Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

1821 και εθνική ταυτότητα




Προχθές ξεκίνησε η νέα εκπομπή του ΣΚΑΙ για την επανάσταση του 1821. Μου φάνηκε ότι προσπαθεί να δει με αντικειμενικότητα και καθαρά επιστημονικά κριτήρια το θέμα της ελληνικής επανάστασης, μακριά από παρωπίδες και φανατισμούς.

Ανάμεσα σε "προοδευτικούς" ψευτοδιεθνιστές και κολλημένους υπερπατριώτες Ελληνάρες, η προσέγγιση της συγκεκριμένης εκπομπής διακρίνεται αφενός από αμεροληψία αφετέρου από γνήσιο πατριωτισμό.

Στη συζήτηση που ακολούθησε της εκπομπής, θίχτηκε και το θέμα της περίφημης βιολογικής σύνδεσης αρχαίων και σύγχρονων Ελλήνων. Καλύτερη απάντηση δε θα μπορούσε να δώσει ο καθηγητής κ.Βερέμης χρησιμοποιώντας λόγια του Κ. Παπαρηγόπουλου. Όταν λοιπόν σύγχρονοι του Παπαρηγόπουλου Ευρωπαίοι ιστορικοί υποστήριζαν ότι "δεν κυκλοφορεί καθόλου ελληνικό αίμα στις φλέβες των νεοελλήνων" εκείνος απάντησε "Ε και;", εξηγώντας στη συνέχεια ότι σημασία έχει η παιδεία και η πνευματική συγκρότηση και όχι το "αίμα". Αν αυτά παραπέμπουν στα όσα διαχρονικά πρεσβεύει ο Ελληνικός Πολιτισμός, τότε είσαι Έλληνας. Εξάλλου τα περί καθαρότητας οποιουδήποτε έθνους διαμέσου των αιώνων, μόνο γέλιο προκαλούν σε οποιονδήποτε σκεπτόμενο.

Βέβαια με βάση τα παραπάνω δεν ξέρω πόσο Έλληνες δικαιούμαστε να λέμε ότι είμαστε οι σημερινοί νεοέλληνες...Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

4 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω αν είμαι "προοδευτικός" ψευτοδιεθνιστής, αλλά

    είδα με ενδιαφέρον το πρώτο επεισόδιο. Εξαιρετικά μελετημένο, προσεγμένο σκηνοθετικά, σε απλά ελληνικά που πλησιάζουν πολύ την ιστορική αλήθεια της εποχής.

    Ωστόσο, πουθενά δεν άκουσα να γίνεται λόγος για την ανάδειξη μιας νέας τάξης που θα θελήσει αργότερα να αναλάβει την εξουσία. Πουθενά δεν εντόπισα ιστορικές αναφορές στον ανταγωνισμό των διοικούντων προχούντων (ως μέλη της φεουδαλικής κοινότητας) και των εμπόρων που αργότερα θα σχηματίσουν την αστική τάξη και είχαν ήδη εμποτιστεί με τις αρχές του Διαφωτισμού, τις αρχές της αστικής ιδεολογίας.

    Άκουσα για την απόπειρα των Ορλώφ, αλλά πουθενά λόγος για τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό των Μεγάλων Δυνάμεων που μετά το 1821 θα έπαιζε στις πλάτες του ελληνικού αγώνα. Ακόμα και οι ναπολεόντειοι πόλεμοι παρουσιάζονται ως αφορμή για να έρθουν οι Έλληνες σε επαφή με τη Δύση. Αλλά, καμία αναφορά δεν έγινε για τις ταξικές συγκρούσεις της Γαλλίας που ενέπνευσαν αστικές εξεγέρσεις και οδήγησαν τελικά και στην Ελληνική Επανάσταση.

    Βέβαια, για πρώτη φορά είδα ένα ντοκιμαντέρ στην ελληνική τηλεόραση μακριά από εθνικιστικά παραληρήματα, αν και θεωρείται αυτονόητη η προΰπαρξη του Έθνους. Χωρίς εθνικισμό, παρακολουθήσαμε ακόμη μία φορά την εθνική ιδέα να κυριαρχεί. Αφαιρούνται όλα εκείνα τα ιστορικά στοιχεία που συνδέουν το νεωτερισμό και τις αστικές επαναστάσεις με την εθνική ιδέα και τη δημιουργία των Εθνών, λες και το έθνος είναι προαιώνια αρχή.

    Βέβαια, περιμένω και τη συνέχεια προκειμένου να συντάξω μία μικρή ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλλον πολλά ζητάς Δείμε. Μιλάμε αφενός για μία τηλεοπτική εκπομπή και αφετέρου για ένα 50λεπτο επεισόδιο.

    Μπροστά σε αυτά που διδάσκονται στα σχολεία ή στις ταινίες του Τζέιμς Πάρις (αμφότερα έχουν διαμορφώσει την κυρίαρχη ιδεολογία σήμερα) μιλάμε για άλματα μπροστά.
    Η πρωτοτυπία της προσέγγισης φαίνεται και από την αντίδραση πολλών, που ξένισαν με το πρώτο επεισόδιο θεωρώντας το αντιστόρητο επειδή φυσικά δεν αναπαράγει όλα τα γνωστά κλισέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θεωρώ ότι η σειρά του ΣΚΑΙ είναι εξαιρετική! Επίσης να προσθέσω, ότι αυτοί που αντιδρούν, είναι από ραδιοφώνου και εφημερίδων όσοι εργάζονται στο Συγκρότημα Κουρη: Αυριανή, Χατζηνικολάου (με όχημα την "μπουλντόζα" που λέγεται Τραγκας). Η αντίδρασή τους στην τηλεοπτική σειρά, έχει σχέση με το ότι ο SKAI, ασχολείται με την πιθανή πτώχευση του ALTER. Είναι άλλη μια ξεκάθαρη περίπτωση "διαπλοκής" συφερόντων, όπου καλό είναι οι φίλοι του blog να ΜΗΝ εμπλακούν - αλλά να μείνουν στο πνεύμα toy Fil.

    Αν αυτά παραπέμπουν στα όσα διαχρονικά πρεσβεύει ο Ελληνικός Πολιτισμός, τότε είσαι Έλληνας. Εξάλλου τα περί καθαρότητας οποιουδήποτε έθνους διαμέσου των αιώνων, μόνο γέλιο προκαλούν σε οποιονδήποτε σκεπτόμενο.

    Αγαπημένε μου Fil, για το τι είναι και πρεσβεύει ο "Ελληνας" έχει απαντήσει ο
    Ισοκράτης, στον "Πανηγυρικό" λόγο που απεύθηνε στους Αθηναίους:
    «Τοσοῦτον δ’ ἀπολέλοιπεν ἡ πόλις ἡμῶν περὶ τὸ φρονεῖν καὶ λέγειν τοὺς ἄλλους ἀνθρώπους, ὥσθ’ οἱ ταύτης μαθηταὶ τῶν ἄλλων διδάσκαλοι γεγόνασι, καὶ τὸ τῶν Ἑλλήνων ὄνομα πεποίηκε μηκέτι τοῦ γένους ἀλλὰ τῆς διανοίας δοκεῖν εἶναι, καὶ μᾶλλον Ἕλληνας καλεῖσθαι τοὺς τῆς παιδεύσεως τῆς ἡμετέρας ἢ τοὺς τῆς κοινῆς φύσεως μετέχοντας».

    Δηλαδή:
    «Είναι δε τόσο μεγάλη η απόσταση που χωρίζει την πολιτεία μας από τούς άλλους ανθρώπους ως προς την πνευματική ανάπτυξη και την τέχνη τού λόγου, ώστε οι μαθητές της έχουν γίνει διδάσκαλοι τών άλλων και κατόρθωσε ώστε, το όνομα τών Ελλήνων να είναι σύμβολο όχι πλέον τής καταγωγής, αλλά τής πνευματικής ανυψώσεως, και να ονομάζονται Έλληνες εκείνοι που παίρνουν τη δική μας μόρφωση και όχι αυτοί που έχουν την ίδια καταγωγή».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΕΝ ΜΑς ..........

    ΟΥ ΝΑ ΧΑΘΕΙΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια