Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2008

Θεσσαλονίκη: Φυτεύτηκαν 200 κυπαρίσσια!!!

Από τα τέλη του Δεκέμβρη η Θεσσαλονίκη απέκτησε μια νέα δενδροστοιχία στον οδικό άξονα που ενώνει την Θεσσαλονίκη με την περιφερειακή οδό, στο ύψος του Καυτανζογλείου σταδίου. Στην νησίδα αυτού του δρόμου μήκους 1200 μέτρων φυτεύτηκαν 200 ανεπτυγμένα κυπαρίσσια. Ο απώτερος στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το δάσος του Σέϊχ-Σου, κατέρχεται μέσα στην πόλη.
Η δενδροστοιχία μετά από κάποια χρόνια θα χαρίζει μία μοναδική ομορφιά στη βόρεια είσοδο της πόλης. Βέβαια υπάρχουν κάποιες μικρές ατέλειες καθώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη στήριξη στα δέντρα και μπορεί αναπάσα στιγμή να λυγίσουν με δυνατό αέρα. Επιπλέον το πεζοδρόμιο που σκάφτηκε για να τοποθετηθούν τα δέντρα είναι κάπως στενό και έχουν μείνει πολλά μπάζα και πέτρες δίπλα στο δρόμο πράγμα που καθιστά το σημείο επικίνδυνο . Ελπίζουμε όμως να τακτοποιηθεί το θέμα πριν είναι αργά.
Φυσικά όμως επικροτούμε την προσπάθεια αυτή. Πλέον και το παραμικρό δέντρο είναι απαραίτητο για την πόλη μας .


ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ ΟΞΥΓΟΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ

Το έργο εκτελέστηκε με πόρους του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Carbon Pro, για την εφαρμογή της συνθήκης του Κιότο σε αστικές περιοχές

4 σχόλια:

  1. Μπράβο καλό πότισμα τώρα :P Όταν μεγαλώσουν θα γίνουν όμορφα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν η νομαρχία ή οι άλλοι υπεύθυνοι φοερείς, σταματήσουν σε αυτό το επιφανειακό έργο, τότε δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε...Το θέμα είναι να συνεχιστούν οι δεντροφυτεύσεις μαζικά-σε όλη τη χώρα-και να βοηθήσουμε την φύση να ανακάμψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Τώρα είμαι επιφυλακτικός για τις τελικές τους προθέσεις!Δείτε εδώ: http://perivallonsos.blogspot.com/2008/01/blog-post.html και θα καταλάβετε!!!Είναι αντίθετες στο ελληνικό σύνταγμα οι εκτεταμμένες αναδασώσεις...Γι αυτό το λέω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλή η προσπάθεια, άν και δεν καταλαβαίνω τί σημαίνει ευρωπαϊκό πρόγραμμα για 200 κυπαρίσσια!
    Βέβαια, το θέμα στις πόλεις και ιδιαίτερα στη Θεσ/νίκη είναι οι ζώνες υψηλού πρασίνου και συγκεκριμένα η έλλειψή τους.
    Η Θεσ/νίκη, μία πόλη κάθετη με ελάχιστους ελεύθερους χώρους, θα μπορούσε να εκμεταλευτεί την παραλία της. Ατυχώς τα τελευταία 15 χρόνια αυτή έχει γεμίσει με παράγκες, που αφενώς την υποβαθμίζουν αισθητικά, αφετέρου διακόπτουν την πρόσβαση στη θάλασσα, και μειώνουν το δυνητικό πράσινο.
    Σαν πρώην κάτοικος της Ανθέων (Κίμωνος Βόγα) θα ήθελα ζώνη υψηλού πρασίνου σε όλη τη νέα παραλία, χωρίς το "τσίντζιρι μίνζιρι" που προανέφερα.
    Ατυχώς δεν τρέφω αυταπάτες, ότι η δημοτική αρχή το αντιλαμβάνεται (ούτε οι Θεσσαλονικείς που εξάλου τους αφορά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ μαζί σου απόλυτα Στάθη σε όσα λές!! Η παραλία μας είναι τελείως αναξιοποίητη και θα ήταν πολύ πιο ώραια με πράσινο!! Θεωρώ πως το μεγάλο στοίχημα της Θεσσαλονίκης εκτός απο την παραλία είναι τα στρατόπεδα. ΟΙ χώροι είναι τεράστιοι και μπορούν να δώσουν λύσεις στην έλλειψη πρασίνου ΚΑΙ ΜΟΝΟ!!ΑΠΛΑ ακόμα και τέτοιες μίκρες προσπάθειες(αναφέρομαι σε αυτό που έγραψα) που γίνονται νομίζω πως πρέπει να αναφέρονται γιατί είναι προσ την σωστή κατεύθυνση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια