Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011

Απαξιώνοντας τα πλεονεκτήματά σου

Την Κυριακή περπατώντας στο ολοκληρωμένο κομμάτι της παραλίας, κοντά στο Μέγαρο Μουσικής, ένιωθα ότι περπατώ δίπλα σε καυστήρα. Η μυρωδιά του πετρελαίου ήταν φοβερά έντονη και σίγουρα πολύ πιο δυσάρεστη από ένα σκουπίδι που επιπλέει. Τις δικαιολογίες τις ξέρω, αλλά τις έχω βαρεθεί. Έλλειψη κονδυλίων, πολλοί εμπλεκόμενοι κλπ. Επίσης είμαι πρόθυμος να δεχτώ ότι η ποιότητα των νερών έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια και η ρύπανση σε γενικές γραμμές έχει υποχωρήσει. Αυτό που δε μπορώ να δεχτώ είναι ότι σε μια περίοδο που η πόλη προσπαθεί να υιοθετήσει ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης (τουρισμός, πολιτισμός), να υποβαθμίζει το σημαντικότερο φυσικό πλεονέκτημα που έχει στη διάθεσή της για να πετύχει αυτό το στόχο. Ο Θερμαϊκός θα έπρεπε να είναι το στολίδι της πόλης.
Δίπλα στη θάλασσα θα περπατήσει σίγουρα ο κάθε τουρίστας που θα επισκεφθεί την πόλη, ο επισκέπτης των τόσων εκδηλώσεων στο λιμάνι, ο οποιοσδήποτε περπατήσει στην Αριστοτέλους, στο Λευκό Πύργο. Το μόνο σίγουρο για κάποιον που θα επισκεφθεί την πόλη, είναι ότι θα περπατήσει στην παραλία. Θυμάμαι όταν ζούσα στην Αθήνα, κάθε φορά που υποστήριζα ότι η Θεσσαλονίκη έχει τη θάλασσα που μπορείς να καταφύγεις για μια βόλτα, το αντεπιχείρημα ήταν "Ναι αλλά βρωμάει". Είναι βλακώδες να γίνεται τόση προσπάθεια για αύξηση του τουρισμού και αυτή να ακυρώνεται επειδή μπορεί για παράδειγμα μια μέρα που θα έχει δέσει ένα κρουαζιερόπολοιο η θάλασσα να μυρίζει.

Οι ειδήσεις από το Thestival

Νεκρά πουλιά στο Θερμαϊκό


Το πετρέλαιο στο Θερμαϊκό σκότωσε 13 μαυροβουτηχτάρια!

Θαλασσοπούλια με το φτέρωμά τους λερωμένο από πετρέλαιο βγήκαν μπροστά στον Όμιλο Θεσσαλονίκης. Ο Όμιλος Φίλων Θαλάσσης ειδοποίησε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση "Δράση για την Άγρια Ζωή", οι οποίοι...μετέβηκαν στο σημείο προκειμένου να περισυλλέξουν τα άτυχα πουλιά.

Πρόκειται για 13 Μαυροβουτηχτάρια, των οποίων το φτέρωμα είχε καταστραφεί από πετρελαιοειδή και σε κατάσταση υποθερμίας αναζήτησαν καταφύγιο στη στεριά. Η οργάνωση μετέφερε τα πουλιά προκειμένου να τους παρασχεθούν όλες οι απαραίτητες για τη διάσωσή τους ενέργειες.


Δυστυχώς όμως παρ΄όλες τις προσπάθειες κανένα από αυτά δεν τα κατάφεραν καθώς πέρα όλων των άλλων είχαν καταπιεί και μεγάλη ποσότητα πετρελαίου.

Από το Σεπτέμβριο έχει να καθαριστεί ο Θερμαϊκός

Τραγική είναι η κατάσταση στο Θερμαϊκό κόλπο. Από τις 9 του προηγούμενου Σεπτεμβρίου τα απορρυπαντικά σκάφη έπαψαν να βγαίνουν για να καθαρίσουν, ενώ περιστατικά ρύπανσης επιβαρύνουν...

συνεχώς τον κόλπο. Στο τελευταίο περιστατικό ρύπανσης, δεκατρία θαλασσοπούλια πνίγηκαν στο πετρέλαιο. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των μελών του σωματείου «Δράση για την άγρια ζωή» να τα σώσουν, ήταν αργά.

Μέχρι σήμερα δεν έχει προσδιοριστεί η πηγή από την οποία διέρρευσαν τα πετρελαιοειδή, ούτε καν η σύστασή τους. Ελλείψει ενημέρωσης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, το μοναδικό καταγεγραμμένο επεισόδιο ρύπανσης στο Θερμαϊκό είναι στις 30 Νοεμβρίου 2011.

Τα απορρυπαντικά σκάφη έπαψαν να καθαρίζουν τον κόλπο λόγω έλλειψης χρημάτων. Δεν έχει προκηρυχτεί ακόμη διαγωνισμός για τη συνέχιση των τακτικών και έκτακτων καθαρισμών του κόλπου από τις ιδιωτικές εταιρίες. Η σύμβαση με το μέχρι πρότινος ανάδοχο έληξε και δεν ανανεώθηκε. «Οι προδιαγραφές για το διαγωνισμό είναι έτοιμες και περιλαμβάνουν και τον καθαρισμό από πετρελαιοειδή. Δυνατότητα επέμβασης σε τέτοια περιστατικά υπάρχει και υπάρχουν και οι εταιρίες με την τεχνογνωσία. Ομως από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο έχει λήξει η σύμβαση και δεν υπάρχει καθαρισμός. Εμείς είμαστε έτοιμοι για το διαγωνισμό, εφόσον υπάρξουν οι πιστώσεις» αναφέρει στον Αγγελιοφόρο η προϊσταμένη της διεύθυνσης Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου, Νικολέττα Τσικώτη

2 σχόλια:

  1. Η κατάσταση έχει ξεφύγει, φοβάμαι. Χωρίς μια συνολική μεγάλη μελέτη και δράση, δεν ξέρω αν τα ημίμετρα του καθαρισμού με πλοία θα βοηθήσει καθόλου. Χρειάζονται δραστικά μέτρα και άρα έχουμε ανάγκη από χρήματα και σχετικές επενδύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα άλλα όταν λεφτά δεν υπάρχουν τι μπορείς να κάνεις...Θα μου πεις τότε που είχαμε κάναμε κάτι? τι να πει κανείς ..Ο θερμαικός είναι μια πονεμένη ιστορία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια