Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αλλάξει?

Το δεδομένο είναι ένα.. Η Θεσσαλονίκη έτσι όπως έχει γίνει δεν ικανοποιεί κανέναν... Ακόμα και αυτοί που θεωρούσαν ότι δεν πρέπει να αλλάξει κάτι είναι πλέον πολύ πιο διαλλακτικοί. Όλο και περισσότεροι πολίτες της πόλης ενστερνίζονται και υποστηρίζουν θερμά απόψεις που λένε ότι μπορούμε «εύκολα» να έχουμε μια πόλη πιο ανθρώπινη. Μια τελείως διαφορετική Θεσσαλονίκη . Μια Θεσσαλονίκη, μεταμορφωμένη σε μια βιώσιμη, συμπαγή και σύγχρονη πόλη με περισσότερο πράσινο ,με πράσινη κυκλοφορία και ανάκτηση χαμένου δημόσιου χώρου..

Μα θα μου πείτε όνειρα βλέπεις σήμερα? Σε χτύπησε το κρύο της άνοιξης? Αυτά δεν γίνονται ρε φίλε …..Κι όμως εγώ λέω ότι γίνονται…Μελέτες και έρευνες ρεαλιστικές και οικονομικά υλοποιήσιμες έχουν γίνει πάμπολλες…Πολιτική βούληση και στήριξη όμως δεν μπόρεσαν να βρουν(ούτε από εμάς τους ίδιους) !!!
Μήπως θέλετε να μάθετε πως μπορούν όμως να γίνουν όλα τα παραπάνω που προ-ανέφερα? Αν ναι δεν έχετε πάρα να θυσιάσετε λίγο από τον ελεύθερο σας χρόνο και να παρακολουθήσετε σήμερα την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου 2011 στις 7.30 μ.μ. στην Αποθήκη Δ’ του 1ου Προβλήτα του Λιμανιού…

Η Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών προσπαθώντας να συμβάλει στη συζήτηση για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου της Θεσσαλονίκης και την ποιότητα της καθημερινότητάς μας, παρουσιάζει την πρόταση του αρχιτέκτονα, Δρ. E.T.S.A.Barcelona, Νίκου Σουλάκη με θέμα: «Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αλλάξει: Πράσινη κυκλοφορία και ανάκτηση του χαμένου δημόσιου χώρου» . Μία ‘’βήμα προς βήμα’’ περιγραφή του πως μπορεί η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει νέο πρόσωπο και να μεταμορφωθεί σε πόλη φιλική προς τους πολίτες. Θα ακολουθήσει συζήτηση στην οποία θα συμμετέχουν οι:
  • Ανδρέας Κουράκης, Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας & Δικτύων.
  • Γιώργος Παπακώστας, Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.
  • Άρις Γεωργίου, Αρχιτέκτων
  • Άκης Αγγελίδης, Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος, αντιπρόεδρος της Ένωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος, διευθυντής των εφημερίδων «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», Τραϊανός Χατζηδημητρίου.

Φανταστήκατε ποτέ την Αγία Σοφίας σαν Πεζόδρομο ? Φανταστήκατε ποτέ την τσιμισκή με μεγαλύτερο πεζοδρόμιο, τραμ και αρκετά δέντρα? Νομίζετε ότι όλα αυτά κινούνται κάπου ανάμεσα στην σφαίρα της φαντασίας με την παράνοια? Δεν έχετε παρά να παρευρεθείτε και εσείς στην εκδήλωση για να καταλάβετε ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν αν σχεδιαστούν σωστά και αν αποφασίσουμε την ριζική αλλαγή της λειτουργίας της πόλης.. Γι’ αυτό λοιπόν όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να βρεθεί σήμερα στις 2 Μαρτίου 2011 στις 7.30 μ.μ. στην Αποθήκη Δ’ του 1ου Προβλήτα του Λιμανιού για να παρακολουθήσει την εκδήλωση.

Το ilovethessaloniki στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τέτοιες προσπάθειες.. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook

4 σχόλια:

  1. TO photoshop exei tin dunami na kanei ta adunata dunata, gia aytous pou asxolountai mporoun na katalaboun poia pragmata einai efikta kai poia kolaz apla wraiopoioun tinuparxousa katastasi. gia aytous pou tha to parakolouthisoun apla na skeftoun tis idees ston pragmatiko tous topo kai kata poso einai efiktes. den xreiazomaste drastikes luseis. i pezodromisi kai mono orismenvn dromwn tha elune arketa problima, xwris na einai aparaitita prasina parteria diasparta stin mesi toudromou kai dipla na perna to tram, o podilatis o pezos klp...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πολύ ωραία όλα αυτά αλλά φοβάμαι ότι θα μείνουν μόνον στα όνειρα μας... Μακάρι να διαψευσθώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Μια Θεσσαλονίκη, μεταμορφωμένη σε μια βιώσιμη, συμπαγή και σύγχρονη πόλη με περισσότερο πράσινο ,με πράσινη κυκλοφορία και ανάκτηση χαμένου δημόσιου χώρου.."
    Μόνο στο PhotoShop, μπορεί να γίνει αυτό! Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή για την πόλη μας και οι ανεφάρμοστες ιδέες την κάνουν ακόμα πιο τραγική....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας έχουμε όμως στο νου μας και τη μελέτη Σουλάκη για το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και τις εκείνες επιλογές που έκανε υπέρ του τσιμέντου και των στρατιωτικών κατοικιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

iLove σχόλια