Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008

Τέφρα από έκρηξη του Βεζούβιου ανιχνεύθηκε στη λίμνη Βόλβη του Νομού Θεσσαλονίκης!!


Απίστευτο και όμως αληθινό .Υπολείμματα τέφρας προερχόμενης από ενεργοποίηση του ηφαιστείου του Βεζούβιου, πριν από 18.000 χρόνια, εντόπισαν επιστήμονες στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με ηφαιστειολόγους που επιλήφθηκαν της ανακάλυψης, η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή ώστε το υλικό που εκτοξεύτηκε ξεπέρασε τα όρια της ατμόσφαιρας και έφτασε έως την στρατόσφαιρα!!!

Is it an airplane? Is it a rocket? No no….It is an ach from Italy….!!!
Το είδαμε και αυτό Παναγία μου .

Όπως έγινε γνωστό, στρώμα τέφρας, πάχους μισού μέτρου έως και τριών μέτρων, βρέθηκε πλησίον της λίμνης Βόλβης στο Νομό Θεσσαλονίκης, από ερευνητική ομάδα ηφαιστειολόγων και παλαιοντολόγων του ΑΠΘ, οι οποίοι έπειτα από αναλύσεις αποφάνθηκαν ότι η σκόνη προήλθε από τον Βεζούβιο. Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν πετρώματα ηφαιστειακής τέφρας σε σημεία όπου υποχώρησαν τα νερά της λίμνης και αποκαλύφθηκε το έδαφος, αλλά και σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων από τη Βόλβη στην περιοχή των θερμών πηγών της Ν. Απολλωνίας καθώς και προς τα στενά της Ρεντίνας και του χωριού Αρέθουσα.Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή ώστε η τέφρα ταξίδεψε πάνω από τα Απέννινα, πέρασε πάνω και από τις Ελληνίδες οροσειρές που ξεκινούν από την Αλβανία και κατηφορίζουν μέχρι την Πελοπόννησο, και κατακάθισε στη λίμνη Βόλβη».
Με την ολοκλήρωση της έρευνας, πρόκειται να γίνουν εκτενείς ανακοινώσεις .
Πηγή:http://news.kathimerini.gr

Η ιστορία που αφηγείται το έως και τριών μέτρων στρώμα της τέφρας στη Βόλβη μιλάει για μια ενιαία λίμνη βάθους πάνω από εκατό μέτρα, που κάλυπτε όλη την περιοχή του βυθίσματος της Μυγδονίας. Στα νεότερα χρόνια η Βόλβη είναι η 2η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας με συνολική έκταση περίπου 68 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μέγιστο βάθος 20 μέτρα. Τα τελευταία χρόνια, ξεφύτρωσαν περιμετρικά της λίμνης δεκάδες θερμοκήπια, εργοστάσια και εντατικές γεωργικές καλλιέργειες, και πλέον όλοι εύχονται να μην έχει τα αποτελέσματα της Κορώνειας. Δυστυχώς όμως κατά εκεί πάει το Θέμα.
Ο υγροβιότοπος των λιμνών Βόλβης και Κορώνειας προστατεύεται από μια σειρά διεθνείς συνθήκες και ρυθμιστικές πράξεις που προσδιορίζουν το καθεστώς ανάπτυξης και διαχείρισης της περιοχής ΑΛΛΑ ΟΛΕΣ ΣΧΕΔΟΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ.
Οι κυριότερες διεθνείς συνθήκες είναι οι εξής:
- υγροβιότοπος των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης (Σύμβαση Ramsar, 1971)
- ειδικά προστατευόμενη περιοχή (SPA, οδηγία 79/409 ΕΕ)
- περιοχή κοινοτικού ενδιαφέροντος (οδηγία 92/43, Natura 2000-GR 1220001, GR-1220003)
- προστασία της Μεσογείου από τη ρύπανση (Σύμβαση Βαρκελώνης)
- διατήρηση της Ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων (Σύμβαση της Βέρνης, 1983)
- διατήρηση μεταναστευτικών ειδών αγρίων ζώων (Σύμβαση της Βόννης)
Κι όμως εμείς συνεχίζουμε να καταστρέφουμε ότι ωραίο μας έχει δώσει απλόχερα η φύση!! Μακάρι να βγω ψεύτης!!

4 σχόλια:

iLove σχόλια