Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Εξαγορά Μεβγάλ - update

Πριν από λίγο καιρό είχαμε σχολιάσει την ανακοίνωση εξαγοράς της ΜΕΒΓΑΛ από τη Vivartia. Όπως μπορείτε να δείτε και εδώ άποψή μας ήταν ότι η συγκεκριμένη συμφωνία μπορεί να να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Vivartia αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορεί να θεωρηθεί ευτύχημα για τη Βόρεια Ελλάδα. Θεωρούσαμε δεδομένο ότι οι όποιες αναπόφευκτες περικοπές προκύψουν λόγω της συγχώνευσης, θα πλήξουν αποκλειστικά τα εδώ εργοστάσια.

Δε χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να αρχίσουν να διατυπώνονται οι σχετικές προθέσεις και να επιβεβαιώνονται οι φόβοι περί απολύσεων και κλεισίματος μονάδων. Περισσότερα εδώ

.

Update: Ένα από τα εξοργιστικά σημεία της υπόθεσης είναι ότι εξαγοράζεται μία υγιής επιχείρηση από μία που τείνει να καταστεί προβληματική. Δείτε εδώ τα αποτελέσματα του Ομίλου Vivartia για το 9μηνο του 2010. Με λίγα λόγια μία σχεδόν προβληματική εταιρεία με έδρα την Αθήνα προσπαθεί να σωθεί από τα κέρδη μιας υγιούς με έδρα τη Θεσσαλονίκη στις πλάτες όπως φαίνεται των εργαζομένων ΜΟΝΟ της Β. Ελλάδος.

4 σχόλια:

  1. Το έμαθα εχθές και λυπήθηκα πολύ για την τοπική επιχειρηματικότητα (παρά το όσα σκάνδαλα έγιναν με τους κουμπάρους κτλ στο παρελθόν). Ωστόσο, περιμένουμε ακόμα την απόφαση της επιτροπής ανταγωνιστικότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θέμα με τις κουμπαριές δυστυχώς δεν αφορά τους υπαλλήλους που βλέπουν τις δουλειές τους να κινδυνεύουν. Σε πρώτη φάση φαίνεται να κινδυνεύει το εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ ώστε να εξυπηρετείται η περιοχή από αυτό της ΜΕΒΓΑΛ. Βέβαια και οι υπάλληλοι της ΜΕΒΓΑΛ σε κάποια τμήματα δε βλέπω να μένουν ανεπηρέαστοι, λόγω μεταφοράς κάποιων αρμοδιοτήτων στα κεντρικά της Vivartia.
    Δυστυχώς ακόμη και αν υπάρξει αρνητική απάντηση εκ μέρους της επιτροπής ανταγωνισμού, από τη στιγμή που μπήκε πωλητήριο στην εταιρεία κάποια φόρμουλα θα βρεθεί. Μακάρι να διαψευστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αναρωτιέμαι πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για όλους αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειες τους να δουλεύουν σε μια εταιρεία που μπορεί να κλείσει.
    Πολλές φορές τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών και οι αποφάσεις των διαφόρων managers δεν λαμβάνουν υπ' όψιν τους την ύπαρξη εργαζομένων σαν ανθρώπινο δυναμικό αλλά σαν παράπλευρες απώλειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έτσι ακριβώς είναι και ειδικά σήμερα οποιαδήποτε χαμένη θέση εργασίας δύσκολα αναπληρώνεται.
    Αν δούμε αποβιομηχάνιση και στο συγκεκριμένο κλάδο (γαλακτοκομικά) στη Β.Ελλάδα όπου υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω γειτνίασης με την πηγή των α'υλών, τότε μάλλον πιάσαμε πάτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια