Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Μεγάλη έρευνα για το περιβάλλον της Θεσσαλονίκης.. Τραγικές Συμπεριφορές, Παραλήψεις και Απροθυμία πολιτικής βούλησης!!

Είσαι εχθρός του περιβάλλοντος? Αν Ναι τότε ζεις στην Θεσσαλονίκη….
Τελικά μάλλον έχουν δίκιο όλοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι έχουμε την πόλη που μας αξίζει!! Η Θεσσαλονίκη είναι Μια πόλη «πρωταθλήτρια» σε ότι αφορά την καταστροφή του περιβάλλοντος και ελπίδα δεν υπάρχει στο ορίζοντα…. Και αυτό γιατί οι ευθύνες δεν είναι μόνο της τοπικής αυτοδιοίκησης -της κυβέρνησης αλλά όλων μας. Η συμπεριφορά όλων μας σε μια πρόσφατη έρευνα που παρουσιάζεται στην εφημερίδα Μακεδονία εμφανίζει τον Θεσσαλονικιό ως Εχθρικό απέναντι στο περιβάλλον…

Περιληπτικά θα παραθέσουμε τα πιο βασικά στοιχεία της έρευνας, της εταιρείας Interview που διενεργήθηκε από τις 23 έως τις 29 Οκτωβρίου, σε δείγμα 805 ατόμων από ολόκληρο το νομό.:

Πως ενεργεί λοιπόν το μεγαλύτερο μέρος από εμάς? Είστε έτοιμοι να τα ακούσετε?

Έχουμε και λέμε:
  • Χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητό ακόμα και για να πάμε… στο περίπτερο
  • 1 στους 2 δεν χρησιμοποιεί ΠΟΤΕ τα μέσα μαζικής μεταφοράς(λάθος το μέσο μεταφοράς γιατί μην ξεχνιόμαστε ένα έχουμε τον ΟΑΣΘ)
  • Το 87,7% χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του ΜΟΝΟΣ του για να πάει στη δουλειά.
  • Σχεδόν το 90% συνέχεια ΚΛΕΙΝΕΙ την τηλεόραση από το τηλεκοντρόλ και όχι από τη συσκευή.
  • Το 82,3% θερμαίνει το σπίτι του με καλοριφέρ(ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ) ενώ μόλις το 29,2% με φυσικό αέριο
  • Το 46,4% ΔΕΝ έχει ΦΥΤΕΨΕΙ ποτέ έστω και ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ, ενώ το 20,4% φύτεψε ένα δέντρο πριν από πέντε χρόνια.
  • Το 90,3% χρησιμοποιεί σακούλες ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ του σούπερ μάρκετ.
  • Το 85,8% απάντησε ότι ΔΕΝ έχει συμμετάσχει ποτέ σε προγράμματα ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ σχετικά με το περιβάλλον, ενώ συχνά εμφανίζεται να συμμετέχει ΜΟΛΙΣ το 10%.
  • Το 58,9% δηλώνει ότι είναι λίγο έως καθόλου ικανοποιημένο από τις υποδομές ανακύκλωσης τις και το 41,1% απαντά πολύ έως αρκετά. Δηλαδή ΚΑΝΕΝΑΣ δεν είναι ικανοποιημένος από τις υποδομές!!

    Τα θετικά της έρευνας :
  • Το 84,8% προτιμά να κάνει ΝΤΟΥΣ όταν πλένεται και το 15,2% επιλέγει το μπάνιο.(πάλι καλά…)
  • Το 52,4% χρησιμοποιεί εναλλακτικά φυσικά καθαριστικά (λεμόνι, ξύδι κ.ά.) ή οικολογικά προϊόντα και το 30,7% όχι.
  • Όσον αφόρα την ανακύκλωση υλικών όπως χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο ή μπαταρίες, το 33,4% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ανακυκλώνει πολύ συχνά, αρκετά συχνά το 31,2%, Δηλαδή ΤΟ 64,60% ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΙ.

Αυτή λοιπόν η έρευνα περιγράφει όλες τις ΚΑΚΕΣ ΜΑΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ..Για να ρίξουμε μια ματιά όμως τι γίνεται και τριγύρω μας ευρύτερα (χρησιμοποιούνται στοιχεία από άρθρο του αγγελιοφόρου).Για να δούμε όμως ποιες είναι οι Παραλήψεις και που παρουσιάζεται Απροθυμία πολιτικής βούλησης:

1. Κορώνεια: Μια λίμνη χωρίς νερό… Η Κύρια αιτία καταστροφής της λίμνης ήταν η ανεξέλεγκτη άντληση υπόγειων νερών (γεωτρήσεις των κατοίκων-Συμπεριφορές). Επιπλέον η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και η μη χρήση του βιολογικού καθαρισμού που ενώ υπάρχει στην περιοχή δεν λειτουργεί ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΣ (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΡΟΜΟΥ!!!) οδήγησε την λίμνη να «γεμίσει» με υγρά απόβλητα, ανεπεξέργαστα αστικά λύματα, βιομηχανικά λύματα. Φυσικά και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης έβαλαν την ταφόπλακα στην λίμνη με τον ελλιπή έλεγχο και την μη επιβολή προστίμων ή ακόμα και το Λουκέτο σε αυτούς που παρανομούσαν….
2. Θερμαϊκός: Η ρύπανση Θερμαϊκού, Αξιού, Γαλλικού, ρεμάτων και αποστραγγιστικών τάφρων οφείλεται κυρίως στις βιομηχανικές δραστηριότητες και στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων (Βιολογικοί) λόγω πλημμελούς λειτουργίας τους και διοχέτευσης ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων από τα αντλιοστάσια. O Βιολογικός της Θεσσαλονίκης στη Σίνδο εμφανίζει συσσωρευμένη λυματολάσπη. Επιμέρους τμήματα του Βιολογικού δυσλειτουργούν. Ανάλογα προβλήματα παρουσιάζει και η μονάδα κατεργασίας αποβλήτων της ΒΙΠΕΘ, που δεν μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει στο εισερχόμενο φορτίο υγρών αποβλήτων. Επιβαρυντική είναι και η ανεξέλεγκτη ΑΠΟΡΡΙΨΗ βοθρολυμάτων. Από το σύνολο των παραγόμενων βοθρολυμάτων του νομού, μόνο το 23,3% μεταφέρεται για επεξεργασία σε Βιολογικό. Το υπόλοιπο καταλήγει στο περιβάλλον! Πόσο να αντέξει και αυτός Ο κόλπος!! Φυσικά κυρώσεις δεν υπάρχουν σε κανέναν και ούτε νοιάζεται κανένας για βελτίωση και επέκταση των εγκαταστάσεων βιολογικών καθαρισμών.
3. Στερεά απόβλητα: Το πρόβλημα σταδιακά επιλύεται με την αδειοδότηση μονάδων αποθήκευσης, συλλογής και διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων. (λέμε τώρα…)

4. Ατμοσφαιρική ρύπανση: Σπουδαιότερη πηγή είναι το κυκλοφοριακό, η κεντρική θέρμανση και τα έργα. Άρα ευθυνόμαστε σημαντικά εμείς. Επιβεβαιώνεται η έρευνα . Πρωταθλήτρια σε Αιωρούμενα σωματίδια σε όλη την Ευρώπη …..Τι άλλο να πούμε…
5. Νοσοκομειακά απόβλητα: Η διαχείρισή τους αντιμετωπίστηκε μερικώς με εταιρία αποστείρωσης, όμως υπάρχει πρόβλημα με τη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων μικτού χαρακτήρα (μολυσματικού και επικίνδυνου), επειδή δεν υπάρχουν μονάδες διαχείρισης.

6. Παλαιά βυρσοδεψεία: Παρότι μετεγκαταστάθηκαν υπάρχει ρύπανση του εδάφους από μη κατεργασμένα απόβλητα, λάσπες και βαρέα μέταλλα.

7. Λατομεία: Έκλεισαν δύο στο Χορτιάτη, όμως η ύπαρξη ενός λατομείου δημιουργεί προβλήματα και διαμαρτυρίες.
8. Σκουπίδια: Παράνομες χωματερές παντού. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πάνω από 200 βρίσκονται στο νομό και ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης δεν είναι ΑΚΟΜΑ έτοιμος να λειτουργήσει… (θα ασχοληθούμε πιο αναλυτικά για το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών σε μελλοντικό μας post…)
9. Πράσινο: Η πόλη με την μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο σε όλη την Ευρωπαϊκή ένωση.. Το έχουμε πει χιλιάδες φορές η πόλη μας έχει ανάγκη το πράσινο, τα δέντρα και αν δεν γίνει κάτι γρήγορα η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη

Παρατηρούμε λοιπόν πως οι κακές μας συνήθειες -συμπεριφορές αν προστεθούν με την παντελή αδιαφορία της Τοπικής αυτοδιοίκησης (δήμοι ,Νομαρχία κλπ ) δημιουργούν ένα μείγμα κυριολεκτικά εκρηκτικό που επιφέρει τραγικές συνέπειες τόσο για την Θεσσαλονίκη και όσο φυσικά για όλους εμάς που κατοικούμε σε αυτήν….

Ξυπνήστε….Προσαρμοστείτε……Αλλάξτε…Προσπαθήστε……
Ευκαιρίες υπάρχουν…Θέληση όμως…. ?


Για να μην ξεχνιόμαστε…Αναδασώνουμε μαζί αυτήν την Κυριακή στις 23 Νοεμβρίου (8:30πμ) στην περιοχή της Ασσήρου …Ένα δέντρο για το μέλλον μας .. Ας διαψεύσουμε την έρευνα που αναφέρει ότι το 46,4% ΔΕΝ έχει ΦΥΤΕΨΕΙ ποτέ έστω και ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ…..Στο χέρι μας είναι…

3 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι είστε πάρα πολύ αυστηροί με τους Θεσσαλονικείς.

    Σε όλη την ΕΕ δεν υπάρχει πόλη του 1,5 εκατομμυρίου με τόσο απαράδεκτες συγκοινωνίες... μόνο λεωφορεία, κανένα μέσο σταθερής τροχιάς... και που το 50% χρησιμοποιεί τον απαράδεκτο και απαρχαιωμένο ΟΑΣΘ είναι κέρδος.

    Ακόμη, όταν ο ένας στους τρεις χρησιμοποιεί αέριο για τη θέρμανσή του, παρά πετρέλαιο, αυτό δεν πρέπει να χαιρετιστεί σαν πρόοδος, δεδομένου ότι 5 χρόνια πριν ούτε που ξέραμε τι είναι το αέριο; Άραγε υπάρχει άλλη πόλη στην Ελλάδα με τόσο ραγδαία αύξηση της χρήσης τού αερίου;

    Ακόμη, όταν οι 2 στους 3 ανακυκλώνουν, ΠΑΡΑ το γεγονός ότι είναι ελλιπείς οι υποδομές, αυτό δεν είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό;

    Πρέπει να μιλήσουμε και για κάποια άλλα θέματα, που χρήζουν ευρύτερης συζήτησης.

    Για τη μόλυνση τού Θερμαϊκού δεν φταίει ο Θεσσαλονικιός. Δεν φταίει ο Θεσσαλονικιός αν στον Θερμαϊκό καταλήγουν ακατέργαστα βιολογικά λύματα (πολύ λιγότερα τώρα), λιπάσματα από το Κιλκίς ή βαρέα μέταλλα από τα Σκόπια μέσω Αξιού.

    Η Θεσσαλονίκη έχει το λιγότερο πράσινο σε όλη την Ευρώπη ως ΔΗΜΟΣ, όχι ως πολεοδομικό συγκρότημα. Ο Δήμος Αθηνών συμπεριλαμβάνει στα όριά του τον Λυκαβηττό, το Φιλοπάππου, κλπ, ανώ το Σέιχ Σου και ο υδροβιότοπος τού Καλοχωρίου είναι εκτός ορίων τού Δήμου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, η Θεσσαλονίκη είναι πρώτη στην Ευρώπη στα μικροσωματίδια επειδή έχει πολλή σκόνη λόγω των εργοταξίων τού μετρό. Σε άλλους ρύπους είμαστε ψηλά, αλλά δεν είμαστε πρώτοι. Όταν δημιουργηθεί το μετρό που θα μειώσει την κίνησν των αυτοκινήτων στην πόλη, όλοι οι ρύποι θα μειωθούν

    Η στατιστική εύκολα παραπλανά.

    Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν τρομακτικά προβλήματα, αλλά ας μην τα βάφουμε όλα μαύρα.

    Ας πούμε και μια καλή κουβέντα για αυτή την πόλη και αυτόν τον κόσμο που τρώει τη μια μπάτσα μετά την άλλη, είτε από μια περίεργη συνωμοσία ΜΜΕ που θέλουν να μιλάνε για τη Θεσσαλονίκη με κλισέ, είτε από την ανεργία και την οικονομική κρίση που μαστίζει την πόλη εδώ και 15 χρόνια.

    Πώς θα λύσει η Θεσσαλονίκη τα προβλήματά της όταν δεν έχει εξουσίες; Ακόμη και για να μπαλωθεί μια λακούβα χρειάζεται άδεια από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Γιατί καλή η προσωπική ευθύνη, αλλά μόνο εφόσον είναι ενταγμένη σε ένα γενικότερο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο δράσεων. Αλλιώς αποτελεί άλλοθι κάποιων που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα σε αυτήν την πόλη.

    Μην ξεχνάτε ότι οι Οικολόγοι που σε όλη την Ελλάδα έβγαλαν γύρω στο 1% στις εκλογές, στη Θεσσαλονίκη έβγαλαν 4%. Μικρό ποσοστό, αλλά τετραπλάσιο τού πανελλαδικού. Αυτό κάτι λέει για τους Θεσσαλονικείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μου αρχικά θέλω να ξέρεις ότι νοιάζομαι πολύ αυτή την πόλη. Το post μου χωρίζεται σε δύο βασικά μέρη. Το πρώτο περιγράφει συμπεριφορές(κάτοικοι) ενώ το δεύτερο μιλάει κυρίως για εγκηματικές παραλείψεις της τοπικής αυτοδιοίκησης-ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ.. Το σίγουρο είναι ότι Η καταστασή που έχει περιέλθει η πόλη είναι τραγική και θα χειροτερέψει αν την αφήσουμε ...

    Συμφωνώ απόλυτα ότι δεν νοείται πόλη με 1,5 εκ να έχει ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕΣΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ!ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ Η ΛΥΣΗ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΑΡΓΑ(2012-13)..

    Φυσικά και είναι εντυπωσιακό το θέμα της ανακύκλωσης!!ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ

    Για τη μόλυνση του θερμαικού φταίει πρώτα από όλα η κύβερνηση(μη επαρκείς εγκαταστάσεις Βιολογικού καθαρισμού), η τοπική αυτοδιοιηκησή(μη επιβολή προστίμων) και φυσικά οι κάτοικοι του νομού θεσσαλονίκης(με την υπερχρήση λιπασμάτων) κλπ.

    Όσον αφορά την έλλειψη πρασίνου είναι γεγονός ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε όλους τους δήμους Του πολεοδομικού συγκοτήματος μας...Οι συγκρίσεις με την Αθήνα δεν με συγκινούν γιατί δεν την θεωρώ πρότυπο πόλης που θα έπρεπε να ακολουθήσει η Θεσσαλονίκη(τουλάχιστον όχι σε θέματα περιβάλλοντος)..

    Τέλος ,Δεν νομίζω ότι το μετρό ευθύνεται μόνο για τα αιωρούμενα σωματίδια αλλά πιστεύω ότι η κύρια αιτία είναι το κυκλοφοριακό που χειροτερεύει καθε χρόνο..

    Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι σε καμία περίπτωση δεν ΠΡΕΠΕΙ Να τα βάψουμε μαύρα αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να βελτιώθουμε πρώτα εμείς(το εύκολο κομμάτι) και έτσι να βελτιώσουμε έστω και στο ελάχιστο την πόλη μας...Για να μην τρέχουμε μέτα και δεν φτάνουμε...

    ΥΓ.Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΤΙ η προσωπική ευθύνη ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ είναι ενταγμένη σε ένα γενικότερο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο δράσεων.ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΙΑΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΣ!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν οι βιομηχανίες που ρημάζουν πρωι -και κυρίως- βράδυ το περιβάλλον συμμορφωθούν, τότε ελάτε να μου μιλήσετε για 'προσωπική ευθύνη' και οικολογία του καθενός.

    Είναι σαν να συμβουλεύεις κάποιον ετοιμοθάνατο από καταχρήσεις (αλκοόλ, ναρκωτικά κτλ) να φυλάγεται απ' τα κουνούπια.

    Καλή η 'ατομική ευθύνη' αλλά κάποιων από εμάς έχει μεγαλύτερο (δυσανάλογα μεγαλύτερο βάρος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια