Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χαμένο στην Ομίχλη….


Μια ιστορία που θα "σοκάρει" με το Ελληνικό ταπεραμέντο και τους ζωντανούς της διαλόγους όλους του σινεφίλ αυτής της χώρας...


Φέτος το Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (13-22 Νοεμβρίου) γιορτάζει τα 50 του χρόνια...Και ενώ κάποιος θα περίμενε ότι θα ήταν ένα από τα καλύτερα λόγω του μισού αιώνα που κλείνει μάλλον οι εξελίξεις και οι διεργασίες που διαδραματίζονται οδηγούν για μια ακόμα φορά στην απαξίωση ίσως του καλύτερου θεσμού που «φιλοξενείται» στην Θεσσαλονίκη μας..
Η «ταινία» που έχει αποσπάσει τα περισσότερα Ευρωπαϊκά βραβεία και θα κάνει την τιμητική της προβολή φέτος στα 50 γενέθλια του φεστιβάλ διαδραματίζεται στο ίδιο το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης..!! Είναι μια Κωμικοτραγική παρωδία που περιγράφει με το καλύτερο δυνατόν τρόπο την Ελληνική πολιτιστική Ξεφτίλα κάτω από το πρίσμα της πολίτικης ανυπαρξίας και του συνδικαλισμού, με πρωταγωνιστές τους Κινηματογραφιστές της ομίχλης , το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και τους υπεύθυνους του φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης .. Θύμα όλου αυτού του περίεργου συμπλέγματος το φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που απαξιώνετε από τους «έσω» και ξεφτιλίζεται από την ελληνική πραγματικότητα…

Λίγα λόγια για τους πρωταγωνιστές…

Οι «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη» (100 αγανακτισμένοι καταξιωμένοι-Έλληνες κινηματογραφιστές) έχουν στην ταινία έναν ανατρεπτικό ρόλο που προκαλεί "την όλη αναστάτωση.." . Όχι δεν πρόκειται για μία μειοψηφία, αλλά για σύσσωμη την εγχώρια κινηματογραφική κοινότητα. Τρεις γενιές σκηνοθετών, παλαιότεροι και καταξιωμένοι, νεότεροι αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι συνασπίζονται για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη κινηματογραφικής πολιτικής στη χώρα. Ζητάνε από το υπουργείο Πολιτισμού να παρουσιάσει έναν νέο κινηματογραφικό νόμο με σκοπό τη ουσιαστική στήριξη του Ελληνικού κινηματογραφικού προϊόντος αλλά λόγω του ότι δεν σημειώνεται καμία κίνηση από μεριάς υπουργείου έρχονται αντιμέτωποι με τους πάντες (διοίκηση φεστιβάλ κινηματογράφου, Ένωση Ελλήνων σκηνοθετών, Υπουργείο κλπ) .Αποφασίζουν λοιπόν να απέχουν από τα Κρατικά Βραβεία και αποσύρουν τις ταινίες τους από τη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και όχι μόνον…… (!)


Υπουργείο Πολιτισμού.. Στην ταινία αποτυπώνεται για μια ακόμα φορά με τον πιο παραστατικό τρόπο η ανυπαρξία πολιτικής βούλησης και η βραδύτητα του ελληνικού δημοσίου (δημόσιο for ever!!!!) με θύματα φυσικά τους άλλους πρωταγωνιστές της ταινίας.. Το φεστιβάλ είναι το τελικό θύμα που ενώ τόσα χρόνια έκανε αργά αργά βήματα προς τα εμπρός τορπιλίζεται και κάνει σε μια στιγμή 10 βήματα πίσω..!! Οι Κινηματογραφιστές της ομίχλης και η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών αποτελούν τα άμεσα θύματα αφού με την στάση του και διάφορα άλλες ενέργειες προσπαθεί να τους διασπάσει(πράγμα το οποίο το καταφέρνει) με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μια ενιαία φωνή και να προκαλείται σύγχυση σε όλους εμάς τους θεατές αυτού του παραλόγου…

Διοίκηση Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ένας ήρωας με βραδυκίνητα αντανακλαστικά (τουλάχιστον σε αυτήν την ταινία), που δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα την αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας του κινηματογραφικού κόσμου και δεν πήρε ξεκάθαρη θέση για το θέμα με αποτέλεσμα να αφήσει το Φεστιβάλ στην τύχη του.. Την ύστατη στιγμή κάνει μια έκκληση ουσίας για να αναθεωρήσουν τη στάση τους οι κινηματογραφιστές της ομίχλης και να συμμετάσχουν με τις ταινίες τους στο Φεστιβάλ για να τις παρουσιάσουν , να αναπτύξουν τις θέσεις τους και να προβάλουν τις απόψεις τους χωρίς όμως αυτή η προσπάθεια να έχει θετικό αποτέλεσμα…Ήταν ήδη πολύ αργά….

Ένωση Ελλήνων Σκηνοθετών. Ένας ήρωας που παίζει έναν ρόλο περίεργο.. Μέλημα του και σκοπός είναι να εκφράζει τις φωνές όλων αυτών που εκπροσωπεί χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες με μοναδικό συμφέρον το καλό του κλάδου τους.. Κι όμως από ότι φαίνεται στην ταινία έχει αποτύχει παταγωδώς στο να βγει μια ενιαία φωνή διεκδίκησης για το καλό του Ελληνικού κινηματογράφου..


Σχολιασμός της ταινίας ...

Δεν είμαι ειδικός για να κρίνω τις απόψεις και τις διαφορές που φανερώνονται να έχουν στην ταινία οι ήρωες μεταξύ τους.. Εμένα το μόνο που με νοιάζει στην προκειμένη περίπτωση είναι η οπτική γωνία του φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.. Και το φωνάζω και θα το φωνάζω όσο μπορώ…Δεν πρέπει να πληρώσει το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τη σύγκρουση μεταξύ των κινηματογραφιστών και του ΥΠΠΟ για τον νόμο…
Το φεστιβάλ που όλα αυτά τα χρόνια μεγαλώνει και απόκτα κύρος με τεράστιες προσπάθειες όλων των πρωταγωνιστών αυτής της ταινίας (που τώρα σφάζονται μεταξύ τους ) έχει αποκτήσει με πολύ κόπο την μεγάλη πλέον στήριξη των πολιτών αυτής της πόλης .. Συμφωνώ απόλυτα με τον φίλο μου rota958 που αναφέρει με παραστατικό τρόπο και με το δικό του ιδιαίτερο μάτι το όλο σενάριο πως έχει δημιουργηθεί…
Κανείς φυσικά δεν διαφωνεί ότι εδώ και χρόνια ήταν επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ενός κινηματογραφικού νόμου που θα προωθούσε το πολιτισμό σε όλα τα επίπεδα…Σε κανέναν δεν προκάλεσε έκπληξη η αδράνεια της πολιτείας για ακόμα ένα ζήτημα το οποίο είχε εξαγγελθεί καμιά δεκαπενταριά φορές από όλα τα κόμματα…
Όμως προκαλεί τεράστια έκπληξη για μένα η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ..Θεωρώ ότι αυτό που θα βγει ανεπανόρθωτα ζημιωμένο από τη όλη ιστορία είναι το ίδιο το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης..


Γιατί πως μπορεί να διατηρηθεί ένα φεστιβάλ όταν δεν μπορεί αυτό πια να εκπληρώσει το σκοπό για το οποίο δημιουργήθηκε που δεν είναι άλλος από την προώθηση του Ελληνικού σινεμά?

Πως μπορεί αυτός ο θεσμός να μένει «έξω» αμέτοχος από ένα τέτοιο θέμα που ταλανίζει το χώρο του κινηματογράφου…?


Η ανακοίνωση του φεστιβάλ δυστυχώς ηρθε πολύ καθυστερημένα για να κάνουν πίσω οι κινηματογραφιστές της ομίχλης. Παραθέτουμε παρακάτω το πιο σημαντικό κομμάτι της ανακοίνωσης
«Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι πάντα ανοιχτό στις διεργασίες και στην υπέρβαση των προβλημάτων του χώρου, σεβόμενο και τους δημιουργούς και τους νόμους, σεβόμενο και τον μόχθο των ανθρώπων του οπτικοακουστικού τομέα και την καλλιτεχνική τους δημιουργία. …………..Ο ρόλος, όμως, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι να προβάλλει και να προωθεί με κάθε μέσο την ελληνική κινηματογραφική δημιουργία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Φεστιβάλ έχει τη θέληση και είναι σε θέση να φιλοξενήσει όλες τις ελληνικές ταινίες στην 50η του επετειακή διοργάνωση. Για το λόγο αυτό, καλούμε τους έλληνες κινηματογραφιστές να συμμετάσχουν στο 50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και να αξιοποιήσουν την ευκαιρία, για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους, να αναπτύξουν τις θέσεις τους και να προβάλουν τις απόψεις τους.»
Την ανακοίνωση ολόκληρη μπορείτε να την βρείτε εδώ .


Και πραγματικά αυτή είναι η ουσία του φεστιβάλ κινηματογράφου…Δεν είναι μόνο οι συζητήσεις περί ανέμων και υδάτων και οι κορδέλες .. Αυτά δεν είναι για το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης …Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης πραγματικά ήταν και ακόμα είναι μια τεράστια ευκαιρία προβολής του θέματος…


Υπάρχει καλύτερος τρόπος να ενημερωθεί ο απλός κόσμος για τα προβλήματα που παρουσιάζει ο κλάδος του κινηματογράφου από το ίδιο το Φεστιβάλ? Υπάρχει καλύτερος τρόπος να σατιρίσεις και να προβληματίσεις με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω από το θέμα από την προβολή μια σχετικής ταινίας ή ντοκιμαντέρ?

Υπάρχει καλύτερος τρόπος από την διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων που δεν θα καπηλώνουν φυσικά το φεστιβάλ αλλά θα το ενισχύουν και που θα του δίνουν το χρώμα και την ουσία του προβλήματος ?

Όχι δεν θέλω να πιστέψω ότι μιλάμε για ένα τέλος εποχής του ελληνικού κινηματογράφου που σιγά σιγά (αν και άργησε) άρχισε να βρίσκει το δρόμο του μετά από πολλά χρόνια αυτοκαταστροφικής ανυπαρξίας και ανυποληψίας.. Όχι δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί το όλο θέμα να αποτελέσει την αρχή του τέλους του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης!!! Είναι μήπως τυχαίο αυτό που αναφέρει ο φίλος μου rota958 ? το ότι δηλαδή το αντίστοιχο φεστιβάλ της Αθήνας θεσμοθετεί βραβεία για ελληνικές ταινίες και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες φέρνοντας τα κόμματα στο τραπέζι με τους κινηματογραφιστές (με ανοιχτή συζήτηση που θα γίνει στη διάρκεια του Φεστιβάλ) την περίοδο που εμείς εδώ δεν θα έχουμε ούτε δείγμα από ελληνικό στοιχείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ?
Απλά προβληματίζομαι και στεναχωριέμαι με αυτήν την κατάντια….Και πιστέψτε με δεν είμαι ο μόνος ..
Και κάτι τελευταίο…
Που βρίσκονται όλοι αυτοί που τρέχουν στα εγκαίνια του φεστιβάλ για την αυτοπροβολή τους(Πολιτικοί, τοπική αυτοδιοίκηση, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι κλπ) ? Που είναι ο καλλιτεχνικός κόσμος που θα έπρεπε να εκφράσει επίσημα ποια είναι η θέση του? Και ναι θα συμφωνήσω και πάλι με το φίλο μου rota958 φταίμε και όλοι εμείς που καθόμαστε και ανεχόμαστε όλους αυτούς που υποτίθεται ότι νοιάζονται για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.......!!

Τελικά αυτή η χώρα δεν χρειάζεται κανέναν για να την ξεφτιλίζει …είμαστε οι καλύτεροι για να αυτοξεφτιλιστούμε από μόνοι μας..


Τhe end…..

ΥΓ.Μακάρι να ήταν όλα μια ταινία αλλά δυστυχώς είναι η πραγματικότητα....

7 σχόλια:

  1. Καταλαβα , παει και το φεστιβαλ κινημ. .
    Εχω βαρεθει να λεω για τους ανυπαρκτους που διοικουν αυτην την πολη αλλα και την καθε κυβερνηση, δεν μπορω αλλο κουραστικα.
    Η ν α ανλαβουμε ολοι εμεις οι πολιτες δραση η ας κατσουμε να βλεπουμε τα δρομενα σε αυτην την πολη απο το p.c μας.
    ερχονατι εκλογες, στειλτε τους ΟΛΟΥΣ απο εκει που ηρθαν και στις δημοτικες οταν γινουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θα σχολιάσω το κείμενο γιατί πραγματικά με καλύπτει απόλυτα!!απλά kourtgeo..η πένα σου είναι δυνατή για την Σαλονική..και η απουσία σου αισθητή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς φίλε ανώνυμε αν το φεστιβάλ γίνει κάτω από αυτές τις συνθήκες θα έχει κάνει πολλά βήματα πίσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ευχαριστώ φίλε Doelith για τα κάλα σου λόγια...Ελπίζω ότι σιγά σιγά θα επανέρχομαι στους παλιούς μου ρυθμούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αφελής ερώτηση...

    Η Θεσσαλονίκη τι ευθύνη έχει για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου;

    Αυτό πολύ απλά φιλοξενείται εδώ.
    Από Αθηναίους οργανώνεται, από Αθηναίους στελεχώνεται.

    Η Θεσσαλονίκη στηρίζει το φεστιβάλ χαρίζοντάς του κοινό που ούτε στα όνειρά του δεν θα έβλεπε σε άλλη πόλη.

    Πάλι θα βρίσουμε τη Θεσσαλονίκη;

    Τι μανία κι αυτή;

    Saloniciano

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. είναι κανείς από εσάς κινηματογραφιστής?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟΣΟ ΕΡΙΣΤΙΚΟΙ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια