Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Ημέρα αγοράς για τα πανηγύρια...

Χθες Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, ημέρα που τα καταστήματα ήταν ανοιχτά μέχρι το βράδυ, γίναμε για άλλη μια φορά μάρτυρες μιας απερίγραπτης κατάστασης στο κέντρο της πόλης.. Όχι ότι οι εικόνες που θα δείτε δεν είναι συνηθισμένες για όλους εμάς. Απλά η συγκεκριμένη μέρα η οποία βαπτίστηκε ως «ημέρα αγοράς» από τον εμπορικό σύλλογο Θεσσαλονίκης μόνο ημέρα γιορτής και χαράς δεν ήταν… Για ακόμα μια φορά κανένας μα κανένας από τους αρμοδίους δεν φρόντισε να πάρει μέτρα για την διευκόλυνση των μετακινήσεων των ανθρώπων προς το κέντρο.. Εκτός και αν σκοπός τους ήταν να αποτρέψουν τον κόσμο να κατέβει στο κέντρο για να ψωνίσει και να οδηγηθεί στα διάφορα περιφερειακά εμπορικά κέντρα…

Δεν ξέρω αν έχει αντιληφθεί κανένας από τους κυρίους που υποτίθεται ότι νοιάζονται για το καλό της πόλης μας ότι οι ίδιοι με τις πρακτικές τους που είναι σταθερές τόσα χρόνια κάνουν το μεγαλύτερο κακό τόσο στην αγορά του κέντρου όσο και στους κατοίκους της πόλης αυτής που επιθυμούν να χαρούν την πόλη τους Μια Κυριακή

Εγώ πάντως ούτε ημέρα αγοράς ένιωσα , ούτε Χριστούγεννα, ούτε στο εορταστικό κλίμα μπήκα και απλά για ακόμα μια φόρα τσαντίστηκα και στεναχωρήθηκα για το κατάντημα μας. Ένα απέραντο θορυβώδες άσκοπο πανηγύρι για τα μάτια του κόσμου χωρίς ουσία και χωρίς αποτέλεσμα.. Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή….Η κίνηση ήταν φανερή σε όλους τους δρόμους.. Τσιμισκή, Αγγελάκη, Εγνατία , Λεωφόρο Στρατού, Μητροπόλεως έμοιαζαν με πεζόδρομους αυτοκινήτων… Στην Μητροπόλεως γίνονταν παρέλαση Των Λεωφορείων για να δούμε ποιο μας αρέσει πιο πολύ…
Για ακόμα μια φορά υπήρχαν παρκαρισμένα στην Τσιμισκή από την αριστερή πλευρά της με αποτέλεσμα να φρακάρει πολύ σύντομα ο δρόμος …Κάλαντα μπορεί να μην ακούγονταν αλλά παράπονο δεν έχω.. Η μελωδία της κόρνας συνόδευε την βόλτα μου από την ΧΑΝΘ μέχρι την Αριστοτέλους..


Το γνωστό παρκινγκ της Ναυαρίνου ήταν κενό και απορώ γιατί τέτοιο πράγμα τέτοια μέρα!! Μόλις καμιά 10 αυτοκίνητα ήταν μέσα στο πεζοδρόμο…Γιατί ρε παιδιά έτσι? Τα λεωφορεία αγκομαχούσαν να περάσουν από τις λεωφορείο-λωρίδες αφού τα διάφορα εμπόδια εμφανίζονταν εκνευριστικά πολύ συχνά.. Πολλά από αυτά (τα λεωφορεία) είχαν μετατραπεί σε Fast Food μιας και η κατάσταση , Σάντουιτς με πίτα απ’ όλα ήταν συνηθισμένο γεγονός…

Όχι ότι και έξω τα πράγματα ήταν καλύτερα.. Ο κόσμος ως σαν τα συγκρουόμενα έσπρωχνε ο ένας τον άλλο για να περάσει από τα πεζοδρόμια τα οποία φυσικά είχαν τα μισά καταληφτεί από πλανόδιους παράνομους πωλητές. Τα «κάλαντα» μεταξύ των συγκρουόμενων περαστικών ήταν συχνά…Μιλάμε για τον ορισμό του Χριστουγεννιάτικου κλίματος.Και μέσα σε αυτήν την παραμυθένια Χριστουγεννιάτικη εικόνα ξεπρόβαλε στα μάτια μου η "Αριστουργηματική" Πλατεία Αριστοτέλους….Οι καμπάνες άρχισαν να χτυπάνε στα αυτάκια μου και πλέον ήμουν σίγουρος.. Ήρθαν τα Χριστούγεννά.. Το douple dot είναι εδώ και μας τραγουδάει μπουζούκια για να μπούμε στο κλίμα.. Μιλάμε για πολιτισμό όχι για χαζομάρες.. Πωλητές ότι νάνε μέσα στην πλατεία μπαλόνια, μπαλόνια, αυτοκίνητα, μηχανάκια και στο βάθος μια ηρωική Καμήλα ή οποία απορώ πως άντεχε στο κρύο… Κάθε χρόνο τέτοιο καρακιτσαριό άλλο δεν παλεύεται ρε παιδιά …Κανείς δεν το καταλαβαίνει..? Τι πρέπει δηλαδή να γίνει για να αντιληφθεί ένας νοήμον άνθρωπος ότι αυτό που δημιουργούνε τόσα χρόνια δεν είναι γιορτή….Είναι μια μεγάλη φαρσοκωμωδία για το Θεαθήναι χωρίς κανένα μα κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα…
Εξαίρεση σε όλο αυτό το κατάντημα ήταν στο άγαλμα του Βενιζέλου (στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς) ο Αϊ - Βασίλης, η Νεράιδα των Χριστουγέννων, τα ξωτικά και οι χιονάνθρωποι ΚΑΙ το Δέντρο των Ευχών.Ήταν ίσως οι μοναδικές εικόνες Χριστουγέννων στην Πόλη...

Με το φτωχό μου το μυαλό βλέποντας αυτήν την κατάσταση μου ήρθαν κάποιες μικρές ιδέες.. Δεν λέω ότι είναι οι σωστές.. Τις αφήνω στους υποτίθεται ειδικούς σαν ερέθισμα για περισσότερο προβληματισμό για του χρόνου (αν και νομίζω πάλι τα ίδια θα έχουμε)..

Αντί ρε παλικάρια να κάνουμε διαφορές συναυλίες με παρέλαση μπουζουκιών στην πλατεία δεν θα ήταν προτιμότερο να δοθεί περισσότερο βαρύτητα στα παιδιά και στην παραμυθένια εικόνα που έχουν για τα Χριστούγεννα ..Κάλαντα ,Σπιτάκια με ζαχαρωτά, σπίτι του Αι Βασίλη κλπ…Ξέρω θα γεμίσει η Αριστοτέλους με ξύλινα σπιτάκια αλλά πιστέψτε με καλύτερα έτσι πάρα αυτό το τραγικό κατάντημα.

Ο εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είναι τόσο δύσκολο να έρθει σε συμφωνία με τον ΟΑΣΘ και για μια μέρα να καθιερωθεί το δωρεάν εισιτήριο.. Για Μια μέρα.. Ο ΟΑΣΘ ας πάρει τα χρήματα από τον σύλλογο και τον δήμο Θεσσαλονίκης.. Η δημοτική Αστυνομία είναι τόσο δύσκολο να διαφυλάξει την λεωφορείο-λωρίδα? Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι τόσο Δύσκολο να προσφέρει δωρεάν πάρκινγκ στους δημότες του είτε μέσα στην Δεθ που στέκει αμέτοχη στα δρώμενα της πόλης είτε στο τρίτο σώμα στρατού είτε στο λιμάνι ? Για να μην πω να απαγορευτεί η κυκλοφορία αυτοκινήτων σε κεντρικές οδούς για λίγες ώρες και το κέντρο ουσιαστικά να το χαρεί ο κόσμος και με λιντσάρετε … Τα αποτελέσματα των μέτρων που δεν παίρνονται τα έχουμε δει…Δεν είναι καιρός να δοκιμάσουμε τίποτα διαφορετικό? Ας βάλουν οι παντογνώστες ειδικοί το μυαλουδάκι τους να σκεφτούν τρόπους για να βελτιωθεί η κατάσταση..

Και που ξέρουμε μπορεί να βγει κάτι καλό…Άλλωστε χειρότερα από εδώ που είμαστε δεν έχει…Τα Χριστούγεννα θα περάσουν χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι…Μια Κυριακή ας την αφιερώσουμε στα παιδιά μας …Για να έχουν κάτι να θυμούνται…Γιατί εμένα αυτό που μου έμεινε σήμερα ήταν ένα ατελείωτο βλακώδες Χάος

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!!
iLoveChristmas

11 σχόλια:

  1. Ναυαρίνου ρε παιδιά, με "υ". Αμάν πια με το "β". Και μη μου πεις ότι το έχει ΚΑΙ έτσι στο wiki.. Όλες οι πινακίδες με "υ" είναι. Να με συγχωράτε αλλά το συγκεκριμένο είναι καραμπάμ! Είχες κι άρθρο η Παράλλαξη, δήθεν δική μας και το έβαλε με "β", μας βγήκαν τα μάτια.
    Για τα υπόλοιπα πάντως συμφωνούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά τα λες Γιώργο! Ακριβώς τις ίδιες σκέψεις με εσένα είχα όταν κατέβηκα στην Γιορτή των Αγγέλων.

    Μακάρι να έφτιαχναν ένα όμορφο χριστουγεννιάτικο χωριό στην πλατεία Αριστοτέλους. Εντελώς "κρύα" και "γυμνή" δείχνει μόνο με το καραβάκι και το δέντρο.

    Μακάρι για τις 2 αυτές Κυριακές του χρόνου που είναι ανοιχτή η αγορά να απαγορευόταν η πρόσβαση των αυτοκινήτων στην Τσιμισκή. Εγώ πάντως γνωρίζοντας τον χαμό που θα γινόταν - τόσο στο κέντρο όσο και στο Cosmos - δεν βγήκα καθόλου από το σπίτι μου, προτίμησα να μείνω μέσα, να αράξω και να ξεκουραστώ.

    Εύχομαι κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον να δούμε επιτέλους την Θεσσαλονίκη που όλοι μας ονειρευόμαστε και επιθυμούμε, τόσο κατά την περίοδο των εορτών όσο και τον υπόλοιπο χρόνο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Hi,

    1. Φυσικά δε μπορούμε να γκρινιάζουμε για το ότι έχει πολύ κόσμο στα πεζοδρόμια γιατί όπως θέλουμε εμείς να κατέβουμε κέντρο τέτοιες μέρες, έτσι θέλουν και όλοι οι υπόλοιποι..Το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι αναγκάζεται να περπατάει ο κόσμος στα πεζοδρόμια γιατί δεν υπάρχουν πεζόδρομοι..Στην Αριστοτέλους από Εγνατία μέχρι Μητροπόλεως έχετε στριμωχτεί ποτέ?
    2. Στη ΔΕΘ νομίζω ότι ήταν δωρεάν το Parking αν φυσικά προσκόμιζες αποδείξεις αγορών >50€..
    3. Προσωπικά, επειδή το πρόβλημα parking είναι όντως ασύλληπτο, επέλεξα να κατέβω με λεωφορείο.Από Α.Τούμπα λοιπόν με το 14 έκανα 25 λεπτάκια μέχρι Α.Σοφίας ατσαλάκωτος (καθιστός βέβαια για να τα λέω όλα)..Με το αυτοκίνητο όντως μπορεί να έκανα 15, αλλά θα ήθελα και άλλα 45 για parking σίγουρα χωρια τα νεύρα και το άγχος για το αν θα βρω Parking και πότε..
    4. Κάτι είχα διαβάσει ότι μελετουσαν απαγόρευση κυκλοφορίας φέτος στο κέντρο για κάποιες μέρες για να δουν και αυτό πως θα δουλέψει, μάλλον μούφα ήταν. Πάντως θα ήταν τέλεια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η πιο ομορφη πλατεια της Ελλαδας,η Αριστοτελους ειναι κιτσαρια,βρωμα κλπ.
    Εχουμε καταντησει την πολη μας μια απροσωπη επαρχιακη πολη.Γεμισαμε απο κοκκινους Αγιοβασιλιατικους επαιτες.
    Αυτα δεν ειναι Χριστουγεννα,ειναι ενα σκηνικο της αρπαχτης.
    Καλες γιορτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παιδια εγω δεν ζω Σαλονικα αλλα περμενω πως και πως να ερθουν οι γιορτες για να ανεβω πανω επιτελους και δεν θα αφησω τιποτα να μου χαλασει τις γιορτες.
    Ξερω οτι το κυκλοφοριακο στην Σαλονικα ειναι το χειροτερο στην Ελλαδα, ξερω οτι τα μεσα μαζικης μεταφορας σε μια πολη 2εκ. πλεον, ειναι μονο ο οασθ.
    Φιλε μου εχω ξαναγραψει ξανα στον μπλογκ σου και ειχα πει και λεω παλι οτι ειναι απιστευτο μια πολη 2εκ.,ναι παιδια τοσοι ειναι στην Σαλονικα και που ειστε ακομα, να εχει μονο αστικα,ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ,ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ,ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ.
    Ολα απο αυτο αρχιζουν και εκει τελειωνουν, εινα απλα τα πραματα,πολυ απλα.
    Υπαρχει μια μελετη απο εναν οργανισμο,δεν θυμαμααι ποιον,που αναφρει οτι μεχρι το 2014 ο πλησυσμος θα ειναι 4,5 εκ. στηνΣαλονικα και λεω τωρα εγω μεχρι το 2014 τι υποδομες θα εχιε η πολη???????
    Μετρο?? κααλο ανεκδοτο,μια ευθεια 10χιλ. αυτο θα ειναι το μετρο αν και οποτε θα ειναι ετοιμο.
    Τραμ στην παραλια???? Δεν υπαεχει περιπτωση
    Υποθαλασσια?? Παει και αυτο,ενα ονειρο ηταν που χαθηκε οπως πολλα αλλα.
    Ηλεκρτικος???? Τι εινα αυτο?
    Παρολα αυτα οποτε ερχομαι πανω περναω πολυ καλα και ετσι και φετος,γιατι πολυ απλα αυτη η πολη απο μονη της ,χωρις καν προσπαθεια,σε μαγευει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλα Χειστουγεννα παιδια, ξεχασα να το πω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. «2. Στη ΔΕΘ νομίζω ότι ήταν δωρεάν το Parking αν φυσικά προσκόμιζες αποδείξεις αγορών >50¤..»

    Ναι, ισχύει ότι με αγορές άνω των 50¤, παρκάρεις δωρεάν για 4 ώρες.

    «4. Κάτι είχα διαβάσει ότι μελετουσαν απαγόρευση κυκλοφορίας φέτος στο κέντρο για κάποιες μέρες για να δουν και αυτό πως θα δουλέψει, μάλλον μούφα ήταν. Πάντως θα ήταν τέλεια...»

    Φαντάσου, λοιπόν, τι τέλεια θα ήταν, να μην υπάρχουν αυτοκίνητα στο κέντρο, κι εγώ που μένω Καλαμαριά για να πάω στο ΤΙΤΑΝ όπου εργάζομαι, να θέλω το λιγότερο 4-5 ώρες στο δρόμο.
    Δίχως Μετρό, δίχως "express" γραμμές του ΟΑΣΘ, με ΕΝΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΜΕ στην πόλη, η μόνη λύση να διασχίσεις την πόλη είναι 4 δρόμοι: Μητροπόλεως - Λ.Νίκης για ανατολικά και Εγνατία - Τσιμισκή για δυτικά. Περιφερειακός; έχει δει κανένας πόση ώρα θέλεις (ΧΩΡΙΣ να είναι ΚΛΕΙΣΤΟ το κέντρο) την ημέρα από Καλαμαριά για έξοδο Εγνατίας Οδού στο ΤΙΤΑΝ? το λιγότερο ΜΙΑ ώρα και 15 λεπτά ανα κατεύθυνση! (ώρες που ο κόσμος πηγαίνει ή έρχεται στην δουλειά του)
    Οι προτάσεις του να κλείσει το ΚΕΝΤΡΟ στα αυτοκίνητα, μάλλον γίνονται μονό για να γίνονται. Όποιος ΔΕN έχει επαφή με την συγκοινωνιακή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ της πόλης, πετάει και μια "μπαρούφα" του τύπου "Για ακόμα μια φορά κανένας μα κανένας από τους αρμοδίους δεν φρόντισε να πάρει μέτρα για την διευκόλυνση των μετακινήσεων των ανθρώπων προς το κέντρο..."
    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΕΛΕΥΣΕΙΣ. Σε μια πόλη όπου το ιστορικό κέντρο είναι ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΓΡΑΜΜΟ (κι ΟΧΙ κυκλικό) πρέπει το λιγότερο να ΜΗΝ έχεις επαφή με την πραγματικότητα, για να εγκαλεί τις Αρχές να .... κλείσει το Κέντρο την Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα, που ο ΟΛΟΣ κόσμος ΔΟΥΛΕΥΕΙ.
    Προφανώς αυτός που το έγραψε, δουλεύει στο Κέντρο, ζει στο κέντρο και δεν πηγαίνει ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, πουθενά αλλού. Οι υπόλοιποι που διασχίζουμε την Θεσσαλονίκη από Καλαμαρια, Ευοσμο, Σταυρούπολη, Πλαγιάρι, Θέρμη κλπ - ας αλλάξουμε κατοικία, ας αλλάξουμε δουλειά, ας.... ας γίνει το ΜΕΤΡΟ και όλα αυτά θα αλλάξουν μονομιάς!
    Αλλά μέχρι τότε, μήπως πρέπει να αλλάξω πόλη, για να ικανοποιηθεί τι; η «Κυριακή προ Χριστουγέννων» με κλειστά καταστήματα, αφού η πλειονότητα των εργαζομένων θα κολλήσουν ένσημο ΙΚΑ στον περιφερειακό;
    Φιλικά, Ιωάννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε Ανώνυμε καταλαβαίνω το εκνευρισμό σου αλλά τι να πω ο Δαίμων του Ορθογραφικού ελέγχου του word μας χτύπησε και πάλι την Πόρτα...Αλλά η ούσια είναι τα υπόλοιπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνούμε απόλυτα Danah..Καλά Χριστούγεννα και καλές Γιορτές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ το Θέμα φίλε fil ήταν πως τα πεζοδρόμια κατά το ήμισυ ήταν πιασμένα απο παράνομους πλασίε σε σημεία μάλιστα που δημιουργούσαν έντονο πρόβλημα στους πεζούς...Όσον αφορά το θέμα των πεζόδρομων είναι ένα μεγάλο κομμάτι που πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξει..Αυτό με την Δεθ το ακούσα και εγώ..Όσον αφορά τωρά τα λεοφωρεία αφού πάρκαρα Ευζώνων εκάνα από Ευζώνων μέχρι ΧΑΝθ 20 λεπτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "..που ο ΟΛΟΣ κόσμος ΔΟΥΛΕΥΕΙ.." Αν δούλευες εσύ Ιωάννα δε σημαίνει ότι δούλευε όλος ο κόσμος γιατί πλην καταστημάτων δε νομίζω να δούλευε κάποιος άλλος, γιατί διαφορετικά όλοι αυτοί που πάνε στα μαγαζιά θα ήταν στις δουλειές τους..Εγώ δεν ξέρω καμιά εταιρεία να δουλεύει.
    Επίσης μιλάμε για απαγόρευση διέλευσης από Τσιμισκή και κάτω (περνάνε μόνο λεωφορεία) οπότε πχ η Εγνατία μένει ανοιχτή και προς τις δύο κατευθύνσεις, ΑΛΛΑ ένα τέτοιο μέτρο έχει αντίκτυπο στις συνολικές μετακινήσεις με ΙΧ γιατί πολύ απλά αποτρέπεις τον άλλο να πάρει το αυτοκίνητο..Αποτέλεσμα : Αποσυμφόρηση όλου του οδικού δικτύου..Αυξάνεις και τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ και όποιος θέλει κατεβαίνει..ΑΝ είναι καλυτερο αυτό το μπάχαλο που είδαμε ΟΚ..
    "..Όσον αφορά τωρά τα λεοφωρεία αφού πάρκαρα Ευζώνων εκάνα από Ευζώνων μέχρι ΧΑΝθ 20 λεπτά.."
    Καλά ρε από Ευζώνων λεωφορείο πήρες? Περπάτα και λίγο..Φυσικά αυτό ενισχύει τη θεωρία μου περί κλειστού κέντρου..
    Το να προσπαθείς απλά να διευκολύνεις τη μετακίνηση με ΙΧ είναι η πιο μονοδιάστατη αντιμετώπιση του προβλήματος και φυσικά δε μιλάμε για απλές εργάσιμες ημέρες (όπου φυσικά έχει δίκιο η Ιωάννα για τις διελεύσεις), αλλά δε νομίζω ότι τη συγκεκριμένη ημέρα το πρόβλημα είναι οι διελεύσεις αλλά η γνωστή αντίληψη παρκάρω έξω από την καφετερια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια