Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

PhotoStory στην Ικτίνου για τα τραπεζοκαθίσματα...

Χθες με έτρωγε η περιέργεια να δω από κοντά αυτό που δημοσίευσε ο fil για την Ικτίνου και τα τραπεζοκαθίσματα.. Ήθελα να δω αν θα εφαρμοστεί.. Πέστε το διαστροφή, πέστε το καχυποψία ήθελα να παρατηρήσω από κοντά αν θα υπάρξει συμμόρφωση των καταστημάτων στους νέους «κανόνες» που ισχύουν στο πεζόδρομο της Ικτίνου…Γιατί μου είναι ακόμα νωπό τόσο στην μνήμη μου όσο και στην όσφρηση μου το παράδειγμα της παταγώδεις αποτυχίας του αντικαπνιστικού νόμου στα καταστήματα… Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους και είναι τραβηγμένες 17-05-2011(χθες) γύρω στις 22:00 με 23:00. "Για να δούμε λοιπόν τι θα δούμε" λέω από μέσα μου... Αρχικά παρατηρήσαμε ότι στα πιο πολλά μαγαζιά μεμονωμένες καρέκλες ξέφευγαν από την γραμμή χάραξης.. Μην προτρέχετε και με κράξετε για περίεργο ή για άνθρωπο που θέλω να καταστραφούν οικονομικά τα μαγαζιά του πεζόδρομου. Σταθείτε λίγο... Σκέφτομαι.. "λογικό μωρέ, κάποιος τράβηξε πιο πίσω το κάθισμα... Εεεεε εντάξει τι να κάνεις να τον κρεμάσεις...Μην γίνεσαι γραφικός "...



Προχωράμε παραπάνω σε άλλο μαγαζί και βλέπουμε μια ωραιοτάτη συστοιχία καρεκλών που παρανομούσαν από μόνες τους αφού την διακριτικότατη κίτρινη γραμμούλα την περνούσαν στο χαλαρό. " Έλα τώρα, θα ξέφυγε λίγο από το παιδί του μαγαζιού" Μην το κάνεις θέμα μωρέ" .Και πιο παραπάνω το ίδιο τι και αν τα μαγαζιά ήταν άδεια.. Κοντοστάθηκα για λίγο και αναρωτήθηκα.. "Για πιο λόγο να καταπατάς κάτι αν δεν υπάρχει λόγος(όχι ότι δικαιολογώ την καταπάτηση)... Αλλά δεν στέκει...Δηλαδή αν υπάρχει κόσμος μέχρι που μπορούν να φτάσουν" ? Και τσουπ βγήκε το αγγελάκι που κρύβεται στο κεφάλι μου και μου ψιθυρίζει.. "Μην είσαι στραβός κάποιος λόγος θα υπάρχει"...Οκ λέω και προχωράω...



Στέκομαι λίγο πιο πάνω γιατί δεν έβλεπα απλά γραμμή.. Λέω "μάλλον δεν την βάλαν εδώ"...Παρατηρώ λίγο πιο προσεκτικά και δεν άργησε να μου απαντηθεί το προηγούμενο ρητορικό μου ερώτημα...." Εκεί που είχε κόσμο ολόκληρα τα τραπέζια ήταν εκτός ορίων ..."



Ανυπομονώ να δω τι θα γίνεται το Σάββατο στην περιοχή"...


Το Photostory που διαβάσατε παραπάνω αποτελεί μια απλή αποτύπωση της κατάστασης που αντίκρισα χθες το βράδυ στην περιοχή..Παρακάτω θα σας παραθέσω κάποια συμπεράσματα που έχω βγάλει αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς...



  1. Φοβάμαι ότι όταν από την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου υπάρχει καταπάτηση τα πράγματα δεν πάνε προς την σωστή κατεύθυνση και καθώς θα περνάει ο καιρός το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί .. Δεν πρέπει να υπάρξει επιείκεια ....Εφαρμογή του μέτρου χωρίς παράθυρα ,πόρτες, παντζούρια κλπ. Τέλος..Υπερβαίνεις το όριο τσουπ πάρε το πρόστιμο σου να τελειώνουμε...


  2. Αν συνεχιστεί η παραβατικότητα θα δημιουργηθεί μια άδικη κατάσταση γι' αυτούς που θα προσπαθήσουν να τηρήσουν το μέτρο και έτσι θα τους οδηγήσει ο δήμος και αυτούς στην παραβατικότητα αφού θα υπάρχει "αθέμιτος" ανταγωνισμός.


  3. Θεωρώ ότι τα όρια μάλλον μπήκαν πολύ "στενά" και αυστηρά με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μην είναι ρεαλιστικά σε πολλές περιπτώσεις...Φυσικά ο δήμος ξέρει καλύτερα...Απλά το καταθέτω σαν προβληματισμό. Οι καταστηματάρχες αν έχουν κάποιο θέμα καλό θα ήταν να το συζητήσουν με τον υπεύθυνο του δήμου με στόχο την επίλυση του προβλήματος τους και όχι να καταπατούν το μέτρο ακόμα δεν ξεκίνησε..


  4. Το μέτρο της οριοθέτησης για να είναι δίκαιο πρέπει να είναι καθολικό και να εφαρμοστεί σε όλο τον δήμο της Θεσσαλονίκης βλέπε πχ Αριστοτέλους, Παραλία, Άθωνος κλπ..Φτάνει άλλο η ασυδοσία...Το πάρτυ των τραπαεζοκαθισμάτων ήρθε η ώρα να τελειώσει .Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται και ο έλεγχος των οργάνων που θα επιβλέπουν την εφαρμογή του που υποθέτω πως θα είναι η δημοτική αστυνομία..Πρέπει να μπει μια τάξη επιτέλους..


  5. Δικαιολογίες τύπου οικονομικής καταστροφής γιατί ο καιρός είναι καλός και άλλα τέτοια Ελληνικά θεματάκια ελπίζω να μην ξανά ακούσω γιατί θα θυμηθώ τον αντικαπνιστικό νόμο και δεν το θέλετε...


  6. Δεν καταλαβαίνω γιατί στο εξωτερικό κανένας δεν καταστρέφεται οικονομικά με την εφαρμογή τέτοιων μέτρων και μόνο εμείς πεθαίνουμε και σβήνουμε οικονομικά μόλις πάει να μπει τάξη σε κάτι που στο κάτω κάτω ήταν και είναι παράνομο...Άσε που στο εξωτερικό έχουν και πιο φθηνές τιμές... !!!

******Περιμένω και ελπίζω να είμαι εγώ ο περίεργος, ο κομπλεξικός, ο δύστροπος, ο ξινός και ο πολύ πολύ γκρινιάρης..Δεν επιζητώ την οικονομική καταστροφή κανενός....Δεν θέλω και δεν επιζητώ την επιβεβαίωση αυτών που λέω....Ο χρόνος θα δείξει τι και αν θα εφαρμοστεί το μέτρο στην περιοχή... Άλλωστε είμαστε ακόμα στην αρχή ε ?...



Και κάτι τελευταίο... Μια κίτρινη γραμμή δεν φέρνει την άνοιξη....

11 σχόλια:

  1. "Περιμένω και ελπίζω να είμαι εγώ ο περίεργος, ο κομπλεξικός, ο δύστροπος, ο ξινός και ο πολύ πολύ γκρινιάρης..Δεν επιζητώ την οικονομική καταστροφή κανενός..."
    Καλά πλάκα κάνεις KourtGeo? Δηλαδή το να θέλεις να εφαρμόζεται ο πολιτισμός, ο νόμος, το μέτρο, είναι.... "κουσούρι" στην εποχή μας? :-):-):-)
    "Άλλωστε είμαστε ακόμα στην αρχή ε ?...": το κακό είναι ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!
    Εξαιρετικό το φώτο-οδοιπορικό, δυστυχώς κι εγώ είχα χθες το απόγευμα την ίδια εικόνα. Νομίζω, πως δεν φτάνουν μόνο οι "καλές προθέσεις" από τον Δήμο... οι κίτρινες γραμμές, κινδυνεύουν να μείνουν μια ακόμα "επικοινωνιακή" εικόνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή ως λαός θέλουμε να "φοβόμαστε" και λίγο, αν δεν πέσουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ πρόστιμα προς όλους και αν δεν εφαρμοστεί το μέτρο ΚΑΘΟΛΙΚΑ, φοβάμαι ότι αν όχι αυτό, αλλά το άλλο ΣΚ θα έχουν σβηστεί ( όχι απλώς καταπατηθεί) οι κίτρινες γραμμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Sorry παίδες αλλά το να ξεκινήσεις από την Ικτίνου αντί της παραλιακής είναι τραγικό. Ο δήμαρχος και ο Δήμος προφανώς έχει συμφέροντα τα οποία εξυπηρετεί. Επειδή ήμουν την ώρα που η υπηρεσία έκανε τις γραμμές εκεί, άκουσα τα πιο τραγικά από αυτούς, π.χ. στο salsa bar ουσιατικά δεν επιτρέπονται πάνω από 4 τραπέζια γιατί το μαγαζί "κάποτε" ήταν χωρίς πρόσοψη, και πιο πάνω καταστρέφουν το πράσινο χωρίς να το αντικαταστήσουν ενώ παράλληλα συζήτησαν για θέσεις ΠΑΡΑΚΡΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ. Ζήτω ο Δήμαρχος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για την Ικτίνου είχανε γίνει πολλές καταγγελίες από γονείς, λόγω του σχολείου. Υποθέτω γι'αυτό ξεκίνησε από κει. Τώρα αν θα συνεχιστεί και αλλού μένει να αποδειχτεί.

    Η μπογιά διάβασα ότι είναι ανεξίτηλη άρα τουλάχιστον δε μπορούν να τη σβήσουν (θεωρητικά πάντα).

    Με βάση τις φωτογραφίες πρέπει να πέσει καμπάνα άμεσα αλλιώς θα απαξιωθεί το εγχείρημα.

    ΥΓ: Η υπερήφανη νεολαία που κάθεται στα παράνομα τραπεζάκια υποθέτω αγνοεί τελείως το νόημα της διαγράμμισης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πραγματικά, είναι να στείλεις το κείμενο με e-mail στον Κουράκη. Σίγουρα πρέπει να βρέξει πρόστιμα. Και αν η δημοτική αστυνομία δεν θέλει να συνεργαστεί, ας την βάλει αυτός και ο Μπουτάρης στη θέση της. Για μένα, η δημοτική αστυνομία θα έπρεπε να χτυπάει μία φορά μόνο την εβδομάδα, αλλά ανελειπώς και διαφορετική κάθε φορά μέρα σε κάθε σημείο της πόλης, έτσι ώστε, ακόμα και αν είναι ολιγάριθμη, να δείχνει ότι ελέγχει τα πράγματα. Α, και αν συνεχίσει το πρόβλημα, υπάρχουν και τα κινητά παραπετάσματα, που στο κάτω κάτω αρχικά είχαν πει ότι αυτά θα χρησιμοποιούσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "...και όχι να καταπατούν το μέτρο ακόμα δεν ξεκίνησε."
    Σε καμμιά χώρα του κόσμου δεν υπάρχει αυτη η λογική! Δεν επικαλείσαι τον καταστηματάρχη να εφαρμόσει τιο όποιο μέτρο, αλλά οπουδήποτε στον κόσμο, επικαλείσαι την αρχή που θα εφαρμόσει αυτό το μέτρο-απόφαση. Οι καταστηματάρχες μπορεί να θέλουν παντού, να κάνουν του κεφαλιού τους (πχ Λονδίνο, ΝΥ κλπ) - αλλά οι δημοτικές αρχές εκεί, φροντίζουν να υλοποιούνται τα μέτρα με καθημερινό έλεγχο. Αγαπητέ φίλε, δεν έχω απαιτήσεις από τον μαγαζάτορα να δείξει υπευθυνότητα (είναι υπερ του δέοντος γελοίο), έχω όμως από τον Δήμο Θεσ/νικης οπου διαμένω, να πράξει το αυτονόητο: Να ρίξει πρόστιμα σε καθημερινή βάση, σε οποιδήποτε ώρα της ημέρας - νύχτας και να δουμε αν θα γίνει μετά "υπεύθυνος" ο καταστηματάρχης. "Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι," λέει ο λαός και λίγο θέλει να αποδειχτεί ότι το συγκεκριμένο ψάρι (Κουράκης-Μπουτάρης) είναι ανίκανο να εφαρμόσει μια οποιαδήποτε απόφαση του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η δημοκρατία προϋποθέτει ΚΑΙ/ΚΥΡΙΩΣ την ατομική ευθύνη. Αλλά στην Ελλάδα μάθαμε να τα περιμένουμε όλα από το Κράτος - πατέρα, χωρίς φυσικά να εκπληρώνουμε με τη σειρά μας τις υποχρεώσεις μας απέναντί του (όχι όλοι φυσικά αλλά μεγάλο μέρος), σε σειρά δεσμεύσεων που αναλαμβάνει άτυπα ο πολίτης στα πλαίσια του κοινωνικού συμβολαίου που λέγεται δημοκρατία.
    Αλλά εδώ οι καταστηματάρχες της Ικτίνου δεν τηρούν καν την απόφαση που οι ίδιοι, όπως γράφει το ρεπορτάζ, συμφώνησαν από κοινού με το Δήμο. ΟΙ ΙΔΙΟΙ.
    ΥΓ1: Επαναλαμβάνω πρέπει να πέσει καμπάνα άμεσα. Αλλιώς ο Δήμος εκτίθεται.
    ΥΓ2: Τηλεφώνησε έστω και ένας από όσους πέρασαν από την Ικτίνου, στο Δήμο για να ενημερώσει; Αν έβλεπαν οι ίδιοι μια κλοπή θα τηλεφωνούσαν υποθέτω (αν δεν έχουμε γίνει τελείως ατομιστές). Ε και αυτό παρανομία είναι. Αλλά στην Ελλάδα θα το ονομάζαμε ρουφιανιά γιατί τις "μικρές" αυτές παρανομίες μάθαμε να τις παραβλέπουμε με τη δικαιολογία "Έλα μωρέ τη δουλειά του κάνει ο άνθρωπος για το μεροκάματο", κυρίως γιατί μικρές αντίστοιχες παρανομίες κάνουν οι περισσότεροι με την ανοχή του Κράτους, του Δήμου κλπ στα πλαίσια του νεοελληνικού πάρε δώσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. θα με πείτε κάφρο πολίτη αλλά ειλικρινά δε με πείραξαν ποτέ τα τραπεζάκια σε όλα τα μέρη που βρίσκονται. ίσα-ίσα τα χαίρομαι αφού αρέσει στον κόσμο να πίνει καφέ έξω στην πόλη. ας αυξήσουν τα πρόστιμα-ενοίκια ή ότι άλλο πληρώνουν τα μαγαζιά στο δήμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ καλή ανάρτηση, συμφωνώ μαζί σου.Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ Σ'ΑΥΤΟ
    http://www.thestival.gr/society/item/1692-question-for-readers-cafes-angelakis-photo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μήπως αντί να αγανακτούμε με καθιστικές διαμαρτυρίες στις πλατείες θα ήταν καλύτερα να μεταφέρουμε την αγανάκτηση μας κάθε φορά που επισκεπτόμαστε κάποιο καφέ ή μπαρ της πόλης?
    Νιώθω ηλίθια κάθε φορά που πηγαίνω σε κάποιο χώρο για να διασκεδάσω (υποτίθεται!!!) και πρέπει να γίνω «συνένοχος» με ασυνείδητους και συνήθως κατά πολύ πλουσιότερους συμπολίτες μου!
    Πηγαίνω να πιώ ένα καφέ ή ένα ποτό σε ένα κλειστό χώρο όπου υποτίθεται δεν είναι για καπνιστές και αναγκάζομαι να πιώ το τσάι μου από μια τσαγιέρα που κάποιος πριν από εμένα πετούσε μέσα τα τουλάχιστον τα τσιγάρα του και δίπλα σε πολλούς άλλους που φυσάνε τον καπνό τους πάνω μου!
    Κάθομαι στον εξωτερικό χώρο και με βάζουν να καθίσω επάνω στο πεζοδρόμιο για να δυσκολέψω ακόμη περισσότερο την κίνηση σε ανάπηρους και μητέρες (παρεπιπτόντως δίπλα από τα παράνομα σταθμευμένα μηχανάκια)!
    Με σερβίρει ο φίλος μου, στον οποίο ο καταστηματάρχης δεν παρέχει καμία ασφάλεια και εισφορές για τα κρατικά ταμεία ως όφειλε!
    Και όταν έρχεται η ώρα να πληρώσω, ο φίλος μου θα μου ζητήσει προφορικά το ποσό που οφείλω χωρίς να μου κόψει απόδειξη (τουλάχιστον για το δεύτερο ποτό και μετά) και στο ποσό που θα μου πει θα πληρώσω και στον καταστηματάρχη "δώρο" από 11-23% του ποσού που υποτίθεται και πάλι πως κοστίζει η παραγγελία μου 'ανευ φόρου, γιατί όπως είπαμε είναι πιο έξυπνος από εμένα (και ως αποτέλεσμα και πιο πλούσιος) και θα βάλει στην τσέπη του τα λεφτά που υποτίθεται πως πηγαίνανε για φόρους!! Και το καλύτερο από όλα... ο ίδιος ιδιοκτήτης του καφέ/μπαρ θα πάει την άλλη μέρα στο λευκό πύργο για να δηλώσει αγανακτισμένος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια