Το 2011 ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη χρόνια για όλους μας .Και αφού λεφτά δεν υπήρχαν , και η εποχή του ΔΝΤ δεν απέφερε τίποτα πέρα από μέτρα λιτότητας ήταν πιο λογικό από ποτέ, οι υποσχέσεις , τα έργα και οι εξαγγελίες να κινηθούν σε πολύ ρηχά επίπεδα.Για να δούμε όμως τι είδαμε και τι δεν είδαμε μέσα στο 2011?
Δημοτικά έργα
Τελικά η προίκα των 52εκ. υπεξαίρεσης του δημόσιου χρήματος από τα φαντάσματα που τριγυρνούσαν στο παλιό δημαρχείο και στοίχειωσαν τα ταμεία του δεν άφησε σε κανέναν μας πολλές προσδοκίες για το μέλλον …Λεφτά υπήρχαν και πέρασαν αλλά κάποιοι φρόντισαν να τα «εξαφανίσουν» και έτσι μείναμε ταπί…
Το 2011 υπήρξε ένας διαφορετικός, λίγο πιο αισιόδοξος «Δημαρχιακός» αέρας αλλά τα αποτελέσματα πολλές φορές ήταν απογοητευτικά και έριξαν τις προσδοκίες των δημοτών…Η ανεργία χαρακτηρίστηκε ανίατη ασθένεια για την πόλη μας με ποσοστά πάνω από 25 % , τα σκουπίδια έπνιγαν κάθε τόσο τους δρόμους με την μυρωδιά τους να σε ταξιδεύει σε άλλη γη και άλλα μέρη και το παράνομο διπλό-τριπλό παρκάρισμα την μετέτρεψαν τελικά σε μια απέραντη «χωματερή αυτοκινήτων» … Δυστυχώς δε κατάφερε η νέα δημοτική αρχή να λύσει τα απλά καθημερινά προβλήματα των πολιτών της και αυτό είναι ένα ζήτημα.. Παρόλα αυτά υπήρχαν και πολλά θετικά δείγματα γραφής για το 2011… Τα παγκάκια στην τσιμισκή, οι πεζοδρομήσεις σε πολλές οδούς με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αγία Σοφίας, το What’s up park, ήταν πολύ θετικές και ανέξοδες παρεμβάσεις που όμως στερούνταν αισθητικής και είχαν διφορούμενα αποτελέσματα…Φυσικά δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι τέτοιες παρεμβάσεις φάνταζαν στο παρελθόν εξωπραγματικές…
Ο δήμος Θεσσαλονίκης το 2011 παρουσιάστηκε πιο εξωστρεφής από πότε και έδωσε μεγάλη έμφαση στην αύξηση του τουρισμού …Ο τουρισμός της κρουαζιέρας έχει πάρει την ανοδική του πορεία εξαιτίας των προσπαθειών όλων των φορέων της πόλης ενώ η rayanair εγκαταστάθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονίας και οι πτήσεις παρουσιάζουν μεγάλη πληρότητα.. Ο τουρισμός ξανά γεννιέται από τις στάχτες του…
Μέσα μαζικής μεταφοράς
Ο "Κωστίκας" και ο "Γιωρίκας" είναι πλέον δυο καταξιωμένες χελώνες στην καρδιά των θεσσαλονικέων που προσπαθούν να τρυπήσουν την πόλη μας και να μας αποδείξουν ότι οποιοσδήποτε σχεδιασμός σε αυτή την χώρα είναι για την τουαλέτα… Τι να πεις για ένα έργο που θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα στο έτος που διανύουμε (2012) και τώρα μιλάμε για το 2016 και βλέπουμε …Μετά την επιτυχημένη πρώτη ταινία «Η τρύπα του Κούβελα» που είχε σπάσει όλα τα ταμεία ήρθε η σειρά του «Κωστικά και του Γιωρίκα» για να μας αποδείξουν ότι μπορεί σε ένα σίκουελ το δεύτερο να είναι καλύτερο από το πρώτο..
Ακόμα ένα μεγάλο έργο αυτό της επέκτασης του αεροδρομίου συνεχίζεται με τους ίδιους ρυθμούς που προχωράει το μετρό…Η ταχύτητα πλέον έχει σταθεροποιηθεί στην ακινησία…Οι φωνές για ένα καινούργιο αεροδρόμιο δυτικά πλέον ανήκουν στα φαντάσματα του παρελθόντος που θα εμφανιστούν όταν ολοκληρωθεί το έργο για να μας αποδείξουν τι μεγάλη «βλακεία» κουβαλάμε που δεν τα ακούγαμε τόσα χρόνια …Καταλαβαίνετε πως όταν ολοκληρωθεί η επέκταση του αεροδρομίου τότε θα αποφασίσουμε να αλλάξουμε τοποθεσία στο αεροδρόμιο μας και να το πάμε δυτικά…
Εξαγγελίες όπως η ζεύξη Αγγελοχωρίου με Καλοχώρι, η υποθαλάσσια ΙΙ και η δημιουργία της εξωτερικής περιφερειακής χαρακτηρίζονται σαν σενάρια επιστημονική φαντασίας και δεν πρόκειται να γίνουν πριν το 2030.
Η θαλάσσια συγκοινωνία λένε ότι θα πάρει σάρκα και οστά λίαν συντόμως αλλά εμείς αν δεν δούμε πλοίο δεν πιστεύουμε τίποτα.. Μέχρι στιγμής πάντως έχουμε δει μακέτες.
Τέλος η Εσωτερική Περιφερειακή παρέμεινε στα ίδια… Λένε ότι μέσα στο 2012 θα βελτιωθεί ο άξονας από το Παπαγεωργίου μέχρι και την Λαχαναγορά με μικρές παρεμβάσεις αλλά κρατάμε τρύπιο μικρό καλάθι…
Περιβάλλον
Ο τομέας που η Θεσσαλονίκη υστερεί περισσότερο είναι ο τομέας του περιβάλλοντος και δυστυχώς άλλη μια χρονιά έφυγε χωρίς να γίνει τίποτα ουσιαστικό για να αλλάξει η διαμορφωμένη κατάσταση προς το καλύτερο.
Για ακόμα μια χρονιά τα Στρατόπεδα έμειναν ανεκμετάλλευτα ΧΩΡΙΣ κανένα ίχνος ελπίδας.. Ο καθένας θέλει να τα αξιοποιήσει όπως να 'ναι ανάλογα με τις ανάγκες του χωρίς να υπάρχει ούτε καν κάποιος υποτυπώδης Υπερτοπικός σχεδιασμός ... Εκτός φυσικά από την έλλειψη σχεδιασμού φέτος υπάρχει και η παντελής έλλειψη χρημάτων οπότε καταλαβαίνετε….
Το θετικό είναι ότι φέτος φυτεύτηκαν 4000 δένδρα στην πόλη, κατεδαφίστηκαν τα αυθαίρετα κτίσματα στα κάστρα για να προχωρήσει η ανάπλαση ζώνης πρασίνου, και τέλος ξεκίνησε η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από το Βασιλικό Θέατρο μέχρι τον όμιλο.
Η Μετεγκατάσταση της ΔΕΘ από το κέντρο της πόλης και η δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου στην θέση αυτής, παρέμεινε εξαγγελία καθώς πλέον υπάρχουν σθεναρές αντιδράσεις τόσο από το Δήμο όσο και από άλλους φορείς… Άλλωστε λεφτά δεν υπάρχουν..
Ο Θερμαϊκός κόλπος είναι επτάψυχος και δεν πεθαίνει.. Είναι να απορεί πραγματικά κανείς με τις αντοχές αυτού του κόλπου…. Φέτος όμως βρέθηκε ο Super ήρωας του κόλπου, ένα ρομπότ-ελικόπτερο, με μοναδική αποστολή του να σώσει τον Θερμαϊκο κόλπο.
Φυσικά για ακόμα μια χρονιά ανακηρυχτήκαμε Πρωταθλητές στα Αιωρούμενα σωματίδια στο κέντρο της πόλης με ποσοστά που ξεπερνούσαν πολλές μέρες και τα 250% από το επιτρεπόμενο όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.. Άμα γίνεις πρωταθλητής αποκτάς βαριά φανέλα… Στο φαινόμενο αυτό προστέθηκε η μυρωδιά και τα σωματίδια από καμένο ξύλου αφού πολλά νοικοκυριά έχουν προβλήματα επιβίωσης και θέρμανσης μέσα στο κέντρο…
Τέλος το μεγαλύτερο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης και για φέτος ήταν τα σκουπίδια με εμφανή τα αποτελέσματα στους δρόμους- χωματερές της πόλης ανά τακτά χρονικά διαστήματα..
Εικόνες
Κλειστά μαγαζιά σε όλες τις μεγάλες εμπορικές οδούς της πόλης ,ταμπέλες ενοικιάζεται και πωλείται, το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου ανάμεσα στα μπάζα της παλιάς παραλίας , η επιτυχημένη Biennale και το ξενοδοχείο άριστον, το 52 φεστιβάλ κινηματογράφου, η ήπια ανάπλαση της πρώτης προβλήτας του λιμανιού και το άνοιγμα της στους κατοίκους της πόλης, η εξωτερική μεταμόρφωση 7 κτηρίων μέσω της biennale, το Λιμάνι Αλλιώς αλλά και τα Χριστούγεννα αλλιώς, Το ποδήλατο στους δρόμους της πόλης, το κλείσιμο της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης και άλλων θεατρικών ομάδων , οι άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια, οι ζητιάνοι στα φανάρια και όχι μόνο, οι άστεγοι που αυξήθηκαν, οι απέραντες πιάτσες ταξί , οι ουρές στα συσσίτια , το «κύμα» εθελοντών σε διάφορες ομάδες και η ζωντάνια που αποπνέει ,το Χριστουγεννιάτικο δέντρο να βυθίζετε και τέλος η ανακήρυξη της πόλης μας σας Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα το 2014....
Το γεγονός
Η ανακήρυξη της Θεσσαλονίκης σαν Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα το 2014 είναι ένας τίτλος που ήρθε στην πόλη μας μετά από πολλά πολλά χρόνια με την ενεργή συμμετοχή πολλών νέων εθελοντών.. Η πρόκληση και ο στόχος για μια Θεσσαλονίκη πραγματική πρωτεύουσα νέων είναι πλέον στα χέρια μας και δεν πρέπει να χαθεί...
Εύχομαι επιτέλους η επετειακή νέα χρόνια (συμπληρώνουμε τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της πόλης μας) να σημάνει ένα νέο ξεκίνημα για την Θεσσαλονίκη μας .. Δεν περιμένω πολλά αλλά ελπίζω…Ελπίζω ότι ήρθε η ώρα μέσα σε αυτούς τους δυσάρεστους και στενάχωρούς καιρούς που ζούμε η Θεσσαλονίκη να βρει τον χαμένο της εαυτό και την ταυτότητα της… Ίσως ήρθε η ώρα να δείξει την κανονική της διάσταση που κρύβει καλά τόσα χρόνια χωρίς φανφάρες και κυριλέ υπερβολές…..Ήρθε η ώρα για δράση…
Καλή χρονιά φίλοι μου!!
iLoveThessaloniki
Για τα στρατόπεδα ας μη σχολιάσω. Πάντως για πρώτη φορά η Θεσσαλονίκη φάνηκε να κινείται σε μια πορέια εξωστρέφειας. Αυτό ίσως και το σημαντικότερο. Και δίπλα στην εξωστρέφεια ας προσθέσω και τη διαφάνεια, με ένα τηλεοπτικό σταθμό πολύ πιο ποιοτικό και πολιτικό χωρίς να καταντά προπαγανδιαστικός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ απόλυτα...Απλά για τα στρατόπεδα πρέπει επιτέλους κάποιος να το πιάσει το θέμα ...Φτάνει άλλο αυτή η αδιαφορία..Πρέπει να χρησιμοποιηθούν σαν χώροι πρασίνου έτσι ώστε να αξιοποιηθούν μέχρι το 2014 που θα είναι η χρονιά της πόλης μας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέρεις πολύ καλά τη θέση μου για το θέμα των στρατοπέδων, πόσο επιθετικός υπέρ υπέρ της πράσινης χρήσης τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πορνεία ξεχυλίζει στους δρόμους.Πλήρης αναρχία στους δρόμους(π.χ. ταξί που καταλαμβάνουν τους δρόμους)λαθρομετανάστες,θρασύτατους και αιμοβόρους.Υπάλληλους που ΤΩΡΑ,συνεχίζουν το ίδιο βιολί στον Δήμο.
ΑπάντησηΔιαγραφή