Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2008

Οι αποχαρακτηρισμοί μνημείων Δεν είναι καινούργια υπόθεση!!

Οι αποχαρακτηρισμοί μνημείων Δεν είναι καινούργια υπόθεση. Γίνονταν και θα Γίνονται γιατί είμαστε «Έλληνες»...

Η απαξίωση μνημειακών τόπων , οι αποχαρακτηρισμοί μνημείων και η καταπάτηση στοιχείων που είναι κομμάτια της ιστορίας μας δυστυχώς είναι μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση που συμβαίνει εδώ και πολλές δεκαετίες είτε λόγω συμφερόντων είτε λόγω «βλακείας».Πως μπορεί στοιχεία που αποδεικνύουν την ιστορική μας ταυτότητα να εξαφανίζονται από την ζωή της πόλης με τόση ευκολία? Κάποιος δεν έχει την ανάλογη ευτηξία να σταματήσει αυτήν την κατάσταση? Γιατί η τοπική κοινωνία και ηγεσία αποσιωπά? Μήπως τελικά όλο αυτό που μας συμβαίνει είναι αυτό που μας αξίζει? Μήπως δεν μπορούμε να αντέξουμε το βάρος της ιστορία μας γιατί είμαστε όλοι μας πολύ «λίγοι» για να επωμιστούμε τέτοιο φορτίο? ή η «αρρωστημένη διαφθορά» έχει φτάσει τόσο βαθιά που δεν υπάρχει σωτηρία!!

Εγώ θα μιλήσω και θα σας απαριθμήσω μια σειρά από σπάνια μνημεία της Θεσσαλονίκης που καταστράφηκαν ή οδηγούνται στην καταστροφή:
1.Το ιστορικό εργοστάσιο της ΥΦΑΝΕΤ
2.Τα κελύφη και ο σπάνιος βιομηχανικός εξοπλισμός ακόμη και του 19ου αιώνα του εργοστασίου Φιξ
3.Ο περιβάλλον χώρος των εργοστασίων Αλλατίνη
4.Το Βυζαντινό ανατολικό τείχος επί των οδών Τσιμισκή και Φιλικής εταιρείας
5.Ο παλαιοχριστιανικός ναός στον αύλειο χώρο της Αγίας Θεοδώρας στην οδός ερμού (ο οποίος εξαφανίστηκε κάτω από τα κτίσματα μια αυθαίρετης δόμησης ) κ.α.
Πηγή : εφημερίδα αγγελιοφόρος και κ.Γιάννης Κύρκου Αικατερινάρης

Και φυσικά υπάρχουν αλλά δεκάδες παραδείγματα που μου διαφεύγουν αυτήν την στιγμή. Και να φανταστεί κανείς αυτά είναι μονό μνημεία που βρίσκονται εντός Θεσσαλονίκης .Για σκεφτείτε τι γίνεται σε όλην την Ελλάδα!!

Κάποιοι άνθρωποι έδωσαν αγώνες και έκαναν θυσίες για να έχουμε αυτήν την ιστορική κληρονομιά!! Και εμείς οι καλοί κ’ αγαθοί πολίτες την καταστρέφουμε για να χτίσουμε τα αρχιτεκτονικά εκτρώματα που ονομάζονται πολυκατοικίες. Μπράβο μας .

Το να κλαίμε όμως για αυτήν την κατάσταση δεν ξέρω πραγματικά αν θα έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα..
Πρέπει να υπάρξει πίεση σε αυτούς που ασκούν την εξουσία είτε είναι τοπική αυτοδιοίκηση είτε είναι περιφέρεια είτε είναι κεντρική εξουσία και να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε όλα αυτά τα μνημεία να διασωθούν .

Πώς να σεβαστούν οι άλλοι λαοί την ταυτότητα μας όταν εμείς οι ίδιοι την καταστρέφουμε ?

Γιατί συνεχίζουμε να καταστρέφουμε την ιστορία μας και δεν κάνουμε κάτι ?

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αναίγερσης οικοδομής(βλέπε φώτο) μέσα σε οικόπεδο οπού βρίσκεται τμήμα του ανατολικού τείχους της πόλης . ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΙ?

Χρόνος υπάρχει…Γιατί δεν παρεμβαίνει η πολιτική ηγεσία ,οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης ,η τοπική αυτοδιοίκηση με σκοπό να ανακληθεί η απόφαση του ΚΑΣ και να σωθεί ο μνημειακός αυτός χώρος?
Σώζοντας αυτό το μνημείο μπορούμε να το αναδείξουμε!!!
πηγή φώτο από http://gerontakos.blogspot.com/

4 σχόλια:

  1. Δεν νοιάζονται για αυτά πολύ απλό. Πρέπει να προλάβουν να τρώνε και αυτά που βουτάνε τώρα την ιστορία και τα μνημεία θα ασχοληθούν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η μίζα και η αρπαχτή φίλε KourtGeo
    ΈΧΕΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΉΣΕΙ ΚΆΘΕ ΗΘΙΚΉ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΞΙΑ σ'αυτό το "κράτος", δυστυχώς! Τα ερωτήματά σου πολύ σωστα, ρητορικά όμως φοβάμαι θα μείνουν, αφού μπροστά στη ρεμούλα της αρπαχτής, πολυκατοικίες εκτρώματα θα χτίζονται και μνημεία θα καταστρέφονται... Ότι δηλαδή γινεται από σύστασης του Ελληνικού κράτους. Ωχαδερφισμός εμείς οι υπόλοιποι (λαός)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σε περίπτωση που δεν το ξέρεις η Υφανετ ΔΕΝ είναι εγκαταλλελημένη. Λειτουργεί εκεί μέσα κατάληψη, όπου κόσμος και μένει και δραστηριοποιείται πολιτικά.

    http://www.yfanet.net

    Το κτήριο έχει φτιαχτεί σε ΠΑΡΑ πολλά σημεία. Τοίχοι σοβαντίστηκαν, βάφτηκαν, και γενικός αναδείχθηκε το κτήριο εσωτερικά με σεβασμό στην ιστορία του και την αρχιτεκτονική του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πολυτιμότερο μνημείο που έχουμε είναι η γλώσσα μας. Μάθετέ την. Μη την δολοφονείτε με την αγραμματοσύνη σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια