Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2009

Ανασκόπηση του 2009 για την Θεσσαλονίκη…

Άλλη μια χρόνια φεύγει και αφήνει ανάμεικτα συναισθήματα.. Τι διαφορετικό συνέβη λοιπόν στην Θεσσαλονίκη του 2009? Εδώ θα επιχειρήσουμε να κάνουμε ένα σύντομο Flash Back για την πόλη μας , μέσα από τα μάτια του iLoveThessaloniki.

Καθώς λοιπόν κάθομαι και σκέφτομαι για την χρονιά που φεύγει άλλοτε πικραίνομαι για ευκαιρίες που ακόμα μια φόρα χάθηκαν και άλλοτε χαίρομαι για προϋποθέσεις που δημιουργήθηκαν για ένα καλύτερο μέλλον....

Το 2009 είχε και αυτό μπόλικες υποσχέσεις ,εξαγγελίες ,θα, θα ,θα…και μεγάλα λόγια…Αποτέλεσμα όμως?Για να τα πάρουμε ένα ένα


Δημοτικά έργα

Για να είμαστε δίκαιοι, φέτος ο δήμος έδειξε ότι ακούει πολύ περισσότερο τις φώνες των δημοτών του σε σχέση με άλλες χρονιές και μπορούμε να πούμε πως έκανε κάποια μικρά βήματα προς τα μπρος χωρίς να αποφύγει και κάποια βήματα προς τα πίσω...
Για ακόμα μια χρονιά (όπως και πέρσι) το μεγαλύτερο Δημοτικό έργο του Δήμου Θεσσαλονίκης παραμένει αδιαμφισβήτητα τα 21 εκατ. που έκαναν φτερά από τα ταμεία του δήμου… Δικαιοσύνη? Χμμμμ. Ακόμα περιμένουμε και μάλλον θα περιμένουμε πολλά πολλά χρόνια για να δούμε ΠΟΙΟΣ και ΤΙ έφταιξε για το μεγαλύτερο γνωστό σκάνδαλο στην τοπική αυτοδιοίκηση…
Και ναι το 2009 είναι η χρονιά που τα Μαρμαρένια αλώνια γίνανε σαλόνια. Το Νέο δημαρχιακό μέγαρο ολοκληρώθηκε και θα λειτουργήσει μέσα στο 2010..Τα εγκαίνια του γίνανε με κάθε "μεγαλοπρέπεια" παρά τις διαμαρτυρίες… Έτσι όσοι διαφωνούμε με αυτό το έργο πρέπει πλέον να το "αποδεχτούμε"...


Την αλάνα της Τούμπας την Θυμάστε? Τόσα χρόνια ήταν στα έργα υποκατασκευή.. Ε ναι λοιπόν το 2009 σχεδόν ολοκληρώθηκε..Μένουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες στην πεζογέφυρα και τέλος..Σιγά σιγά οι τρύπες του παρελθόντος άρχισαν να κλείνουν…


Φυσικά Τα πολυδιαφημισμένα πάρκινγκ όπως και η δημοτική συγκοινωνία για ακόμα μια χρονιά έμειναν στα χαρτιά και έτσι όλοι οι κάφροι συμπολίτες μας μπορούν να συνεχίσουν να παρκάρουν όπου γουστάρουν "ανενόχλητοι".. Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι περιμένουμε να λειτουργήσει το νέο παρκινγκ του Δημαρχείου μέσα στην νέα χρόνια.. Επιπλέον σε πολλά πεζοδρόμια μπήκαν κολωνάκια βλέπε περιοχή καυτατζογλείου (μάλλον κάποιοι άρχισαν να ακούνε) και έτσι εκείνα τα πεζοδρόμια μπορούμε πλέον να τα φωνάζουμε με το όνομα τους. ΠΕΖΟ ΔΡΟΜΙΑ.

Ένα ακόμα θετικό μέτρο που εφαρμόστηκε φέτος, ήταν το ότι η αποκομιδή των σκουπιδιών άρχισε να γίνεται το βράδυ , πρώτα πιλοτικά και μετά σε μόνιμη βάση, σε πολλές περιοχές του κέντρου … Σκουπίδια λοιπόν by Night λέμε…


Δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε την νέα ιστοσελίδα του δήμου που αποτελεί μια πραγματικότητα και που ελπίζουμε ότι θα συμβάλει επιτέλους στην e -εξυπηρέτηση του πολίτη .


Τέλος το πιο πρόσφατο έργο που εγκαινιάστηκε στην πόλη και δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον της είναι ο Ποδηλατόδρομος.. Ποιος θα το πίστευε ότι η Θεσσαλονίκη θα αποκτούσε Ποδηλατόδρομο ? Νομίζω κανείς…Κι όμως μέσα σε 4 περίπου μήνες το πρώτο δίκτυο ποδηλατοδρόμων (12 χλμ.) είναι πραγματικότητα. Το Ποδήλατο πιστεύω από εδώ και πέρα θα μπει για τα καλά στην ζωή της πόλης.. Μην Ξεχνάμε πως όλα είναι θέμα συνήθειας.. Φυσικά στην αρχή παρουσιάστηκαν κάποια σημαντικά προβλήματα τα οποία καθώς περνάει ο καιρός διορθώνονται σταδιακά…
MME - Οδικοί άξονες
Το Μετρό είναι γεγονός...Ο "Κωστίκας" και ο "Γιωρίκας" προχωράνε και τρυπάνε με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς… Η τρύπα του Κούβελα ανήκει στο παρελθόν.. Το θέμα πλέον που προκαλεί προβληματισμό είναι ο χρόνος ολοκλήρωσης, που από το 2012 πήγε στις αρχές το 2014, και οι επεκτάσεις τόσο προς την καλαμάρια όσο και προς την Σταυρούπολη.. Προβλήματα στην κυκλοφορία λόγω των έργων υπάρχουν αρκετά όπως και αυξημένα αιωρούμενα σωματίδια αλλά υπομονή.. Το μετρό είναι πλέον εδώ .
Όσον αφορά τώρα την υποθαλάσσια....Πάει.... Το χάσαμε τον Μακαρίτη.. Το έργο που είχε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις από τους κατοίκους της πόλης , μετά από χρόνια μελέτες, εξαγγελίες, αλλαγές, προσφυγές..Μαντέψτε... Τελικά ακυρώθηκε.. Και άντε να δούμε ΠΟΤΕ και ΑΝ θα ξεκινήσει και με ΠΟΙΕΣ αλλαγές...
Ακόμα ένα μεγάλο έργο αυτό της επέκτασης του αεροδρομίου παρουσιάζει και φέτος σημάδια καθυστέρησης και οι αντιδράσεις μεγαλώνουν καθώς φαίνονται τα πρώτα σημάδια περιβαλλοντολογικής «καταστροφής»..Οι φωνές για ένα καινούργιο αεροδρόμιο δυτικά δεν ακούστηκαν από κανέναν για ακόμα μια φορά(λόγω μεγάλου κόστους) και ξοδεύονται χρήματα σε ένα αεροδρόμιο που τους μισούς μήνες είναι κλειστό ΛΟΓΩ ΟΜΙΧΛΗΣ!!
Ο προαστιακός συμπλήρωσε περίπου ένα χρόνο λειτουργίας….Ένα έργο πολυδιαφημισμένο που ξεκίνησε τα πρώτα του δειλά βήματα μέσα στο 2008 φαίνεται πλέον να λειτουργεί κανονικά για περιορισμένους όμως προορισμούς.. Οι μελλοντικές επεκτάσεις του βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης σκοπιμότητας ακόμα και σήμερα.
Ο ΟΑΣΘ, παρουσίασε το πρώτο Cultural Bus μέσα στην χρόνια και η "συγκίνηση μου" είναι μεγάλη…Εντυπώσεις μπορείτε να δείτε εδώ .

Η Εξωτερική περιφερειακή, η μοναδική λύση για να αποφορτιστεί η εσωτερική περιφερειακή της Θεσσαλονίκης είναι ακόμα στα χαρτιά και γίνονται ακόμα συζητήσεις επί συζητήσεων για το που θα καταλήξει…Λογικά ούτε το 2010 θα ξεκινήσει…
Η Εσωτερική Περιφερειακή παρέμεινε ως προς την επικινδυνότητα και τις κακοτεχνίες ίδια χωρίς καμία μα καμία βελτίωση απλά αλλάξανε κάποια επιμέρους στοιχεία.. Κάμερες και Ραντάρ είναι τα νέα στοιχεία αυτού του δρόμου και η on line ενημέρωση για την κίνηση στον περιφερειακό είναι πραγματικότητα.
Περιβάλλον


Δυστυχώς τα ίδια με το 2008. Ο τομέας που η Θεσσαλονίκη υστερεί περισσότερο είναι ο τομέας του περιβάλλοντος και δυστυχώς άλλη μια χρονιά έφυγε χωρίς να γίνει τίποτα ουσιαστικό για να αλλάξει η διαμορφωμένη κατάσταση προς το καλύτερο.
Για ακόμα μια χρονιά τα Στρατόπεδα μείναν ανεκμετάλλευτα ΧΩΡΙΣ κανένα ίχνος ελπίδας.. Ο καθένας θέλει να τα αξιοποιήσει όπως να 'ναι ανάλογα με τις ανάγκες του χωρίς να υπάρχει ούτε καν κάποιος υποτυπώδης σχεδιασμός (Υπερτοπικός)...Πουθενά δεν γίνεται αναφορά για ανάγκη δημιουργίας χώρων πρασίνου σε μια πόλη που κατέχει την Πρώτη θέση από το τέλος στην Ευρωπαϊκή λίστα που αφορά την αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο!!
Η εξαγγελία του προηγούμενου Πρωθυπουργού για Μετεγκατάσταση της ΔΕΘ από το κέντρο της πόλης και η δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου στην θέση αυτής, γέμισε χαμόγελα την τοπική αυτοδιοίκηση....Όμως παρέμεινε εξαγγελία… Μάλιστα επιλέχτηκε η περιοχή της Σίνδου αλλά η νέα Κυβέρνηση δηλώνει ότι το θέμα θα ξανά συζητηθεί προφανώς από μηδενική βάση .. Δηλαδή λόγια, λόγια, λόγια....
Κλείσαμε ένα χρόνο από τότε που χάσαμε την «αγαπημένη» μας λίμνη Κορώνεια .Η αποκατάσταση της φαντάζει πλέον παραμύθι για μικρά παιδιά και το μέλλον για την περιοχή δυσοίωνο..
Ο Θερμαϊκός κόλπος αργοπεθαίνει σιγά σιγά για ακόμα μια χρονιά.. Ακόμα Απορώ πόσο θα αντέξει, μιας και σε αυτόν, καταλήγουν τα πάντα από βιομηχανικά απόβλητα μέχρι και ότι μπορεί να φανταστεί ο καθένας!!


Φυσικά για ακόμα μια χρονιά ανακηρυχτήκαμε Πρωταθλητές στα Αιωρούμενα σωματίδια στο κέντρο της πόλης με ποσοστά που ξεπερνούσαν πολλές μέρες και τα 250% από το επιτρεπόμενο όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.. Αμά γίνεις πρωταθλητής αποκτάς βαριά φανέλα… Πάντως και φέτος δεν είδα και κανένα να νοιάζεται ουσιαστικά .. Τα μέτρα μείναν Ά-μετρα…Δηλαδή ούτε καν στα χαρτιά…
Τέλος, όσον αφορά το χρόνιο πρόβλημα των χωματερών και φέτος δεν δόθηκε οριστική λύση...Άνοιξε το 2008 ο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης αλλά παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα μέσα στο 2009. Επιπλέον έχουν υπολογιστεί ότι μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης οι παράνομες χωματερές ξεπερνούν πλέον τις 1200.!!

ΔΙΑΦΟΡΑ
Φέτος δόθηκε μεγάλη μάχη για τις Παράνομες Διαφημιστικές Πινακίδες κυρίως της Περιφερειακής οδού.. Το αποτέλεσμα ακόμα είναι αμφίρροπο.. Υπήρξαν φυσικά πολλές ήττες αλλά και πολλές νίκες.
Τέλος στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης το 50 Φεστιβάλ κινηματογράφου ήταν ο θεσμός που και φέτος ξεχώρισε για δύο λόγους.. Ο πρώτος ήταν για την αποχή των περισσότερων Ελλήνων Κινηματογραφιστών ενώ ο δεύτερος γιατί για ακόμα μια φορά εκείνη η περίοδος είναι η καλύτερη που βιώνει η πόλη .

Αυτά....Θα κλείσω δυστυχώς όπως και το 2008…
Όταν η Θεσσαλονίκη δεν σχεδιάζει, δεν προτείνει, δεν «βλέπει» την προοπτική της, δεν ξεφεύγει από τη μιζέρια της, τότε δίνει το δικαίωμα στην Αθήνα να αποφασίζει γι' αυτήν.... Ας Κοιμηθούμε λοιπόν ακόμα έναν χρόνο και μετά θα ξέρουμε ξανά όλοι ποιος θα φταίει ?Η Αθήνα και το κατεστημένο...Και Φυσικά ούτε λόγος για την ανυπαρξία σας/μας?
Καλή χρονιά σε όλους!!
Εύχομαι επιτέλους η νέα χρόνια (2010) να σημάνει ένα νέο ξεκίνημα για την Θεσσαλονίκη μας..

Καλή Χρονιά,
iLoveThessaloniki

4 σχόλια:

 1. Μάλλον θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν μια καλή χρονιά για τη Θεσσαλονίκη. Ας ευχηθούμε τα καλύτερα για το '10.
  Καλή χρονιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μη ξεχάσουμε την πρωτιά της πόλης. Το 2009 είχε τον πιο σιχαμένο αέρα στην Ευρώπη (αιωρούμενα σωματυίδια εννοώ).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλημέρα και καλή χρονιά,

  πριν λίγες ώρες γύρισα από Βρυξέλλες μία πόλη με πληθυσμό κοντά σε αυτόν της Θεσσαλονίκης..
  1. Μετρό. Αστεία πράγματα, αυτονόητο εδώ και χρόνια. Τραμ κλπ συμπληρώνουν το τοπίο.
  2. Αεροδρόμιο. Δεν το συζητάω (ok Μπορεί να έχει αναβαθμιστεί λόγω EU αλλά και πάλι τί να συγκρίνεις)
  3. Πάρκα. Άπειρα, παντός μεγέθους και γούστου.
  4. Πλατείες. Μόνο πλατείες.
  5. Πεζοδρόμια. Τεράστια σε όλα τα τα σημεία της πόλης χωρίς πάσης φύσης εμπόδια.
  6. Πινακίδες - ταμπέλες και λοιπές κακογουστιές. Χωρίς πλακα το μοναδικό σημείο που βλέπεις αυτό το φαινόμενο είναι ο δρόμος που έχει καταληφθεί από γυράδικα Ελλήνων δίπλα στην Grand Place. Κατά τα άλλα ηρεμεί το μάτι σου χωρίς όλες αυτές τις νέον κακογουστιές.
  Δε συνεχίζω, αλλά πραγματικά γιατί να απέχουμε τόσο πολύ..Δε λέω είναι το κέντρο της Ευρώπης κλπ και εννοείται θα υπάρχει διαφορά αλλά στην επιστροφή νομίζεις ότι είσαι απλώς Βαλκάνια και μάλιστα σε ψιλοκακή έκδοση..

  ΥΓ1: Στο πνεύμα των ημερών (φορολογικά κλπ), να πω ότι μου έδωσαν απόδειξη για κάθε σεντ που ξόδεψα..

  ΥΓ2 : Για να μην τα βλέπουμε και όλα μαύρα βέβαια έχω να πω και τα εξής:
  1. Απίστευτο κρύο που σου χαλάει τη διάθεση και σε μόνιμη θα ήταν κουραστικό.
  2. Ψιλοαγένεια (για να μην πω χοντρο) σε ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ. Για να μην λένε μόνο για τους δικούς μας tourist hunters.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια