Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Οδηγός επιβίωσης για το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης!!

Τέσσερις μόλις μέρες έμειναν για να ξεκινήσει το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα …Ο χρόνος τρέχει με γοργούς ρυθμούς και οι προετοιμασίες αυτό τον καιρό είναι πυρετώδεις. Την Παρασκευή λοιπόν στις 13 Μαρτίου θα ξεκινήσει η διοργάνωση που μαζί με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου μας κάνει περήφανους που υπάρχει και αναπνέει σε αυτήν την πόλη.Ένα φεστιβάλ που θα έχει σημαντικά αφιερώματα, παράλληλες εκδηλώσεις, πλήθος ντοκιμαντέρ και πολλά άλλα τα οποία θα παραθέσουμε συνοπτικά παρακάτω.. O οδηγός Επιβίωσης περιλαμβάνει περιληπτικά ότι θα συμβεί αυτές τις μέρες στη πόλη μας.

Επιτέλους λοιπόν ήρθε και πάλι η ώρα για να ζήσει η Δυστυχώς «μίζερη φτωχομάνα του Θερμαϊκού» μια εβδομάδα πολιτισμού εφάμιλλη πολλών άλλων Ευρωπαικών πόλεων.. Ναι το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα είναι εδώ και Πρέπει όλοι μας να το αγκαλιάσουμε και να το ανεβάσουμε σε άλλο επίπεδο.

Το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 22 Μαρτίου στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στις αίθουσες ΟΛΥΜΠΙΟΝ, ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ, ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ, στην αίθουσα του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΚΑΙΤΕ και στην αίθουσα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Δείτε στο χάρτη τις αίθουσες..
Έτσι λοιπόν η Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη να γιορτάσει για ενδέκατη συνεχή χρονιά την τέχνη του ντοκιμαντέρ, αναζητώντας αδιάκοπα τις εικόνες εκείνες της κοινωνικής, ιστορικής, πολιτικής και, πάνω από όλα, ανθρώπινης πραγματικότητας του νέου αιώνα, που λειτουργούν ως εφαλτήριο για περιπετειώδεις κινηματογραφικές περιπλανήσεις.
Χρόνο με το χρόνο οι «συνοδοιπόροι» του φεστιβάλ πληθαίνουν, κάτι που αποδεικνύει όχι μόνο το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις ταινίες τεκμηρίωσης, αλλά και την επιτυχία της διοργάνωσης, που κατάφερε πολύ γρήγορα να καθιερωθεί στη συνείδηση επαγγελματιών και κοινού ως μια από τις σημαντικότερες του χώρου. Μέσα από το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα του - μια επιλογή από ότι καλύτερο συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο χώρο - αλλά και τις παράλληλες δράσεις του, να ενημερώσει, να κινητοποιήσει αλλά και να συγκινήσει το κοινό του.

Σιγά σιγά έρχεται η «Διεθνής» αναγνώριση!!
Σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα το φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ κατάφερε να εδραιωθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ενώ συνεχείς είναι η ενδυνάμωση και η εξέλιξή του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας τη διεθνή σημασία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και της Αγοράς του, στηρίζει με 75.000 ευρώ και τα δύο μέσω του προγράμματος «MEDIA».
Άλλωστε τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους….Στην πρώτη διοργάνωση προβλήθηκαν 70 ταινίες με 8.000 θεατές και 13 αγοραστές. Πέρσι προβλήθηκαν 152 ταινίες και τις είδαν 40.000 θεατές -τη στιγμή που το αντίστοιχο φεστιβάλ της Λισαβόνας συγκεντρώνει 22.000 θεατές- ενώ οι αγοραστές έφτασαν τους 55. Φέτος, πάλι, θα προβληθούν 170 ταινίες, εκ των οποίων οι 44 είναι ελληνικές και οι 20 παιδικές. Από αυτές οι 36 κάνουν στη Θεσσαλονίκη παγκόσμια πρεμιέρα και οι 6 διεθνή.

Το πιο Σημαντικό γεγονός στο Φετινό Φεστιβάλ!!
Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Διεθνές Συνέδριο ντοκιμαντέρ που αποκτά αυτόματα την έδρα του στην πόλη όπου θα πραγματοποιηθεί και τις επόμενες χρονιές. Η διοργάνωση του Συνέδριου είναι πολύ σημαντική για την πόλη μας , γιατί κάθε χρόνο θα έρχονται εδώ οι σημαντικότεροι παράγοντες της παγκόσμιας βιομηχανίας ντοκιμαντέρ. Εξάλλου είναι πολύ τιμητικό το γεγονός ότι η πρόταση για τη διοργάνωση αυτή δεν προήλθε από τους Διοργανωτές του φεστιβάλ μας, αλλά από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει μια διεθνή αναγνώριση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Αφιερώματα και επιλογές μας !!
Τα Αφιερώματα του 11ου Φεστιβάλ αφορούν το άγνωστο σ' εμάς αφρικανικό ντοκιμαντέρ, Το ανερχόμενο Μεξικάνικο και τέλος το Αυστριακό.

Από τα αυστριακά ντοκιμαντέρ ξεχωρίζει το «Ένας δρόμος για τη Μέκκα - Το ταξίδι του Μουχάμαντ Ασάντ» που περιγράφει την ιστορία του Λέοπολντ Βάις, ενός Εβραίου της Βιέννης που στις αρχές της δεκαετίας του 20 ταξίδεψε στη Μέση Ανατολή, για να γίνει ο άνθρωπος που μετέφρασε το Κοράνι στην αγγλική γλώσσα..
Από τα Μεξικάνικα ντοκιμαντέρ ξεχωρίζουν το «Γεννημένος χωρίς» της Εύα Νόρβιντ όπου Κεντρικό πρόσωπο και άξονας του ντοκιμαντέρ είναι ένας καλλιτέχνης και πατέρας επτά παιδιών χωρίς χέρια, οι «Κληρονόμοι» του Ευγκένιο Πολγκόβσκι και το «Η ζωή μου μέσα» της Λουσία Γκάχα, που καταπιάνεται με την παράνομη μετανάστευση στις ΗΠΑ.

Αξίζει να δείτε το νέο ντοκιμαντέρ του Φώτου Λαμπρινού «Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος», για τον Τούρκο Μιχρί Μπελί, εθνικιστή και φανατικό εχθρό των Ελλήνων, που το 1947 πολέμησε στον εμφύλιο στο πλευρό των Ελλήνων ανταρτών και το μουσικό κωμικό ντοκιμαντέρ «Φλερτάροντας την Κόντι», του Σεμπάστιαν Ντόγκαρτ, που μιλάει για τις προσπάθειες ενός ερωτοχτυπημένου να κατακτήσει την καρδιά της Κοντολίζα Ράις!!

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει ακόμη και αφιερώματα σε δημιουργούς: στον δικό μας Φώτο Λαμπρινό, τον Ελβετό Στέφαν Σβίτερτ και τον Καναδό σκηνοθέτη, παραγωγό ντοκιμαντέρ και πολιτικό ακτιβιστή Πίτερ Ουιντόνικ.

Ημερίδες
Επιπλέον θα υπάρξουν πολύ ενδιαφέρουσες ημερίδες. Χαρακτηριστικά θα σας αναφέρουμε τις δύο που ξεχωρίσαμε ..
Η πρώτη έχει ως θέμα τις “Εναλλακτικές μορφές ενημέρωσης και δημοκρατία” ( Δευτέρα 16.03.09, 11.00-14.00). Δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί και bloggers με αφορμή τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου συζητούν για το ντοκιμαντέρ ως εξέχουσα μορφή εναλλακτικής ενημέρωσης. Η δεύτερη έχει τίτλο “Ο κοινωνικός ρόλος των Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Τρόποι αξιοποίησης των Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ από τους δημιουργούς του είδους” (Τετάρτη 18.03.09, 11.00-13.00) όπου οι ομιλητές θα είναι διευθυντές των μεγαλύτερων και σημαντικότερων φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του κόσμου. Δυστυχώς για τους εργαζόμενους δύσκολα θα μπορέσουν να παραβρεθούν λόγω των πρωινών ωρών !!

Masterclasses

Ξεχωρίστα αποτελούν και τα δύο Masterclasses ..Στo πρώτο θα μιλήσει ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή διευθυντές φωτογραφίας ο Βίλμος Σίγκμοντ (Τρίτη 17.03.09, 11.00-13.00 ) ενώ στο Δεύτερο θα μιλήσει Ο ισραηλινός σκηνοθέτης και παραγωγός Αrik Μπέρνσταϊν - “Ντοκιμαντέρ cross media” (Πέμπτη 19.03.09, 15.00-17.00) για τη χρήση της νέας τεχνολογίας σε σχέση με το ντοκιμαντέρ..

Εκθέσεις
Τρεις θα είναι και οι εκθέσεις που θα διοργανωθούν παράλληλα με το Φεστιβάλ.Η πρώτη είναι του Τουρχάν Σελτσούκ (γκαλερί Donopoulos, Μύλος) ο οποίος είναι ο πατέρας της σύγχρονης τουρκικής γελοιογραφίας. Η δεύτερή είναι της Βάσιας Πελεγράτης: “Μαλάουι- Η ζεστή καρδιά της Αφρικής” (γκαλερί Kalfayan) που θα περιλαμβάνει φωτογραφίες από την ειρηνική αλλά πάμφτωχη αφρικανική χώρα. Τέλος ο Καναδός φωτογράφος ιρανικής καταγωγής Μπάμπακ Σαλαρί (Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης)θα παρουσιάσει μια σημαντική Έκθεση φωτογραφιών με θέμα τη Μέση Ανατολή.

Αναλυτικά μπορείτε να βρείτε και άλλες πληροφορίες στο πολύ καλό άρθρο της Εφημερίδας Μακεδονίας.

Εισιτήρια που μπορώ να βρω?
Υπάρχουν τέσσερα ταμεία: ένα στο Ολύμπιον, ένα στην Αποθήκη 1, ένα στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ και ένα στο Ιντσιτούτο Γκαίτε. Κάθε ταμείο εκδίδει εισιτήρια μόνο για τις αίθουσες του χώρου στον οποίο στεγάζεται. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 4€.Τα μέλη-κάτοχοι CINEKAΡΤΑ F, οι προσκεκλημένοι και οι κάτοχοι προσκλήσεων έχουν δωρεάν είσοδο. Δωρεάν είσοδο έχουν και οι φοιτητές, καθώς και οι κάτοχοι Καρτών Πολιτισμού έως και την προβολή των 16:00 σε όλες τις αίθουσες.
Τι είναι η CineΚάρτα F ?

Mε την CineΚάρτα F μπορείτε να παρακολουθήσετε όλο το 11ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ! Η αξία της CineΚάρταF- DISCOUNT ανέρχεται στα 60€ (κανονική) και 40€ (φοιτητική *) και οι κάτοχοί της έχουν κάποια προνόμια που μπορείτε να τα δείτε εδώ

Μήπως θέλετε να γίνετε εθελοντής?
Θέλεις να ζήσεις το θεσμό από μέσα? Γίνε κι εσύ εθελοντής στο 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα . Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το φεστιβάλ καλεί τους εθελοντές να συμμετάσχουν στη διοργάνωση, συμβάλλοντας έτσι στην επιτυχία του θεσμού . Αν ενδιαφέρεστε μπορείτε να συμπληρώσετε την φόρμα εδώ . Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα 2310 378400 & 2310 378636.
Αναλυτικά το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε σε μορφή pdf εδώ και εναλλακτικά μπορείτε να το δείτε και εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

iLove σχόλια