δημόσιας ωφέλειας περί προστασίας του μνημείου».Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος για την «εκμετάλλευση» του κτιρίου και για την πιθανή εξαγορά του από ιδιώτη.


ΥΓ. Μήπως να ετοιμαζόμαστε για νέο μπαράκι στην πόλη με όνομα “The red House bar”?
Σε μια Θεσσαλονίκη που συνειδητά ΤΗΝ καταστρέφουν και ΤΗΝ ρημάζουν ΟΙ εργολάβοι, φτιάχνοντας αυτό το φρικιαστικό μπετόν κτήνος, το συγκεκριμένο σπίτι εντυπωσιάζει και ξεχωρίζει στο πέρασμα των χρόνων με την όψη του άσχετα αν παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης. Το Κόκκινο σπίτι είναι ένα από τα ελάχιστα κτίρια με χαρακτήρα που έχουν απομείνει στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης.
Είναι κρίμα για την ιστορία της πόλης να πέσει το κτίριο σε «κακά» χέρια. Το μόνο που μπορείς να κάνεις αυτή την στιγμή είναι να κλάψεις βλέποντας το κόκκινο σπίτι της Αγίας Σοφίας σε αυτήν την εγκατάλειψη…και να σιγοψιθυρίζεις «όχι και άλλο έγκλημα στην ιστορία της πόλης»…

21 σχόλια:

  1. Όντως είναι ένα από τα ωραιότερα και πιο ξεχωριστά κτίρια της πόλης και είναι κρίμα να μην γίνει κάτι για να διατηρηθεί και να σωθεί.

    Πριν χρόνια είχα δει στην τηλεόραση ότι σ'αυτό κατοικούσε μια ηλικιωμένη κυρία που μάζευε γάτες και είχε δεκάδες γάτες μέσα στο σπίτι! Δεν ξέρω αν εξακολουθεί να ζει η συγκεκριμένη γριούλα.

    Ας ελπίσουμε να γίνει κάποια σοβαρή κίνηση και να σωθεί το συγκεκριμένο κτίσμα και να μην ριμάξει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περα απο τις εκκλησιες, τον Πυργο και τα τειχη, δεν εχει μεινει τιποτα αλλο που να μαρτυρα οτι αυτη η πολη εχει ιστορια 2300 ετων... Σα να κτισθηκε πριν 50 χρονια ειναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Πραγματικά Δανάη είναι κρίμα να μην Διατηρηθεί ή να φτάσουμε στο σημείο να το γκρεμίσουμε για να μην πέσει στα κεφάλια μας(αν και το δευτέρο δεν θέλω ούτε καν να το σκέφτομαι)!!Η συγκεκριμένη γριούλα ζει απλά νομίζω δεν κατοικεί πια εκεί..
    Εγώ φοβάμαι μην καταντήσει σαν το φιξ..Ένα Ερείπιο που δύσκολα θα μπορεί να ξανά αναστηλωθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Αλήθεια είναι φίλε Ανώνυμε αυτό που αναφέρεις..Φυσικά για αυτό φαινεταί ότι ευθυνέται και η ασυδοσία των εργολάβων που κατέστρεφαν τα όμορφα Αρχιτεκτονικά κτίρια για να τα μετατρέψουνε σε Μπετόν Αρμέ...Γι' αυτό την καταντήσανε την πόλη έτσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πραγματικά ένα πολύ ωραίο κτίριο.Δεν γίνεται-δε πρέπει να χαθεί και αυτό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι, αλλά αν ανήκει σε μία ηλικιωμένη, σημαίνει ότι είναι είναι δικό της - ιδιωτική περιουσία. Τελεία και παύλα. Ούτε το "αναγκαστική απαλλοτρίωση" λέει τίποτε, αφού μπορεί κάτι τέτοιο να προσβληθεί στα δικαστήρια ως προς το ύψος της εξαγοράς (και δικαίως γιατί η τοποθεσία είναι φιλέτο).
    Άρα μόνον αν δεν τηρείται η υπάρχουσα νομοθεσία π.χ. περί (α) υγιεινής, (β) ασφάλειας, (γ) υποχρεώσεων της ιδιοκτήτριας για συντήρηση, μπορεί να υπάρχει σχετική επέμβαση από αρμόδιο φορέα.
    Αυτά για όσους ψυχανεμίζονται διάφορα πράγματα, αλλά με το χέρι σε ξένες τσέπες.
    Ας πάνε πρώτα μερικά άτομα από Πολεοδομίες στην φυλακή (γιατί τα εκτρώματα των εργολάβων αυτοί τα εγκρίνουν), και πολιτικοί με τους ημιυπαίθριους, μεταφορά συντελεστή δόμησης, "δώσε και σώσε το αυθαίρετο", και μετά πολλά θα στρώσουν αυτόματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σίγουρα σε κάποιον ανήκει, κάποιος εισπράτει τα ενοίκια από την μπυραρία και το ρουχάδικο. Προκειμένου να διασωθεί το κτίριο, ας γίνει και μπαρ-ρεστωραν όπως έγιναν και κάποιες εκπληκτικές βίλες στην Κρήνη, που αλλιώς θα είχαν ρημάξει καταρεύσει και θα γινόταν πολυκατοικίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Δυστυχώς φίλε μου Διεθνές καφενείο όπως πάει το θέμα το βλέπω πολύ δυσκολό να διατηρηθεί....Δεν ειμαστέ ικανοί να διατηρήσουμε την κληρονομιά μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. δηλαδη συγγνωμη, για να διατηρηθει ενα κτιριο με καποια αρχιτεκτονικη αξια πρεπει να παραχωρηθει σε ιδιωτες?αυτη ειναι η λυση που προτεινεται ως εσχατη?απο την αλλη παρατηρω να γινονται εκκλησεις μπας και γινει κατι και σωθει το κτιριο.οταν θελουμε κατι δρουμε προς αυτην την κατευθυνση.ποτε δεν αλλαξε κατι με ευχολογια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @φίλε μου ανώνυμε αυτό που λέμε είναι ότι το κτίριο ΠΡΕΠΕΙ να έρθει στα χέρια του Κράτους και φυσικά να πληρώσει αποζημίωση στην Ιδιοκτήτρια...Επιπλέον από όσο γνωρίζω είχε προβλήματα για θέματα ασφάλειας και γι αυτό το λόγο δόθηκε άδεια για κάποιες μικροεργασίες στήριξης...

    Η κατάσταση πάντως είναι λίγο τραγική και αυτό που φοβάμαι είναι ότι θα γίνει χειρότερη για το συγκεκριμένο κτίριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @φίλε μου Άθλιοι ανήκει σε ιδιώτη που μάλλον δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο κόστος συντήρησης.Διαφωνώ κάθετα με το να γίνει καποιά καφετέρια ή κάποιο μπαρ .Η μόνη λύση είναι να το αγοράσει το υπουργείο πολιτισμού και να το αξιοποιήσει κατάλληλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @φίλε Πρεκάριε το κτίριο ανήκει ήδη σε ιδιώτη και βλέπουμε πως έχει καταντήσει..Η μόνη σιγουρή λύση για διατήρηση της αρχιτεκτονικής του αξίας είναι η αγορά του απο το κράτος!!ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δυστυχως, η πολιτεια εχει αποδειξει πολλες φορες οτι δεν ξερει να διατηρει σωστα την ιστορια. Εχω δει αναριθμητα "αναπαλαιωμενα" νεοκλασσικα που στεγαζουν διαφορους οργανισμους, με λαμπες φθοριου στα ταβανια των δωματιων, ψευδοροφες, προβολακια, και laminate πατωματα.
    Το κοκκινο σπιτι, "χαρη" στην εκκεντρικοτητα η δεν ξερω τι αλλο της ιδιοκτητριας, αν ισχυει οντως η μονοπροσωπη ιδιωτικη ιδιοκτησια, εχει ενα αλλο μοναδικο χαρακτηριστικο, που προσωπικα δεν το εχω βρει πουθενα αλλου αν και ασχολουμαι πολυ με τετοια κτιρια. Ειναι αυθεντικο μεχρι την τελευταια λεπτομερεια. Οι διακοπτες, οι πορτες, τα πατωματα, τα πομολα, οι χτιστες κουζινες με τζακι "φουρνελο" απο πανω, τα πλακακια, ειναι ολα, αν και φθαρμενα, ακριβως οπως οταν πρωτοτοποθετηθηκαν.
    Κατα την ταπεινη μου γνωμη, το κοκκινο σπιτι δεν θα επρεπε να γινει ουτε μπαρ, ουτε να στεγασει καποια υπηρεσια η φορεα που θα το βανδαλισει εκσυγχρονιζοντας το. Πολυκατοικια ηταν, πολυκατοικια θα πρεπει να παραμεινει. Δεν ξερω πως μπορει να γινει αυτο, αλλα αν ειχε στομα να μιλησει, νομιζω θα μας ελεγε πως θα χαιροταν να ξαναδει κατοικους να πινουν καφε στα μπαλκονια του και να ατενιζουν την πλατεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. λυπάμαι,μαλλον ειμαι αγανακτισμένη,ειναι η γειτινιά που μεγάλωσα,ενοιωθα περήφανη για το κόκκινο σπίτι και ταυτόχρονα περίργη για την ασάφεια των θρυλούμένων γύρο απ' αυτό,τελικά οταν διαπιστώσαμε οτι τίποτε περίργο δεν συνέβαινε και πάλι δεν χάθηκε τίποτε απο την γοητεία του!!
    Αν συμβεί κι αυτό μετα απο το τερατούργημα που εγινε με τα ΜΙΝΙΜΑΛ τραπεζάκια στο Βυζάντιο προς δόξαν της ανελεητης δίψας για χρήμα,τότε ενα ειναι σίγουρο,πως η Ταυτότητα μας δεν κινδυνεύει απο τους κατατρεγμένους των λαών μετανάστες[αλλωστε τετοιοι υπήρξαμε και μείς]αλλά απο τον ιδιο μας τον εαυτό,απο το κακό μας τον φλάρο,απο την ανικανότητα αυτών που για χρόνια εκπροσωπούν αυτή την Πόλη ,περισσότερο ομως απ αυτούς που τους εμπιστεύονται.
    Ερχομαι μια φορά τον μήνα στη γεννεθλια Πόλη καθώς μένω αλλού,αν χρειασθεί ομως να κινητοποιηθεί η κοινή γνώμη θα ειμαι παρούσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ok ola auta makari na min katastrafei kai na parameinei gia panta na pigainei apo genia se genia auto to spiti kai na uparxei kai na thaumazo0n oloi tin arxitektoniki to0 kai ta sunafi alla mipo0n oi thriloi einai alithinoi?ontws uparxo0n vrikolakes?egw piga mia mera ida enan ilikiwmeno kurio na vgainei apo ekei kai itan me ena farasi profanws katharize.alla afou den menei kanenas giati na katharisei?kai otan to rwtisa an mporw na to0 riksw mia matia mou eipe oxi.pws to eksigeitai auto?mipws ithele na kripsei kati?ase po0 pisteuw oti itan kai o monadikos po0 eixe ta kleidia.......pantws oloi autoi oi thruloui mo0 prokalo0n energeia kai zwntania alla paralila kai enthousiasmo kai oreksi gia tin anazitisi tis alitheias....loipon osoi meno0n stin thessaloniki to0s proskalw na ertho0n mazi mo0 se mia peripeteia...oxi mono na pame se auto to spiti alla kai se alla polla po0 vriskontai stin vassilis olgas,,,,kai ekei exo0n ako0stei diafora...ti lete loipon?????????//////////osoi thelo0n as me kano0n add sto msn marianna_15@windowslive.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Διόρθωση--ολοκληρώθηκε το 1928 για λογαριασμό του βιομήχανου Γρηγόρη η Γαλάκη Λόγγου, που καταγόταν από την Νάουσα. Ο Λόγγος ήταν ιδιοκτήτης μιας τεράστιας και πολύ εξελιγμένης κλωστοϋφαντουργίας,

    Μετεπειτα παραχωρήθηκε στον αδερφό του Γρηγορίου, Ιωάννη Λόγγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Συμφωνα με μαρτυρια του πατερα μου, το σπιτι αυτο ανηκε στον παππου μου (οχι δεν λεγονταν Λογγος). Ομως με καποιο δόλιο τρόπο, το έχασε από τα αδέρφια του. Έμεινε φτωχός και τελικά γύρισε τραυματισμένος από τον πόλεμο το 1941 και τελικά πέθανε άρρωστος λίγο καιρό αργότερα σε ηλικία 45 ετών....Θέλω κάποια στιγμή να ψάξω να βρω ότι στοιχείο μπορεί να βρεθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εχω ακουσει πως πολλοι πιστευουν οτι πλεον το κτιριο ''κρυβει καποια μυστηρια'',του τυπου οτι κατοικουν βρικολακες εκει..
    Εχετε ακουσει κατι παρομοιο?Ή μηπως γνωριζει καποιος απο εσας αν οντως αληθευει?

    Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Advanced and much improved keylogger hardware device may also let you accomplish visual surveillance, this means that it
    is even worse.

    Here is my blog post :: keylogger free

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Θα συμφωνησο μαζι σας παιδια αλα ακωμα και αν ειναι αληθεια και ειναι στοιχιομενω δεν πρεπει να γκρεμιστη ειναι το μονο σπιτι που εξιστορι την ηστορια της Θεσσαλονίκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια