Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

Νέα παραλία Θεσσαλονίκης την άνοιξη!!


Τον προσεχή Μάρτιο αναμένεται να αποδοθεί στη χρήση των Θεσσαλονικέων η περιοχή της νέας παραλίας, όπου εξελίσσονται εργασίες ανάπλασης. Στη νέα εικόνα, την οποία αποκτά σταδιακά το παραλιακό μέτωπο της πόλης, κυριαρχούν το πράσινο, το υγρό στοιχείο αλλά και οι χρήσεις πολιτισμού και άθλησης.
Αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για τη διαμόρφωση πέντε θεματικών πάρκων, στο τμήμα της παραλίας από το ύψος του Μεγάρου Μουσικής μέχρι και τον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης. Σχεδόν στο σύνολο της υπό ανάπλαση έκτασης της νέας παραλίας έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του νέου χυτού δαπέδου. Κατά μήκος του κρηπιδώματος προτιμήθηκε το ξύλινο δάπεδο ως ανθεκτικότερο στο νερό, το οποίο θα αρχίσει να τοποθετείται τις επόμενες ημέρες.
Στον άξονα της νέας παραλίας άρχισαν να διαμορφώνονται δύο συστοιχίες δέντρων, όπου θα φυτευτούν συνολικά 320 νέες κουκουναριές. Στον ίδιο χώρο έχει ήδη διαμορφωθεί μία ειδική ζώνη για την όδευση των πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης καθώς και καινούργιος ο ποδηλατόδρομος, ο οποίος θα διαμορφωθεί στην παραλία.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

1. Ο "Κήπος της Μουσικής": Με μία γραμμική δεξαμενή νερού να τον οριοθετεί από την πλευρά του δρόμου, ο "Κήπος της Μουσικής" θα λειτουργήσει ως χώρος φιλοξενίας υπαίθριων εκδηλώσεων. Πλησίον του πάρκου άρχισε και η δημιουργία παιδότοπου.
2. Ο "Κήπος του Νερού": Πρόκειται για ένα πάρκο υποβαθμισμένο κατά περίπου 80 εκατοστά από τον υπόλοιπο χώρο. Σε όλο το μήκος του κατασκευάζεται μία ξύλινη πέργκολα, κατά τρόπο που να στεγάζεται το πλακόστρωτο περιμετρικά της υδάτινης επιφάνειας και να προκύπτει ένας χώρος κατάλληλος για τη φιλοξενία υπαίθριων εκθέσεων. Στην πλευρά του πάρκου με το μεγαλύτερο εύρος δημιουργείται μία επιμήκης επιφάνεια νερού, όπου θα φυτευτούν υδρόφιλα φυτά. Επίσης προς την πλευρά του δρόμου κατασκευάζεται τοιχίο, στο οποίο θα πέφτει με ένταση το νερό, ώστε να ενισχύεται και ηχητικά η παρουσία του στον ομώνυμο κήπο.
3. Ο "Κήπος της Μνήμης": Με κυρίαρχα τα αρωματικά φυτά της Ανατολής, το πάρκο αυτό κατασκευάζεται με φόντο το πολιτιστικό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας. Νότια του κεντρικού τμήματος του κήπου διαμορφώνονται δύο γήπεδα τένις και χώροι πρασίνου και βόρεια δύο γήπεδα καλαθοσφαίρισης και ένας χώρος για τα τετράποδα.
4. Ο "Κήπος των Ρόδων": Πρόκειται για έναν περίκλειστο κήπο, ο οποίος θυμίζει τις κλειστές αυλές των παλιών αρχοντικών και οριοθετείται από όλες τις πλευρές με πέργκολες κλειστές από την εξωτερική πλευρά. Οι επισκέπτες θα μπαίνουν στο εσωτερικό του κήπου από τρεις εισόδους.
5.Ο "Κήπος του Ήχου": Στη βόρεια πλευρά του πάρκου κυριαρχούν τα υψίκορμα δέντρα και οι καλαμιές, ενώ στο υπόλοιπο τμήμα του προτιμάται το χαμηλότερο πράσινο. Τον "Κήπο του Ήχου" διασχίζει ένα μονοπάτι, το οποίο καταλήγει στο διπλανό "Κήπο των Ρόδων". Μία δεύτερη διαδρομή διαμορφώνουν οι τρεις μεγάλες γραμμικές υδάτινες επιφάνειες, οι οποίες δημιουργούνται στο πάρκο.
Πηγή φώτος :http://www.thessalonikifotonews.gr/

Πηγή:http://www.makthes.gr/

11 σχόλια:

  1. Άντε ανυπομονώ να τελειώσουν τα έργα και να απολαύσω το τελικό αποτέλεσμα που φαίνεται πολλά υποσχόμενο! Βαρέθηκα να βλέπω αυτό το μπλε μεταλλικό τοίχος σε όλο το μήκος της παραλίας! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντε να δούμε αν άξιζε το ξερίζωμα τόσων δέντρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σιγα μην γίνουν τα πάρκα. πάρκινγκ θα είναι όλα με κανα μοναχικό δεντράκι εδώ και εκεί και καμια ακαλαίσθητη "εικαστική παρέμβαση". δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αν και τα σιδερα δεν ειναι το ιδιο με τα δεντρα τελως παντων..
    βγαλανε το λουνα παρκ και βαλανε το μεγαρο μουσικης(αυτο το ογκωδες και ψηλο κτιριο ) στην παραλια .
    συγνωμη ρωτησανε κανεναν μας .
    το χειροτερο απο ολα -----
    αφησαν να ανοιξουν μεγαλα εμπορικα κεντρα κοντα στην πολη το οποιο ειχε σαν αποτελεσμα να κλεισουν χιλιαδες μικρες επιχειρησεις και οι μικρομεσαιες να παλεβουν για να κρατηθουν .
    η νεα παραλια -- αναψυκτηρια προς οφελος και παλι του δημου .

    πολυ ωραια πολη εχουμε .. οποιος εχει τα φραγκα και τις ακρες βασιλευει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τί έγινε; Πάλι κάτι δεν πήγε καλά..
    Για Μάρτιο λέει τώρα η ατσαλάκωτη δημαρχάρα.

    Καλό Σεπτέμβρη μισοτελειωμένο και με την έκθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έτσι ακριβώς... 26 Ιουνίου και ακόμα έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους.

    Ελεϊνή κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η θάλασσα παφλάζει ενάντια στους αυλότοιχους των εξοχικών κατοικιών και, σε μερικά μέρη, ίσα πάνω τους»... ακου παπαριες που λεει ο γελοιος ο λουδιβικος. γελοιοι τυποι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ποσα μετρα ειναι το φτιαγμενο αυτο κομματι?Απο το ναυτικο ομιλο δλδ μεχρι το μεγαρο μουσικης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια