Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008

Παράνομα σταθμευμένο το 50% των ΙΧ στην Θεσσαλονίκη!!!

Η παράνομη στάθμευση και το διπλοπαρκάρισμα δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία της Πόλης μας. Στις κεντρικές περιοχές της πόλης το 50% των οχημάτων σταθμεύουν παράνομα, ενώ το περίπου 25% των οχημάτων που κινούνται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αναζητούν θέση στάθμευσης για περισσότερο από 30 λεπτά, γεγονός που προκαλεί επιπλέον κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Το φαινόμενο της παράνομης στάθμευσης συναντάται συχνά στις λεωφορειολωρίδες, στις στάσεις των λεωφορείων, στις διαβάσεις των πεζών, μπροστά από τις ράμπες των ΑΜΕΑ, ενώ έχει επεκταθεί πλέον και σε πεζοδρόμια, πάρκα και ελεύθερους χώρους, δυσκολεύοντας τις κινήσεις των πεζών, και στερώντας πολύτιμο δημόσιο χώρο από άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες. (Πόλυ Ελληνάρες είμαστε!!!)
Η ζήτηση θέσεων Parking, σύμφωνα με τη Γενική Μελέτη Μεταφορών και Κυκλοφορίας που έχει εκπονηθεί για λογαριασμό του Οργανισμού Θεσσαλονίκης (OΡΘΕ) και το το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), είναι περίπου 400.000 θέσεις, ενώ η προσφορά υπολείπεται κατά περίπου 100.000 θέσεις, δηλαδή κατά 25%.
Έκτος λοιπόν από τα επιπλέον κυκλοφοριακά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τα εργοτάξια του μετρό έχουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτό!!

Μάλιστα τα τελευταία 20 χρόνια, η ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης, η τάση εγκατάστασης γραφείων, υπηρεσιών και καταστημάτων σε περιοχές εκτός δήμου Θεσσαλονίκης και η ανάπτυξη μεγάλων εμπορικών κέντρων υπερτοπικής εμβέλειας έχουν συντελέσει στην εμφάνιση ή και επιδείνωση του προβλήματος στάθμευσης και στους περισσότερους περιφερειακούς δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Το ότι χρειάζεται η πόλη της Θεσσαλονίκης Πάρκινγκ είναι Βέβαιο!! Αυτό όμως είναι η μια πλευρά του νομίσματος και δικαία όλοι φωνάζουν και απαιτούν!! Η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι για να γίνουν αυτά τα πάρκινγκ πρέπει να υπάρχουν και άνθρωποι που θα πάνε να τα παρκάρουν εκεί!! Σε μια έρευνα που έγινε στην Πόλη μας για το θέμα του παρκαρίσματος , μόνον το 25% απάντησε ότι βάζει το αυτοκίνητο του σε πάρκινγκ ενώ το 75% δεν το βάζει εκεί γιατί προτιμάει να το βάζει στο δρόμο!! Άλλωστε χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το Parking που δημιουργήθηκε στην περιοχή του Ιπποκρατείου έχει μόλις 28% πληρότητα ενώ τα παράνομα σταθμευμένα στην περιοχή είναι 50%.

Αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία δεν νομίζω να την παλέψουμε για πολύ!! Βλέπω να κάνουμε τρεις ώρες για να φτάσουμε από Ανατολικά στα Δυτικά και αντίστροφα !!
Άντε βρε με το καλό…. Και λέγα που θα ξοδέψω τόσο ελεύθερο χρόνο που έχω!!

Γεια σου Σαλονίκη με τα ωραία σου….

Αφιερωμένο και ένα τραγουδάκι για τους πονεμένους του Παρκαρίσματος:

«Αν κοιμηθώ νωρίς Θα σηκωθώ νωρίς
Θα ξεκινήσω νωρίς και θα παρκάρω νωρίς
Αν κοιμηθώ αργά θα σηκωθώ αργά
Κι όταν θα ψάχνω για θέση θα είναι αργά..»

5 σχόλια:

  1. Φαντάζομαι οτι γνωρίζεις πως για να παρκάρεις στο πάρκινγκ του Ιπποκρατείου για 3 ώρες, θέλεις μισό μεροκάματο! Δυστυχώς, ο παραλογισμός είναι αναπόσπαστο μέρος της Θεσσαλονικιώτικης καθημερινότητας...
    Άσε που όλα τα πάρκινγκ στο κέντρο λειτοθργούν αποκλειστικά με τους μόνιμους. Κοινώς, μόνο παράνομα μπορείς να παρκάρεις.
    Χρειάζεται θάρρος και αποφάσεις με κόστος για τη χρήση ακάλυπτων χώρων που πρέπει να διαμορφωθούν σε πάρκινγκ, αλλά αυτό απαιτεί από τη δημοτική αρχή να μην έχει συμφέροντα οικοδομικά και να κοιτάει να βρει λύση στο πρόβλημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πριν κατέβω Αθήνα έμενα επί 7 χρόνια στην Συνδίκα, ίσως ο δρόμος που είναι σχεδόν αδύνατο να βρείς να διπλοπαρκαρεις -συνηθισμένη τακτικη στην πόλη, διπλοπαρκαρουμε και έχουμε γραμμένο αυτόν που κλείνουμε...Τέτοιο χάλι δέν έχω δεί ούτε στην Κυψέλη ούτε στο Κολωνάκι ούτε πουθενά αλλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας.Όταν ο καθένας από μας παίρνει το αυτοκίνητό του για να κατεβεί στο κέντρο της πόλης, γνωρίζοντας ότι δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα να βρεί νόμιμη θέση στάθμευσης είναι απολύτως αναμενόμενο, να το παρατήσει όπου τον βολεύει αδιαφορώντας αν παρεμποδίζει την κυκλοφορία και την άνετη κίνηση των υπολοίπων (πεζών και οχημάτων). Αλλά τι να περιμένει κανείς από ΖΩΑ που παρκάρουν σε θέσεις που προβλέπονται για άτομα με ειδικές ανάγκες, προκειμένου να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στην είσοδο του πολυκαταστήματος, ενώ είκοσι μέτρα πιο πέρα υπάρχουν ΚΕΝΕΣ θέσεις παρκαρίσματος. Αν γίνονταν θα έμπαιναν με το αυτοκίνητο μέσα στο κατάστημα.Θα κουραστούν πολύ βλέπεις, αν κάνουν λίγα βήματα παραπάνω..Ένας λόγος παραπάνω να χάσουν κανένα κιλό, τα Γουρούνια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια