Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Η Θεσσαλονίκη στον Κόσμο - Λάμπρος Κούρτης

Η ομάδα του ilovethessaloniki ξεκινάει από σήμερα μία καινούργια ενότητα στην οποία θα παρουσιάζονται Θεσσαλονικείς οι οποίοι ζουν και εργάζονται με επιτυχία στο εξωτερικό.

Σκοπός μας είναι ο γνωστός σε τέτοιες περιπτώσεις, να δείξουμε ότι η πόλη διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να τη βγάλει από το τέλμα αλλά δυστυχώς λόγω έλλειψης υποδομών, κινήτρων κλπ μεγάλο μέρος των ανθρώπων αυτών συχνά οδηγούνται στο εξωτερικό. Δυστυχώς, όταν τα καλύτερα μυαλά μεταναστεύουν, το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε είναι η στασιμότητα και το χειρότερο η οπισθοδρόμηση. Επίσης θέλουμε μέσω αυτής της προσπάθειας να αναδείξουμε και μια θετική εικόνα γιατί δεν αντέχουμε άλλο τη γενική κατήφεια που επικρατεί γύρω μας...Τέλος θέλουμε να συμβάλλουμε στο να προβάλλονται άνθρωποι που πραγματικά το αξίζουν και όχι οι συνήθεις φελλοί κάτι που τείνει να γίνει ο κανόνας.

Πολλά από τα αφιερώματα, όταν δε θα έχουμε άλλο υλικό, θα είναι απλά μια συλλογή πληροφοριών από τον Τύπο, αναδημοσίευση δηλαδή όσων διαβάσαμε κι εμείς, ενώ σε όσες περιπτώσεις είναι εφικτό θα επικοινωνούμε με τα συγκεκριμένα πρόσωπα ώστε να προσθέσουν κάτι σε περίπτωση που το επιθυμούν ή ακόμη και να απαντήσουν σε κάποιες ερωτήσεις.


Στη διαδικασία μπορείτε να συμμετέχετε κι εσείς ενημερώνοντάς μας για πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στα αφιερώματα.

Το πρώτο μας αφιέρωμα κατ'εξαίρεση αφορά σε έναν μη Θεσσαλονικιό αλλά με στενή σχέση με την πόλη καθώς αποφοίτησε από το ΑΠΘ. Ο Λάμπρος Κούρτης κατάγεται από τη Λάρισα αλλά είναι ο πρώτος του συγκεκριμένου αφιερώματος καθώς ήταν ένας από αυτούς που παρουσιάστηκαν σε ένα αφιέρωμα της Καθημερινής περίπου ένα χρόνο πριν το οποίο ήταν και η αφορμή να σκεφτούμε τη συγκεκριμένη ενότητα.

Ο Λάμπρος Κούρτης αποφοίτησε λοιπόν από το Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης και μετέβη στην Καλιφόρνια το 2001 για μεταπτυχιακές σπουδές στην Εμβιομηχανική. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές και το διδακτορικό του στο Stanford το οποίο είχε θέμα «Τα μηχανικά αίτια της οστεοπόρωσης».

Το θέμα του διδακτορικού του ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει μια ερευνητική προσπάθεια με στόχο την αντικατάσταση φθαρμένων χόνδρων του ανθρώπινου σώματος με τεχνητούς, από ένα νέο υλικό που θα διαθέτει τις αντίστοιχες ιδιότητες. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος: "Αυτό το υλικό το δημιουργήσαμε κατά τύχη, αναμειγνύοντας διάφορα... υγρά, στη διάρκεια ενός πολύωρου πειράματος. Τόσο πολύ ενθουσιαστήκαμε μ' αυτή την ανακάλυψη -ο Ντέιβιντ, ο συνεργάτης μου κι εγώ-, που όταν φύγαμε από το γραφείο δεν μπορούσαμε να θυμηθούμε το δρόμο για τα σπίτια μας!". Επίσης αναφέρει ότι σκέφτεται να χρησιμοποιήσει το νέο εμφύτευμα στον πατέρα του ο οποίος πάσχει από οστεοαρθρίτιδα.

Το ilovethessaloniki επικοινώνησε με τον Λάμπρο Κούρτη στην Καλιφόρνια προκειμένου να προσθέσει κάτι σε όσα αναφέρουμε για τον ίδιο. Η εντύπωση που μας άφησε είναι ενός ανθρώπου ιδιαίτερα αισιόδοξου, που σκέφτεται την επιστροφή στην Ελλάδα και είναι διατεθειμένος να δημιουργήσει ο ίδιος τις συνθήκες για να συμβεί αυτό, ενώ δίνει μερικές ενδιαφέρουσες απαντήσεις και στις υπόλοιπες ερωτήσεις που του θέσαμε.

Η φυγή στο εξωτερικό θεωρείς ότι είναι μονόδρομος για κάποιον που θέλει να εξελιχθεί στο ανώτατο επίπεδο είτε ακαδημαϊκά είτε επαγγελματικά;
Λ.Κ: Το επίπεδο σε πολλά ερευνητικά τμήματα - εργαστήρια στην Ελλάδα είναι εξίσου καλό με αυτό του εξωτερικού. Μερικές φορές η γραφειοκρατία των ιδρυμάτων τα καθιστά λίγο πιο δυσκίνητα αλλά αυτό δεν αναιρεί την καλή δουλειά που γίνεται.

Αποφοίτησες από το ΑΠΘ και συνέχισες στο Stanford μέχρι και το διδακτορικό. Θεωρείς ότι οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων είναι ισάξιοι αυτών των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου ή απαιτείται επιπλέον προσπάθεια για αυτούς στα προγράμματα τέτοιων πανεπιστημίων;
ΛΚ: Ο Λάμπρος μας παραπέμπει στο ακόλουθο link όπου υπάρχει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξή του
Greeks abroad: Our lovely bones

στην οποία σχολιάζει θετικά το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων
και συμπληρώνει στο ilovethessaloniki Πάντως, μια χαρά επίπεδο είχε το ΑΠΘ, αν και υπάρχει πολυς δρόμος για βελτίωση. Τα πολυτεχνεία του Βόλου και της Πάτρας κάνουν σαφώς καλύτερη δουλειά ωστόσο.

Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας σήμερα;
ΛΚ: Η απαισιοδοξία. Μπορώ να αναφέρω και την αναξιοκρατία και τη διαφθορά, αλλά πάντα μπορεί κανείς να απομονωθεί απο αυτά τα φαινόμενα τουλάχιστον σε επιχειρηματικό επίπεδο, όπως έχουν κάνει αρκετοί και πέτυχαν με εξωστρεφείς (εννοώ απευθυνόμενες στο εξωτερικό) εταιρίες. Αλλά όταν κάποιος είναι απαισιόδοξος, δεν πρόκειται καν να ξεκινήσει κάτι καινούργιο...
Πρέπει επιτέλους να σταματήσει να προβάλεται η μιζέρια και να αναδειχτεί και η καλή πλευρά των πραγμάτων.


Θα γύριζες στο άμεσο μέλλον αν σου δινόταν μια ευκαιρία, ή θεωρείς ότι η διαφορά στις υποδομές και τις ευκαιρίες είναι αποτρεπτική;
ΛΚ: Ασφαλώς. Και τις ευκαιρίες τις δημιουργείς δεν τις περιμένεις.
Είναι μέσα στους βραχυπρόθεσμους οικογενειακούς στόχους μας η εγκατάσταση στην Ελλάδα.


Τι σου λείπει περισσότερο από την Ελλάδα;
ΛΚ: Είναι τα πρόσωπα κυρίως, η οικογένεια και οι φίλοι.
Εντάξει και τα κλισέ, θάλασσα, ταβέρνα κλπ.


Τι έχεις να θυμάσαι από τη Θεσσαλονίκη;
ΛΚ: Τα φοβερά ξενύχτια στο Νice Pair και τα μπάνια στο Μπουσουλα στη Σάνη μετά τα μαθήματα.



Τον Λάμπρο τον μάθαμε όπως ήδη αναφέραμε από ένα αφιέρωμα της Καθημερινής στους Έλληνες της Silicon Valley. Το αφιέρωμα μπορείτε να το βρείτε εδώ από όπου αλιεύσαμε και τα περισσότερα στοιχεία.

Επίσης εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Λάμπρου για την πανεπιστημιακή έρευνα και την εμπορική εκμετάλλευση των προϊόντων αυτής.

Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Λάμπρο για το χρόνο που αφιέρωσε στη μεταξύ μας επικοινωνία και να του ευχηθούμε κάθε προσωπική και επαγγελματική επιτυχία. Επίσης να του ευχηθούμε καλή επάνοδο στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον αφού και ό ίδιος το επιθυμεί και τον προτρέπουμε να εγκατασταθεί...στη Θεσσαλονίκη!

5 σχόλια:

  1. Σας ευχαριστώ που αποφασίσαστε να προβάλλετε μέσα σε όλο αυτό το κλίμα απαισιοξίας και βλαχομπαροκιάς τα άτομα που αξίζει. Δύο πράγματα κρατώ από τη συνέντευξη. Το ότι υπάρχουν και Έλληνες που θέλουν να επιστρέψουν, άποψη την οποία όλο και λιγότερο ακούμε σήμερα(όλοι μιλάνε για την επιθυμία των νέων να φύγουν) και κυρίως για την καταδίκη της απαισιοδοξίας. Γιατί αυτό νομίζω ότι τελικά είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας. Αυτή η αίσθηση της ματαιότητας και της απαισιοδοξίας που μας έχουν σε μεγάλο βαθμό επιβάλει. Αν το ξεπεράσουμε αυτό, όλα θα φτιάξουν. Καλή επιστροφή, Λάμπρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ Κωστή,

    πραγματικά τα δύο σημεία που επισημαίνεις είναι πολύ σημαντικά. Δυστυχώς το ποτήρι το βλέπουμε τελείως άδειο πλέον ως χώρα.
    Επίσης θεωρώ σημαντικό και το σχόλιο του Λάμπρου για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων. Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα αλλά και σε αυτό το θέμα υπάρχει πλήρης ισοπέδωση από πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο παιδιά πολύ ωραία η καινούρια ενότητα, δεν αντέχεται άλλο αυτή η μίρλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε Con,

    όπως γράφουμε και στο κείμενο όποιος θέλει μπορεί να μας στείλει κάποιο πρόσωπο που μπορεί να συμπεριληφθεί, ή να ετοιμάσει κάτι ο ίδιος και να μας το στείλει έτοιμο. Εννοείται ότι θα αναφερθεί ο αποστολέας στο post που θα αναρτηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχει πεδίο "επικοινωνία" για όποιον ενδιαφέρεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια