Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Στρατός vs Πολίτες ! Στρατόπεδα Μητροπολιτικά πάρκα ή Πολυκατοικίες?

Νιώθω πνιγμένος…Ψάχνω να βρω απεγνωσμένα ένα μέρος Δροσιάς σε αυτήν την Πόλη του μπετόν…Ένα μέρος γεμάτο πράσινο, να ξεφύγει λίγο το μυαλό μου από την τρέλα της πόλης, από τους ήχους της, από το καυσαέριο, από τα αιωρούμενα σωματίδια της, από ,από .. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα ήταν τόσο Δύσκολο.. Δεν μπορούσα να το διανοηθώ.. Προσπαθώ να σκεφτώ λύσεις οι οποίες αυτό ακυρώνονται από την νοοτροπία και την Βλακεία που κουβαλάει αυτή η πόλη, αυτή η χώρα…
Δεν είμαι ειδικός, το ξέρω .. αλλά ζω εδώ και πονάω βλέποντας αυτήν την κατάντια και την απραξία…Το έχουμε πει επανειλημμένα: Η Θεσσαλονίκη έχει μια τελευταία ευκαιρία για να ανασάνει!! Τα στρατόπεδα…Τα στρατόπεδα που εδώ και κάποια χρόνια στέκουν εγκαταλελειμμένα και περιμένουν κάποιον να πάρει μια απόφαση.. Να πάρει μια απόφαση για το καλό αυτής της πόλης, για το καλό όλων των πολιτών της που την αγαπάνε υπέρμετρα παραμερίζοντας τα όποια συμφέροντα…

Με αφορμή την είδηση για την μήνυση που κατέθεσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού Στρατού κατά του Δημάρχου της Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης Σάββα Σερασίδη θα παραθέσουμε για ακόμα μια φορά τις απόψεις μας στο θέμα των στρατοπέδων..
Που βρίσκεται η ουσία αυτής της διαφοράς και της "βαλτότητας" του θέματος ?
Η τοπική κοινωνία μαζί με το δήμο Σταυρούπολης , άλλοι δήμοι αλλά και όλη η Θεσσαλονίκη επιθυμεί διακαώς την μετατροπή των «ανενεργών» στρατοπέδων που βρίσκονται εντώς της πόλης (και πιστέψτε με είναι παρά πολλά) σε μητροπολιτικά πάρκα με παράλληλες χρήσεις χώρων πολιτισμού χωρίς να χτιστεί τίποτε παραπάνω από τα ήδη υπάρχοντα κτίρια ενώ η στρατιωτική ηγεσία επιθυμεί την καλύτερη αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων για δημιουργία στρατιωτικών κατοικιών (πάλι πολυκατοικίες!!).
Παρόλο που οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας είχαν υποσχεθεί ότι θα παραχωρηθούν στους δήμους από το 1999. Τα συμφέροντα και εδώ δυστυχώς είναι πολλά και το θέμα «κολάει» εδώ και μια δεκαετία παρά τις εξαγγελίες… Οι ερωτήσεις των βουλευτών για το θέμα αμέτρητές. Ενδεικτικά δείτε εδώ, εδώ και εδώ .Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει το θέμα αλλά φυσικά δεν έχει κάνει μέχρι σημερά τίποτα..

Οι δήμοι που τους αφορά άμεσα η απελευθέρωση των στρατοπέδων κάνουν αγώνα για να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη και τα αποτελέσματα είναι κάπως ενθαρρυντικά. . Η προβολή όμως και η στήριξη από πολλούς φορείς της πόλης είναι δυστυχώς για το Θεαθήναι …

Πως έχει η κατάσταση?
Τα στρατόπεδα δεν είναι σήμερα κομμάτι της πόλης.. Αποτελούν κομμάτια ξένα προς τους κατοίκους της αφού παραμένουν εγκαταλελειμμένα και «νεκρά», λόγω της μικρότητας και της αδιαφορίας της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου ΠΟΥ για ακόμα μια φορά δείχνει την μιζέρια της.. Φυσικά πολλοί τοπικοί άρχοντες δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από αυτό το κλίμα και συμπεριφέρονται πολλές φορές πιο πολύ κομματικά παρά με γνώμονά το καλό της πόλης!!
Τα στρατόπεδα στήθηκαν από την εποχή του εμφυλίου πολέμου και θα έπρεπε ήδη να είχαν αποδοθεί στην πόλη αλλά που…Οι εκτάσεις των πέντε στρατοπέδων (Ζιάκα, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Παύλου Μελά και Καρατάσιου και Κόδρα), υπολογίζονται σε περίπου 1.700 στρέμματα. Από τα οποία αξιοποιήθηκαν μόνο εν μέρει από τους οικείους δήμους, παρά τις προσδοκίες όλων μας.

Οι ευθύνες βαραίνουν πολλούς....

Τοπική αυτοδιοίκηση
Ναι είναι αλήθεια ότι ενώ πήγε να βρεθεί κάποια μορφή συμβιβασμού πολλοί δήμαρχοι ζήτησαν περισσότερα από όσα μπορούσαν να τους δοθούν βάζοντας σαν δίλημμα το "ή όλα ή τίποτα.".. Δυστυχώς όμως με αυτήν την στάση ρισκάρεις...Μπορείς να κερδίσεις τα πάντα ή να τα χάσεις όλα...Και μέχρι στιγμής τα χάνουμε όλα.. Αν και με εκφράζει και εμένα αυτή η στάση(εγώ βέβαια είμαι έξω από το χορό), νομίζω ότι δεν έγινε σωστή αποτίμηση της κατάστασης δηλαδή μέχρι ποια πράγματα μπορούμε να διεκδικήσουμε αλλά αυτό είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι από το παζλ της μέχρι τώρα αποτυχίας.
Μια άλλη διάσταση του θέματος είναι ότι σε κάθε αλλαγή φρουράς στις διοικήσεις των δήμων, τα αρχικά σχέδια ακυρώνονταν και συντάσσονταν νέα, υποτίθεται βελτιωμένα. Πράγμα που δείχνει μηδενικό συνολικό προγραμματισμό..
Δεν έχει καταλάβει κανένας για την πραγματική σημασία αυτού του εγχειρήματος.. Δεν έχει καταλάβει κανείς πως με μια λάθος απόφαση στο συγκεκριμένο θέμα καταστρέφεται το μέλλον της Θεσσαλονίκης.

Γραφειοκρατία
Το περίφημο ιδιοκτησιακό καθεστώς αποτελεί και αυτό ένα κομμάτι του παζλ που παραμένει ασαφές, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια. Έτσι η διεκδίκηση σκοντάφτει στα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, το στρατό ή την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.
Στρατιωτική ηγεσία
Αποδείχτηκε για ακόμα μια φορά ότι η Στρατιωτική ηγεσία του τόπου δεν αφουγκράζεται την επιθυμία όλων των κατοίκων της πόλης για την δημιουργία χώρων πρασίνου...Φάνηκε ότι ο Στράτος επιδιώκει να αποτελεί ένα ξένο για την Θεσσαλονίκη...
Πολιτική ηγεσία
Βεβαία το θέμα θα είχε λυθεί αν η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου έπραττε αυτά που είχε υποσχεθεί.. Το μεγαλύτερο κομμάτι του παζλ είναι η πολιτική βούληση.. Όλα τα άλλα δεν μπορούν να κάνουν τίποτα αν δεν το θέλει η κυβέρνηση...Που από ότι δείχνει μάλλον δεν επιθυμεί να δώσει αυτές τις εκτάσεις στην τοπική κοινωνία αλλά και δεν θέλει να συγκρουστεί με την στρατιωτική ηγεσία...Είδαμε τι έγινε με το παλιό 424.. Τίποτα!!

Λύση...
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ικανοποιητική (σε μεγάλο βαθμό) κινητοποίηση των τοπικών άρχων και της κοινής γνώμης μάλλον λόγω του ότι η κατάσταση στην πόλη και σε κάθε δήμο είναι πλέον Οριακή...Όμως δεν είναι αυτό αρκετό...
Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνετε να έχει ένα «μελλοντικό πάρκο» υπερτοπικό χαρακτήρα χωρίς να αγωνίζονται όλοι? Που είναι η συμπαράσταση των υπολοίπων δήμων στο δίκαιο αγώνα που κάνουν οι ενδιαφερόμενοι δήμοι?
Που είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο δήμος Τριανδρίας, ο δήμος Θέρμης και όλοι οι άλλοι δήμοι που Πρέπει να σταθούν αρωγοί και συνοδοιπόροι σε αυτήν την επανάσταση που επιχειρείται? Το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης Πότε θα αναλάβει τις πρωτοβουλίες που πρέπει ώστε να δοθεί και μεγαλύτερη πολιτική έκταση στο Θέμα? Η Νομαρχία γιατί σιωπεί ? Οι άλλοι φορείς γιατί σιγά σιγά αδρανοποιούνται?
Μήπως τελείωσε η «μάχη»?
Η Θεσσαλονίκη είναι ΜΙΑ πόλη που αποτελείται από Πολλούς Δήμους και που ο κάθε δήμος λειτουργεί μόνος του σε ζητήματα που αφορούν όλην την πόλη!! Δεν υπάρχει μια συμπαγής ομάδα που να ξέρει τι διεκδικεί και τι επιδιώκει!! Τι σημασία έχει αν το στρατόπεδο ανήκει στην πολίχνη ή την Νεάπολη!! Θεσσαλονίκη δεν είναι και αυτή..? Δεν μας αφορά όλους?
Τα δέκα χρόνια τα περάσαμε και την ευκαιρία σιγά σιγά την χάνουμε!! Δεν θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα φορέας διεκδίκησης των στρατοπέδων που θα αποτελείται από εκπροσώπους από όλους τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, την Νομαρχία ,το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και τους άλλους φορείς της πόλης? Δεν θα έπρεπε να είμαστε όλη μια γροθιά πέρα από τις όποιες κομματικές ή μη διαφορές για το καλό αυτής της πόλης?
Ξυπνάτε πριν είναι αργά…Λάθη και ολιγωρίες δεν συγχωρούνται. Κάντε τις πόλεις μας πιο ανθρώπινες!!

ΥΓ.
Γιατί τα στρατόπεδα να μην γίνουν τα νέα σημεία αναφοράς για όλη την πόλη μας και παραμένουν στην Εγκατάλειψη? Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής δεν είναι το ζητούμενο για τις τοπικές αρχές και τους πολίτες ?Τα στρατόπεδα λοιπόν αντί να αποτελέσουν τους νέους “τεχνητούς” πνεύμονες της Θεσσαλονίκης Προωθούνται για να γίνουν και αυτά μπετόν.. Μπετόν στα μούτρα σας…

Κατά καιρούς ασχολήθηκαν με το θέμα : Μαgicasland,Oneiros ,Panos, argos ,tsalimi , Green-attack, Δίκτυο κινήσεων Θεσσαλονίκης και πολλοί πολλοί άλλοι..
Δείτε επίσης σχετικά μας post:
Έρευνα για τα στρατόπεδα Θεσσαλονίκης
ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΚΙ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ !!!ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Το μεγάλο στοίχημα της Θεσσαλονίκης για πράσινο!
Το μεγάλο στοίχημα της Θεσσαλονίκης για πράσινο που πηγαίνει στον κουβά!!!
Μήπως ήρθε η ώρα για δράση?

Πηγή φώτο: Lefteris Zopidis , tsalimi

3 σχόλια:

  1. Τα Στρατόπεδα δεν είναι από την εποχή του συμμοριτοπολέμου. Ο Στρατός ήταν είναι και θα είναι πάντα σώμα της Θεσαλονίκης. Όταν η αχανής και άναρχη πόλη αναπτύσσονταν ραγδαία από τη δεκαετία του 60 υπήρχαν τεράστιες εκτάσεις που κανείς δεν έδιδε κάτι από τη περιουσία του για πράσινο και κοινόχρηστους χώρους. Κανείς δεν ηθελε να δώσει 1-2 τετραγωνικά από τη περιουσία του για να γίνουν τα τότε χωράφια χωροι πρασίνου από τότε. Σημερα καποιοι όψιμα κοπτώμενοι κάνουν τους τζάμπα μάγκες αλλα νομίω ότι δεν έκαναν ποτέ μήνυση στους δημάρχους ή στο κράτος για την άναρχη πόλη. ΟΥΤΕ φυσικά έδωσαν πρώτοι αυτοί το παράδειγμα δωρίζοντας περιουσία τους υπέρ των πολλών. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ. Οι άλλοι φταίνε πάντα. Αν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια σωστη πολιτική και κοινωνικότητα- ανθρωπιά απο όλους μας δεν μας πείραζε κανένα στρατόπεδο τώρα.Ρωτάω για τόσες περιουσίες που έχουν άλλοι φορείς πχ ΟΤΕ ΔΕΗ Σύλλογοι Δικαστικοί Εφοριακοί καθηγητές τραπεζικοί κλπ γιατί δεν κουνιέται φύλλο; Η βρήκαμε αυτόν που δεν μιλάει και το παίζουμε τζάμπα μάγκες. Ναι τα στρατόπεδα να αποδοθούν στη τοπική κοινωνία αλλά όχι όμως χωρίς ανταλάγματα. Διότι φεύγοντας ένα στρατόπεδο από μία πόλη που αναπτύσεται για να πάει αλλού χρειάζονται πολλά λεφτά. ποιός θα τα δώσει; Οι εκατοντάδες Αξκοί με τις οικογένειές τους θα πάνε στα βουνά; Μας πείραξε το ελάχιστο ποσοστό γής που θα χρησιμοποιηθεί για να μείνουν τα στελέχη του στρατού σε ανθρώπινες συνθήκες, αυτοί που κάθε δυο τρία χρόνια παίρνουν μεταθέσεις και τρελλαίνεται η οικογένειά τους όταν πηγάινει στη Λήμνο ή Αγαθονήσι και ψάχνει για σπίτι;Δεν πρέπει η στρατιωτική υπηρεσία να αγωνίζεται γιαυτούς; αλλα ο καθείς θα πουλάει πράσινη οικολογία και πράσινα άλογα εκεί που νομίζει ότι τον παίρνει; Προτείνω να πάει εκέι που κάθε μέρα οι αναρχικοί κάθονται και φτιάχνουν μολότοφ αντί να μελετούν οι φοιτητές . Στα πανεπιστήμια. Να ζητήσει να γίνουν όλα πράσινο και χώροι για τα παιδιά της πόλης παρά να χρησιμοποιούνται από τους αλήτες δήθεν φοιτητές εγκληματίες. ΤΑ τετραγωνικά είναι περισσότερα. Έτσι γίνεται αγώνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Συμφωνώ σε πάρα πολλά από αυτά που αναφέρεις αλλά ξεχνάς κάτι. Οι κυβερνήσεις από το 1999 μέχρι και σήμερα έχουν αποφασίσει ότι τα στρατόπεδα πρέπει να δοθούν στις τοπικές κοινωνίες. Η απόφαση ήταν δική τους και όχι δική μου.. Βεβαία αυτή η απόφαση έμεινε τόσα χρόνια στα λόγια..
    Θα συμφωνήσω ότι αν χρειάζεται πρέπει να γίνουν ανταλλαγές εκτάσεων. Το πως θα δοθούν αυτές οι εκτάσεις και με ποιούς όρους είναι θέμα πολιτικό και θέμα χειρισμών.. Πάντως οι χώροι των εγκαταλειμμένων στρατοπέδων ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ...ΑΥΤΟ ΕΠΙΤΑΣΣΟΥΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ (ΑΝΑΡΧΗ ΔΟΜΗΣΗ ΚΛΠ)...Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΠΡΑΣΙΝΟ.. ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΝΙΞΟΥΝ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://archive.enet.gr/online/online_p1_text.jsp?c=112&id=97833332

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια