Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Οι «γιατροί» της ανθρωπιάς και του χαμόγελου.. Μια προσπάθεια για τα παιδιά!!

Τελικά υπάρχουν και κάποια πράγματα που σε βοηθάνε να δεις ότι υπάρχει ανθρωπιά και αγάπη.. Σύμφωνα με την εφημερίδα αγγελιοφόρος σε ένα πολύ μικρό χώρο της κλινικής του ΑΧΕΠΑ όπου νοσηλεύονται παιδιά με καρκίνο έγινε τις προηγούμενες μέρες ένα μικρό «θαυματάκι»…

"Δυο πρωτοπόροι κλόουν, γνωστοί στα νοσοκομεία της Ιταλίας, ήρθαν στη Θεσσαλονίκη και απέδειξαν πώς διακωμωδούν καταστάσεις και απαλύνουν τον πόνο των άρρωστων παιδιών.. Το βαρύ ψυχολογικό κλίμα έδωσε την θέση του στα χαμόγελα και τα γέλια. "

Όχι δεν είναι γιατροί αλλά αυτό που πρόσφεραν σε αυτά τα παιδιά ήταν ανεκτίμητης αξίας. Εμείς χαμπάρι δεν έχουμε από τέτοια πράγματα.. Και πώς να έχουμε δηλαδή όταν δεν υπάρχουν ούτε καν κανονικοί γιατροί στα νοσοκομεία και χώροι κατάλληλοι για να φιλοξενήσουν αυτά τα αγγελούδια.

"Οι «ενέσεις» χαράς των δύο κλόουν σκόρπισαν Θετική ενέργεια στα λίγα τετραγωνικά της κλινικής. Με τα παιχνίδια, τις πλάκες, τις αστείες γκριμάτσες, την μουσική και τα τραγούδια, αποβάλλουν το άγχος και τα συναισθήματα κατάθλιψης των παιδιών, επιταχύνοντας την ανάρρωσή τους. "

"Η αντίδρασή τους είναι... θεραπευτική. Βλέπουμε να βγαίνει μέσα από τα παιδιά ενέργεια και χαμόγελο, που πολλές φορές τα χάνουν όσο νοσηλεύονται. Η καλή ψυχική διάθεση συντομεύει το χρόνο νοσηλείας και επισπεύδει την ανάρρωση του παιδιού."
Εκείνη την ημέρα οι κλόουν μιλούσαν στο ελληνικό κοινό στη διημερίδα «Oι κλόουν - γιατροί», που πραγματοποιήθηκε στο Ιταλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς, για το ρόλο των κλόουν στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Ιταλίας, που είναι πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η «κλοουνοθεραπεία» αποτελεί κάτι άγνωστο, ενώ η λεγόμενη «art therapy (θεραπεία μέσω της τέχνης)» βρίσκεται ακόμη σε εμβρυϊκό στάδιο.

Πάντως οι εντυπώσεις από την παρέμβαση των «κλόουν - γιατρών» ήταν άριστες και τα αποτελέσματα εντυπωσιακά για τα παιδιά . Ένα χαμόγελό από αυτά τα παιδιά δίνει δύναμη και κουράγιο σε όλους. Τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς των παιδιών που βλέπουν στο χαμόγελο τους την ελπίδα ….Έτσι οι γιατροί μπορούν πιο εύκολα να δράσουν….

2 σχόλια:

  1. Με το που διάβασα αυτό το αρθράκι κατευθείαν μου ήρθε στο μυαλό μια ταινία με τον Robin Williams το "Patch Adams"..Δεν ξέρω ποιος επηρεάστηκε από ποιον, το σίγουρο είναι ότι μόνο καλό μπορεί να είναι για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα..Βέβαια μην περιμένουμε από τους ίδιους τους γιατρούς να παίξουν αυτόν τον ρόλο..Δεν φταίνε για όλα αυτοί..Απλώς, καλό είναι όταν βλέπουμε κάτι καλό να το αντιγράφουμε χωρίς δεύτερη σκέψη..Όλοι εμείς δεν έχουμε ιδέα τι σημαίνει να αντιμετωπίζεις ένα τέτοιο πρόβλημα..Μακάρι να μπορούν να βρίσκουν τρόπους να δίνουν λίγη χαρά σαυτά τα παιδιά που τόσα στερούνται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κακό είναι ότι αυτό έγινε μόνο στα πλαίσια μιας εκδήλωσεις.Δεν υπάρχει πρόνοια για τέτοιες Δραστηριοτητές..Θα μου πεις εδώ δεν υπάρχουν γιατροί...Πάντως κάτι είναι και αυτό για τα παιδιά...Ενά χαμόγελο σημαίνει πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια