Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

Άμεση ενημέρωση για τους σεισμούς μέσω Ίντερνετ!!


Οριστικό τέλος στην αγωνία των κατοίκων της Ελλάδας, δίνει ομάδα σεισμολόγων του πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πλέον να ενημερώνονται απευθείας, για όλους τους σεισμούς που γίνονται στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο μέσα από μια πρωτοποριακή ιστοσελίδα που δημιούργησε ο σεισμολογικός σταθμός του εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Οι επισκέπτες του ίντερνετ μόλις περάσουν 20 λεπτά της ώρας από την εκδήλωση της δόνησης πληροφορούνται με απόλυτη ακρίβεια για το μέγεθος, το επίκεντρο και την ακριβή ώρα. Από το ερχόμενο καλοκαίρι θα χρειάζονται μόνο 2 με τρία λεπτά από την εκδήλωση ενός σεισμού θα γνωρίζουν μέγεθος, επίκεντρο και χρόνο. Μελλοντικά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αποστολής γραπτών μηνυμάτων «sms» και σε ιδιώτες που ενδιαφέρονται να πληροφορούνται άμεσα για κάθε σεισμό.
Οι χρήστες του διαδικτύου έχουν πλήρη εικόνα για κάθε σεισμικό γεγονός που σημειώνεται στην Ελληνική επικράτεια και όχι μόνο.
Το επίκεντρο του πιο πρόσφατου σεισμού παρουσιάζεται με ένα κόκκινο αστέρι στο χάρτη της Ελλάδας και στο κάτω μέρος της σελίδας αναγράφεται το μέγεθος, η ώρα και το γεωγραφικό πλάτος της περιοχής. Οι σεισμολόγοι εξασφαλίζουν τις πληροφορίες από το σταθμό του Α.Π.Θ. και από τα υπόλοιπα σεισμολογικά εργαστήρια της Ελλάδας, αλλά και άλλων κρατών του εξωτερικού με τα οποία υπάρχει συνεργασία.
Το ΑΠΘ διαθέτει ένα από τα πληρέστερα δίκτυα καταγραφής σεισμών και η ανάπτυξη των πρώτων σεισμογράφων ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 με πρωτοβουλία του ομότιμου καθηγητή Βασίλη Παπαζάχου, αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Αποτελείται από 23 σεισμολογικούς σταθμούς οι οποίοι μεταδίδουν σε 24ωρη βάση τα δεδομένα τους στον κεντρικό σεισμολογικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, ακόμα και μέσω δορυφόρων.

Βλέπε αναλυτικό ρεπορτάζ με πολλές σελίδες ενημέρωσης σεισμών Άμεση ενημέρωση σε περίπτωση σεισμού!!

3 σχόλια:

  1. αν βγαλεις ακρη....

    υπαρχει και αλλη σελιδα αλλα δε τη θυμαμαι..

    παντως δε καταλαβινεις χριστο...


    μεραααα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου Kourtgeo...

    Πολύ καλή η σελίδα, παρ' όλο που παρόμοιες λειτουργίες είναι διαθέσιμες εδώ και πάρα πολύ καιρό μέσω άλλων υπηρεσιών όπως το XEarth (πριν γνωρίσει το Google Earth την εξάπλωση που έχει σήμερα) αλλά και το πιο πρόσφατο σχετικό Layer του Google Earth με τους σεισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιπλέον φίλε μου υπάρχει και το Ευρωμεσογειακό σεισμολογικό κέντρο http://geology.about.com/gi/dynamic/offsite.htm?zi=1/XJ/Ya&sdn=geology&cdn=education&tm=12&gps=56_7_1020_623&f=00&tt=14&bt=1&bts=1&zu=http%3A//www.emsc-csem.org/)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια