Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

Έρευνα –«Μπιτ Παζάρ» : Αργοπεθαίνουν οι παραδοσιακές αγορές της πόλης μας. Μέρος 1!!

Αν τα αντικείμενα του παρελθόντος σας ξυπνούν όμορφες αναμνήσεις, υπάρχει μια περιοχή στην Θεσσαλονίκη που μπορεί να σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές . Στην καρδιά της πόλης, στην περιοχή Μπιτ Παζάρ ανάμεσα στις οδούς Τοσίτσα, Γκαρμπολά και Ολύμπου (βλέπε χάρτη) λειτουργούν από το 1928 παλαιοπωλεία με εκατοντάδες αντικείμενα μιας άλλης εποχής. Είναι ένα ιδανικό μέρος για όσους από σας αγαπάτε τα παζάρια και σας αρέσει να ανακαλύπτετε μικρούς «θησαυρούς» του παρελθόντος. Kάθε Σάββατο πρωί γίνεται υπαίθριο παζάρι. Κι όμως… Στις μέρες μας η αγορά αυτή κινδυνεύει να εξαφανιστεί από το χάρτη της πόλης αφού δεν υπάρχει η ανάλογη στήριξη. Οι μέρες είναι δύσκολες για τους παλαιοπώλες του Μπιτ Παζάρ που βλέπουν την αγορά να αργοσβήνει, τα μαγαζιά τους να κλείνουν και το ενδιαφέρον του κόσμου να μειώνεται συνεχώς. Τον τελευταίο χρόνο έκλεισαν τέσσερα παλαιοπωλεία, ενώ από τα 50 καταστήματα που κάποτε υπήρχαν στην περιοχή, πλέον έχουν απομείνει μόλις 35. Τα πιο πολλά από αυτά τα καταστήματα έχουν αλλάξει χρήσεις και έχουν γίνει ταβέρνες και καφετέριες...
Ιστορία του Μπιτ Παζάρ
Πρόκειται για τη μοναδική αγορά παλαιοπωλείων στη πόλη. Η ιστορία του Μπιτ Παζάρ φτάνει πίσω στο 1928 και φέτος κλείνει τα 80 χρόνια ζωής. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών, ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της αποκατάστασής τους, παραχωρήθηκαν στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Προσφύγων Θεσσαλονίκης οικόπεδα στην περιοχή της οδού Τοσίτσα και κατασκευάστηκαν διώροφα κτίρια στα οποία έμεναν ενώ στο ισόγειο λειτουργούσαν καταστήματα. Τα κτίρια αυτά εγκαινιάστηκαν από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1928. Χαρακτηριστική είναι η περίκλειστη πλατεία της περιοχής με τις έξι στοές. Από τα παλαιά ρούχα που πωλούνταν στα καταστήματα και τα οποία ήταν γεμάτα ψείρες «Αγορά της ψείρας», (μπιτ στην τούρκικη γλώσσα) καθιερώθηκε το όνομα της προσφυγικής αγοράς : Μπιτ – παζάρ. Στο Μπιτ – παζάρ εκτός από παλιά ρούχα μπορούσε να βρει κανείς χιλιάδες μικροαντικείμενα και ψιλολόγια, πράγμα που ισχύει και σήμερα.
Η κίνηση στην αγορά ήταν ιδιαίτερα αυξημένη έως και τη δεκαετία του 90. Σήμερα, η εγκατάλειψη της μοναδικής αυτής αγοράς της πόλης είναι εμφανής.

Τα προβλήματα…

  1. Ετοιμόρροπο στέκεται το ιστορικό κτίριο του Μπιτ Παζάρ με τις επτά στοές και εξόδους στις οδούς Τοσίτσα και Oλύμπου.
  2. O φωτισμός το βράδυ είναι χαμηλός με αποτέλεσμα τα στενά να είναι σκοτεινά και ο κόσμος να φοβάται να περάσει από εκεί όταν νυχτώνει.
  3. Πλήγμα για την περιοχή και την κίνηση αποτελεί και η έλλειψη πάρκινγκ.
  4. Το πρωί ο δρόμος της Τοσίτσα γεμίζει από φορτηγά που ξεφορτώνουν εμπορεύματα για τα γύρω μαγαζιά ενώ οι κάδοι στην περιοχή, που συγκεντρώνει πολλά καταστήματα αλλά και εστιατόρια, παραμένουν γεμάτοι σκουπίδια έως τις μεσημεριανές ώρες.

Ποια μέτρα ,μπορεί να πάρει ο δήμος ,η νομαρχία και το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης προκειμένου να τονωθεί η εμπορική κίνηση των καταστημάτων της περιοχής Μπιτ – παζάρ της Θεσσαλονίκης?

  1. Η πεζοδρόμηση της οδού Τοσίτσα και η ενοποίησή της με τον πεζόδρομο Γκαρμπολά και την πλατεία ή έστω μόνο το Σάββατο και την Κυριακή η περιοχή να μετατρέπεται σε πεζόδρομο, ώστε το Μπιτ Παζάρ να πάρει ξανά τη μορφή παζαριού
  2. Η αποκατάσταση και συντήρηση των πλακοστρώσεων της πλατείας
  3. Ο καλύτερος ηλεκτροφωτισμός της περιοχής
  4. Η άδεια να λειτουργούν τα καταστήματα και τα Κυριακάτικα πρωινά, όπως γίνεται στο Μοναστηράκι
  5. Η ένταξη του Μπιτ Παζάρ στο σχέδιο ανάπλασης της ιστορικής αγοράς μπορεί να δώσει πνοή στην περιοχή

Γιατί ο δήμος μένει άπραγος και βλέπει τις παραδοσιακές αγορές της πόλης να φθίνουν?Γιατί προσπαθεί να σβηστεί ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της πόλης? Τι περιμένει? Οι ενέργειες που απαιτούνται άλλωστε δεν είναι και τόσο δαπάνηρες μπρόστα στις τρύπες των ταμείων του... Γιατί η νομαρχία και το υπουργείο δεν ενεργοποιούνται?

Τα μέλη του Συλλόγου Παλαιοπωλών Καταστηματαρχών Θεσσαλονίκης σας υπόσχονται προσιτές τιμές σε όλες τις αγορές σας....

3 σχόλια:

  1. Η μεγάλη πτώση της αγοράς του μπιτ παζαρ ξεκίνησε πριν μια δεκαετία όταν άνοιξε το πολυκατάστημα της ικέα και σβήσαν και τα τελευταία φοιτητομάγαζα που πουλούσαν έπιπλα. Σ' αυτό για μένα δεν φταίει η ικέα αλλά όλα τα προβλήματα που αναφέρεις και η αρπακολατζίδικη δουλειά των εμπόρων που έκανε δύσκολη την ζωή των πελατών. Πάντως είναι κρίμα αυτή η περιοχή να βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έξοχο Post. Είμαι λάτρης των παλιών αντικειμένω και συλλέκτης αντίκας. Τέτοια μαγαζιά και τέτοιες περιοχές είναι σα ζωντανά μουσεία. Το υπουργείο πολιτισμού θα έπρεπε να χρηαμτοδοτεί και η πολιτεία γενικότερα για να κρατηθεί αυτή η αγορά η οποία αν χρησιμοποιθεί κατάλληλα θα είναι πολύ κερδοφόρα. Για μένα είναι ένα κομμάτι ζωντανού θησαυρού τέτοιες συνοικίες και τέτοια μαγαζιά. Στο εξωτερικό απαγορεύεται διά νόμου η καταστροφή τους και διά νόμου συνεχίζουν να υπάρχουν. Εδώ εμείς βαλθήκαμε να τα ρημάξουμε όλα. Τα πάντα τα βλέπουμε σα τετραγωνικά μέτρα που πρέπει να χτιστούν και να τσιμεντοποιηθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την είχα ξεχάσει την περιοχή...Ευχαριστώ. καιρος για μία βόλτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια